NB I 16. forduló: Győzött az Újpest Kispesten

Kecskés István
Kecskés István

Budapest Honvéd–Újpest FC 1–2 (0–0)

Bozsik Stadion, 2500 néző, v: Farkas Á.
Honvéd: Kemenes – Botka, Ignjatovic (Holender, 57.), Lovrics, Bobál D. – Baráth, Gazdag, Hidi (Vernes, 77.), Vasiljevic (Prosser, 65.), Kamber – Youla
Újpest: Kovács Z. – Heris, Kálnoki–Kis, Litauszki, Mohl – Bardhi, Sankovic, Balogh B., Hazard (Cseke, 89.), Balázs B. (Andric, 64.) – Diagne
Gólszerzők: Bobál D. (81.), illetve Diagne (68.), Hazard (73.)
Sárga lap: Botka (82.), Baráth (92.), illetve Balázs B. (11.)

Digane (jobbra) szerezte az Újpest első gólját (fotó: ujpestfc.hu)

Az Újpest rutinos kapusa, Balajcza Szabolcs izomfáradtság miatt kisebb pihenőre kényszerült, ezért Kovács Zoltán védte a vendégek hálóját. Eleinte sok dolga volt, mert a kispestiek jobban kezdték a találkozót, és több ígéretes helyzetet is kidolgoztak. A folytatásban már az újpestiek előtt adódott sok lehetőség, Balázs Benjámin gólt is szerzett, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette.

A szünet után egy ideig nem forogtak veszélyben a kapuk, leginkább a középpályán járatták a labdát a csapatok, majd a 68. percben Diagne góljával az Újpest szerzett vezetést. Kisvártatva eldöntötte a meccset a vendégcsapat, amely Kylian Hazard első NB I–es találatával megduplázta előnyét. A 81. percben Bobál Dávid révén szépítettek a kispestiek, akik a hajrában egyenlíthettek volna, ám Kovács Zoltán ebben az időszakban is remekelt.

Az Újpest legutóbb 2012 áprilisában tudta legyőzni a kispestieket, a Bozsik Stadionban pedig a mai meccset megelőzően 2011 májusában nyert.

Nebojsa Vignjevic: „Az elejétől fogva jobban játszottunk, mint a Honvéd, és bár veszélyes átadásokkal, szabadrúgásokkal és szögletekkel operált a hazai együttes, végig megtartottuk a labdát és rengeteg helyzetet sikerült kialakítanunk úgy az első, mint a második félidőben. Sokkal nagyobb százalékban volt nálunk a labda, és bár nehéz volt megtalálni a Honvéd üres területeit, mert nagyon jól levédték azokat, mégis a kemény munka és a küzdeni akarás győzedelmeskedett, hisz szereztünk két nagyon szép gólt. A második játékrész már egyértelműen a helyzetekről és a gólokról szólt, és míg a Honvéd ezeket nem tudta kihasználni, mi itt is jobbnak bizonyultunk. Gratulálok a játékosaimnak, és sok sikert kívánok a Budapest Honvédnak a bajnokság hátralévő mérkőzéseihez.” (ujpestfc.hu)

DVSC-TEVA–Diósgyőri VTK 1–0 (1–0)

Debrecen, Nagyerdei Stadion, 2000 néző, v.: Iványi
DVSC-TEVA: Radosevic – Nagy Z. (Lázár P., a szünetben), Mészáros, Brkovic, Korhut – Jovanovic, Kulcsár T. (Bódi, 52.), Szakály P. (Coulibaly, 65.), Tisza – Balogh N., Sidibe
Diósgyőri VTK: Rados – Eperjesi, Lipták, Tamás M., Nemes – Kitl (Bognár, 58.), Egerszegi, Grumic, Koman, Barczi (Nikházi, 77.) – Novothny (Griffiths, 72.)
Gólszerző: Sidibe (23.)
Sárga lap: Nagy Z. (31.), Jovanovic (45.), Szakály P. (90.), illetve Grumic (33.), Egerszegi (85.)

A Diósgyőr kezdte jobban a keleti rangadót, több alkalma is volt, hogy megszerezze a vezetést, de nem élt a kínálkozó lehetőségekkel, pontosabban a debreceni kapus bravúrja kellett ahhoz, hogy ne változzon az eredmény. A félidő derekára kissé alábbhagyott a lendület, így váratlanul jutott előnyhöz a hajdúsági gárda Sidibe találatával. A miskolciak szinte azonnal egyenlíthettek volna, ezúttal azonban Radosevic helyett a kapufa mentett. A szünetig hiába futballozott jobban és agilisabban a DVTK, mégis ellenfele vonulhatott előnnyel az öltözőbe.

A folytatásban a Diósgyőr nyílt sisakkal rohamozott az egyenlítésért, de a vendégek fellazuló védelme a DVSC–nek jó lehetőséget kínált arra, hogy növelje az előnyét. A játékrész közepére ismét visszaesett az iram, és ekkor már korántsem volt annyira veszélyes Bekő Balázs együttese. A Debrecen biztosan őrizte az előnyét, sőt, a visszatérő korábbi gólkirály, Coulibaly révén majdnem újabb gólt szerzett, ám az eredmény már nem változott a lefújásig.

A hajdúságiak immár nyolc bajnoki találkozó óta veretlenek, míg a miskolciak sorozatban harmadszor szenvedtek vereséget az NB I–ben.

Paksi FC–Szombathelyi–Swietelsky Haladás 2–0 (0–0)

Paks, 1000 néző, v.: Vad II
Paksi FC: Molnár P. – Kulcsár D., Lenzsér, Gévay, Szabó J. – Kesztyűs – Koltai (Vági, 91.), Kecskés (Bajner, 82.), Bertus, Bartha – Balázs Zs. (Hahn, 73.)
Szombathelyi–Swietelsky Haladás: Király – Angyal (Gosztonyi, 59.), S. Wils, Jagodics, Bosnjak – Iszlai, T. Wils – Németh M. (Medgyes, 73.) – Martinez (Ugrai, 76.), Gaál, Halmosi
Gólszerzők: Lenzsér (49.), Bajner (85.)
Sárga lap: Bartha (60.), Kecskés (79.), illetve Iszlai (62.), Halmosi (75.)

Az első félidőben leginkább a küzdelem dominált, az elején a paksiak, majd a szombathelyiek voltak némi fölényben, de a szünetig nem esett gól, igazán nagy helyzet sem alakult ki.

A fordulás után egy szép szabadrúgás–variációt követően szinte azonnal megszerezték a vezetést a hazaiak, s ez jót tett a mérkőzésnek, több helyzet is kialakult mindkét oldalon. Mészöly Géza, a vendégek vezetőedzője cserékkel próbálta frissíteni csapatát, amely azonban nem tudott egyenlíteni, sőt, a hajrában kapott még egy gólt, így két győzelem után ezúttal pont nélkül maradt.

Csertői Aurél: "Két remekül motivál csapatot láthatott futballozni a kilátogató közönség. A Haladás is jól futballozott, mi azonban egy kicsit jobban. Mindkét csapatnak voltak lehetőségei, ebből mi kettőt ki is használtunk, szóval rangadóhoz méltó meccset játszott a két csapat. Mindkét gólunk igen szép volt, az egyik csapatmunka, míg a másik egy remek egyéni megmozdulás. Ma egy picivel jobbak voltunk, mint a Haladás, ezért tudtunk nyerni." (paksifc.hu)

Békéscsaba 1912 Előre–Puskás Akadémia 2–1 (1–1)

Békéscsaba, 632 néző, v.: Németh Á.
Békéscsaba: Mursits – Bényei, Vaskó, Damjanovic, Guaru – Birtalan (Borbély, 68.), Spitzmüller (Vadász, 82.), Piermayr, Laczkó – Punosevac (Calvente Criado, 43.), Viczián
Puskás Akadémia: Pogacsics – Fodor, Kelic, Herceg, Dinjar (Tischler, 63.) – Pauljevic, Bacelic–Grgic, Sallai (Zsótér, 74.), Márkvárt (Nagy Zs., 89.) – Pekár, Lencse
Gólszerzők: Laczkó (8.), Damjanovic (53.), illetve Pauljevic (6.)
Sárga lap: Damjanovic (43.), Laczkó (86.), illetve Herceg (37.), Bacelic–Grgic (42.)

Gyors gólváltással indult a találkozó, ezt követően főként a középpályán "birkóztak" egymással a felek, de egyik csapat sem tudott igazán nagy fölénybe kerülni a borongós, esős időben.

Néhány perccel a fordulás után megszerezte a vezetést a hazai csapat, az a Slavko Damjanovic volt eredményes, aki kedden a Magyar Kupa nyolcaddöntőjének visszavágóján az MTK ellen győztes gólt szerzett.

Ezt követően a Puskás Akadémia vette át a kezdeményezést, de nem tudta feltörni a hazai védelmet, így az eredmény nem változott.

A felcsúti együttes sorozatban kilencedik bajnoki mérkőzésén nem tudott győzni, ennél is hosszabb azonban idegenbeli nyeretlensége, ugyanis vendégként legutóbb még az előző idényben, április 18–án gyűjtötte be a három pontot. Azóta tizenegy találkozót játszott le idegenben a gárda győzelem nélkül.

Robert Jarni: „Nehéz bármit is mondani ilyenkor. Vezettünk, kontrolláltuk a meccset, utána pedig megállt minden. Számítottunk rá, hogy pontrúgásokból lesz esélye a Békéscsabának a gólszerzésre, mégis ez lett a vesztünk. Ahogy megfordította az állást az ellenfél, jött az idegeskedés, a pontatlanságok és a rengeteg egyéni hiba, amin elment a meccs. Egyszerűen nem tudtuk megjátszani előrefelé a labdákat, így helyzetekig se jutottunk el.” (puskasakademia.hu)

Videoton FC–Vasas 2–0 (2–0)

Székesfehérvár, 1615 néző, v.: Pintér Cs.
Videoton: Danilovic – Nego, Juhász R., Vinícius, Szolnoki – Pölöskei, Pátkai – Gyurcsó (Sejben 75.), Kovács I., Oliveira (Suljic 62.) – Feczesin (Rudolf 82.)
Vasas: Nagy G. – Preklet, Grúz, Debreceni, Pajovic – Vida, Vukasovic, Adamovic (Könyves 46.) – Pavlov, Remili (Berecz Zs. 84.), Ubiparip (Novák Cs. 75.)
Gólszerzők: Kovács I. (10.), Gyurcsó (33.)
Sárga lap: Pátkai (63.), illetve Adamovic (30.), Vukasovic (74.)

Hatalmas Vasas–helyzettel kezdődött a mérkőzés, amire a hazaiak góllal válaszoltak: Kovács István lőtt szép mozdulattal a vendégkapuba. A találat nem szegte kedvét a fővárosi gárdának, amely továbbra is többet birtokolta a labdát és igyekezett egyenlíteni. Lendületüket az újabb hazai találat – Gyurcsó szabadrúgásból tekert a kapuba – törte meg, innentől kezdve egyértelműen a Videoton akarata érvényesült.

Szünet után sem változott sokat a játék képe: a hazaiak támadtak, a vendégek védekeztek. A második félidőt leginkább a lassú iram és az alacsony színvonal jellemezte.

Horváth Ferenc: „Nem mindig a legszebb nők a legjobb szeretők, Marilyn Monroe sem volt kifejezetten egy szépség, mégis imádták a férfiak. A meccsről is azt tudom mondani, hogy ez ma nem volt szép győzelem, de három pontot ért és ez a legfontosabb. Az első félidő végén rúghattunk volna több gólt is, a második játékrészben pedig nem nagyon nyílt ki a Vasas, így nem is igazán volt lehetőségünk a gólszerzésre, hiába volt szinte végig nálunk a labda. Mentünk előre, de annyira zártan védekezett a Vasas, hogy őszintén szólva ebben a meccsben ennyi volt. Már csak három pontra van a dobogó, szóval, ha lassan is, de folyamatosan lépkedünk előre a tabellán.“ (vidi.hu)

Simon Antal: „A találkozó elején üres kapuba nem sikerült betalálnunk, ennél nagyobb helyzet nem nagyon kell pedig. Nem sokkal később pedig ismét a védelem mögé kerültünk, de nem tudtuk megjátszani az üresen érkező támadónkat. Úgy gondolom, hogy ezek az elszalasztott lehetőségek döntően befolyásolták a mérkőzés végkimenetelét. A Vidi az első próbálkozásából egyből gólt szerzett, szerintem az egy hárítható külsős lövés volt, majd pontrúgásból is sikerült betalálniuk. Ezt követően a második félidőben próbáltunk javítani, Könyvesnek volt még egy nagy lehetősége, ha azt kihasználja, 2-1-nél még bele tudtunk volna állni a meccsbe, de ma ez sem jött össze, utána pedig lecsordogált a meccs a hármas sípszóig.“ (vidi.hu)

(mti)

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/22541/pics/lead_800x600.jpg