Női kosárlabda Eb-selejtező: győzelem a nyitányon

Kecskés István
Kecskés István

A válogatott júniusban a 14-20. helyen zárta a magyar-román közös rendezésű Eb-t, az akkori keretből Honti Kata, Vajda Anna, Horti Dóra, Raksányi Krisztina, Zsovár Orsolya és Quigley Allie sem volt ott szombaton a miskolci csarnokban. Ami az ellenfelet illeti, az izlandiak 2009 után döntöttek ismét úgy, hogy a kontinens leggyengébbjeit felvonultató, úgynevezett "kis nemzetek Európa-bajnoksága" helyett újra a legjobbak között indulnak.

Hazai szempontból nem indult jól a mérkőzés, a szigetországiaknál a DVTK-ban is megfordult Helena Sverrisdottir ismét otthonosan érezte magát a Generali Arénában, így csapata 11-5-re elhúzott. A nyitónegyed végéig sikerült megfordítani az állást, ebben 8 pontjával oroszlánrészt vállalt a nyári Eb felfedezettje, a 208 centis Határ Bernadett. A folytatásban a rivális 14 ponton ragadt, míg Stefan Svitek szövetségi kapitány együttese 7-14 után sorozatban 18 (!) pontot szerzett. A csapatkapitány Fegyverneky Zsófia, valamint Krivacsevics Tijána is bekapcsolódott a pontgyártásba, ekkor már szárnyaltak a magyarok, és a félidőben - egy utolsó másodperces izlandi triplával is - 41-25 állt a nagyórán.

A nagyszünetben leleplezték a "Miskolc a kosárlabdázás városa" emléktáblát a csarnok aulájában.

Az első 20 perc statisztikájából kitűnt, hogy a házigazdák úgy tettek szert tetemes előnyre, hogy tíz triplakísérletükből csak egy volt sikeres, és az igazi center nélkül küzdő vendégek csak néggyel kevesebb lepattanót gyűjtöttek (24/20).

Térfélcsere után 4 perc alatt csupán 2 pontot dobtak a magyarok, és a korábbi 19 pontos előny 10-re olvadt (46-36). Ekkor Krivacsevics vette vállaira a csapatot, feljavult a védekezés is, így az utolsó játékrész 56-36-ról indult. "Mínusz 12-nél" még felsejlett egy izgalmas hajrá lehetősége, de Krivacsevics 23. pontja és Dubei Debóra hármasa megnyugtatta a kedélyeket, s a magyarok végül a papírformának megfelelően begyűjtötték a két pontot az Eb-selejtezősorozat nyitányán.

Eredmény, 1. forduló, E csoport:

Magyarország-Izland 72-50 (15-14, 26-11, 15-11, 16-14)
A legjobb magyar dobók: Krivacsevics 27, Fegyverneky 13, Határ 10

(mti)

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/22560/pics/lead_800x600.jpeg