Menetel az Újpest, újra nyert a Honvéd

Kecskés István
Kecskés István

Szombathelyi Haladás-Újpest FC 0-3 (0-2)
Szombathely, 2817 néző, v: Solymosi
Haladás: Király - Angyal, Jagodics, Wils, Bosnjak - Gosztonyi (Martínez, 63.), T. Wils, Németh M., Iszlai (Nagy P., 76.), Halmosi (Ugrai, 63.) - Gaál
Újpest: Balajcza - Litauszki, Heris, Kálnoki Kis, Mohl - Balázs B., Bardhi, Sankovic (Andric, 61.), Hazard (Cseke, 76.), Balogh B. - Diagne (Perovic, 84.)
Gólszerzők: Hazard (9.), Litauszki (30.), Diagne (60.) 
Sárga lap: Gosztonyi (15.), Iszlai (27.), T. Wils (70.), Jagodics (89.), illetve Kálnoki Kis (45.), Diagne (60.), Bardhi (82.)

Valamivel kezdeményezőbben lépett fel a meccs elején a hazai együttes, mégis a vendégek szerezték meg a vezetést a 9. percben. Nem sokkal később egy les miatt érvénytelenített találat, majd a 31. percben egy már megadott gól egyértelműsítette az Újpest fölényét, amelyre a Haladásnak nem volt ellenszere.

A szünet után után hamar eldőlt a találkozó, negyedóra elteltével ugyanis már harmadszor volt eredményes a fővárosi lila-fehér csapat, amely összeszedettebben, jobban koncentrálva futballozott ezen az estén, s így a szerencse is mellé állt.

A fővárosiak sorozatban negyedszer nyertek, a Vas megyei együttes pedig a júliusi nyitóforduló óta először kapott ki hazai pályán. 

Budapest Honvéd-Békéscsaba 1912 Előre 3-2 (1-2)
Bozsik Stadion, 800 néző, v: Szabó Zs.
Honvéd: Kemenes - Botka, Ignjatovic, Lovrics (Vasiljevic, 52.), Baráth - Kamber, Nagy G. (Hidi, 82.), Gazdag - Prosser (Lukács D., 74.), Holender, Vernes
Békéscsaba: Ilizi - Bényei, Vaskó, Damjanovic, Fabio - Birtalan (Borbély, 80.), Piermayr, Spitzmüller, Laczkó - Punosevac (Koroudijev, 85.), Viczián
Gólszerzők: Nagy G. (6., 63.), Baráth (91.), illetve Vaskó (3.), Birtalan (34.)
Sárga lap: Holender (40.), Prosser (72.), illetve Viczián (37.), Punosevac (53.), Birtalan (75.)

A találkozó elején rögtön vezetést szerzett a vendég Békéscsaba, ugyanis Fabio szabadrúgását Vaskó Tamás továbbította a kapuba. Egy védelmi rövidzárlatot kihasználva - Nagy Gergő jóvoltából - csakhamar egyenlítettek kispestiek, majd körülményes mezőnyjáték vette kezdetét az alaposan elázott, rendkívül csúszós pályán. A két gyors gól után visszaesett a tempó, többet volt a labda a fővárosiaknál, de a viharsarkiak veszélyesebben futballoztak, és a 34. percben Birtalan higgadt megoldásának köszönhetően ismét gólt szereztek (1-2). A folytatásban a békéscsabai kapus, Lubos Ilizi kétszer is bravúrral védett, ezért a szünetig nem született újabb gól.

A második felvonásban a hazaiak nagy erőket mozgósítottak az egyenlítésért, de a csabaiak előtt is akadtak lehetőségek a hóviharban. A 63. percben Nagy Gergő nagyjából harminc méterről leadott lövésével ismét egalizált a Honvéd, amely ezen felbuzdulva még nagyobb lendülettel játszott a folytatásban. A vendégek dolgát az is nehezítette, hogy szembeszélben játszottak. A 91. percben egy szöglet után Baráth Botond fejelt a hálóba, ezzel a Honvéd szeptember vége után tudott ismét tétmeccset nyerni.

A kispestiek ezzel a sikerrel megszakították hét tétmérkőzésből álló nyeretlenségi sorozatukat.

Videoton FC - MTK 1-0 (0-0)
Székesfehérvár, 1314 néző, v.: Bognár T.

Videoton: Danilovic - Nego, Juhász R., Vinícius, Szolnoki - Pölöskei - Gyurcsó (Géresi 61.), Kovács I., Oliveira, Suljic (Sejben 92.) - Feczesin (Soumah 93.)
MTK: Hegedüs - Bese, Grgic, Poór, Vadnai - Thiam, Ramos - Strestík (Varga Sz. 87.), Gera D., Kanta (Szatmári L. 90.) - Torghelle (Baki Á. 74.)
Gólszerző: Oliveira (81.)
Sárga lap: Suljic (32.),Oliveira (77.), Szolnoki (84.), Vinícius (88.), Pölöskei (91.), illetve Gera D. (14., 72.), Vadnai (89.)
Kiállítva: Gera D. (72.)

Nagy lendülettel kezdett mindkét együttes, gyakran forogtak veszélyben a kapuk. Az első félidő derekától fölénybe került az MTK, a szünetig a vendégeknek több nagy lehetőségük is volt, de egyikből sem született gól.

A fordulást követően aktívabbá vált a Videoton, mindez labdabirtoklásban és gólhelyzetekben is megmutatkozott. A meccs fordulópontja Gera Dániel kiállítása volt, miután a létszámfölényt kihasználva a hazaiak megnyerték a találkozót. Mindehhez kellett az is, hogy a mérkőzés vége előtt néhány perccel Kanta tizenegyesét Danilovic kivédje.

Vasas-Puskás Akadémia 2-4 (1-3)
Illovszky Stadion, 500 néző, v.: Vad II.
Vasas: Hermány - Preklet, Grúz, Debreceni, Pajovic - Berecz, Vukasovic - Könyves (Novák, a szünetben), Kenesei (Czvitkovics, 65.), Remili - Ádám (Lázok, 75.)
Puskás Akadémia: Pogacsics - Pauljevic, Fodor, Kelic, Nagy Zs. - Márkvárt - Sallai (Zsótér, 80.), Pekár - Bacelic-Grgic - Lencse, Tischler (Hudák, 90.)
Gólszerzők: Ádám (22.), illetve Debreceni (34., öngól), Bacelic-Grgic (36.), Tischler (40., 85.)
Sárga lap: Ádám (43.), Debreceni (53.), illetve Pekár (19.), Vukasovic (39.)
Kiállítva: Remili (73.)

A Vasas kezdte jobban az összecsapást, előbb Kenesei szabadrúgása csattant a lécen, majd Remili próbálkozását hárította bravúrral Pogacsics. Az angyalföldiek nyomása gyorsan góllá érett, a 22 éves Ádám Martin pályafutása első élvonalbeli találatát szerezte.

A vendégek játéka a bekapott gól ellenére feljavult, és hat perc alatt három gólt szereztek, így magabiztos előnnyel tértek pihenőre.

A fordulást követően a felcsútiak magabiztosan őrizték előnyüket, s miután a reklamáló Remilit kiállította a játékvezető, úgy tűnt, eldőlt a három pont sorsa.

Ennek ellenére a piros-feketék a csereként pályára lépő Czvitkovics révén egy gólra felzárkóztak. A hajrában Tischler a második gólját is megszerezte, így eldőlt az összecsapás.

A felcsútiak kilenc nyeretlenül megvívott összecsapás után gyűjötték be újra a három pontot az élvonalban, míg idegenben április 18. után - tizenegy találkozót követően - diadalmaskodtak.

Diósgyőri VTK-Paksi FC 1-1 (0-1)
Diósgyőr, 2000 néző, v.: Farkas Á.
Diósgyőri VTK: Rados - Okuka, Lipták, Tamás, Husic - Barczi, James (Bacsa, 54.), Kitl, Koman (Bognár I., 67.) - Novothny (Griffiths, 54.) - Grumic
Paksi FC: Molnár P. - Kulcsár D., Gévay, Lenzsér, Szabó J. - Bartha, Kesztyűs (Vági, 84.), Kecskés, Bertus, Koltai (Hahn, 68.) - Balázs Zs. (Bajner, 88.) 
Gólszerző: Griffiths (87.), illetve Balázs Zs. (31.)
Sárga lap: Kitl (35.), illetve Kesztyűs (25.), Lenzsér (42.), Kecskés (85.) 
Kiállítva: Grumic (65.)


Mindkét oldalon akadtak lehetőségek a szemerkélő esőben, hűvös időben kezdődött mérkőzés első szakaszában, de a vezetést a jó passzban lévő vendégcsapat szerezte meg még az első félidőben.

A második játékrész felénél még nehezebb helyzetbe került a Diósgyőr, mert Miroslav Grumicot súlyos szabálytalanság miatt kiállította a játékvezető. Az emberhátrány ellenére a hajrában összejött a DVTK egyenlítő találata, mégpedig a csereként beállt Georges Griffits jóvoltából.

A tolnai csapat öt győztes mérkőzés után vesztett pontokat - ezzel együtt maradt a második helyen a tabellán -, míg a hazai együttes három elvesztett párharcot követően ért el döntetlent.

A paksiak új klubcsúcsot állítottak fel, ugyanis immáron kilenc találkozó óta veretlenek az élvonalban.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/22761/pics/lead_800x600.jpeg