Női kézilabda világbajnokság: íme az utazó keret

Kecskés István
Kecskés István

Négy nappal a dániai női világbajnokság rajtja előtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kézilabda Szövetség. Dr. Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke elmondta: az MKSZ Elnöksége hivatalos célként az olimpiai kvalifikáció közvetlen megszerzését vagy az ötkarikás selejtezőn való részvétel kiharcolását, azaz a legjobb hét közé kerülést fogalmazta meg hivatalos célkitűzésként.

- A világbajnokságok nem egyformák, az olimpia előtti években a jó eredmény elérése kiemelten fontos, hiszen ez nyithat utat az ötkarikás játékokon való részvétel felé – hangsúlyozta az eseményen dr. Kocsis Máté, a szövetség elnöke. – Bízunk benne, hogy a torna során és annak végén a magyar emberek büszkék lehetnek a nemzeti csapatra, kérjük, mindenki támogassa a válogatottat, legyünk mi, szurkolók az együttes nyolcadik tagja! Az MKSZ a maga részéről igyekezett a csapat minden kérését teljesíteni és minden feltételt biztosítani a felkészülés során, és nem lesz ez másként Dániában sem. Ezúton is szeretnék sok sikert és eredményes szerepelést kívánni a lányoknak!

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Nemzetközi Kézilabda Szövetség tájékoztatta az MKSZ-t az olimpiai selejtezők rendezési jogainak odaítéléséről, ennek alapján a korábbiakkal ellentétben nem a világbajnokságok 2-4. helyezettjei adhatnak otthon a kvalifikációs tornáknak, hanem bármelyik résztvevő pályázhat annak érdekében, hogy a selejtezők házigazdája lehessen. Dr. Kocsis Máté elmondta, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség mind a női, mind a férfi olimpiai selejtezők rendezésére beadja pályázatát.

Németh András szövetségi kapitány a felkészülést értékelve kiemelte, hogy remek lehetőségek mellett dolgozhatott a csapat, a játékosok jó formában vannak, és egy-két könnyebb sérüléstől eltekintve semmi nem befolyásolta az edzésmunkát. – Jó hangulatban várjuk a világbajnokságot, úgy érzem, jó esély van az eredményes szereplésre. Az első három csoportellenfelünkre, Tunéziára, Szerbiára és Montenegróra már külön is készülünk, és már várjuk a szombati rajtot.

Pálinger Katalin csapatmenedzser, az MKSZ alelnöke a válogatottban uralkodó hangulatot emelte ki: - Ritkán látni ilyen egységes csapatot, mint a mostani válogatott, aminek nagyon örülünk. Előfordult, hogy több helyen terítettek meg a csapatnak a felkészülés alatt egy-egy étkezés alkalmával, de a lányok rögtön összetolták az asztalokat, amit jó volt látni. A motivációnk is kiemelkedő, a felkészülés jól sikerült. Ami a kapusainkat illeti, három jó formában lévő, de különböző stílusú játékossal vágunk neki a vb-nek, így én is optimista vagyok.

- Bizakodó vagyok, úgy érzem, hogy a mostani válogatottól a legjobb négy közé jutás sem lehetetlen, hiszen jó formában vagyunk valamennyien – mondta el Szucsánszki Zita. A legboldogabbak természetesen akkor lennénk, ha közvetlenül kijutnánk az olimpiára!

A válogatott csapatkapitányát, Görbicz Anitát a sajtótájékoztatón 1000. válogatottbeli gólja alkalmából dr. Kocsis Máté elnök egy különleges mezzel köszöntötte. – Nagyon jól esett a köszöntés, a legfontosabb azonban a csapat szereplése. Bár kisfiam még fél éves sincs, ugyanazt a munkát végzem, mint a többiek. A baba itthonról szurkol majd nekem, így én is jobban tudok majd koncentrálni. Szeretném megköszönni én is a szövetségnek a felkészülés során biztosított feltételeket, nekünk valóban csak a játékra kell figyelnünk.

- Az elnökség korábbi döntése alapján a jelenlegi olimpiai ciklusban a fő cél az ötkarikás játékokra való kijutás, éppen ezért speciális premizálási rendszert állapított meg a szövetség. A világbajnokságra való kijutásért 4 millió forint járt, amennyiben a csapat a világbajnokságon megszerzi az olimpiai kvalifikációs tornán való szereplés jogát, a prémium újabb 12 millió forint, a Rióba való kijutás pedig újabb 24 millió forint jutalmat jelent – mondta el Novák András, az MKSZ főtitkára.

A sajtótájékoztatót a válogatott edzője, Köstner Vilmos zárta le, aki szintén a harmonikus felkészülést emelte ki: - Könnyű volt a munka, hiszen nagyon lelkiismeretesen dolgoztak a lányok. Az ellenfelek feltérképezésében is jól tudtunk haladni, és már kiemelten készültünk Tunézia, Szerbia, valamint Montenegró játékára. Az említett három ellenfelet elemezve a magyar válogatott komplettebb csapat, így bízom benne, hogy jó rajtot veszünk a vb-n!

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy december 1-jétől 24-ig 10 százalékos kedvezménnyel kaphatók a jegyek a májusban Budapesten sorra kerülő női kézilabda Bajnokok Ligája FINAL4-ra.

A magyar női válogatott 19 fős kerete: 
Kapusok: BÍRÓ Blanka (Ipress Center Vác), JANURIK Kinga (Érd), KISS Éva (Győri Audi ETO)
Mezőnyjátékosok: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), BULATH Anita (Dunaújvárosi KKA), ERDŐSI Ildikó (Siófok KC), GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), HORNYÁK Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), KORSÓS Dorina (Győri Audi ETO), KOVACSICZ Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVACSICS Anikó (Győri Audi ETO), MAYER Szabina (Fehérvár KC), PLANÉTA Szimonetta (Győri Audi ETO), SZAMORÁNSKY Piroska (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), TOMORI Zsuzsanna (Győri Audi ETO), TRISCSUK Krisztina (Dunaújvárosi KKA)

Szövetségi kapitány: NÉMETH András
Edző: KÖSTNER Vilmos
Csapatmenedzser: PÁLINGER Katalin

Női világbajnokság, Dánia, 2015. december 5-20.
Csoportbeosztás: 
A-csoport (Herning): Dánia, Montenegró, Magyarország, Japán, Tunézia, Szerbia
B-csoport (Naestved): Kuba, Svédország, Hollandia, Lengyelország, Kína, Angola 
C-csoport (Kolding): Brazília, Franciaország, Argentína, Dél-Korea, Kongói DK, Németország
D-csoport (Frederikshavn): Norvégia, Spanyolország, Románia, Oroszország, Puerto Rico, Kazahsztán

Lebonyolítás
A csoportok első 4-4 helyezettje jut a nyolcaddöntőbe, a legjobb 16 közé. A csoportok 5-6. helyezettjei az Elnöki Kupában játszanak a 17-24. helyekért. 
A nyolcaddöntőkben (december 13., 14.) a csoportelsők csoportnegyedikekkel, a csoportmásodikok csoportharmadikokkal találkoznak. A nyolcaddöntők vesztesei számára a világbajnokság véget ér. A negyeddöntők (december 16.) veszteseire további két mérkőzés vár, így az első nyolc helyért valamennyi helyosztót lejátsszák a csapatok.

A magyar válogatott várható menetrendje az A-csoportban (Herning): 
December 5. 18:00: Magyarország-Tunézia (tv: Sport1)
December 6. 18:30: Szerbia-Magyarország (tv: Sport1)
December 8. 18:30: Montenegró-Magyarország (tv: Sport1)
December 9. 20:45: Magyarország-Dánia (tv: Sport1)
December 11. 16:15: Magyarország-Japán (tv: Sport1)

A csoport első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe, ahol a B-csoport (Kuba, Svédország, Hollandia, Lengyelország, Kína, Angola) egyik továbbjutójával találkozik a nyolc közé jutásért. A világbajnok közvetlenül kijut a riói olimpiára, a 2-7. helyezettek részt vehetnek a 2016 márciusában sorra kerülő olimpiai selejtezőkön.

Mérkőzésnapok:
A- és B-csoport: december 5., 6., 8., 9., 11.
C- és D-csoport: december 5., 7., 8., 10., 11.
Nyolcaddöntők: december 13., 14.
Negyeddöntők: december 16.
Elődöntők, az 5-8. helyért: december 18.
Döntő, a 3. helyért, az 5. helyért, a 7. helyért: december 20

(keziszovetseg.hu)

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/22861/pics/lead_800x600.jpg