Rövidpályás úszó Eb: Dupla magyar siker

Kecskés István
Kecskés István

Hosszú Katinka női 400 méter vegyesen, míg Bernek Péter férfi 400 méter gyorson nyert aranyérmet a netánjai rövidpályás úszó Európa-bajnokság szerdai nyitónapján.

A nyitónapon Hosszú már a délelőtti selejtezőben remekelt, hiszen világcsúcsot ért el 400 méter vegyesen 4:19.46 perccel, s ettől alig elmaradva, 4:19.75-tel, több testhossznyi előnnyel győzött a délutáni döntőben. Ez volt pályafutása tizedik rövidpályás Eb-érme, a három ezüst és két bronz mellé ötödik aranyát szerezve meg. Mögötte másodikként csapott a célba Jakabos Zsuzsanna, őt azonban utólag kizárták szabálytalan forduló miatt. Hosszú később a 100 méter hát elődöntőjében is érdekelt volt, ahonnan 56.49 másodperccel, toronymagasan a legjobb idővel biztosította helyét a csütörtöki döntőben.

"Az utolsó gyorsfordulóm nem úgy sikerült, ahogy reggel, valószínűleg ott csúszhatott el a világcsúcs" - nyilatkozta az M4 Sportnak Hosszú, aki a szám délelőtti előfutamában ért el 4:19.46 perces rekordot. "Nálam nincs olyan, hogy visszafogom magam, mindig próbálom feszegetni a határaimat. Ha nem lenne több érmem ezen az Eb-n, akkor is elégedett lennék, hiszen világcsúcsot úsztam" - tette hozzá.

Hosszú elmondta, most, hogy a világkupa-sorozatot nagymedencében rendezték, először fordult elő, hogy vetélytársai közül többen azt mondták neki: tisztelik azért, amit és ahogyan csinál. "A riválisoktól kapott ilyen visszajelzések a legjobbak és legfontosabbak" - jelentette ki Hosszú

A közvetlenül a 400 vegyes döntője után kizárt, másodikként célba érő Jakabos Zsuzsanna azt mondta, nem tudja mi történt, nem indokolták neki a diszkvalifikációt. "Sajnálom, mert úgy megvertem a mellettem úszót, hogy nem gondoltam volna. Nem tudom, hogy mit csinálhattam rosszul, szerintem nem követtem el semmi szabálytalant, amitől gyorsabban úsztam volna."

A szerdai másik magyar aranyérmet Bernek Péter érdemelte ki 400 méter gyorson, a szám világbajnoki címvédőjeként gyakorlatilag végig vezetve győzött 3:35.46 perces időeredménnyel. Győzelmével 97-re nőtt a 25 méteres medencében eddig kiérdemelt magyar Eb-érmek mennyisége. Bernek maga pedig két második és egy harmadik hely után most első ízben végzett elsőként rövidpályás kontinensviadalon.

"Egyáltalán nem készültünk külön, az időm alig több mint egy másodperccel marad el a tavalyitól, ez jó előjel a következő versenyszámaimra és az olimpiára is. Bízom benne, hogy tudom folytatni ezt a jó sorozatot, és tudom bővíteni az éremkollekciómat a további két számban is" - mondta Bernek Péter az M4 sportcsatornának. 

A nap negyedik magyar egyéni döntőse, Földházi Dávid 1:51.61 perccel a hatodik lett 200 méter háton. 

A férfi gyorsváltók 4x50 méteres vetélkedőjében a Takács Krisztián, Lobanovszkij Maxim, Lavotha Oszkár, Mészáros Márk összetételű négyes hatodikként zárt, idejük 1:26.47 perces országos csúcs, a régi ennél bő egy másodperccel volt gyengébb (1:27.56).

A csütörtöki döntőbe a második legjobb idővel került be az éppen aznap 30 esztendős Cseh László, aki a szerda délelőtti selejtezőben 49.93 másodperces teljesítményével saját - csaknem három esztendeje felállított 50.72-es - országos csúcsát javította meg, s bár ettől az esti elődöntőben valamelyest elmaradt, 50.10-es eredményénél így is csupán egy jobb akadt.

A női 50 méter mell elődöntőjében Sebestyén Dalma 31.17-tel futamában a 8., összesítésben pedig a 15. helyen végzett.

Hosszú és Cseh mellett a nyitónapon a csütörtöki fináléba úszta még magát Kapás Boglárka is, aki az előfutamokban a mezőny legjobb idejét érve el, 8:17.68 perc alatt ért célba 800 méter gyorson.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/22862/pics/lead_800x600.jpg