Rövidpályás úszó Eb: Újabb aranyeső

Kecskés István
Kecskés István

Hosszú Katinka 200 háton, Cseh László 200 vegyesen nyert aranyat a rövidpályás úszó Európa-bajnokság pénteki napján. 

Hosszú Katinka Európa-bajnoki rekorddal nyert a számot. Az utolsó 50 méterre egy kicsit visszavett a tempóból, de még így is nagyszerű eredményt ért el – nem volt ellenfele.

"Ha a két évvel ezelőtti, herningi rémálomhoz hasonlítom, akkor máris csoda ez az Eb – nyilatkozta a Magyar Úszó Szövetség Facebook oldalán a bajnoknő a 200 hát után. – Ha a tavalyi, dohai világbajnoksághoz, akkor persze akár elégedetlen is lehetek, mert nem sikerült a világcsúcsomat megjavítanom. A végén sajnos nem voltam annyira gyors, mint egy éve ilyenkor. És ha őszinte akarok lenni, reggel a fordulók jobbak voltak, mint most - ez hiányzott ahhoz, hogy összejöjjön a csúcs. De azért nekimegyek száz vegyesen is, csak hát jó magasra állítottam magamnak a mércét..."

Fotó: MUSZ/FacebookNem sokkal később Cseh László 1:51.36 perces Európa-csúccsal nyert 200 méter vegyesen. A halásztelki úszó egy ideig még Ryan Lochtee világcsúcsánál is jobb volt, a medencében pedig nem volt ellenfele, lényegében rajt-cél győzelmet aratott. 

“Nem tudnám megmondani, mikor éreztem magam utoljára ennyire jól egy kétszáz vegyes közben – nyilatkozta a MUSZ facebook oldalán a 30. Európa-bajnoki aranyát nyerő Cseh László. – Mint egy álom, olyan volt az egész. A pillangó tökéletes, a hát szintén, talán a mell nem volt annyira jó, de a gyorson helyrezökkent mindent. És igen, délelőtt már gondoltunk arra, hogy meglehet az Európa-csúcs, mert a mostani állapotomban, az új edzésmódszereknek köszönhetően egyértelműen azt érzem: tényleg képes vagyok bármire.”

És pénteki első aranyérme után egy órával Hosszú Katinka ismét nyert, nem is akárhogy: címvédőként, a dohai világbajnokságon tavaly december 5-én elért 56.70 másodperces világcsúcsát három századdal megjavítva végzett magabiztosan az élen 100 méter vegyesen. Hosszú Katinkának lényegében csak a világcsúcs volt az ellenfele ezen a számon, de azt is legyőzte. 

"Világcsúcsot dönteni mindig nagyszerű érzés - most pedig különösen, mert a kétszáz hát után már tényleg az volt az érzésem, hogy a közönség még kicsit csalódott is, amiért ott nem sikerült – mondta a MUSZ Facebook oldalán a világsztár. – Szóval örülök, hogy most sikerült, megható volt látni, mennyire lelkesen tapsol mindenki. Ez a verseny most jól sikerült, jöttek a fordulók, ezek mindig kellenek, mert rövidpályán nagyon hamar el tud menni a sebesség egy rossz fordulóval, és újra felgyorsulni túl sok erőt emészt fel. Egyébként erre a döntőre kevésbé emlékszem, ami jól - azt szoktam mondani, ilyenkor bekerülök a zónába, ahol csak én vagyok és az úszás, senki és semmi nem zavar meg, ilyenkor lehet elérni az igazán nagy eredményeket."

A magyar úszónőnek ez már a negyedik aranya az Eb-n és a második világcsúcsa. 

A magyar küldöttség az újabb győzelemmel már nyolc aranyéremnél tart, s emellett két ezüstöt szerzett.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/22918/pics/lead_800x600.jpg