NB II: Széthullik a Dunaújváros?

Kecskés István
Kecskés István

A Fejér megyei csapat egy éve még az NB I-ben volt, most az NB II-ben van, edző nélkül és egyre kevesebb játékossal. 

A Dunaújváros, illetve egészen pontosan a Dunaújváros-PASE feltámadása olyan volt, mint egy mese. Az egykori Dunaferr romjain – a 2000-es bajnokcsapat tönkrement – megalakuló együttes  2010-ben került fel az NB III-ba, ahonnan, 2013-ban az NB II-be, majd egyből az élvonalba került a gárda. Tulajdonképpen a klubnak annyi köze van a Dunaferrhez, hogy ugyanabban a stadionban rendezi a meccseit, mint a korábbi bajnok, de ez az együttes lényegében a Pálhalma Agrosepciál SE, amely 1998-ban alakult, majd szép lassan összenőtt Dunaújvárossal. 

A lendület és – úgy tűnik – a pénz eddig tartott. Előbb csak a meg nem erősített hírek jöttek arról, hogy instabillá vált a gazdasági háttér, ám ma már Dunaújvárosban sem csinálnak ebből titkot. Nehéz is lenne, hiszen előbb a kapus Szűcs Lajos, hagyta el a klubot egy NB III-as ajánlat miatt, most pedig az edzői stáb állt fel egyik pillanatról a másikra. 

Artner Tamás szakmai igazgatóként tért vissza Ajkára, ahol korábban sikeresen dolgozott, segítője Székely Tibor ugyanitt lesz vezetőedző – ő dolgozott már NB II-ben vezetőedzőként, de Szigetszentmiklósról kirúgták miután a csapata 7–1-re kikapott a Ferencvárostól egy Ligakupa-mérkőzésen. 

Visszatérve Dunaújvárosba (vagy Pálhalmára): az NB I-es szponzorok egy része elhagyta a klubot, pedig egy esztendeje a Paks helyett többen is a piros-fehér klub támogatása mellett döntöttek. Emellett – vagy ezzel együtt – Dobos Barna klubigazgató népszerűsége is csökkent a döntéshozóknál, hiszen hiába kapott jelentős anyagi támogatást a klub mégsem sikerült az élvonalban tartani. Vannak, akik úgy vélik, hogy Dobos Barna korábban az előrelépés záloga volt, most azonban a jelenléte nem segíti – sőt – a dunaújvárosi labdarúgás létét. 

A klub helyzetéről sok mindent elmond Sallói István sportigazgató, Artner Tamás távozását taglaló egyik félmondata: "Sajnos továbbra sincs könnyű helyzetben a klub, így nem tudunk egyelőre nyár után tervezni..."

Így már a tavasz sem lesz könnyű. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/23554/pics/lead_800x600.jpg