Férfi kézilabda Eb: tét az olimpia

Kecskés István
Kecskés István

A lengyelországi férfi Európa-bajnokság rajtja előtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kézilabda Szövetség. A tornán a magyar válogatott számára a hivatalos célkitűzés a közvetlen olimpiai kvalifikáció kivívása vagy az olimpiai kvalifikációs tornán való szereplés elérése. A magyar válogatott valamennyi Eb-mérkőzését az M4 Sport közvetíti.

- A Magyar Kézilabda Szövetség Elnöksége január 11-én jóváhagyta az Európa-bajnokságra kiutazó keretet, a szövetségi kapitány úr kérésének megfelelően 17 játékos utazik Lengyelországba – mondta el dr. Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. - Mindent megtettünk annak érdekében, hogy a csapat megfelelő munkát végezhessen, igyekeztünk a kéréseket teljesíteni és a legmegfelelőbb feltételeket biztosítani, hiszen nem szeretnénk, ha ezen múlna a csapat sikere. Az Európa-bajnokság a legnehezebb verseny kézilabdában, a magyar válogatott még soha nem jutott el az elődöntőig, szeretnénk, ha ez a sorozat most megszakadna, hiszen minden vágyunk és a célunk, hogy a csapat kiharcolja az olimpiai szereplés, vagy az olimpiai selejtezőn való részvétel jogát. Arra kérünk mindenkit, hogy drukkoljunk együtt a magyar válogatottnak!

- Elégedettek vagyunk a felkészülési időszakkal, köszönöm a Magyar Kézilabda Szövetségnek és a kluboknak is a támogatást, az összefogást, mindez garancia volt a megfelelő munkára – hangsúlyozta Talant Dujshebaev, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya. – Szinte teljesen készen állunk a rajtra, a szükséges feladatokat még elvégezzük. Minden mérkőzést döntőnek tekintetünk az Európa-bajnokságon, szeretnénk nyolc döntőt játszani, de lépésről-lépésre haladunk, jelenleg kizárólag a Montenegró elleni nyitány foglalkoztat minket. Nehéz döntés volt a 17 fős keretet kijelölni, fájó szívvel, de úgy határoztunk, hogy Székely Márton marad itthon a játékosok közül, szeretném megköszönni neki az eddigi áldozatos munkát. A benevezésre kerülő 16 játékost, pontosabban a torna kezdetén a tartalék kézilabdázót Lengyelországban jelöljük ki. Olyan válogatottunk van, amely alkalmas a jó szereplésre, de magas szinten kell teljesítenünk, ez természetes. Szeretem a kihívásokat, ezért is mondtam el, hogy nyolc mérkőzésben, nyolc döntőben szeretnénk pályára lépni.

- Szeretném én is megköszönni a Magyar Kézilabda Szövetségnek a felkészülés megfelelő hátterét, rengeteget készülhettünk együtt – emelte ki Nagy László, a nemzeti válogatott csapatkapitánya. - Meccsről-meccsre javulni szeretnénk a tornán. Ma már én vagyok a keret legidősebb tagja, de csupán 25-27 évesnek érzem magam, a fiatalok extra motivációt nyújtanak, és a rutinos, valamint a fiatal játékosok összhangja remek a csapaton belül. Sikeréhesek vagyunk, a célunk az olimpia, de lépésről-lépésre haladunk. Az első nagy feladatunk a Montenegró elleni találkozó, most a nyitómeccsre koncentrálunk.


Marosi László, korábbi vb-ezüstérmes játékos, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke a torna erejét emelte ki: - Izgalmakkal teli Európa-bajnokság előtt állunk, hiszen a kontinensviadal hagyományosan a legerősebb verseny kézilabdában. Álmunk és célunk a riói olimpia. Egyelőre nincs értelme számolgatni, mérlegelni, lépésről-lépésre haladva érhető el a siker. Saját kezünkben van a sorsunk, ezért kívánom a csapatnak, hogy jól záruljon a felkészülés és sok sikert kívánok az Eb-n!

Sótonyi László, a nemzeti együttes edzője tagja volt az eddigi legjobb Eb-helyezést elérő, 6. pozícióban végző magyar válogatottnak 1998-ban. – Annak idején nem voltunk elégedettek, amikor a 6. hellyel tértünk haza, szeretném, ha ez a jó összetételű csapat sikerrel szerepelne Lengyelországban. Mindenki fantasztikusan dolgozott az elmúlt hónapban, bárkit le tudunk győzni, de az itthoni szintünket egyénenként és ez által csapatként is túl kell szárnyalnunk.

Novák András, az MKSZ főtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szövetség hivatalos célkitűzése a válogatott számára az Európa-bajnokságon a közvetlen olimpiai kvalifikáció kivívása, amely 80 millió forint jutalmat jelentene a csapatnak, vagy az olimpiai selejtezőn való részvétel kivívása, utóbbi esetben a prémium 30 millió forint. Ezen felül a szövetség az Eb-aranyat 20, az Eb-ezüstérmet 10, az Eb-bronzérmet további 5 millió forinttal honorálja.

A magyar válogatott 17 fős kerettel utazik ki az Európa-bajnokságra. Az első mérkőzésen pályára lépő legfeljebb 16 játékost a január 15-én este sorra kerülő technikai értekezletig kell megnevezni.

Férfi Európa-bajnokság, Lengyelország, 2016. január 15-31., csoportbeosztás: 
A-csoport (Krakkó): Franciaország, Lengyelország, Macedónia, Szerbia
B-csoport (Katowice): Horvátország, Izland, Fehéroroszország, Norvégia 
C-csoport (Wroclaw): Spanyolország, Svédország, Németország, Szlovénia
D-csoport (Gdansk): Dánia, Magyarország, Oroszország, Montenegró
A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe, a legjobb 12 közé.

A magyar csapat csoportmérkőzései: 
2014. január 16. 18:00: Magyarország-Montenegró (tv: M4 Sport)
2014. január 18. 18:00: Oroszország-Magyarország (tv: M4 Sport)
2014. január 20. 20:00: Dánia-Magyarország (tv: M4 Sport)

 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/23880/pics/lead_800x600.jpg