Tizennyolc év után visszavonul a legendás 18-as

Kecskés István
Kecskés István

Hivatalosan is bejelenti visszavonulását Peyton Manning az NFL történetének egyik meghatározó játékosa. Nézzük ki ő és mit ért el. 

Teljes nevét Peyton Williams Manning a New Orleans-ban született 1976. március 24-én, vagyis hamarosan a 40. születésnapját ünnepli. Apja a New Orleans Saints korábbi legendás irányítója Archie Manning és egyáltalán nem mellékesen testvére, Eli Manning a New York Giants QB-je.

Peyton Manning már a középiskolában is kitűnt a tehetségével. New Orleans-ban, az Isidore Newman School tanulója volt és közben már javában futballozott. Itt kapta meg a 18-as mezt, amelyet korábban Cooper nevű bátyja viselt az iskola csapatában, ám neki egy gerincsérülés miatt idejekorán fel kellett hagynia a sportolással. (Később Eli is megkapta a 18-as dresszt, amelyet aztán vissza is vonultattak a középiskolában.) Peyton nem hozott szégyent a családra, mert már gimnazistaként is több alkalommal megválasztották az év játékosának.

Sokakat meglepve Peyton nem a Mississippi, hanem a Tenessee egyetemet választotta, pedig apja az előbbin volt sikeres. Nos a fiú azonban itt sem okozott csalódást. Sőt.

A Tenessee Volunteers színeiben is sorra dőltek a rekordok. 1996-ban a Vols megnyerte a Citrus Bowlt, amelyen 48–28-ra verte a Northwesternt. Manning passzolt 408 yardot és benne volt négy touchdow-ban, természetesen ő lett a meccs legjobbja. Az egyetemisták között lényegében minden jelentős díjat megnyert az irányító. Nem is volt csoda, hogy 1998-ban elsőként draftolta őt az NFL-be az Indianapolis Colts.

Akkor sokan kritizálták őt mondván, hogy lassú és gyenge a karja. Ehhez képest Manning az első szezonjában öt újonc rekordot is megdöntött, például a legtöbb TD-passz egy elsőéves játékostól kategóriában is ő lett a csúcstartó. Emellett mondjuk volt 28 eladott labdája is, ami ugyancsak csúcs volt abban az idényben. A második szezonban továbbjutott a csapattal az alapszakaszból, de sokáig nem sok babér termett neki a rájátszásban. Ugyanakkor ebben a bajnokságban bekerült a ProBowl csapatba, vagyis ott lehetett a legjobb játékosok bemutató mérkőzésén – innen csak 2001-ben és 2011-ben hiányzott. A 2004-es szezonban 6 TD passzt dobott a New Orleans Saints ellen, ami karriercsúcs, ennek is köszönhette, hogy ő lett az alapszakasz MVP-je. Ezt a címet 2005-ben és 2009-ben is megkapta.

A 2005-ös szezon alapszakaszában 49 TD passza mellett csak 10 eladott labdája volt, ami egészen 2008-ig NFL rekord volt, akkor Tom Brady döntötte meg ezt a csúcsot.

A 2007-es esztendőben először jutott be a Super Bowl-ba, vagyis lezárult a hosszú időn át tartó playoff átok. A döntőben a Chicago Bears ellen 29–17-re nyert a Colts, a találkozó legjobbja természetesen Manning lett.

Két évvel később is eljutott a nagydöntőbe a Colts, ám ott a New Orleans Saints ellen nem jött össze az újabb siker.

A 2011-es szezonban Manning egy meccsen sem lépett pályára, mivel három nyakműtéten esett át és 2012. március 7-én az Indianapolis felbontotta a szerződését.

Tizenhárom nappal később azonban már a Denver Broncos játékosa volt. Új csapatával öt éves megállapodást kötött, a hírek szerint rekord összegért. A klubnál – a korábbi sztár Frank Tripucka engedélyével – megkapta a már korábban visszavonultatott 18-as mezt is.

A bemutatkozó mérkőzésén a Pittsburgh Steelers volt az ellenfél, s az irányító 253 yardot passzolt és két TD-t szerzett. Mellékesen az első  volt a 400. touchdownja, így a Brett Favre és Dan Marino mellett bekerült egy elit körbe, az évet egyébként 436-al zárta. Természetesen meg is nyerte az év legjobb visszatérő játékosának járó elismerést, de a rájátszás első körében kiesett a csapatával.

A 2013-as bajnokságban az első meccsen azonnal dobott hét TD-passzt a Baltimore Ravens ellen, s ő lett a liga történetének a második olyan játékosa, aki ezt úgy tudta összehozni, hogy közben egy labdát sem adott el. A szezon kezdete egészen elképesztő volt, az ötödik hétig nem volt egyetlen rossz átadása sem.

A szezonban visszavette a legtöbb TD-re vonatkozó rekordot, ami ettől kezdve 55 lett az alapszakaszban, amelyben mellesleg passzolt 5477 yardot, ami szintén új csúcs lett. A Super Bowl-ba is sikerült eljutni a csapatnak, ám ott a Seattle Seahawks 43–8-ra kiütötte a Denvert.

A 2014-es szezonban is dőltek a csúcsok. Manning lett a második olyan irányító, akinek sikerült mind a 32 NFL-es csapat ellen győznie. Aztán előbb megdobta az 500. TD-passzát, majd az 509-et is, amely új csúcs lett a ligában.

A csúcsdöntés az utolsó szezonjában sem állt meg: megjavította a passzolt yardok tekintetében tartott rekordot, az általa beállított csúcs 71.940 yard. Ugyanakkor a 2015-ös alapszakasz emellett sem volt eseménytelen, hiszen volt benne sérülés, de még kispadozás is. A végére azonban minden a helyére került és jött az újabb és egyben utolsó Super Bowl is, amelyen a Carolina Panthers ellen 24–10 nyert Manning csapata a Denver.

Szinte biztosan ezzel zárult a csodás karrier, amely alatt Peyton Manning huszonhét díjat nyert, emellett huszonhét alkalommal volt a hét játékosa, megdöntött több, mint hatvan liga rekordot és számtalan csapatcsúcsot is.

Tizennyolc év után búcsúzik az NFL-től a legendás 18-as.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/25387/pics/lead_800x600.jpg