Vastaps és torta fogadta a világbajnokot és az érmest

Kecskés István
Kecskés István

Vastaps és születésnapi torta várta hétfőn este a Liszt Ferenc repülőtéren a szöuli világbajnokságról négy éremmel hazatért magyar rövidpályás gyorskorcsolyázókat.

Pár perccel nyolc óra után lépett ki a tranzitból a szakág első magyar világbajnoki aranyérmét megnyerő Liu Shaolin Sándor, valamint ezüstérmes öccse, Liu Shaoang. Utóbbi vasárnap ünnepelte a 18. születésnapját, ezért a ferihegyi ünnepségen egy szürke, short trackes cipőt formázó tortával köszöntötték.

"Igaz, hogy az aranyérmet csak egy versenyző nyakába akasztották, de ez valójában egy csapatsiker, amelyben benne van az edzők és a technikai személyzet munkája is" - hangsúlyozta köszöntőjében Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke. Hozzátette: az eredményekhez hozzájárult az is, hogy a magyar versenyzők az elmúlt évek világkupáin olyan tekintélyt vívtak ki maguknak, hogy most már nem fordulhatott elő olyan, mint korábban, hogy jogtalanul zárták ki őket. Az elnök kiemelte: bár a váltó csak negyedik lett Kína, Kanada és Dél-Korea mögött, így is a magyar lett a legjobb európai csapat, s mivel az élmezőnyben a legfiatalabb, ezért az övék a jövő.

"Nagy álmunk, hogy pár éven belül megszülessen a magyar korcsolyázás első olimpiai bajnoki címe, úgy érzem, jó úton haladunk efelé" - fogalmazott Kósa Lajos.

"Tízéves, nagyon kemény munka eredménye ez a siker" - nyilatkozta az 500 méteren arany-, összetettben pedig bronzérmes Liu Shaolin Sándor, akit saját bevallása szerint külön "doppingolt", hogy öccsével, Liu Shaoanggal együtt szerepelhetett az 500 méter négyes fináléjában. A fiatalabbik fivér kijelentette: bízik benne, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy együtt szerepeltek egy világbajnoki döntőben.

Liu Shaolin Sándor elmondta azt is, feldobta, hogy még a kínai és koreai nézők közül is többen szurkoltak neki, mint a kínai versenyzőknek. A két testvér egyetértett abban, hogy most nagyon rájuk fér a pihenés, amely április 23-áig tart majd.

"Számítottunk éremre, de kifelé nem nagyon szoktuk mondani, mert nem akartunk nagy terhet tenni a versenyzők vállára. Azt azonban, hogy világbajnokunk lesz az egyik számban, azt még mi sem gondoltuk volna. Ráadásul Sándor ezt éppen a leggyorsabb számban érte el, amely tovább növeli a siker értékét" - értékelt Telegdi Attila szövetségi kapitány. 

A világbajnokságot a helyszínen nézte meg Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja is. "Évek óta figyelem a rövidpályás gyorskorcsolyát, s nagy boldogság számomra az az óriási előrelépés, amit mostanában tapasztalok, hogy a világversenyeken mindig feltűnik az eredményhirdetéseken a magyar lobogó is. Nyugodtan mondhatjuk, hogy Kína, Korea, Kanada és Hollandia mellett most már Magyarország is ott van a short track világhatalmai között" - jelentette ki Schmitt Pál.

A magyarok négy érmet nyertek a szöuli vb-n, Liu Shaolin két érme mellett öccse, Shaoang 1500 méteren ezüst-, 500-on pedig bronzérmet szerzett.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/25465/pics/lead_800x600.jpg
rövid pályás gyorskorcsolya

További cikkek

Egyéni sportok

Pjongcsang 2018: döntőben a magyar váltó!

2018.02.13. 12:50
A férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó bejutott a döntőbe a pjongcsangi téli olimpián!

Egyéni sportok

Pjongcsang 2018: nem jött össze a bravúr rövidpályás gyorskorcsolyában

2018.02.13. 11:50
Keszler Andreának és Jászapáti Petrának sem sikerült bejutnia az elődöntőbe a női rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyében a …

Egyéni sportok

Szoríthatunk a rövidpályás gyorskorcsolya csapatért és újra jön a BL

2018.02.13. 07:30
Ismét versenyeznek a rövidpályás gyorskorcsolyázók és a Juventussal, valamint a Manchester Cityvel visszatér a BL is.

Egyéni sportok

Pjongcsang 2018: Liu Shaolin Sándor ötödik az olimpián!

2018.02.10. 13:35
A magyar versenyző az ötödik helyen végzett élete első olimpiai döntőjében 1500 méteren.

Egyéni sportok

Pjongcsang 2018: B-döntős a magyar váltó

2018.02.10. 13:00
A Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Heidum Bernadett és Bácskai Sára Luca összetételű rövidpályás gyorskorcsolyaváltó a harmadik helyen végzett az elődöntőben, így a B-döntőben folytathatja …

Egyéni sportok

Pjongcsang 2018: Liu Shaolin Sándor döntős, Liu Shaoangot kizárták

2018.02.10. 12:30
Liu Shaolin Sándor jól haladt az 1500 méteres elődöntőben, amikor elesett. A visszajátszások alapján azonban jól látható volt, hogy amerikai riválisa …

Egyéni sportok

Pjongcsang 2018: Keszler Andrea és Jászapáti Petra is továbbjutott 500 méteren

2018.02.10. 11:50
Mindkét magyar versenyzőnő a második helyen zárta az előfutamát, és így ott van az 500 méteres versenyszám negyeddöntőjében

Egyéni sportok

Pjongcsang 2018: Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang elődöntős, Burján Csaba kiesett

2018.02.10. 11:05
Liu Shaolin Sándor futamgyőztesként kvalifikálta magát az elődöntőbe, Liu Shaoang pedig egy kizárást követően jutott tovább.

Egyéni sportok

Pjongcsang 2018: Liuék akár éremért is küzdhetnek az első napon

2018.02.10. 06:50
A phjongcshangi téli olimpia első hivatalos, szombati versenynapján rögtön magyar éremszerzési esély kínálkozik: a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres …

Egyéni sportok

Olimpia: Magyarország eddigi szereplése a Téli Olimpiai Játékokon

2018.02.09. 15:55
Magyarország azok közé az országok közé tartozik, amely sokkal sikeresebben szerepelt a nyári olimpiákon, mint a téli ötkarikás játékokon. Hazánkban a téli …