Vastaps és torta fogadta a világbajnokot és az érmest

Kecskés István
Kecskés István

Vastaps és születésnapi torta várta hétfőn este a Liszt Ferenc repülőtéren a szöuli világbajnokságról négy éremmel hazatért magyar rövidpályás gyorskorcsolyázókat.

Pár perccel nyolc óra után lépett ki a tranzitból a szakág első magyar világbajnoki aranyérmét megnyerő Liu Shaolin Sándor, valamint ezüstérmes öccse, Liu Shaoang. Utóbbi vasárnap ünnepelte a 18. születésnapját, ezért a ferihegyi ünnepségen egy szürke, short trackes cipőt formázó tortával köszöntötték.

"Igaz, hogy az aranyérmet csak egy versenyző nyakába akasztották, de ez valójában egy csapatsiker, amelyben benne van az edzők és a technikai személyzet munkája is" - hangsúlyozta köszöntőjében Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke. Hozzátette: az eredményekhez hozzájárult az is, hogy a magyar versenyzők az elmúlt évek világkupáin olyan tekintélyt vívtak ki maguknak, hogy most már nem fordulhatott elő olyan, mint korábban, hogy jogtalanul zárták ki őket. Az elnök kiemelte: bár a váltó csak negyedik lett Kína, Kanada és Dél-Korea mögött, így is a magyar lett a legjobb európai csapat, s mivel az élmezőnyben a legfiatalabb, ezért az övék a jövő.

"Nagy álmunk, hogy pár éven belül megszülessen a magyar korcsolyázás első olimpiai bajnoki címe, úgy érzem, jó úton haladunk efelé" - fogalmazott Kósa Lajos.

"Tízéves, nagyon kemény munka eredménye ez a siker" - nyilatkozta az 500 méteren arany-, összetettben pedig bronzérmes Liu Shaolin Sándor, akit saját bevallása szerint külön "doppingolt", hogy öccsével, Liu Shaoanggal együtt szerepelhetett az 500 méter négyes fináléjában. A fiatalabbik fivér kijelentette: bízik benne, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy együtt szerepeltek egy világbajnoki döntőben.

Liu Shaolin Sándor elmondta azt is, feldobta, hogy még a kínai és koreai nézők közül is többen szurkoltak neki, mint a kínai versenyzőknek. A két testvér egyetértett abban, hogy most nagyon rájuk fér a pihenés, amely április 23-áig tart majd.

"Számítottunk éremre, de kifelé nem nagyon szoktuk mondani, mert nem akartunk nagy terhet tenni a versenyzők vállára. Azt azonban, hogy világbajnokunk lesz az egyik számban, azt még mi sem gondoltuk volna. Ráadásul Sándor ezt éppen a leggyorsabb számban érte el, amely tovább növeli a siker értékét" - értékelt Telegdi Attila szövetségi kapitány. 

A világbajnokságot a helyszínen nézte meg Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja is. "Évek óta figyelem a rövidpályás gyorskorcsolyát, s nagy boldogság számomra az az óriási előrelépés, amit mostanában tapasztalok, hogy a világversenyeken mindig feltűnik az eredményhirdetéseken a magyar lobogó is. Nyugodtan mondhatjuk, hogy Kína, Korea, Kanada és Hollandia mellett most már Magyarország is ott van a short track világhatalmai között" - jelentette ki Schmitt Pál.

A magyarok négy érmet nyertek a szöuli vb-n, Liu Shaolin két érme mellett öccse, Shaoang 1500 méteren ezüst-, 500-on pedig bronzérmet szerzett.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/25465/pics/lead_800x600.jpg
rövid pályás gyorskorcsolya

További cikkek

Egyéni sportok

Phjongcshang 2018: a gyorskorcsolyázók edzenek a megnyitó helyett

2018.02.06. 18:15
A magyar rövidpályás gyorskorcsolya csapat tagjai kihagyják a megnyitót, mivel akkorra kaptak edzésidőpontot.

Egyéni sportok

Pjongcsang 2018: a magyarok programja

2018.02.06. 09:20
A magyarok közül a rövidpályás gyorskorcsolyázók mutatkoznak be elsőként a pénteken kezdődő, phjongcshangi téli olimpián: az első hivatalos versenynapon, azaz szombaton a 3000 méteres női váltó az elődöntőben …

Egyéni sportok

Phjongcshang 2018: kiesett a magyar váltó egyik fő riválisa

2018.01.31. 16:20
Az orosz férfi váltó nem indul rövidpályás gyorskorcsolyában.

Egyéni sportok

Phjongcsang 2018: gyorskorisaink már Dél-Koreában készülnek

2018.01.29. 15:10
A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók már Szöulban edzenek a jövő hét pénteken kezdődő phjongcshangi téli olimpiára.

Egyéni sportok

Phjongcshang 2018: elindultak a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók

2018.01.27. 14:50
Elsőként a magyar olimpiai csapatból szombaton a rövidpályás gyorskorcsolyázók keltek útra a február 9-én rajtoló phjongcshangi játékokra.

Egyéni sportok

Phjongcshang 2018: kizárták a hatszoros olimpiai bajnokot?

2018.01.22. 22:35
Orosz források szerint Viktor Ant, a rövidpályás gyorskorcsolyázás hatszoros olimpiai és 18-szoros világbajnokát nem engedik indulni a februári játékokon.

Egyéni sportok

Phjongcshang 2018: Gyurta magyar érmesnek gratulálhat?

2018.01.22. 21:25
1980 óta várunk az újabb téli olimpiai dobogósra. Liu Shaolin Sándor és Gyurta Dániel összekacsinthatnak februárban!

Egyéni sportok

Phjongcshang 2018: letette az esküt a magyar csapat

2018.01.22. 13:50
Letette az esküt hétfőn a február 9-én kezdődő phjongcshangi téli olimpiára és a március 9-én rajtoló téli paralimpiára utazó magyar csapat.

Egyéni sportok

Phjongcshang 2018: Oláh Bence és Tóth Ivett utazhat

2018.01.20. 16:00
A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnökségi tagjainak többsége szombatra elektronikus úton jóváhagyta azt a javaslatot, mely szerint a műkorcsolyázók női versenyében …

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya Eb - Bánhidi: rengeteg információt kaptunk

2018.01.15. 14:50
Bánhidi Ákos csapatmenedzser szerint pozitív érzésekkel zárták a drezdai rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságot.