Rio2016: Benedek Tibor keretet hirdetett

Kecskés István
Kecskés István

Benedek Tibor szövetségi kapitány szerdán kihirdette a riói olimpiára készülő keret névsorát.

A hathetes felkészülést ők kezdik meg:

Bisztritsányi Dávid, Decker Attila, Nagy Viktor (kapusok)
Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor, Madaras Norbert, Manhercz Krisztián, Szivós Márton, Tóth Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő (mezőnyjátékosok).

Érdekesség, hogy a 19-es keretben ott van a 2013-as barcelonai világbajnokságon aranyérmet nyert magyar válogatott valamennyi tagja.

Benedek Tibor már korábban elmondta: biztos abban, hogy a magyar válogatott a felkészülés során eléri azt a szintet, amely alapján az olimpiai torna egyik esélyeseként utazhat Rio de Janeiróba. Ennek megfelelő zsúfolt programot állított össze a kapitány.

A keret jövő hétfőn, a Margitszigeten találkozik először, majd két napra Dubrovnikba utazik és a horvát válogatottal kétkapuzik. Innen az út nem haza, hanem Montenegróba egy nemzetközi tornára vezet. Ezen a tornán a Világiga szuperdöntőjéről "lecsúszott" nagy európai csapatok vesznek részt, a színvonal tehát nagyon magas lesz. Az ellenfelek: Montenegró, Spanyolország és Horvátország.

A munka Budapesten folytatódik, majd Miskolctapolcán az olimpiai házigazda ellen játszunk félhivatalos baráságos felkészülési mérkőzést.

A hagyományos nyári felkészülési torna ezúttal a Benu Kupa nevet viseli (a várható ellenfelek: Ausztrália, Horvátország és Oroszország, július 15-16-17-én) - a szövetség elnöke éppen a szerdai sajtótájékozatón írta alá a gyógyszertárak további támogatásáról szóló szerződést.

A felkészülés utolsó szakaszában Belgrádban, a szerbekkel készülünk együtt, s a magyar válogatott július 30-án utazik a riói olimpiára.

BENEDEK TIBOR a vlv-nek:

- Volt-e nagyobb gondod a 19 név kiválasztásakor vagy "jött magától" az eddigiek alkapján...?

- A 19 név nagyjából az éves teljesítmény alapján állt össze, a szűkítés utáni 13, az olimpiai csapat tagjainak meghatározásánál pedig a válogatottnál mutatott forma lesz a döntő.

- A mostantól mutatott forma vagy a korábbiak is "beszámítódnak"?

- Természetesen az Eb vagy a kvalifikációs torna is számít, s természetesen a most kezdődő időszak, amiben nagyon nagy hangsúlyt kap majd az első része, a horvátokkal vívott kétkapu és a montenegrói nemzetközi torna.

- Mikor fogod kijelölni a riói 13-at?

- Még nem tudom, július 22. a hivatalos határidő.

- Ebbe még akár a Benu Kupa is belefér. Van már elképzelésed arról, hogy kivárod-e az utolsó pillanatot vagy inkább a lehető legkorábban közlöd az utazók nevét, hogy a rivalizálás ne befolyásolja a felkészülést?

- Ez az, amit még nem döntöttem el.

- Mennyire számított a válogatásnál bajnokság vége, illetve a final six?

- Elsősorban Norbinál számított.

- Vele kapcsolatban esetleg további észrevétel? Hiszen az ő visszatérése a legnagyobb hírérték ennél a keretismertetésnél, mert Kazany óta nem kapott meghívást a válogatottba...

- Bizonyított a döntőben, de a kerettagsága nem garantálja száz százalékosan a csapatba kerülést, természetesen neki is jól kell teljesítenie.

- Még egy névre szeretnék rákérdeni: az utóbbi időben úgy tűnt, hogy Lévai Márton vette át a második-harmadik kapus szerepét, most mégis Decker Attila került a keretbe.

- Ez az én bizalmamat tükrözi, ez billentette felé a mérleg nyelvét, hiszen ő ráadásul kevesebbet is védett mostanában.

- Lesz-e ennek a hathetes felkészülésnek egy markáns szakmai tematikája, tervezel-e például alapozást?

- Most az elsődleges, nagyon fontos cél, hogy ez a montenegrói torna jól sikerüljön. Mivel előtte csak egy hetet leszünk együtt, ezért nem tudok az alapozásnak olyan nagy hangsúlyt adni. Majd Montenegró után lesz egy rövidebb alapozás.

- A herceg novi tornán a csapat eredményesége is számít vagy inkább azt értetted a fontossága alatt, hogy azokon a meccseken mutathatja meg mindenki azt, hogy mit tud?

- Az utóbbi.

- Erre a túrára mind a 19 játékos utazik vagy előtte már kicsit szűkítesz?

- Mind a 19 utazik.

- A csapat játéka változik még valamit? Tervezel valamilyen sítílusváltást, tanultok-e még "új kunsztokat", vagy azt folytatjátok, ami Triesztben jól ment?

- A trieszti szerkezet feltehetően végleges, minőségi újítás már nem várható, a játékunk alapjai az olimpiai kvalifikációs tornán megszilárdultak.

Címkék: Rio 2016, Vízilabda
Rio 2016,Vízilabda

További cikkek

Magyar foci

Közvetítések: fontos lépést tehet a bennmaradás felé a Diósgyőr

2021.02.26. 07:30
A miskolci együttes a Mezőkövesdet látja vendégül az NB I 23. fordulójában, egy győzelemmel pedig nagy lépést tehetne a bennmaradás felé a gárda.

Csapatsportok

Közvetítések: folytatódnak a BL-nyolcaddöntők, képernyőn a Telekom Veszprém

2021.02.17. 07:30
A magyar bajnok a Motor Zaporizzsját fogadja a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, de az estét ismét a futball uralja.

Csapatsportok

Közvetítések: pályán a Telekom-Veszprém, rangadó a Premier Leagueben

2021.02.04. 07:30
A Barcelona ellen játszik rangadót a Telekom-Veszprém a kézilabda Bajnokok Ligájába, míg a Chelsea a Tottenhemhez látogat az angol labdarúgó élvonalban.

Magyar foci

Közvetítések: rangadó az NB I-ben és a Premier Leagueben

2021.01.30. 07:30
A bajnoki címre hajtó MOL Fehérvár FC a Budapest Honvédot fogadja az NB I-ben, míg a Manchester United az Arsenalhoz látogat a Premier Leagueben a szombati napon.

Csapatsportok

Közvetítések: őrületes sportdömping a hét utolsó napján

2021.01.24. 07:30
Tornagyőzelemmel ünnepelheti olimpiai kvótáját a magyar női vízilabda-válogatott, Liverpool-Manchester United rangadót rendeznek az FA-kupában, folytatódik a kézilabda vb.

Csapatsportok

Tokió 2020: olimpiai résztvevő a magyar női vízilabda-válogatott!

2021.01.23. 21:00
Bíró Attila együttese remek játékkal, magabiztosan győzte le a házigazda Olaszországot a trieszti selejtezőtorna elődöntőjében, ezzel megszerezte a tokiói …

Külföldi foci

Közvetítések: rangadó a Bundesligában, főszerepben a férfi kézilabda-világbajnokság

2021.01.22. 07:30
A Borussia Mönchengladbach a Borussia Dortmundot fogadja a Bundesliga hétvégi fordulójának nyitómérkőzésén, valamint …

Csapatsportok

Közvetítések: folytatódik a kézilabda-világbajnokság a magyar válogatott számára

2021.01.21. 07:30
Brazília ellen kezdi meg középdöntős szereplését a férfi kézilabda-világbajnokságon a magyar válogatott, de láthatjuk a …

Magyar foci

Közvetítések: Ferencváros-Diósgyőr ütközettel tér vissza az NB I

2021.01.20. 07:30
Felébred téli álmából a magyar foci, az Olasz Szuperkupáért száll harcba a Napoli és a Juventus, vízilabdás lányaink pedig Kazahsztánnal csapnak össze az …

Csapatsportok

Közvetítések: az olimpiai indulásért harcol a magyar női vízilabda-válogatott

2021.01.19. 07:30
Kezdetét veszi a női olimpiai kvalifikációs vízilabda-torna, ahol Magyarország elsőként Izrael ellen ugrik a medencébe, de emellett …