Euro2016: felháborító fasisztázás a sajtóban

Kecskés István
Kecskés István

A sportmindig.hu szerkesztősége megtalálta azt a magyar szurkolót, akit náciként állít be a nemzetközi sajtó és sajnos a magyar média egy része is ellenőrzés nélkül vette át az információt. Partnerünk utánajárt, hogy kiről is van szó. Bana Attila valamikor az Újpest-szurkolók népes táborához tartozott. Továbbra is rajong a lila-fehér klubért, de mindezt már Spanyolországból teszi, hiszen tizennyolc éve oda települt. Ott sikeresen alakult az élete: háromszoros bajnok lett testépítésben és néhány éve az egyik madridi egyetemen tanít, személyi edzőként dolgozik és egy gyermek édesapja. 

A szurkoló, aki a válogatottat elkísérte Marseille-be is, a sportmindig.hu-nak elmondta, hogy a náci eszmék pont olyan messze vannak tőle, mint szeretett Újpesti csapata, mostani lakóhelyétől. Nyíltan vállalja, hogy nem rajong sem a nácikért, sem a homofóbokért. Hozzátette, hogy felháborítónak tartja, hogy az európai média megpróbálja előtérbe helyezni a magyar, albán és horvát szurkolókat, mint a legkegyetlenebb huligánokat. Szomorú, hogy a mai napig mindenhol balhézó angolokról, így próbálják elterelni a figyelmet. Elmondta, hogy huszonötezer kint tartózkodó magyar közt nyilván vannak szélsőségesek is, ám szerencsére ehhez mérten, elenyésző számban.

Bana Attila már jogászaival is egyeztetett és mindenképpen beperelik az őt oktalanul rossz színben feltüntetett sajtóorgánumokat. 

Innen Lyonból annyit tennék hozzá, hogy a magyar szurkolókkal kapcsolatban a "náci" általánosítás felháborító. A marseille-i huszonötezer magyar drukker kilencvenkilenc százaléka csodálatosan szurkolt. Igen volt füst, sőt még petárda is – magam hallottam, amikor az egyik robbanása előtt odaszólt az egyik szurkoló egy mellette sétáló nőnek, hogy "ne tessék megijedni!" – és igen a szektorkerítésen is átmásztak. Ez mindig benne van. Azzal is tisztában vagyok, hogy a magyar drukkereket nem kell félteni, ha pofozkodás következik, de az, hogy a magyar drukkerek nácik és verekedni érekztek Franciaországba, nem más, mint hülyeség és hangulatkeltés. 

Kecskés István, Lyon

Címkék: Euro2016
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/26576/pics/lead_800x600.jpg
Euro2016

További cikkek

Magyar foci

Euro 2020: Gera Zoltán nagykövet lett

2019.01.29. 11:50
Gera Zoltán lesz a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság budapesti nagykövete.

Magyar foci

Válogatott: szokjuk meg, hogy ebben ennyi van…

2017.10.18. 12:15
Elment Bernd Storck. Tudtuk, hogy ez bekövetkezik majd és már nem is könnyezünk miatta, de azért nézzünk vissza egy kicsit a közelmúltba.

Magyar foci

MLSZ: a játékvezető nem lehet arrogáns!

2017.05.16. 17:45
Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke a szervezet keddi, éves közgyűlésén azt mondta, a 2016-os esztendő sikeresebb volt, mint az előző, amit többek között azzal indokolt, hogy a …

Külföldi foci

Euro2016: az FTC közel egymilliót kapott az UEFA-tól

2017.02.02. 13:25
A magyar csapatok közül a Ferencváros kapta a legtöbbet, majdnem egymillió eurót az UEFA-tól kompenzációként a tavalyi Európa-bajnokságon, s annak selejtezősorozatában szerepelt …

Egyéni sportok

Év sportolója gála - Hosszú Katinka és Szilágyi Áron is a legjobb három között

2017.01.05. 13:10
A várakozásoknak megfelelően Hosszú Katinka és Szilágyi Áron is bekerült a legjobb három közé a Magyar Sportújságírók …

Magyar foci

A futball összekovácsolta a nemzetet – videós visszatekintés az EB-re

2016.12.29. 12:00
A magyar válogatott 44 év után ismét kijutt az Európa-bajnokságra, amelyen az egyik meglepetéscsapat lett. Nagyszerű napok voltak.

Egyéni sportok

Botrányok és sikerek 2016 II. félévében

2016.12.28. 12:15
Hosszú Katinka elérte a céljait: szinte mindent megnyert és még Gyárfás Tamás is lemondott. Ezen kívül volt foci is.

Egyéni sportok

Már tartott az úszóbotrány, de jöttek a sikerek is – 2016-os visszatekintő I.

2016.12.27. 10:00
Hosszú Katinka széttépte, Kiss László kétszer lemondott, EB-t nyert a női vízilabda-csapat, világbajnok öttusázók, elbukott …

Külföldi foci

FIFA: Griezmann, Messi vagy Rolando?

2016.12.02. 19:15
Az Európa-bajnok, vagy a kontinenstorna legjobbja, esetleg a Barcelona zsenije lehet az év legjobbja.

Magyar foci

Király Gábor Szombathely díszpolgára lett (videó)

2016.11.13. 08:20
A 107-szeres válogatott kapus Szombathely legnagyobb alakjai közé került be a díszpolgári címmel.