Paralimpia2016: letették az esküt a magyar sportolók

MTI

Minden idők második legnépesebb, 43 tagú sportolói küldöttségével képviselteti magát Magyarország a XV. paralimpiára. A Rio de Janeiróban szeptember 7-én kezdődő és 18.-áig tartó játékokra készülő magyar versenyzők vasárnap délelőtt a budapesti Nemzeti Színházban tettek ünnepélyes esküt. A fogadalom szövegét a sportolók részéről Varga Katalin kajakos és Tunkel Nándor erőemelő olvasta fel.

foto: mti

A parasportolókat levélben köszöntötte Áder János köztársasági elnök, míg Brazília magyarországi nagykövete, Valter Pecly Moreira személyesen kívánt eredményes szereplést. A diplomata elmondta, már 300 ezer jegyet értékesítettek a paralimpiára, amelyen 23 sportágban 176 ország 4350 sportolója vetélkedik majd, összesen 528 versenyszámban. Valter Pecly Moreira emlékeztetett rá, hogy paralimpia nyitónapja Brazília nemzeti ünnepére esik, majd azzal járta beszédét, hogy „kívánom, 2024-ben Budapest legyen az olimpia és a paralimpia házigazdája!”

Az ünnepség részeként átadták a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) által idén alapított díjakat. A Halassy Olivér-díjat a hetedik paralimpiájára készül Engelhardt Katalin paralimpiai bajnok úszó kapta. A Paralimpiai Láng-díjat a fővárosi Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon érdemelte ki.

Ezt követően rehabilitálták Torontolympiadon érmeiktől megfosztott magyar csapat tagjait. Történt, hogy az 1976-os paralimpián a magyar delegáció már két érmet szerzett – az asztaliteniszező Tauber Zoltán első lett, a 100 méteres síkfutó Oláh József pedig harmadik – amikor a csapat, a szovjet politikai nyomásnak engedve, hazautazott Kanadából. Noha a versenyzők a medálokat megtarthatták, eredményeiket hivatalosan nem ismerték el. Nádas Pál, a MPB korábbi elnöke kitartó munkájának köszönhetően mostanra elégtételt kaphattak az érintett versenyzők, és immár hivatalosan is bekerült a nevük a paralimpia éremszerzői közé. Az erről szóló dokumentumot Tauber Zoltánnak személyesen nyújthatta át Szabó László, a MPB elnöke, míg az azóta elhunyt Oláh József nevében özvegye vette át az oklevelet a Nemzeti Színház nagyszínpadán.

A magyarok első csoportja csütörtökön indul Rióba, és szombaton, valamint szeptember 6-án követik őket a többiek. A csapat zászlaját a nyitóünnepségen a hetedik paralimpiájára készülő, kétszeres paralimpiai bajnok úszó, Ráczkó Gitta viszi majd. Ami a célokat illeti, Szabó László szerint tíz érem megszerzése a realitás.

A magyar paralimpiai csapat:
asztalitenisz (6 fő): Arlóy Zsófia, Berecki Dezső, Csonka András, Major Endre, Pálos Péter, Zborai Gyula
atlétika (5): Biacsi Ilona, Biacsi Bernadett, Csontos Piroska, Kálmán Krisztina, Keresztesi Erika
erőemelés (4): Mezei Katalin, Sas Sándor, Tunkel Nándor, Sztanó György
evezés (1): Lőrincz Krisztina
cselgáncs (2): Burányi Flóra, Szabó Nikolett
kajak-kenu (4): Varga Katalin, Váczi Anita, Rozbora András, Suba Róbert
kerekesszékes vívás (6): Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla, Osváth Richárd, Mató Gyula
kerekesszékes tenisz (1): Németh Roland
kerékpársport (1): Butu Arnold
sportlövészet (2): Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula
úszás (10): Adámi Zsanett, Engelhardt Katalin, Illés Fanni, Kézdi Réka, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Ráczkó Gitta, Sors Tamás, Tóth Tamás, Vereczkei Zsolt
triatlon (1): Boronkay Péter

Címkék: Paralimpia, atlétika
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/27599/pics/lead_800x600.jpg
Paralimpia,atlétika

További cikkek

Egyéni sportok

Két orosz atlétát megfosztottak világbajnoki érmeitől

2018.09.05. 14:35
Két orosz atlétát három világbajnoki éremtől fosztott meg a sportág doppingügyeit vizsgáló szervezet.

Egyéni sportok

Parakerékpáros Európa-kupát rendez Magyarország

2018.09.04. 10:10
A hétvégi viadalon már a 2020-as paralimpiai szereplés lehetőségét is meg lehet szerezni.

Egyéni sportok

Gyémánt Liga: Baji nyolcadik 110 méter gáton a brüsszeli döntőben

2018.08.31. 21:45
Baji Balázs a nyolcadik helyen végzett 110 méter gáton az atlétikai Gyémánt Liga pénteki brüsszeli döntőjében.

Egyéni sportok

Atlétika: Baji Balázs először döntőzik a Gyémánt Ligában

2018.08.30. 13:40
Világbajnoki bronzérmes gátfutónk pénteken Brüsszelben áll rajthoz.

Egyéni sportok

Atlétika: lengyel uralom a kalapácsvető-sorozatban, Halász harmadik

2018.08.27. 14:30
A férfiaknál a lengyel Wojciech Nowicki, a nőknél pedig világcsúcstartó honfitársa, Anita Wlodarczyk nyerte meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) idei …

Egyéni sportok

Atlétika: Baji Balázs nyert 110 gáton a Szuper Liga döntőben

2018.08.26. 11:10
A várakozásoknak megfelelően a világbajnoki bronzérmes Baji Balázs nyerte a 110 méteres gátfutást a Budapesten zajló atlétikai Magyar Szuper Liga-döntő szombati …

Külföldi foci

Labdarúgás: Usain Bolt új csapatával edzett

2018.08.21. 12:40
Első edzését teljesítette a kilencszeres olimpiai bajnok, többszörös világrekorder Usain Bolt a Central Coast Mariners labdarúgócsapatánál.

Egyéni sportok

Gyémánt Liga: Kozák Luca 4., Baji Balázs nem jutott döntőbe Birminghamben

2018.08.18. 14:35
Kozák Luca a negyedik helyen végzett 100 méteres gátfutásban az atlétikai Gyémánt Liga birminghami versenyén szombaton, Baji Balázs viszont nem …

Egyéni sportok

Atlétika Eb: egy érem és sok balszerencse

2018.08.13. 10:15
A magyar csapat egy érmet szerzett a vasárnap befejeződött berlini atlétikai Európa-bajnokságon, amelyen kis szerencsével sokkal jobb eredményeket is elérhetett volna.

Egyéni sportok

Atlétikai Eb: Csere a 29., Gyurkó a 40. helyen végzett maratonon

2018.08.12. 12:55
A férfiaknál Csere Gáspár a 29., míg a nőknél Gyurkó Fanni a 40. helyen végzett a berlini atlétikai Európa-bajnokság maratoni versenyszámában vasárnap.