Paralimpia2016: letették az esküt a magyar sportolók

MTI

Minden idők második legnépesebb, 43 tagú sportolói küldöttségével képviselteti magát Magyarország a XV. paralimpiára. A Rio de Janeiróban szeptember 7-én kezdődő és 18.-áig tartó játékokra készülő magyar versenyzők vasárnap délelőtt a budapesti Nemzeti Színházban tettek ünnepélyes esküt. A fogadalom szövegét a sportolók részéről Varga Katalin kajakos és Tunkel Nándor erőemelő olvasta fel.

foto: mti

A parasportolókat levélben köszöntötte Áder János köztársasági elnök, míg Brazília magyarországi nagykövete, Valter Pecly Moreira személyesen kívánt eredményes szereplést. A diplomata elmondta, már 300 ezer jegyet értékesítettek a paralimpiára, amelyen 23 sportágban 176 ország 4350 sportolója vetélkedik majd, összesen 528 versenyszámban. Valter Pecly Moreira emlékeztetett rá, hogy paralimpia nyitónapja Brazília nemzeti ünnepére esik, majd azzal járta beszédét, hogy „kívánom, 2024-ben Budapest legyen az olimpia és a paralimpia házigazdája!”

Az ünnepség részeként átadták a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) által idén alapított díjakat. A Halassy Olivér-díjat a hetedik paralimpiájára készül Engelhardt Katalin paralimpiai bajnok úszó kapta. A Paralimpiai Láng-díjat a fővárosi Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon érdemelte ki.

Ezt követően rehabilitálták Torontolympiadon érmeiktől megfosztott magyar csapat tagjait. Történt, hogy az 1976-os paralimpián a magyar delegáció már két érmet szerzett – az asztaliteniszező Tauber Zoltán első lett, a 100 méteres síkfutó Oláh József pedig harmadik – amikor a csapat, a szovjet politikai nyomásnak engedve, hazautazott Kanadából. Noha a versenyzők a medálokat megtarthatták, eredményeiket hivatalosan nem ismerték el. Nádas Pál, a MPB korábbi elnöke kitartó munkájának köszönhetően mostanra elégtételt kaphattak az érintett versenyzők, és immár hivatalosan is bekerült a nevük a paralimpia éremszerzői közé. Az erről szóló dokumentumot Tauber Zoltánnak személyesen nyújthatta át Szabó László, a MPB elnöke, míg az azóta elhunyt Oláh József nevében özvegye vette át az oklevelet a Nemzeti Színház nagyszínpadán.

A magyarok első csoportja csütörtökön indul Rióba, és szombaton, valamint szeptember 6-án követik őket a többiek. A csapat zászlaját a nyitóünnepségen a hetedik paralimpiájára készülő, kétszeres paralimpiai bajnok úszó, Ráczkó Gitta viszi majd. Ami a célokat illeti, Szabó László szerint tíz érem megszerzése a realitás.

A magyar paralimpiai csapat:
asztalitenisz (6 fő): Arlóy Zsófia, Berecki Dezső, Csonka András, Major Endre, Pálos Péter, Zborai Gyula
atlétika (5): Biacsi Ilona, Biacsi Bernadett, Csontos Piroska, Kálmán Krisztina, Keresztesi Erika
erőemelés (4): Mezei Katalin, Sas Sándor, Tunkel Nándor, Sztanó György
evezés (1): Lőrincz Krisztina
cselgáncs (2): Burányi Flóra, Szabó Nikolett
kajak-kenu (4): Varga Katalin, Váczi Anita, Rozbora András, Suba Róbert
kerekesszékes vívás (6): Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla, Osváth Richárd, Mató Gyula
kerekesszékes tenisz (1): Németh Roland
kerékpársport (1): Butu Arnold
sportlövészet (2): Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula
úszás (10): Adámi Zsanett, Engelhardt Katalin, Illés Fanni, Kézdi Réka, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Ráczkó Gitta, Sors Tamás, Tóth Tamás, Vereczkei Zsolt
triatlon (1): Boronkay Péter

Címkék: Paralimpia, atlétika
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/27599/pics/lead_800x600.jpg
Paralimpia,atlétika

További cikkek

Csapatsportok

Hétvégi sportműsor: döntő a kosárlabda és a röplabda Magyar Kupában

2019.02.16. 08:10
Az OTP Bank Liga 21. fordulója mellett megrendezik a kosárlabda és a röplabda Magyar Kupa döntőjét és bronzmérkőzését is.

Egyéni sportok

Atlétika: Krizsán Xénia simán védte meg címét ötpróbában

2019.02.10. 18:30
Az esélyeknek megfelelően a címvédő Krizsán Xénia nyerte a női ötpróbázók versenyét vasárnap a BOK Csarnokban rendezett fedettpályás összetett országos …

Egyéni sportok

Atlétika: Baji Balázs megsérült, nem indul az Európa-bajnokságon

2019.02.10. 15:45
A Magyar Atlétikai Szövetség tájékoztatása szerint Baji Balázs súlyos sérülést szenvedett edzésen és így a teljes fedettpályás szezont, köztük az …

Autó-motor

Hétvégi program: újabb motoros világbajnoki futam Budapesten

2019.02.09. 08:15
A hétvégi sportprogramból az ökölvívók Bocskai-emlékversenye, a kézilabdázók hazai BL-meccsei és a budapesti SuperEnduro vb-futam emelkedik ki leginkább.

Egyéni sportok

Fedettpályás atlétikai Eb: már tíz magyar szintes

2019.02.07. 15:40
Várhatóan tízfősnél nagyobb lesz a magyar válogatott a március 1. és 3. között sorra kerülő glasgow-i fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon, mivel ennyien már teljesítették a …

Egyéni sportok

Atlétika: Baji Balázs negyedik lett Torunban

2019.02.06. 20:50
A világbajnoki bronzérmes Baji Balázs a negyedik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) fedettpályás sorozatának toruni viadalán, 60 méter gáton.

Egyéni sportok

Atlétika: Baji Balázs már idén szeretne olimpiai kvótát szerezni

2019.02.04. 10:40
Már az idén ki szeretné harcolni az olimpiai indulás jogát a világbajnoki bronzérmes gátfutó Baji Balázs.

Egyéni sportok

Atlétika: Baji Balázs harmadik lett Berlinben

2019.02.02. 12:35
Négy magyar gátfutó is döntős volt pénteki nemzetközi versenyeken, közülük a legjobban Baji Balázs szerepelt, aki a harmadik helyet szerezte meg Berlinben.

Egyéni sportok

Atlétika: Márton Anita negyedikként zárt Bostonban

2019.01.26. 23:10
A súlylökő Márton Anita negyedik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) fedettpályás versenysorozatának első, bostoni állomásán.

Egyéni sportok

Hétvégi sportműsor: sznúkergála Budapesten, BL-meccs Győrben

2019.01.26. 08:00
Több nagyszerű sporteseményre is sor kerül a hétvégén ezek közül kiemelkedik a Győr Bajnokok Ligája-mérkőzése valamint a budapesti sznúkergála.