Super Bowl beharangozó I: Mi is az a Super Bowl?

Szupkai Gábor
Szupkai Gábor

Talán nem túlzás azt állítani, az Egyesült Államokban a Super Bowl-vasárnap legalább olyan jelentős mint a hagyományos vallási vagy állami ünnepek. Ám évek óta ez már nem csak Amerika ünnepe, ez már túlmutat a kontinensen, milliók ülnek a képernyő előtt, hogy élőben élvezhessék a világ legnagyobb sportshowját.

A Superbowl az NFL (National Football League), az amerikai futball profiligájának döntője. De már régóta sokkal több annál. Nem egy egyszerű televíziós sportközvetítés, mára társadalmi eseménnyé nőtte ki magát.

Először 1967 januárjában rendezték meg, az akkor még hivatalosan AFL-NFL bajnoki döntőnek nevezett meccset és akkor még senki nem gondolta, hogy hatvan évvel később az egyik legnagyobb médiaeseménnyé növi ki magát a világon.

Az 1920-ban induló National Football League konkurenciájaként 1960-ban létrehoztak egy rivális ligát, az American Football League-et. Nem ez volt az első kísérlet az NFL egyeduralmának megtörésére, de az AFL-nek sikerült olyan tévés szerződéseket kötnie, amelyekkel a korabeli nagy sztárokat is el tudták csábítani csapataikhoz az egyetemekről. Ez viszont csak rontotta a profi amerikai futball helyzetét az Egyesült Államokban, a két szervezet közötti rivalizálás miatt a legjobb játékosok fele itt, a másik fele ott játszott, ezért egyik liga sem tudott olyan színvonalon teljesíteni ami döntő fölényt jelenthetett volna a másikkal szemben. Így megállapodást kötöttek az egyesülésről. 1966-ban a két liga győztese – az NFL-ből a Green Bay Packers, az AFL-ből pedig a Kansas City Chiefs – csapott össze az első Super Bowlban, amit nemes egyszerűséggel – és azóta is – csak világbajnoki döntőként aposztrofáltak az Egyesült Államokban. A Super Bowl elnevezést egyes források szerint csak a harmadik nagydöntő után kezdték el használni. Az elmúlt 10 évben a Super Bowlt többen nézték a tévében az Egyesült Államokban, mint a többi amerikai major sport – a baseball-liga, az NBA és az NHL döntőjét – valamint az Oscar-gálát együttvéve. Pedig az első nagydöntőn a kaliforniai Santa Clarában még csak teltház sem volt a stadionban. Ehhez képest a tavalyi, jubileumi, ötvenedik Super Bowlt 170 országban, több mint 30 nyelven közvetítették, csak Amerikában pedig minden évben több mint 110 millióan követik a nagydöntő közvetítését. A hét legnézettebb tévéműsor az amerikai televíziózás történetében az előző hét Super Bowl, sőt minden idők húsz legnézettebb műsorából tizenkilenc valamelyik NFL-nagydöntő az Egyesült Államokban!

Így nem is csoda, ha ez a különböző cégeknek is kecsegtető időpont a reklámozásra. Míg az első Super Bowl közvetítése során egy fél perces reklámért nagyjából 40 ezer dollárt kellett fizetnie a hirdető cégnek, 2016-ban egy 30 másodperces reklámért már 5 millió dollárt kellett kicsengetni.

Ezen felül természetesen a mérkőzésnek otthont adó város is profitál a gigaeseményből. Idén a houstoni NRG Stadion látja majd vendégül a döntő két résztvevőjét, az Atlanta Falconst és a New england Patriotsot. Bár Houstonnak a rendezés öt és fél millió dollárjába kerül – amit nem az adófizetők pénzéből finanszíroznak, hanem a Houston Super Bowl Host Committee privát nonprofit szervezet segítségével – ennek a sokszorosát, előzetes becslések alapján 350 millió dollárt kereshetnek a városba látogató szurkolók kiszolgálásával.

A Super Bowl elengedhetetlen tartozéka a félidei Half Time Show, ahol rendszerint az éppen felkapott popsztárok szórakoztatják a helyszíni és tévé előtt ülő nézőket. Idén Lady Gaga felel a félidei show-műsorért, amelyet egy korábbi botrány (Janet Jackson kivillanó mellbimbója, ami szintén a mostani döntő helyszínén, Houstonban történt) miatt néhány másodperces csúsztatással sugároznak a tévében. A nézők 7.7 százaléka kifejezetten a félidei műsor miatt ül le a Super Bowl elé, de ami egészen megdöbbentő adat, hogy a nézők 25.8 százaléka csak a reklámok kedvéért választja a futball-döntőt.

Talán hihetetlennek tűnik, de Amerikában a Super Bowl még a karácsonyt is felülmúlja. Csak Hálaadáskor fogy több étel az USA-ban mint a Super Bowl vasárnapján. 

Címkék: NFL
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/30072/pics/lead_800x600.png
NFL

További cikkek

Amerika

NFL: idegenben nyert a Pittsburgh

2022.11.29. 08:30
A Pittsburgh Steelers 24-17-re nyert az Indianapolis Colts otthonában a profi amerikaifutball-liga (NFL) 12. játékhetének hétfő esti zárómérkőzésén.

Amerika

NFL: a Kansas City legyőzte a címvédőt, a Philadelphia újra nyert

2022.11.28. 08:40
A Kansas City Chiefs hazai pályán simán, 26-10-re legyőzte a címvédő Los Angeles Ramst vasárnap a profi amerikaifutball-ligában (NFL).

Amerika

NFL: a Minneosta, a Buffalo és a Dallas nyerte a Hálaadás napi meccseket

2022.11.25. 08:45
A Buffalo Bills idegenben, a Dallas Cowboys és a Minnesota Vikings pedig hazai pályán tudott győzni csütörtökön a profi amerikaifutball-liga (NFL) …

Amerika

NFL: kikapott a New York Giants

2022.09.27. 08:15
A New York Giants - első vereségét elszenvedve - hazai környezetben kikapott a Dallas Cowboystól a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) harmadik játékhetének hétfői játéknapján.

Amerika

NFL: Rihanna lép fel a következő Super Bowlon

2022.09.26. 11:00
Rihanna lesz a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) következő nagydöntője, a Super Bowl félidei sztárfellépője.

Amerika

NFL: százszázalékos maradt a Miami és a Philadelphia

2022.09.26. 08:20
A Miami Dolphins és a Philadelphia Eagles is megőrizte hibátlan mérlegét a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) harmadik játékhetének vasárnapi játéknapján.

Amerika

NFL: legyőzte a Cleveland a Pittsburgh-öt

2022.09.23. 09:25
A Cleveland Browns hazai pályán 29-17-re legyőzte a csoportrivális Pittsburgh Steelerst a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) harmadik játékhetének a csütörtöki nyitómérkőzésén.

Amerika

NFL: magabiztosan nyert otthon a Buffalo és a Philadelphia

2022.09.20. 08:25
A Buffalo Bills és a Philadelphia Eagles egyaránt magabiztosan nyert otthon a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) második játékhetének hétfői játéknapján.

Amerika

NFL: óriási fordítások

2022.09.19. 08:10
Három elképesztő fordítást is láthattak a nézők a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 2. játékhetének vasárnapi játéknapján.

Amerika

NFL: második mérkőzését is megnyerte a Kansas City Chiefs

2022.09.16. 08:55
A Kansas City Chiefs 27-24-re legyőzte a vendég Los Angeles Chargers együttesét az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) második fordulójának csütörtöki …