Forma-1: sokan bizakodnak, Max Mosley aggódik

Mindenki nagy izgalommal várja, hogy mennyire kavarják meg az erőviszonyokat a 2017-es szabályváltozások. Stoffel Vandoorne, a McLaren újonc pilótája bízik benne, hogy pozitív irányban mozdul el az F1, és valóban újra a határon kell majd vezetniük.

„Emlékszem, amikor a Super Formulából érkezve beültem egy F1-es autóba, és minden olyan furcsa volt. Majdhogynem vissza kellett fognom magam, mert túlságosan is keményem nyomtam az elején” – mesélte a belga pilóta a Motorsport.com szakoldalnak nyilatkozva. „Ennek nem szabadna így lenne. Az lenne a normális, ha az F1-be érkezve még jócskán a határ alatt lennél. Remélem, idén visszakapjuk valamelyest ezt az érzést.”

Vandoorne ugyanakkor egyelőre nem szeretne korai jóslatokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen hatása lesz az új szabályoknak.

"A szimulátorban teljesen más érzés vezetni az idei autókat, mint a tavalyi gépeket. Minden héten vannak fejlesztések, így minden alkalommal más az élmény is, így szerintem az első tesztekig nem fogjuk pontosan tudni, milyen érzés lesz vezetni őket. Szerintem a teljesítmény szempontjából nagyszerű lesz a versenyzők számára, mert jóval gyorsabbak leszünk. De hogy ettől jobbak lesznek-e a versenyek, azt nehéz megmondani.”

A McLaren-Honda tehetsége egyébként nem számít arra, hogy az idei szabályváltozások megkavarják az erőviszonyokat a versenyzők között: úgy véli, a pilóták egytől egyig gyorsan fognak majd alkalmazkodni, bár a tapasztalat előnyt jelenthet a rutinosabbak számára. 

Ellenben Max Mosley meglehetősen kritikusan fogalmazott a száguldó cirkuszban idén bevezetésre kerülő változtatásokkal kapcsolatban: úgy érzi, ez a lépés ellentmond az FIA több évtizedes hagyományainak.

„Az én személyes véleményem szerint lehet, hogy rossz irányba mentek el ezzel” – nyilatkozta az ITV News kameráinak. „Én inkább kevesebb aerodinamikára és talán több mechanikai tapadásra szavaztam volna. Eléggé megkérdőjelezhető, ha szánt szándékkal akarjuk gyorsítani az autókat. Mivel az FIA az utóbbi 40-50 évben mindig olyan szabályokat hozott, amivel lassítani akarták őket – lassítani és biztonságosabbá tenni őket, mivel nyilván a nagyobb sebesség nagyobb veszélyt is jelent egyúttal.”

Mosley tevékenységét több szempontból is lehet kritizálni, azt azonban valóban nem lehet elvitatni tőle, hogy az ő regnálása alatt vált igazán biztonságossá a száguldó cirkusz. Azonban az ex-elnök egy pozitívumot is kiemelt a sportág új tulajdonosának, a Liberty Mediának a tevékenysége kapcsán: szerinte jó döntés volt Ross Brawn kinevezni az F1 sportigazgatójának.

„Ross teljes mértékben érti ezt a sportot, és pontosan tudja, mire van szüksége, mert elképesztően jó elemző agya van. Úgy gondolom, hatalmas érték lesz számukra: Ross hihetetlen, szóval ezen a téren remek döntést hoztak” – vélekedett Mosley, aki ugyanakkor hibának tartja, hogy Bernie Ecclestone-t eltávolították a vezetőségből.

Címkék: Forma 1
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/30094/pics/lead_800x600.jpg
Forma 1

További cikkek

Autó-motor

Forma-1: Leclerc, Norris és Albon is indul a vasárnapi virtuális futamon

2020.04.02. 18:25
Az aktív versenyzők közül Charles Leclerc (Ferrari), Alexander Albon (Red Bull), Lando Norris (McLaren), George Russell és Nicholas Latifi (mindkettő …

Autó-motor

Forma-1: fizetéscsökkentés a McLaren istállónál

2020.04.02. 10:30
Carlos Sainz és Lando Norris is beleegyeztek abba, hogy csökkentsék fizetésüket a McLaren Forma-1-es csapatánál. Az istálló számos munkavállalóját is kénytelen volt kényszerszabadságra …

Egyéni sportok

A hónap amikor leállt a sportvilág, avagy mit töröltek és halasztottak el márciusban?

2020.04.01. 20:00
Márciusi összefoglalónk második részében a teljesség igénye nélkül összegyűjtjük, hogy melyik jelentős …

Egyéni sportok

Néhány sikert megünnepeltünk, aztán jött a koronavírus

2020.04.01. 18:05
Feljutott a Davis-kupacsapat, Szilágyi Áron világkupa-versenyt nyert, B-csoportos világbajnokságot nyert a bandyválogatott, aztán a koronavírus a sportvilágot is megbénította.

Autó-motor

Forma-1: újabb gyári csapat érkezik a száguldó cirkuszba

2020.04.01. 14:20
A Racing Point istálló hivatalos honlapján jelentette be, hogy 2021-től az Aston Martin gyári csapataként indulnak el a sorozatban.

Autó-motor

Forma-1: karantén lett a volt versenyhelyszínből

2020.03.31. 14:05
A Delhit elhagyó munkások számára a 2011–2013 között három F1-es futamnak otthont adó Buddh International Circuit szolgáltatja a karantént.

Autó-motor

Forma-1: a Mercedes mérnökei oldják meg a lélegeztetőgép-hiányt?

2020.03.30. 10:25
A Mercedes F1-es csapatának mérnökei megoldást találtak a lélegeztetőgépek hiányára.

Autó-motor

Forma-1: lefújta volna az idei szezont Bernie Ecclestone

2020.03.27. 21:25
A sorozatot hosszú időn keresztül irányító üzletember azt nyilatkozta, hogy már lefújta volna az idei szezont.

Autó-motor

Forma-1: "az lenne a legjobb, ha Max még most elkapná a vírust"

2020.03.24. 19:55
A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko nem érti, Max Verstappen miért tart a betegségtől.

Autó-motor

Forma-1: 15-18 futammal számolnak

2020.03.24. 11:25
Nyári kezdéssel, átalakított versenynaptárral, valamint 15–18 hétvégével számol Chase Carey, a Formula–1-es autós gyorsasági világbajnokság elnöke.