Szegeden haldoklik egy stadion

Megsárgult térképek tanúsága szerint a két világháború között levente kiképző központ működött ott, ahol ma Szeged legnagyobb sportcentruma, a Tisza-parti stadion áll. Ha illik egyáltalán a stadion kifejezés arra a romhalmazra, ami minden bizonnyal sikerrel indulna versenybe a világ egyik legcsúnyább sportlétesítménye címért.

Már az 1980-as években sürgetően megoldandó problémának tartották az akkor is ezer sebből vérző létesítmény felújítását, pontosabban egy új stadion megépítését. Bár a dicső múlt miatt megérdemelte volna – az 1950-es évektől mindig itt játszott Szeged első számú csapata, összesen több száz NB I-es meccset kínálva a szegedieknek –, erre soha nem került sor.

A boldog hatvanas évek

Furcsa különlegességgel büszkélkedhet egyébként a központi pálya. Ugyanis olyan messze ül a közönség a zöld gyeptől, mivel a küzdőterületet egy salakos atlétikai futópálya, és egy, már évtizedek óta nem használt salakmotorpálya maradványa is körbeveszi – mint talán sehol a világon.

Pontosabban: csak ülne. Mert tétre menő, komolyabb mérkőzés lejátszását itt nem engedi az MLSZ. Ezért is költözött az NB II-es Szeged 2011 Grosics Akadémia névre hallgató csapat Gyulára, míg a másik, a másodosztálytól egy év után éppen most búcsúzó SZEOL az egykor szintén sokkal szebb napokat és NB I-es meccseket is látott SZVSE stadionban fogadja az ellenfeleket.

Pedig milyen szép tervekről írhattak az újságok az elmúlt években.Szeged új stadion építésére fog pályázni a Szeged 2011 labdarúgócsapatot működtető céggel közösen.A létesítményt az Etelka sorra építenék 2,3 milliárd forintból, s a tervek szerint a Szeged 2011 ősszel már az új stadionban játszaná a meccseit.” (2012. március 29.) „Egyre kevesebb akadály áll a leendő szegedi stadion építése előtt. Ha minden jól alakul, az ősszel elkezdődhet a Felső Tisza-parti létesítmény felújítása, átalakítása. Az új „aréna” hatezer férőhelyes lesz.”(2013. június 6.) Új és korszerű arénája lesz a Csongrád megyei székhelynek. Eltűnik Európa egyik legrondább sportpályája, a Felső Tisza-parti stadion. Ha minden ideálisan alakul, akkor a jövő évben elkezdődhetnek a munkák, és 2016 őszére egy új, 5000-es – a későbbiekben 10 ezresre bővíthető – stadion épülne.”  (2013. december. 21.)

A tervekből nem lett semmi, az öltöző lassan ráomlik azokra az utánpótláskorú, illetve alsóbb osztályban vitézkedő sportolókra, aki egyébként a két, valóban korszerű külső pályán játsszák mérkőzéseiket. De ki tudja, meddig? Ugyanis mára eldőlt, a Tisza-parti stadion, ami az atléták otthona is, eltűnik a térképről. Jövő tavasszal megkezdődik Szeged fedett uszodájának építése ezen a területen, míg a centerpálya helyén magasodik majd, ki tudja mikor?, a város új, többfunkciós sportpalotája, ahol a Pick Szeged meccsein telhet meg a – tervek szerint –  6 ezer is több nézőt befogadó aréna.

Ami meg a szegedi focit illeti: nem az Etelka soron, hanem a város egy másik pontján, a Dorozsmai úton hamarosan kezdődik az építkezés. A stadionépítésre a Szeged 2011 Kft. nyert TAO-támogatást, a cég tulajdonosa a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Kiss-Rigó László püspök korábban azt nyilatkozta: az ingatlan lényegében sport- és edzőközpontként, tömegsportbázisként is funkcionálna. A szegediek meg abban bíznak: a nagyszabású projekt megvalósulását az egyházmegye mellett Szeged városa és az állam is támogatja.

Bátyi Zoltán

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/31977/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás,NB II,szegedi labdarúgás

További cikkek

Magyar foci

Király Gábor: vége

2016.08.03. 06:20
A kapus 107 szereplés után lemondta a válogatottságot.

Magyar foci

Foci: kikapott a Bologna, Nagy Ádám szűk fél órát játszott

2016.08.02. 21:15
Kitzbühelben nyert 1-0-ra az 1.FC Köln a Bologna ellen, Nagy Ádám csereként a 64. percben lépett pályára

Magyar foci

Foci: fegyelmez az MLSZ

2016.08.02. 19:45
A játékvezető megsértése miatt három meccses eltiltást kapott a paksi Bartha

Magyar foci

NB II: költözik a váci klub?

2016.08.02. 18:30
Magyaros sztori a labdarúgás második vonalából, egy nagyobb angol csavarral.

Magyar foci

Foci: A DVSC várhatóan hétfőn jelenti be az új vezetőedzőt

2016.08.02. 17:00
A klub közleménye szerint a legjobb döntést szeretnék meghozni, addig is Herczeg András irányítja a csapatot

Magyar foci

Foci: Guzmics a Serie A újoncánál folytathatja

2016.08.02. 15:00
Két részletben, félmillió eurót kínált a Pescara a Wislának a magyar védőért

Magyar foci

Foci: német szakvezető a magyar U19-es válogatott kispadján?

2016.08.02. 14:15
Német sajtóértesülések szerint a korábban a Schalke U23-as csapatának vezetőedzőjeként is dolgozó Michael Boris érkezhet

Magyar foci

Foci: Dzsudzsák mégis Dárdai játékosa lesz?

2016.08.02. 08:35
Török lapinformációk szerint az al-Wahda mellett a Hertha is ajánlatot tett Dzsudzsák Balázsért

Magyar foci

Foci: Selymes a Loki kispadján?

2016.08.02. 07:55
Összesen két jelölttel tárgyalnak, de a 46 esztendős, egykori román válogatott szakember kinevezése a legvalószínűbb

Magyar foci

NB I: inzultálták a Fradi-szurkolókat

2016.08.01. 19:10
A Fradi Biztonsági Szolgálat közleménye a hét végi, DVTK elleni hazai mérkőzést követő atrocitásokról.