Szegeden haldoklik egy stadion

Megsárgult térképek tanúsága szerint a két világháború között levente kiképző központ működött ott, ahol ma Szeged legnagyobb sportcentruma, a Tisza-parti stadion áll. Ha illik egyáltalán a stadion kifejezés arra a romhalmazra, ami minden bizonnyal sikerrel indulna versenybe a világ egyik legcsúnyább sportlétesítménye címért.

Már az 1980-as években sürgetően megoldandó problémának tartották az akkor is ezer sebből vérző létesítmény felújítását, pontosabban egy új stadion megépítését. Bár a dicső múlt miatt megérdemelte volna – az 1950-es évektől mindig itt játszott Szeged első számú csapata, összesen több száz NB I-es meccset kínálva a szegedieknek –, erre soha nem került sor.

A boldog hatvanas évek

Furcsa különlegességgel büszkélkedhet egyébként a központi pálya. Ugyanis olyan messze ül a közönség a zöld gyeptől, mivel a küzdőterületet egy salakos atlétikai futópálya, és egy, már évtizedek óta nem használt salakmotorpálya maradványa is körbeveszi – mint talán sehol a világon.

Pontosabban: csak ülne. Mert tétre menő, komolyabb mérkőzés lejátszását itt nem engedi az MLSZ. Ezért is költözött az NB II-es Szeged 2011 Grosics Akadémia névre hallgató csapat Gyulára, míg a másik, a másodosztálytól egy év után éppen most búcsúzó SZEOL az egykor szintén sokkal szebb napokat és NB I-es meccseket is látott SZVSE stadionban fogadja az ellenfeleket.

Pedig milyen szép tervekről írhattak az újságok az elmúlt években.Szeged új stadion építésére fog pályázni a Szeged 2011 labdarúgócsapatot működtető céggel közösen.A létesítményt az Etelka sorra építenék 2,3 milliárd forintból, s a tervek szerint a Szeged 2011 ősszel már az új stadionban játszaná a meccseit.” (2012. március 29.) „Egyre kevesebb akadály áll a leendő szegedi stadion építése előtt. Ha minden jól alakul, az ősszel elkezdődhet a Felső Tisza-parti létesítmény felújítása, átalakítása. Az új „aréna” hatezer férőhelyes lesz.”(2013. június 6.) Új és korszerű arénája lesz a Csongrád megyei székhelynek. Eltűnik Európa egyik legrondább sportpályája, a Felső Tisza-parti stadion. Ha minden ideálisan alakul, akkor a jövő évben elkezdődhetnek a munkák, és 2016 őszére egy új, 5000-es – a későbbiekben 10 ezresre bővíthető – stadion épülne.”  (2013. december. 21.)

A tervekből nem lett semmi, az öltöző lassan ráomlik azokra az utánpótláskorú, illetve alsóbb osztályban vitézkedő sportolókra, aki egyébként a két, valóban korszerű külső pályán játsszák mérkőzéseiket. De ki tudja, meddig? Ugyanis mára eldőlt, a Tisza-parti stadion, ami az atléták otthona is, eltűnik a térképről. Jövő tavasszal megkezdődik Szeged fedett uszodájának építése ezen a területen, míg a centerpálya helyén magasodik majd, ki tudja mikor?, a város új, többfunkciós sportpalotája, ahol a Pick Szeged meccsein telhet meg a – tervek szerint –  6 ezer is több nézőt befogadó aréna.

Ami meg a szegedi focit illeti: nem az Etelka soron, hanem a város egy másik pontján, a Dorozsmai úton hamarosan kezdődik az építkezés. A stadionépítésre a Szeged 2011 Kft. nyert TAO-támogatást, a cég tulajdonosa a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Kiss-Rigó László püspök korábban azt nyilatkozta: az ingatlan lényegében sport- és edzőközpontként, tömegsportbázisként is funkcionálna. A szegediek meg abban bíznak: a nagyszabású projekt megvalósulását az egyházmegye mellett Szeged városa és az állam is támogatja.

Bátyi Zoltán

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/31977/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás,NB II,szegedi labdarúgás

További cikkek

Magyar foci

Vasas: csendben kirúgták Czvitkovics Pétert

2017.01.05. 17:30
Az angyalföldi klub elkezdte a felkészülést a tavaszi szezonra, de már Czvitkovics Péter nélkül. A játékos maga jelentette be, hogy szerződést bontottak vele.

Magyar foci

NB I: csatár kell a Mezőkövesdnek

2017.01.05. 11:25
Egyelőre még csak videóról ismeri új csapatát Szivics Tomiszlav, de határozott elképzelései vannak az erősítéssel kapcsolatban.

Magyar foci

Ezer pálya épült TAO-ból

2017.01.05. 10:40
Nagyjából ezer pálya épült társaságiadó-kedvezményből (TAO) az elmúlt öt évben, a versenyengedéllyel rendelkező játékosok száma pedig megduplázódott.

Magyar foci

NB I: Pintér Attila a Ferencváros ellen

2017.01.05. 07:35
A zöld-fehére felkészülési programjában szerepel a Puskás Akadémia elleni mérkőzés is.

Magyar foci

NB I: a Vasas eladta a Vasast

2017.01.04. 18:00
A Vasas Sport Club eladta az élvonalbeli labdarúgócsapatot működtető Vasas Futball Kft. tulajdonrészének 99 százalékát az eddigi főtámogató, Jámbor János cégének.

Magyar foci

DVTK: idegenben is eredményesebb csapatot akar Horváth Ferenc (videó)

2017.01.04. 16:55
Megkezdte a felkészülést szerdán a Diósgyőri VTK élvonalbeli labdarúgócsapata.

Magyar foci

NB II: elkezdte a Nyíregyháza, de négy játékostól elköszöntek

2017.01.04. 15:45
Az NB II-es csapatok közül a Nyíregyháza volt a legfrissebb és már el is kezdte a felkészülést a tavaszi szezonra.

Magyar foci

NB I: Spanyolországba készül a Ferencváros

2017.01.04. 15:15
A harmadik helyen álló Ferencváros pénteken kezdi meg a felkészülést a tavaszi szezonra, vagyis egy hónapnál is többet tréningezik majd a rajt előtt.

Magyar foci

Újpest: több felelősséget kell vállalniuk a játékosoknak

2017.01.04. 15:00
A lila-fehérek hamarosan megkezdik a felkészülést a tavaszi szezonra, Nebojsa Vignjevic vezetőedző konkrét elképzelései vannak a jövőről.

Magyar foci

Magyar és norvég válogatott is lehet a Kubala Akadémia labdarúgója

2017.01.04. 10:30
A norvég és a magyar korosztályos válogatottban is figyelembe vennék Alexander Torvundot, a Vasas Kubala Akadémia labdarúgóját, aki azonban jelenleg még csak …