Szegeden haldoklik egy stadion

Megsárgult térképek tanúsága szerint a két világháború között levente kiképző központ működött ott, ahol ma Szeged legnagyobb sportcentruma, a Tisza-parti stadion áll. Ha illik egyáltalán a stadion kifejezés arra a romhalmazra, ami minden bizonnyal sikerrel indulna versenybe a világ egyik legcsúnyább sportlétesítménye címért.

Már az 1980-as években sürgetően megoldandó problémának tartották az akkor is ezer sebből vérző létesítmény felújítását, pontosabban egy új stadion megépítését. Bár a dicső múlt miatt megérdemelte volna – az 1950-es évektől mindig itt játszott Szeged első számú csapata, összesen több száz NB I-es meccset kínálva a szegedieknek –, erre soha nem került sor.

A boldog hatvanas évek

Furcsa különlegességgel büszkélkedhet egyébként a központi pálya. Ugyanis olyan messze ül a közönség a zöld gyeptől, mivel a küzdőterületet egy salakos atlétikai futópálya, és egy, már évtizedek óta nem használt salakmotorpálya maradványa is körbeveszi – mint talán sehol a világon.

Pontosabban: csak ülne. Mert tétre menő, komolyabb mérkőzés lejátszását itt nem engedi az MLSZ. Ezért is költözött az NB II-es Szeged 2011 Grosics Akadémia névre hallgató csapat Gyulára, míg a másik, a másodosztálytól egy év után éppen most búcsúzó SZEOL az egykor szintén sokkal szebb napokat és NB I-es meccseket is látott SZVSE stadionban fogadja az ellenfeleket.

Pedig milyen szép tervekről írhattak az újságok az elmúlt években.Szeged új stadion építésére fog pályázni a Szeged 2011 labdarúgócsapatot működtető céggel közösen.A létesítményt az Etelka sorra építenék 2,3 milliárd forintból, s a tervek szerint a Szeged 2011 ősszel már az új stadionban játszaná a meccseit.” (2012. március 29.) „Egyre kevesebb akadály áll a leendő szegedi stadion építése előtt. Ha minden jól alakul, az ősszel elkezdődhet a Felső Tisza-parti létesítmény felújítása, átalakítása. Az új „aréna” hatezer férőhelyes lesz.”(2013. június 6.) Új és korszerű arénája lesz a Csongrád megyei székhelynek. Eltűnik Európa egyik legrondább sportpályája, a Felső Tisza-parti stadion. Ha minden ideálisan alakul, akkor a jövő évben elkezdődhetnek a munkák, és 2016 őszére egy új, 5000-es – a későbbiekben 10 ezresre bővíthető – stadion épülne.”  (2013. december. 21.)

A tervekből nem lett semmi, az öltöző lassan ráomlik azokra az utánpótláskorú, illetve alsóbb osztályban vitézkedő sportolókra, aki egyébként a két, valóban korszerű külső pályán játsszák mérkőzéseiket. De ki tudja, meddig? Ugyanis mára eldőlt, a Tisza-parti stadion, ami az atléták otthona is, eltűnik a térképről. Jövő tavasszal megkezdődik Szeged fedett uszodájának építése ezen a területen, míg a centerpálya helyén magasodik majd, ki tudja mikor?, a város új, többfunkciós sportpalotája, ahol a Pick Szeged meccsein telhet meg a – tervek szerint –  6 ezer is több nézőt befogadó aréna.

Ami meg a szegedi focit illeti: nem az Etelka soron, hanem a város egy másik pontján, a Dorozsmai úton hamarosan kezdődik az építkezés. A stadionépítésre a Szeged 2011 Kft. nyert TAO-támogatást, a cég tulajdonosa a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Kiss-Rigó László püspök korábban azt nyilatkozta: az ingatlan lényegében sport- és edzőközpontként, tömegsportbázisként is funkcionálna. A szegediek meg abban bíznak: a nagyszabású projekt megvalósulását az egyházmegye mellett Szeged városa és az állam is támogatja.

Bátyi Zoltán

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/31977/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás,NB II,szegedi labdarúgás

További cikkek

Magyar foci

FTC: Kubatov vállalta a felelősséget a kiesésért

2016.07.28. 14:10
A zöld-fehérek elnöke Kubatov Gábor és Orosz Pál tartott rendkívüli sajtótájékoztatót.

Külföldi foci

Dzsudzsákot az araboknak adnák el a törökök

2016.07.28. 07:05
A Bursasport már csak a pénz érdekli Dzsudzsák Balázs ügyében.

Külföldi foci

BL: minden Legia-gólt Nikolics szerez

2016.07.28. 06:50
Nikolics Nemanja megállíthatatlan: újabb gólt szerzett, csapata nyert is.

Magyar foci

Európa Liga: Folytassa Videoton!

2016.07.27. 16:05
Kicsit a magyar klubfutball becsületéért is küzd egyetlen állva marad kupacsapatunk

Magyar foci

FTC: Doll videón kért elnézést

2016.07.27. 15:50
Szükségünk van rátok - üzente a Fradi vezetőedzője videón, valamint Böde Dániel telefonon a zöld-fehér szurkolóknak

Magyar foci

Foci: Dzsudzsák Détári nyomában?

2016.07.27. 12:35
A görög bajnok, BL-induló Olympiakosban folytathatja a magyar szélső, menedzsere szerint már csak a kluboknak kell megegyezni

Magyar foci

Félmillió forintra és szektorbezárásra büntették a Diósgyőrt

2016.07.26. 17:30
Szektorbezárásra és 500 ezer forintra megbüntette a Diósgyőri VTK-t a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága.

Magyar foci

Kádár Tamás Oroszországba igazolhat

2016.07.26. 16:00
A lengyel poznan.sport.pl szerint Kádár és új klubja között már meg is született a megállopadás, már csak a Lech Poznannal kell megegyeznie az orosz klubnak.

Magyar foci

Herczeg András irányítja a DVSC edzéseit

2016.07.26. 14:15
A szakember a Gyirmót elleni mérkőzésig vezeti a csapat edzéseit.

Magyar foci

László Csabáé lehet a debreceni kispad

2016.07.25. 20:15
Gyorsan megtalálhatják Kondás Elemér utódját.