Szegeden haldoklik egy stadion

Megsárgult térképek tanúsága szerint a két világháború között levente kiképző központ működött ott, ahol ma Szeged legnagyobb sportcentruma, a Tisza-parti stadion áll. Ha illik egyáltalán a stadion kifejezés arra a romhalmazra, ami minden bizonnyal sikerrel indulna versenybe a világ egyik legcsúnyább sportlétesítménye címért.

Már az 1980-as években sürgetően megoldandó problémának tartották az akkor is ezer sebből vérző létesítmény felújítását, pontosabban egy új stadion megépítését. Bár a dicső múlt miatt megérdemelte volna – az 1950-es évektől mindig itt játszott Szeged első számú csapata, összesen több száz NB I-es meccset kínálva a szegedieknek –, erre soha nem került sor.

A boldog hatvanas évek

Furcsa különlegességgel büszkélkedhet egyébként a központi pálya. Ugyanis olyan messze ül a közönség a zöld gyeptől, mivel a küzdőterületet egy salakos atlétikai futópálya, és egy, már évtizedek óta nem használt salakmotorpálya maradványa is körbeveszi – mint talán sehol a világon.

Pontosabban: csak ülne. Mert tétre menő, komolyabb mérkőzés lejátszását itt nem engedi az MLSZ. Ezért is költözött az NB II-es Szeged 2011 Grosics Akadémia névre hallgató csapat Gyulára, míg a másik, a másodosztálytól egy év után éppen most búcsúzó SZEOL az egykor szintén sokkal szebb napokat és NB I-es meccseket is látott SZVSE stadionban fogadja az ellenfeleket.

Pedig milyen szép tervekről írhattak az újságok az elmúlt években.Szeged új stadion építésére fog pályázni a Szeged 2011 labdarúgócsapatot működtető céggel közösen.A létesítményt az Etelka sorra építenék 2,3 milliárd forintból, s a tervek szerint a Szeged 2011 ősszel már az új stadionban játszaná a meccseit.” (2012. március 29.) „Egyre kevesebb akadály áll a leendő szegedi stadion építése előtt. Ha minden jól alakul, az ősszel elkezdődhet a Felső Tisza-parti létesítmény felújítása, átalakítása. Az új „aréna” hatezer férőhelyes lesz.”(2013. június 6.) Új és korszerű arénája lesz a Csongrád megyei székhelynek. Eltűnik Európa egyik legrondább sportpályája, a Felső Tisza-parti stadion. Ha minden ideálisan alakul, akkor a jövő évben elkezdődhetnek a munkák, és 2016 őszére egy új, 5000-es – a későbbiekben 10 ezresre bővíthető – stadion épülne.”  (2013. december. 21.)

A tervekből nem lett semmi, az öltöző lassan ráomlik azokra az utánpótláskorú, illetve alsóbb osztályban vitézkedő sportolókra, aki egyébként a két, valóban korszerű külső pályán játsszák mérkőzéseiket. De ki tudja, meddig? Ugyanis mára eldőlt, a Tisza-parti stadion, ami az atléták otthona is, eltűnik a térképről. Jövő tavasszal megkezdődik Szeged fedett uszodájának építése ezen a területen, míg a centerpálya helyén magasodik majd, ki tudja mikor?, a város új, többfunkciós sportpalotája, ahol a Pick Szeged meccsein telhet meg a – tervek szerint –  6 ezer is több nézőt befogadó aréna.

Ami meg a szegedi focit illeti: nem az Etelka soron, hanem a város egy másik pontján, a Dorozsmai úton hamarosan kezdődik az építkezés. A stadionépítésre a Szeged 2011 Kft. nyert TAO-támogatást, a cég tulajdonosa a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Kiss-Rigó László püspök korábban azt nyilatkozta: az ingatlan lényegében sport- és edzőközpontként, tömegsportbázisként is funkcionálna. A szegediek meg abban bíznak: a nagyszabású projekt megvalósulását az egyházmegye mellett Szeged városa és az állam is támogatja.

Bátyi Zoltán

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/31977/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás,NB II,szegedi labdarúgás

További cikkek

Magyar foci

Kabát Péter zöld-fehérben folytatja

2016.07.21. 10:55
A csatár átmenetileg elhagyja az Újpestet.

Magyar foci

Thomas Doll ne kérjen elnézést!

2016.07.21. 08:05
Kiesett a Ferencváros a BL-selejtezőből. Thomas Doll elnézést kért, de talán nem ezt kellett volna mondania.

Magyar foci

BL: Tizenegyesekkel búcsúzott a Fradi

2016.07.20. 22:15
A Ferencváros nem jutott be a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójába: a zöld-fehérek hazai pályán 1-1-es rendes játékidő és hosszabbítás után tizenegyespárbajban kaptak ki az albán …

Magyar foci

Euro2016: Könyv a magyar válogatott franciaországi szerepléséről

2016.07.20. 19:05
A CSAPAT 2016 címmel mindössze tíz nappal a döntő lefújása után könyv jelent meg az idei labdarúgó Európa-bajnokságról, melynek középpontjában a magyar …

Magyar foci

BL: A Salzburg lehet a Fradi ellenfele

2016.07.19. 20:50
Gólokat akarunk lőni a Partizani ellen - mondta Thomas Doll, az FTC szakvezetője

Magyar foci

Foci: Kleinheisler Brémában marad

2016.07.19. 19:30
Az Eb óta sokkal magabiztosabb vagyok, remélem, ez segít, hogy több lehetőséget kapjak - mondta a magyar játékos

Magyar foci

NB1: átigazolások a magyar piacon

2016.07.19. 14:55
Német középpályással erősít a Vasas - Pakson folytatja Laczkó Zsolt

Magyar foci

Nb1: a nyitány számokban

2016.07.18. 08:00
Alig valamivel több, mint 16 ezer néző az 1. forduló hat meccsén, rossz főpróbát tartottak az Európa Ligában szereplő csapataink

Magyar foci

NB I: diósgyőri és angyalföldi meglepetés

2016.07.17. 20:10
A Vasas az MTK-t, a Diósgyőr a Videotont győzte le idegenben.

Magyar foci

Labdarúgás: ezüstérem a kispályás EB-n

2016.07.17. 17:20
Második helyen végzett a magyar csapat a Prágában rendezett U21-es minifutball (kispályás) labdarúgó Európa-bajnokságon.