Szegeden haldoklik egy stadion

Megsárgult térképek tanúsága szerint a két világháború között levente kiképző központ működött ott, ahol ma Szeged legnagyobb sportcentruma, a Tisza-parti stadion áll. Ha illik egyáltalán a stadion kifejezés arra a romhalmazra, ami minden bizonnyal sikerrel indulna versenybe a világ egyik legcsúnyább sportlétesítménye címért.

Már az 1980-as években sürgetően megoldandó problémának tartották az akkor is ezer sebből vérző létesítmény felújítását, pontosabban egy új stadion megépítését. Bár a dicső múlt miatt megérdemelte volna – az 1950-es évektől mindig itt játszott Szeged első számú csapata, összesen több száz NB I-es meccset kínálva a szegedieknek –, erre soha nem került sor.

A boldog hatvanas évek

Furcsa különlegességgel büszkélkedhet egyébként a központi pálya. Ugyanis olyan messze ül a közönség a zöld gyeptől, mivel a küzdőterületet egy salakos atlétikai futópálya, és egy, már évtizedek óta nem használt salakmotorpálya maradványa is körbeveszi – mint talán sehol a világon.

Pontosabban: csak ülne. Mert tétre menő, komolyabb mérkőzés lejátszását itt nem engedi az MLSZ. Ezért is költözött az NB II-es Szeged 2011 Grosics Akadémia névre hallgató csapat Gyulára, míg a másik, a másodosztálytól egy év után éppen most búcsúzó SZEOL az egykor szintén sokkal szebb napokat és NB I-es meccseket is látott SZVSE stadionban fogadja az ellenfeleket.

Pedig milyen szép tervekről írhattak az újságok az elmúlt években.Szeged új stadion építésére fog pályázni a Szeged 2011 labdarúgócsapatot működtető céggel közösen.A létesítményt az Etelka sorra építenék 2,3 milliárd forintból, s a tervek szerint a Szeged 2011 ősszel már az új stadionban játszaná a meccseit.” (2012. március 29.) „Egyre kevesebb akadály áll a leendő szegedi stadion építése előtt. Ha minden jól alakul, az ősszel elkezdődhet a Felső Tisza-parti létesítmény felújítása, átalakítása. Az új „aréna” hatezer férőhelyes lesz.”(2013. június 6.) Új és korszerű arénája lesz a Csongrád megyei székhelynek. Eltűnik Európa egyik legrondább sportpályája, a Felső Tisza-parti stadion. Ha minden ideálisan alakul, akkor a jövő évben elkezdődhetnek a munkák, és 2016 őszére egy új, 5000-es – a későbbiekben 10 ezresre bővíthető – stadion épülne.”  (2013. december. 21.)

A tervekből nem lett semmi, az öltöző lassan ráomlik azokra az utánpótláskorú, illetve alsóbb osztályban vitézkedő sportolókra, aki egyébként a két, valóban korszerű külső pályán játsszák mérkőzéseiket. De ki tudja, meddig? Ugyanis mára eldőlt, a Tisza-parti stadion, ami az atléták otthona is, eltűnik a térképről. Jövő tavasszal megkezdődik Szeged fedett uszodájának építése ezen a területen, míg a centerpálya helyén magasodik majd, ki tudja mikor?, a város új, többfunkciós sportpalotája, ahol a Pick Szeged meccsein telhet meg a – tervek szerint –  6 ezer is több nézőt befogadó aréna.

Ami meg a szegedi focit illeti: nem az Etelka soron, hanem a város egy másik pontján, a Dorozsmai úton hamarosan kezdődik az építkezés. A stadionépítésre a Szeged 2011 Kft. nyert TAO-támogatást, a cég tulajdonosa a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Kiss-Rigó László püspök korábban azt nyilatkozta: az ingatlan lényegében sport- és edzőközpontként, tömegsportbázisként is funkcionálna. A szegediek meg abban bíznak: a nagyszabású projekt megvalósulását az egyházmegye mellett Szeged városa és az állam is támogatja.

Bátyi Zoltán

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/31977/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás,NB II,szegedi labdarúgás

További cikkek

Csapatsportok

Élő tévéközvetítések: kezdődik a női kézilabda Eb

2016.12.04. 07:30
A női kézilabda Európa-bajnokság mellett azért tizenhat labdarúgó mérkőzés is szerepel a programban Angliától Spanyolországig.

Magyar foci

NB I: rangadót nyert a Videoton

2016.12.03. 20:10
A második félidőben döntötték el a meccset a fehérváriak Debrecenben, így mennek a Vasas után.

Magyar foci

NB I: a Ferencvárost is legyőzte a Mezőkövesd; döntetlen a pesti rangadón

2016.12.03. 17:35
A Mezőkövesd nagy meglepetésre 2–0-ra nyert a Ferencváros ellen, míg az MTK és az Újpest nem bírt egymással.

Magyar foci

NB I: Debrecenbe utazik az első helyre pályázó Videoton

2016.12.03. 10:45
Az éllovas Vasas egy esetleges vereséggel akár a negyedik helyre is lecsúszhat. Készenlétben áll a Videoton, a Fradi és a Honvéd is.

Külföldi foci

Tévében az El Clásico, a Szeged BL meccse, valamint NB I-es összecsapások

2016.12.03. 07:30
A Barcelona hazai pályán fogadja a Real Madridot a spanyol futball legnagyobb rangadóján, de Angliában és Németországban is lesznek nagy meccsek.

Magyar foci

NB I: kevés az esély az Újpest tavaszi hazatérésére

2016.12.02. 12:40
Jó esetben tavasszal már újra saját pályáján, a Szusza Ferenc Stadionban játszhatja hazai mérkőzéseit az Újpest labdarúgócsapata, ám erre nem sok esélyt lát a klub ügyvezető …

Magyar foci

Magyar Kupa: sorsoltak a 16 között

2016.12.02. 07:55
Kisorsolták a Magyar Kupa nyolcaddöntőinek párosításait. Lesz, ahol két NB I-es együttes csap össze, de két NB III-as csapat is megmérkőzik egymással.

Magyar foci

Videoton: komoly büntetés

2016.12.01. 18:15
Ahogy azt már korábban is bejelentették büntetést kapnak a Videoton játékosai az NB III-as Budafok elleni kupakiesés után.

Magyar foci

Magyar Kupa: kellemetlen kudarcok (videó)

2016.12.01. 12:05
A Videoton, a Haladás és az MTK is elbúcsúzott a Magyar Kupától. Két NB III-as és egy NB II-es rivális bizonyult leküzdhetetlen akadálynak.

Magyar foci

Magyar Kupa: a Ferencvárosnak egy tizenegyes is elég volt

2016.11.30. 20:40
A címvédő Ferencvárosnak is komoly küzdelmet kellett folytatni a továbbjutásért, de végül egy tizenegyes döntött.