Szegeden haldoklik egy stadion

Megsárgult térképek tanúsága szerint a két világháború között levente kiképző központ működött ott, ahol ma Szeged legnagyobb sportcentruma, a Tisza-parti stadion áll. Ha illik egyáltalán a stadion kifejezés arra a romhalmazra, ami minden bizonnyal sikerrel indulna versenybe a világ egyik legcsúnyább sportlétesítménye címért.

Már az 1980-as években sürgetően megoldandó problémának tartották az akkor is ezer sebből vérző létesítmény felújítását, pontosabban egy új stadion megépítését. Bár a dicső múlt miatt megérdemelte volna – az 1950-es évektől mindig itt játszott Szeged első számú csapata, összesen több száz NB I-es meccset kínálva a szegedieknek –, erre soha nem került sor.

A boldog hatvanas évek

Furcsa különlegességgel büszkélkedhet egyébként a központi pálya. Ugyanis olyan messze ül a közönség a zöld gyeptől, mivel a küzdőterületet egy salakos atlétikai futópálya, és egy, már évtizedek óta nem használt salakmotorpálya maradványa is körbeveszi – mint talán sehol a világon.

Pontosabban: csak ülne. Mert tétre menő, komolyabb mérkőzés lejátszását itt nem engedi az MLSZ. Ezért is költözött az NB II-es Szeged 2011 Grosics Akadémia névre hallgató csapat Gyulára, míg a másik, a másodosztálytól egy év után éppen most búcsúzó SZEOL az egykor szintén sokkal szebb napokat és NB I-es meccseket is látott SZVSE stadionban fogadja az ellenfeleket.

Pedig milyen szép tervekről írhattak az újságok az elmúlt években.Szeged új stadion építésére fog pályázni a Szeged 2011 labdarúgócsapatot működtető céggel közösen.A létesítményt az Etelka sorra építenék 2,3 milliárd forintból, s a tervek szerint a Szeged 2011 ősszel már az új stadionban játszaná a meccseit.” (2012. március 29.) „Egyre kevesebb akadály áll a leendő szegedi stadion építése előtt. Ha minden jól alakul, az ősszel elkezdődhet a Felső Tisza-parti létesítmény felújítása, átalakítása. Az új „aréna” hatezer férőhelyes lesz.”(2013. június 6.) Új és korszerű arénája lesz a Csongrád megyei székhelynek. Eltűnik Európa egyik legrondább sportpályája, a Felső Tisza-parti stadion. Ha minden ideálisan alakul, akkor a jövő évben elkezdődhetnek a munkák, és 2016 őszére egy új, 5000-es – a későbbiekben 10 ezresre bővíthető – stadion épülne.”  (2013. december. 21.)

A tervekből nem lett semmi, az öltöző lassan ráomlik azokra az utánpótláskorú, illetve alsóbb osztályban vitézkedő sportolókra, aki egyébként a két, valóban korszerű külső pályán játsszák mérkőzéseiket. De ki tudja, meddig? Ugyanis mára eldőlt, a Tisza-parti stadion, ami az atléták otthona is, eltűnik a térképről. Jövő tavasszal megkezdődik Szeged fedett uszodájának építése ezen a területen, míg a centerpálya helyén magasodik majd, ki tudja mikor?, a város új, többfunkciós sportpalotája, ahol a Pick Szeged meccsein telhet meg a – tervek szerint –  6 ezer is több nézőt befogadó aréna.

Ami meg a szegedi focit illeti: nem az Etelka soron, hanem a város egy másik pontján, a Dorozsmai úton hamarosan kezdődik az építkezés. A stadionépítésre a Szeged 2011 Kft. nyert TAO-támogatást, a cég tulajdonosa a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Kiss-Rigó László püspök korábban azt nyilatkozta: az ingatlan lényegében sport- és edzőközpontként, tömegsportbázisként is funkcionálna. A szegediek meg abban bíznak: a nagyszabású projekt megvalósulását az egyházmegye mellett Szeged városa és az állam is támogatja.

Bátyi Zoltán

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/31977/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás,NB II,szegedi labdarúgás

További cikkek

Magyar foci

ÉLŐ: Lettország–Magyarország

2016.10.10. 20:30
Rigában kell megszereznie a magyar válogatottnak az első győzelmét a világbajnoki-selejtezőn.

Magyar foci

U21: balszerencsés vereség Görögországban

2016.10.10. 18:00
A magyar férfi U21-es válogatott 3–1-es vereséget szenvedett Görögország ellen az Athénban lejátszott Eb-selejtezőn.

Magyar foci

NB I: október végén búcsúzik az Illovszky Stadion

2016.10.10. 17:10
Október 29-én játssza utolsó hazai mérkőzését a lebontás előtt álló Illovszky Rudolf Stadionban a Vasas FC labdarúgócsapata.

Magyar foci

Szerződést hosszabbítana a Haladás Király Gáborral

2016.10.10. 16:20
A 107-szeres válogatott Király Gábor két évre szóló szerződéshosszabbítási ajánlatot kapott a Szombathelyi Swietelsky-Haladás NB I-es labdarúgócsapatától.

Magyar foci

Gera emlékei a lettekről

2016.10.10. 14:15
A korábban a lettek ellen két meccsen is játszó Gera Zoltánt ma esti ellenfelünkkel kapcsolatos emlékeiről kérdezték.

Külföldi foci

VB-selejtezők: magyar meccs és rangadó

2016.10.10. 12:45
A magyar válogatott Lettországban lép pályára, Portugália Feröerre megy, Franciaország pedig Hollandiával találkozik.

Magyar foci

Válgatott: az első rigai győzelemért

2016.10.10. 09:40
Lettországban még soha nem nyert a magyar válogatott, igaz eddig csak egyszer próbálkozhatott.

Külföldi foci

Élőben láthatjuk a válogatottunkat is

2016.10.10. 07:00
Este Lettországban szerepel a magyar-válogatott, de lesz holland–francia rangadó is.

Magyar foci

Válogatott: hétfőn újra meccs

2016.10.09. 20:00
Lettországban folytatja a világbajnoki-selejtezőket a magyar válogatott.

Magyar foci

Válogatott: fontos meccs lett

2016.10.09. 11:05
A Svájc elleni vereség után Lettországban lép pályára a válogatott, amely esélyesként utazik a találkozóra.