Szegeden haldoklik egy stadion

Megsárgult térképek tanúsága szerint a két világháború között levente kiképző központ működött ott, ahol ma Szeged legnagyobb sportcentruma, a Tisza-parti stadion áll. Ha illik egyáltalán a stadion kifejezés arra a romhalmazra, ami minden bizonnyal sikerrel indulna versenybe a világ egyik legcsúnyább sportlétesítménye címért.

Már az 1980-as években sürgetően megoldandó problémának tartották az akkor is ezer sebből vérző létesítmény felújítását, pontosabban egy új stadion megépítését. Bár a dicső múlt miatt megérdemelte volna – az 1950-es évektől mindig itt játszott Szeged első számú csapata, összesen több száz NB I-es meccset kínálva a szegedieknek –, erre soha nem került sor.

A boldog hatvanas évek

Furcsa különlegességgel büszkélkedhet egyébként a központi pálya. Ugyanis olyan messze ül a közönség a zöld gyeptől, mivel a küzdőterületet egy salakos atlétikai futópálya, és egy, már évtizedek óta nem használt salakmotorpálya maradványa is körbeveszi – mint talán sehol a világon.

Pontosabban: csak ülne. Mert tétre menő, komolyabb mérkőzés lejátszását itt nem engedi az MLSZ. Ezért is költözött az NB II-es Szeged 2011 Grosics Akadémia névre hallgató csapat Gyulára, míg a másik, a másodosztálytól egy év után éppen most búcsúzó SZEOL az egykor szintén sokkal szebb napokat és NB I-es meccseket is látott SZVSE stadionban fogadja az ellenfeleket.

Pedig milyen szép tervekről írhattak az újságok az elmúlt években.Szeged új stadion építésére fog pályázni a Szeged 2011 labdarúgócsapatot működtető céggel közösen.A létesítményt az Etelka sorra építenék 2,3 milliárd forintból, s a tervek szerint a Szeged 2011 ősszel már az új stadionban játszaná a meccseit.” (2012. március 29.) „Egyre kevesebb akadály áll a leendő szegedi stadion építése előtt. Ha minden jól alakul, az ősszel elkezdődhet a Felső Tisza-parti létesítmény felújítása, átalakítása. Az új „aréna” hatezer férőhelyes lesz.”(2013. június 6.) Új és korszerű arénája lesz a Csongrád megyei székhelynek. Eltűnik Európa egyik legrondább sportpályája, a Felső Tisza-parti stadion. Ha minden ideálisan alakul, akkor a jövő évben elkezdődhetnek a munkák, és 2016 őszére egy új, 5000-es – a későbbiekben 10 ezresre bővíthető – stadion épülne.”  (2013. december. 21.)

A tervekből nem lett semmi, az öltöző lassan ráomlik azokra az utánpótláskorú, illetve alsóbb osztályban vitézkedő sportolókra, aki egyébként a két, valóban korszerű külső pályán játsszák mérkőzéseiket. De ki tudja, meddig? Ugyanis mára eldőlt, a Tisza-parti stadion, ami az atléták otthona is, eltűnik a térképről. Jövő tavasszal megkezdődik Szeged fedett uszodájának építése ezen a területen, míg a centerpálya helyén magasodik majd, ki tudja mikor?, a város új, többfunkciós sportpalotája, ahol a Pick Szeged meccsein telhet meg a – tervek szerint –  6 ezer is több nézőt befogadó aréna.

Ami meg a szegedi focit illeti: nem az Etelka soron, hanem a város egy másik pontján, a Dorozsmai úton hamarosan kezdődik az építkezés. A stadionépítésre a Szeged 2011 Kft. nyert TAO-támogatást, a cég tulajdonosa a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Kiss-Rigó László püspök korábban azt nyilatkozta: az ingatlan lényegében sport- és edzőközpontként, tömegsportbázisként is funkcionálna. A szegediek meg abban bíznak: a nagyszabású projekt megvalósulását az egyházmegye mellett Szeged városa és az állam is támogatja.

Bátyi Zoltán

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/31977/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás,NB II,szegedi labdarúgás

További cikkek

Magyar foci

Labdarúgó NB I: edzőváltás Zalaegerszegen

2020.02.11. 08:05
Miután Dr. Dobos Barna felajánlotta felmondását Márton Gábor vette a zalaiak irányítását.

Magyar foci

Tévéműsor: Újpest-Fehérvár kupameccs Szegedről

2020.02.11. 07:30
A tenisz szerelmesei dörzsölhetik a tenyerüket, de lesz egy kis futsal és némi kerékpár is a képernyőkön.

Magyar foci

NB I: felajánlotta a lemondását a ZTE vezetőedzője

2020.02.10. 16:10
Dr. Bobos Barna távozik a Zalaegerszeg kispadjáról.

Magyar foci

Labdarúgó NB II: feljött a dobogó legalsó fokára a BFC Siófok

2020.02.09. 20:15
A Balaton-parti együttes 2-1-es győzelmet aratott a Győri ETO otthonában a magyar másodosztály 23. fordulójában.

Magyar foci

Labdarúgó NB II: idegenben nyert a Vasas, nem bírt egymással a Szeged és a Gyirmót

2020.02.09. 19:30
Hiába állt fel kétgólos hátrányból az Ajka, az utolsó pillanatokban sikerült megszereznie a három pontot a Vasasnak a magyar …

Magyar foci

Labdarúgó NB II: Prosser volt ismét az MTK nyerőembere

2020.02.09. 15:50
Háromszor is vezetett a Soroksár a fővárosi együttes ellen, amely végül fordított és 4-3-ra győzött a magyar másodosztály 23. fordulójában.

Magyar foci

NB I: Kuttor Attila értetlenül állt némely bírói döntés előtt

2020.02.09. 09:50
A Mezőkövesd trénere szerint eddigi pályafutása során példátlan volt, hogy egy csapat ne kapjon tizenegyest egy olyan szituációban, amilyen a tegnapi rangadón …

Magyar foci

NB I: a Fehérvár a Mezőkövesdet, a Debrecen a DVTK-t gyűrte le

2020.02.08. 19:00
A MOL Fehérvár FC megszilárdította második helyét a tabellán, a Debrecen megelőzte keleti riválisát. Gólzápor Kisvárdán, piros lap-parádé Pakson.

Magyar foci

Ezért fogadja Szegeden a MOL Fehérvárt az Újpest

2020.02.08. 14:15
A fővárosi klub közleményben tudatta, hogy miért esett a választás arra, hogy Szegeden fogadják a székesfehérváriakat.

Magyar foci

Labdarúgó NB I: rangadót játszik a Diósgyőr és a MOL Fehérvár

2020.02.08. 11:40
A miskolciak a Debrecent, míg a székesfehérváriak a Mezőkövesdet fogadják a magyar élvonal 20. fordulójában.