Atlétikai vb: a 9. versenynap összefoglalója

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A világbajnokság utolsó előtti versenynapján 8 versenyszámban osztottak érmeket. 

Usain Bolt drámáján túl is emlékezetes versenyeket hozott a mai nap, két versenyszámot leszámítva papírforma eredménnyel. 

Női magasugrásban Mariya Lasitskene az esélyeknek megfelelően győzött, az azonban meglepő volt, hogy az egyértelmű esélyesnek 203 centiméteres teljesítmény kellett a világbajnoki címhez. Lasitskene 208 centire is ugrott a verseny végén, ám ezt a magasságot már nem tudta átugrani. A világbajnok orosz versenyzőnek az IAF himnuszát húzták el, hiszen Oroszország sportolói csak függetlenként vehetnek részt a világbajnokságon. A második helyen az ukrán Yuliya Levchenko végzett 201 centis egyéni legjobbjával, míg a bronzérmet a lengyel Kamila Lićwinko szerezte meg (Ő 199 centimétert ugrott át.) 

Női 100 méteres gátfutásban az ausztrál Sally Pearson 6 év után lett ismét a világ legjobbja, a korábbi olimpiai bajnok 12.59-es időeredménnyel nyerte a finálét. Az ezüstérmet a pekingi olimpia bajnoka Dawn Harper-Nelson szerezte meg, míg a finálé harmadik helyén a német Pamela Dutkiewicz végzett. A legnagyobb esélyesnek tartott, világrekorder Kendra Harrison ismét nem tudott jól futni a fináléban, és a dobogóról is lemaradt. 

Férfi gerelyhajításban a selejtező során 91 méter fölé jutó Johannes Vetter gyakorlatilag az első dobásával megnyerte a versenyt, hiszen 89,20-as eredményét senki sem tudta megdönteni. A második és a harmadik hely is cseh versenyzőnek jutott, Jakub Vadlejch és Petr Frydrych állhat még fel a dobogóra. A riói bajnok Thomas Röhler ezúttal negyedik lett, de még így is megelőzte a londoni aranyérmes Keshorn Walcottot. A címvédő kenyai Julius Yego a finálé utolsó helyén végzett. 

A férfiak 5000 méteres futásában megtörtént a lehetetlen: valaki jobb győzött Mo Farah ellen. Ez a valaki a kenyai Muktar Edris volt, aki kihasználva Farah taktikai hibáját az utolsó körben átvette a vezetést, és hála csapattársának a bronzéremről lecsúszó Yomif Kejelchanak elég előnyre tudott szert tenni a pályafutása utolsó pályaatlétikai versenyén induló olimpiai bajnokkal szemben. A bronzérmet az amerikai színekben induló, kenyai születésű Paul Chelimo szerezte meg. 

A tízpróba aranyérmét a francia Kévin Mayer nyerte meg azok után, hogy rúdugrásban majdnem kiesett 510 centiméteres magasságon. Az olimpiai ezüstérmes 8768 ponttal zárta a versenyt. A dobogóra még két német állhatott fel:Rico Freimuth és Kai Kazmirek végzett Mayer mögött. 

A női 4x100 méteres váltók versenyében az Egyesült Államok az esélyeknek megfelelően győzött. A 41.84-es időeredményt futó váltót Aaliyah BrownAllyson FelixMorolake Akinosun, és  Tori Bowie alkotta a fináléban. Bowie a 100 méter után a váltóban is világbajnok lett, Felix pedig 10. világbajnoki aranyérmét szerezte. 

Címkék: atlétika
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/33746/pics/lead_800x600.jpg
atlétika

További cikkek

Egyéni sportok

Márton Anita: a tokiói olimpiáról aranyéremmel szeretnék visszatérni

2018.03.17. 09:00
A fiatal szegedi sportolónő két héttel ezelőtt a birminghami fedett pályás világbajnokságon 19,62 méteres, új országos rekorddal világbajnok lett, …

Egyéni sportok

Téli dobó Európa Kupa: Márton Anita ötödik diszkoszvetésben

2018.03.11. 19:10
Márton Anita az ötödik helyen végzett diszkoszvetésben a téli dobó Európa Kupa második napján, a portugáliai Leiriában.

Egyéni sportok

Atlétika: megdőlt a 400 méteres síkfutás világrekordja

2018.03.11. 14:30
Az amerikai Michael Norman 44.52-es idővel nyerte a 400 méteres síkfutás küzdelmeit az amerikai egyetemi bajnokságon, és megdöntötte a táv fedettpályás világrekordját.

Egyéni sportok

Téli dobó Európa Kupa: Márton Anita megnyerte a súlylökést

2018.03.10. 20:05
A világbajnok Márton Anita nyerte a női súlylökők versenyét a Téli dobó Európa Kupán a portugáliai Leiriában.

Egyéni sportok

Kőkeményen szigorít az IAAF az országváltás feltételein

2018.03.07. 10:35
Az IAAF tanácsának döntése értelmében a Nemzetközi Atlétikai Szövetség szigorítja az országváltás feltételeit.

Egyéni sportok

Atlétika: Márton Anita Tokióig tervez

2018.03.05. 20:15
Egyelőre a 2020-as tokiói olimpiáig tervez a súlylökő Márton Anita, aki a magyar atlétika első világbajnoki címét szerezte meg pénteken Birminghamben.

Egyéni sportok

Fedettpályás atlétikai vb: világrekorddal győzött a lengyel váltó

2018.03.04. 20:40
Nyolc versenyszámban osztottak érmeket a birminghami atlétikai világbajnokság utolsó versenynapján.

Egyéni sportok

Fedettpályás atlétikai vb: Baji Balázs nem jutott döntőbe

2018.03.04. 16:20
A 60 méteres gátfutásban induló Baji Balázs harmadik helyen végzett futamában, és nem jutott tovább a döntőbe.

Egyéni sportok

Tévében a spanyol rangadó, a milánói derbi és Baji Balázs futása

2018.03.04. 07:30
Baji Balázs a fedettpályás atlétikai világbajnokságon fut majd, a Barcelona az Atlético Madridot fogadja, a Milan az Interrel játszik, a szegedi kézisek pedig a …

Egyéni sportok

Fedettpályás atlétikai vb: Bajinak nem okozott gondot az előfutam

2018.03.03. 20:05
Baji Balázs a papírformának megfelelően simán továbbjutott az előfutamból a férfi 60 méter gát vasárnapi elődöntőjébe a birminghami fedettpályás atlétikai …