Atlétikai vb: a 9. versenynap összefoglalója

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A világbajnokság utolsó előtti versenynapján 8 versenyszámban osztottak érmeket. 

Usain Bolt drámáján túl is emlékezetes versenyeket hozott a mai nap, két versenyszámot leszámítva papírforma eredménnyel. 

Női magasugrásban Mariya Lasitskene az esélyeknek megfelelően győzött, az azonban meglepő volt, hogy az egyértelmű esélyesnek 203 centiméteres teljesítmény kellett a világbajnoki címhez. Lasitskene 208 centire is ugrott a verseny végén, ám ezt a magasságot már nem tudta átugrani. A világbajnok orosz versenyzőnek az IAF himnuszát húzták el, hiszen Oroszország sportolói csak függetlenként vehetnek részt a világbajnokságon. A második helyen az ukrán Yuliya Levchenko végzett 201 centis egyéni legjobbjával, míg a bronzérmet a lengyel Kamila Lićwinko szerezte meg (Ő 199 centimétert ugrott át.) 

Női 100 méteres gátfutásban az ausztrál Sally Pearson 6 év után lett ismét a világ legjobbja, a korábbi olimpiai bajnok 12.59-es időeredménnyel nyerte a finálét. Az ezüstérmet a pekingi olimpia bajnoka Dawn Harper-Nelson szerezte meg, míg a finálé harmadik helyén a német Pamela Dutkiewicz végzett. A legnagyobb esélyesnek tartott, világrekorder Kendra Harrison ismét nem tudott jól futni a fináléban, és a dobogóról is lemaradt. 

Férfi gerelyhajításban a selejtező során 91 méter fölé jutó Johannes Vetter gyakorlatilag az első dobásával megnyerte a versenyt, hiszen 89,20-as eredményét senki sem tudta megdönteni. A második és a harmadik hely is cseh versenyzőnek jutott, Jakub Vadlejch és Petr Frydrych állhat még fel a dobogóra. A riói bajnok Thomas Röhler ezúttal negyedik lett, de még így is megelőzte a londoni aranyérmes Keshorn Walcottot. A címvédő kenyai Julius Yego a finálé utolsó helyén végzett. 

A férfiak 5000 méteres futásában megtörtént a lehetetlen: valaki jobb győzött Mo Farah ellen. Ez a valaki a kenyai Muktar Edris volt, aki kihasználva Farah taktikai hibáját az utolsó körben átvette a vezetést, és hála csapattársának a bronzéremről lecsúszó Yomif Kejelchanak elég előnyre tudott szert tenni a pályafutása utolsó pályaatlétikai versenyén induló olimpiai bajnokkal szemben. A bronzérmet az amerikai színekben induló, kenyai születésű Paul Chelimo szerezte meg. 

A tízpróba aranyérmét a francia Kévin Mayer nyerte meg azok után, hogy rúdugrásban majdnem kiesett 510 centiméteres magasságon. Az olimpiai ezüstérmes 8768 ponttal zárta a versenyt. A dobogóra még két német állhatott fel:Rico Freimuth és Kai Kazmirek végzett Mayer mögött. 

A női 4x100 méteres váltók versenyében az Egyesült Államok az esélyeknek megfelelően győzött. A 41.84-es időeredményt futó váltót Aaliyah BrownAllyson FelixMorolake Akinosun, és  Tori Bowie alkotta a fináléban. Bowie a 100 méter után a váltóban is világbajnok lett, Felix pedig 10. világbajnoki aranyérmét szerezte. 

Címkék: atlétika
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/33746/pics/lead_800x600.jpg
atlétika

További cikkek

Egyéni sportok

Atlétika: Mo Farah az év sportembere Nagy-Britanniában

2017.12.18. 11:50
Először választották meg a hosszútávfutó Mo Farah-t az év brit sportszemélyiségévé a BBC szavazói.

Egyéni sportok

Két riói olimpikon az év legjobbja a magyar atlétáknál

2017.12.17. 10:35
A Magyar Atlétikai Szövetség ünnepi gálaesten díjazta a búcsúzó esztendő legjobbjait.

Egyéni sportok

Békéscsaba halhatatlanjai lettek az olimpiai bajnokok

2017.12.11. 20:35
Békéscsaba halhatatlan sportcsillaga címet adták át Ónodi Henrietta, Palotai Károly és Gedó György olimpiai bajnoknak. Márton Anita és Baji Balázs lettek az év sportolói.

Egyéni sportok

Háromezer kilométert futott a Duna torkolatáig Hidvégi-Üstös Pál

2017.12.11. 18:25
Több mint 70 napon át átlagosan naponta egy maratoni távot teljesített a kiváló magyar sportember.

Egyéni sportok

Mezeifutó Eb: Tóth Lili ezüstérmes a junioroknál

2017.12.10. 18:05
Tóth Lili Anna ezüstérmet szerzett a mezeifutó Európa-bajnokságon vasárnap a 20 év alatti nők versenyében.

Egyéni sportok

Szobrot kapott a sprinterlegenda

2017.12.05. 16:00
Usain Bolt jelenlétében avatták fel a sprinter szobrát a kingstoni Nemzeti Stadionnál.

Egyéni sportok

Atlétika: Barsim és Thiam lett az Év atlétája

2017.11.24. 23:25
A katari Mutaz Essza Barsimot és a belga Nafissatou Thiamot választotta az Év atlétájának a nemzetközi szövetség (IAAF).

Egyéni sportok

Baji Balázs és Szatmári András is megkapta az Év egyetemi sportolója díjat 

2017.11.23. 18:55
A tajvani Universiadén aranyérmet nyert gátfutó, Baji Balázs, valamint a kard egyéniben győztes Szatmári András érdemelte ki idén az Év …

Egyéni sportok

Békéscsabáról a fővárosba igazolt a vb-bronzos atléta

2017.11.20. 18:40
A Budapesti Honvédban folytatja pályafutását Baji Balázs.

Egyéni sportok

Modern atlétikai centrum épül Szolnokon

2017.11.20. 16:20
A lelátók vasbetonjának karéjának feltörésével megkezdődött Szolnokon régi MÁV-sporttelep bontása, hogy helyén 527 millió forintos kormányzati támogatásból egy új atlétikai centrum épüljön - …