NFL: kötelező felállni a himnusz alatt 

MTI

Az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) vezetője elrendelte, hogy a mérkőzések előtt felcsendülő himnusz alatt minden játékos köteles felállni. 

Roger Goodell főbiztos a szövetség 32 csapatának küldött szerdai körlevélben tudatta a kötelező érvényű szabályt. Goodell leszögezte: reméli, hogy ezzel sikerül véget vetni a hetek óta tartó viszálynak, és a játékosok és a szurkolók a sportra összpontosíthatnak majd. A főbiztos hangsúlyozta azt is: "tiszteletben akarjuk tartani nemzeti lobogónkat, országunkat, s a szurkolók ezt el is várják tőlünk". 

A sportvezető hangsúlyozta, hogy a himnusz körüli vita akadálya a tisztességes párbeszédnek.

Roger Goodell

"Túl kell lépnünk ezen az ellentmondásos helyzeten, és ezt a játékosainkkal együtt akarjuk megtenni" - fogalmazott a körlevélben Goodell. 

Az egyes focicsapatok tulajdonosai a jövő héten New Yorkban tartanak találkozót a főbiztossal, hogy megvitassák a helyzet rendezésének részleteit. 

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben reagált Goodell állásfoglalására. Szerdán az elnök, nagybetűkkel leszögezte: "ideje volt, hogy Roger Goodell az NFL-től végre felszólítsa valamennyi játékost, hogy álljon fel a mi nagyszerű nemzeti himnuszunk alatt - tiszteljék az országot". 

Az NFL csapatai azonban közös közleményben válaszolva azt hangoztatták, hogy a főbiztosnak "a himnusz kapcsán kialakított álláspontja nem pontos". Az NFL szóvivője a Sports Illustrated című sportlapnak leszögezte: a labdarúgó-mérkőzések szabályzatát tartalmazó kézikönyv már amúgy is előírja, hogy a nemzeti himnusz alatt a pályán és a kispadon lévő játékosoknak kötelező állniuk. 

Az Egyesült Államokban hetek óta tart az egyes elemzők szerint immár kultúrharccá szélesedő vita arról, hogy a focimeccseken felálljanak-e a játékosok, amikor felcsendül az amerikai himnusz. 

A vita még tavaly kezdődött, amikor Colin Kaepernick, a San Francisco 49ers akkori irányítója féltérdre ereszkedett a himnusz alatt, arra hivatkozva, hogy addig nem hajlandó vigyázzban állni a himnusz és a zászló tiszteletére, amíg az országban "elnyomják a feketéket és a színes bőrűeket". 

Az ügyet Trump maga helyezte reflektorfénybe pár héttel ezelőtt, azzal, hogy támadni kezdte a térdelve tiltakozó amerikaifocistákat. Trump szeptemberben azt javasolta, hogy rúgják ki az NFL-ből a szerinte tiszteletlenséget tanúsítókat, sőt, felvetette azt is, hogy a nézőknek bojkottálniuk kellene az NFL-mérkőzéseket. A hétvégén Indianapolisban tartott mérkőzésen Mike Pence alelnök meghallgatta a mérkőzés elején a himnuszt, aztán, mivel több sportoló letérdelt, távozott a stadionból.

Donald Trump megjegyzései megosztották a csapatok tulajdonosait is, de egyre többen kezdték támogatni őt. A bojkott-felhívás sem maradt eredménytelen. Sajtójelentések szerint alaposan megcsappant az NFL-meccsek nézőinek száma, egyes stadionokban fél házzal játszották a meccseket.

Címkék: NFL, Amerikai futball
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/35215/pics/lead_800x600.jpg
NFL,Amerikai futball

További cikkek

Amerika

NFL: a Broncos rossz sorozata megszakadt, nem úgy az Indianapolisé (videó)

2017.12.15. 15:55
Az NFL idei szezonjának utolsó csütörtök esti rangadóján a Denver Broncos 25-13-ra verte az Indianapolis Colts csapatát.

Csapatsportok

Szabványos műfüves amerikaifutball-pálya épül Székesfehérváron

2017.12.13. 15:55
Székesfehérváron rendezik meg 2020-ban az amerikaifutball egyetemi világbajnokságát, és addig az ország első szabványos műfüves amerikaifutball-pályája is …

Amerika

NFL: ezúttal Jay Cutler volt olyan mint Tom Brady (videó)

2017.12.12. 08:30
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság 14. fordulójának hétfő esti rangadóján a Miami Dolphins otthon 27–20-ra legyőzte a New England Patriots csapatát.

Amerika

NFL: hullottak az irányítók

2017.12.11. 16:35
Carson Wentz, Nathan Peterman, Tom Savage és Josh McCown is idő előtt kellett elhagyja a pályát az NFL vasárnapi mérkőzésein.

Csapatsportok

Sorsolás a labdarúgó BL-ben és, Fejér megyei jégkorongrangadó a műsorban

2017.12.11. 07:30
Sorsolnak a nemzetközi labdarúgó kupákban, itthonról a jégkorong Erste Ligából nézhetünk rangadót, vagy a már nélkülünk folytatódó női …

Amerika

NFL: az utolsó negyedben fordított az Atlanta Falcons (videó)

2017.12.08. 15:45
Az Atlanta Falcons remek mérkőzésen győzött a New Orleans Saints ellen az NFL 14. játékhetének hétközi rangadóján.

Csapatsportok

Csütörtöki közvetítések: sorsdöntő meccs a kézi-vb-n, Európa-liga-dömping

2017.12.07. 07:30
A női kézilabdások ezúttal félreteszik a hagyományos magyar-lengyel barátságot. Hét Európa-liga meccs mellett sznúker, műkorcsolya és …

Amerika

NFL: súlyos sérülések, durvaság és Pittsburgh siker (videó)

2017.12.05. 08:30
Ryan Shazier sérülése miatt aggódik az egész liga, Vontaze Burfict is hordágyon távozott, 17 pontos hátrányból állt fel a Steelers a hétfő esti rangadón.

Amerika

NFL: a New York Giants kirúgta vezetőedzőjét

2017.12.04. 21:10
Eli Manning padoztatása és a tizedik vereség már túl sok volt a tulajdonosnak.

Amerika

NFL: botlott a ligaelső, másodszor nyert a San Fransisco (videó)

2017.12.04. 18:05
A Seattle otthonában szakadt meg Carson Wentzék menetelése, továbbra is nyeretlen a Browns.