Phil Foden: Anglia következő nagy ígérete

sportfaktor
sportfaktor

Az indiai U17-es vb döntőjében Anglia 0–2-ről állt fel és győzte le a korosztályos spanyol gárdát 5–2-re, így megnyerte a tornát. Az angol utánpótlás-válogatottak remekelnek idén, hiszen ez a második aranyérem az U20-asok győzelme után. Igencsak biztató jelek ezek, hiszen a felnőttek évek óta csak szenvednek a különböző világeseményeken. Jól mutatja ezt, hogy 1966 óta se vb-t, se Eb-t nem tudott nyerni a szigetország. Azonban az U17-es tornán volt egy játékos, aki nagyon kiemelkedett, de nem csak az angol csapatból, hanem az egész mezőnyből. Ő Phil Foden, akit még Pep Guardiola is az egekig magasztalt.

 „Nincsenek rá szavak. Keresem a jelzőket, amivel jellemezni tudnám őt, de nem találom. Nagyon szerencsés emberek azok, akik láthatták őt élőben játszani az első meccsén.” - mondta a tehetségről Pep Guardiola, ami jól mutatja mekkora tehetségről van sző. Guardiola nem akárkit magasztal ennyire, főleg nem 17 éves játékosokat. Azonban Foden tényleg egészen kivételes tehetség. A Premier League és főleg a Manchester City nem a legideálisabb hely a fiataloknak a fejlődésre, ami kételyeket vethet fel. Az viszont biztató jel, hogy a spanyol mester nagyon komolyan számol Fodennel, aki akár hamarosan be is mutatkozhat a felnőttek között. Guardiola ott ült a lelátón, amikor Foden áprilisban a fiatalok számára kiírt FA Kupában egy elképesztő szólógólt szerzett a Chelsea ellen (igaz, így is 6–2-re kikapott a City). Teljesítményével meggyőzte a vezetőséget, hogy elvigyék a nyári amerikai túrára, amivel világossá tették: Fodenre számít a Manchester City. „Megvolt a lehetősége, hogy velünk maradjon és játszon a Wolverhampton ellen, de megértjük, hogy nagyszerű lehetőség egy világbajnokságon szerepelni Brazília, Németország és Spanyolország ellen. Ez nagyon jót fog tenni a fejlődésének.”

Guardiola ért a fiatalok felépítéséhez és kineveléséhez, hiszen Lionel Messi is az ő ténykedése alatt lett világklasszis. Azonban félő, hogy ezekkel a megnyilvánulásaival túl nagy nyomást helyez Fodenre, aki könnyen összeroppanhat. Nagyon fontos, hogy egy ilyen fiatal játékos erős legyen és tudja kezelni a sztársággal együttjáró nyomást. Láthattuk, hogy sokan nem tudják kezelni ezt, gondoljunk csak Martin Ödegaardra, Freddy Adura, de számos magyar játékost is említhetnénk, akik nem tudtak megbirkózni a nagy feladattal.

Foden egyértelműen a Manchester City akadémiájának ékköve, az utánpótlás legígéretesebb játékosa, aki évek múlva nem csak a City, de a válogatott meghatározó embere lehet. Sokan csak a ’’stockporti Iniestának’’ hívják őt, ami jól jelzi mekkora tehetség. A vb-n végül 3 góllal zárt, amivel csapata egyik legjobbja volt. Remek teljesítményével kiérdemelte a Torna Legjobb Játékosának járó díjat, amivel még közelebb kerülhet ahhoz, hogy bemutatkozzon a Cityben.

A stockporti születésű játékos már lassan egy évtizede a klub játékosa – a Reddish Vulcans JFC-től került a Cityhez 2006-ban –, immár az akadémia legjobbjává nőtte ki magát. Érdekesség, hogy az az edző, aki felfedezte őt a kiscsapatnál, ma már a City akadémiáján dolgozik. A középpályán gyakorlatilag mindenhol bevethető, de leginkább a 10-es pozíciójában érzi jól magát. A vb-n leginkább a szélen kapott lehetőséget, ahonnan befelé cselezve is sok veszélyt tudott okozni. Szereti diktálni a tempót, meghatározni a játék sebességét, hol lassítani, hol gyorsítani azt. Remekül lát a pályán, jól irányít, szervez, meglátásai kiválóak. Technikailag rendkívül képzett, nagyon jól bánik a labdával, egy az egyben igencsak erős. Azonban nem túl izmos, fizikálisan még van hova fejlődnie, főleg a Premier League-hez, ahol azért még mindig elengedhetetlen az erős fizikum.

A döntőben szerzett duplájával megkoronázta az egész világbajnokságon mutatott teljesítményét Foden. Már nem csak Anglia, hanem gyakorlatilag az egész világ tud róla, ami azért még nagyobb felelőséggel jár. Kérdés az, hogy a City amúgy is túlterített középpályáján mennyi lehetőséget fog kapni, hiszen Guardioláék középpályássora talán az egész PL-ben a legerősebb. Annyi biztos, hogy érdemes lesz figyelni őt, már csak azért is, mert nem sok tinédzser nyűgözi le ennyire Pep Guardiolát.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/35690/pics/lead_800x600.jpg