Olimpiai bajnok a Honvédelmi Sportszövetség élén – videó

sportfaktor

Két ütemben 40, majd további 67 Honvédelmi Sportközpontot hoznak létre Magyarországon, a multifunkciós sportlétesítmények bárki számára elérhetőek lesznek.

Nébald Györgyöt, az 1988-as szöuli olimpiai bajnok kardcsapat tagját, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának első emberét választotta új elnökének a Honvédelmi Sportszövetség közgyűlése. A 61 éves sportvezető megbízatása öt évre szól. Az elnök MOB székházában tartott sajtótájékoztatón ismertette a januárban megalakult szervezet céljait. Az eseményen részt vett Fábián László, a MOB sportigazgatója, a HS mellett működő szakmailag támogató testület tagja is - tudósít a MOB honlapja.

Nébald György elmondta: a szövetség fő feladata elősegíteni, hogy minél többen sportoljanak, illetve hogy a fiatalok és a családok minél több sportággal ismerkedjenek meg, s ezáltal egészséges életmódot folytassanak, erősebbekké és kitartóbakká váljanak. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas kutatót idézte, aki szerint a sport nemcsak a fizikumot, hanem a szellemet is erősíti. Nébald hozzátette: a HS célja az is, hogy a honvédelmet közelebb hozza az emberekhez, erősítse a hazafias érzelmeket, valamint hogy a szabadidősportokon keresztül megújítsa a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatát. Az elnök utalt arra, hogy az önvédelmi sportokban megszerzett ismeretek hasznosak lehetnek az életben. Januártól olyan programokat is indítanak, amelyek megszólítják a gyerekeket, s elsősorban azokkal a sportágakkal ismertetik meg a fiatalokat, mint a judo, a vívás, vagy a sportlövészet, amelyek közelebb állnak a honvédelemhez.

Kollár Edina főtitkár beszámolója szerint két ütemben 40, majd további 67 Honvédelmi Sportközpontot hoznak létre az országban, ezek olyan multifunkciós sportlétesítmények lesznek, amelyek bárki számára elérhetővé válnak és önkéntes sportolási lehetőséget biztosítanak a fiataloknak és a családoknak. Az első 40 Honvédelmi Sportközpont a megyei jogú városokban és a régiós központokban jöhet létre, s erre a célra 17,5 milliárd forintot biztosít a kormány a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumon keresztül, a beruházás építtetője pedig a Nemzeti Sportközpontok lesz. A beruházások a tervek szerint egyrészt teljesen új létesítmények megépítésével, másfelől a már meglévő infrastruktúra átalakításával, bővítésével és korszerűsítésével valósulnak meg.

Tekintse meg a Nébald Györggyel és Kollár Edinával készült interjút!

A Honvédelmi Sportszövetség megalakításáról szóló törvényt múlt év novemberében nagy támogatás mellett fogadta el az Országgyűlés. A HS január 11-én tartotta alakuló ülését, akkor választották meg a kilenc tagú elnökséget. A szervezet alapító tagjai: a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Budapesti Honvéd Sportegyesület, a Magyar Sportlövők Szövetsége, a Magyar Tartalékosok Szövetsége, a Magyar Vívó Szövetség, a Magyar Judo Szövetség, valamint a Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szabadidősport Szövetsége. Az elnökségbe a honvédelmi miniszter mellett képviselőt delegálhat az emberi erőforrások minisztere, a belügyminiszter és a nemzetgazdasági miniszter is.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/36743/pics/lead_800x600.jpg
MOB,Tokió 2020,Fábián László,olimpia,Honvédelmi Sportszövetség,Nébald György

További cikkek

Egyéni sportok

Márton Anita: a tokiói olimpiáról aranyéremmel szeretnék visszatérni

2018.03.17. 09:00
A fiatal szegedi sportolónő két héttel ezelőtt a birminghami fedett pályás világbajnokságon 19,62 méteres, új országos rekorddal világbajnok lett, …

Egyéni sportok

Öttusa: történelmi lesz a budapesti világbajnokság

2018.03.13. 08:40
Már 500 nap sincs hátra a budapesti, olimpia kvalifikációs öttusa-világbajnokságig, amellyel egy időben, a sportág történetében először, laser-run-világbajnokságot is rendeznek.

Egyéni sportok

Kihagyja az EB-t a magyar esélyes

2018.03.09. 13:30
Sérülés miatt kénytelen kihagyni a hétfőn kezdődő Finndingi Európa-bajnokságot Berecz Zsombor, s az utána következő világkupa-versenyen sem indul az Eb-ezüstérmes vitorlázó.

Egyéni sportok

75 éves lenne a "sakk Mozartja"

2018.03.09. 08:40
75 éves lenne Bobby Fischer, az első amerikai sakkvilágbajnok, a sportág egyik legismertebb és legellentmondásosabb személyisége, akinek alakja köré legendák szövődtek. Ő törte meg a sok évtizedes szovjet …

Egyéni sportok

Újabb magyar sportdiplomáciai siker: Budapest lesz Európa Sportfővárosa!

2018.02.27. 14:00
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint fantasztikus elismerés a fővárosnak és a magyar sportnak, hogy 2019-ben Budapest lehet Európa …

Egyéni sportok

Meghalt a legidősebb olimpiai bajnok

2018.02.26. 11:15
Életének 101. évében elhunyt a bahamai Sir Durward Knowles, aki közel két éven keresztül volt a legidősebb élő olimpiai bajnok.

Egyéni sportok

Pjongcsang 2018: befejeződött az olimpia

2018.02.25. 14:55
Helyi idő szerint vasárnap este hivatalosan véget ért a XXIII. téli olimpia Phjongcshangban.

Egyéni sportok

Pjongcsang 2018: Marit Björgen történelmi győzelmet aratott, német arany a bobosoknál

2018.02.25. 10:55
A norvégok élő legendájának győzelmével zárult az olimpia utolsó versenyszáma. Svédország győzött női curlingben, német …

Csapatsportok

Pjongcsang 2018: svéd váltóarany biatlonban, csodát tettek a német jégkorongozók

2018.02.23. 19:10
Négy döntőt rendeztek a pjongcsangi olimpia 14. versenynapján, a legnagyobb döbbenetet azonban a jégkorongozók elődöntője váltotta …

Egyéni sportok

Síszövetség: Miklós Edit befejezi a pályafutását, ha…

2018.02.23. 10:50
Áll a bál a magyar síelés körül. Nem elég, hogy rajtunk röhög a világ Elizabeth Swaney olimpiai szereplése miatt, most a hazai szövetségben is egymásnak estek.