Pjongcsang 2018: döntőben a magyar váltó!

Kecskés István
Kecskés István

A férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó bejutott a döntőbe a pjongcsangi téli olimpián!

Fotó: MTI

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású kvartett a világelső dél-koreai staféta mögött magabiztosan jutott a fináléba, ahol még a kanadaiak és a kínaiak lesznek az ellenfelek.

Az 5000 méteres futam elején felváltva vezettek a magyarok és a hazaiak, de nem volt túl nagy az iram. Az egyik váltásnál utolsó helyre is visszacsúszott a magyar együttes, azonban Liu Shaoang hamar újra élre tört. A csapatok tisztán versenyeztek, de a pozíciók gyakran cserélődtek, a magyarok viszont sokat vezették a mezőnyt, főleg féltávtól.

A dél-koreaiak a táv utolsó harmadában a magyarokat megelőzve ritmust váltottak, a teltházas kangnungi jégcsarnok csaknem "felrobbant" ekkor. Ezt a tempót pedig nem bírták se a japánok, se a világcsúcstartó amerikaiak, azaz az utolsó hét-nyolc körben már kérdéses sem volt a továbbjutás, főleg úgy, hogy a japán váltó egyik tagja elesett.

A magyar váltó 6:34.866 perccel ért célba, amely új országos csúcs.

"Nagyon rossz olimpia már nem lehet. Amiért jöttünk, azt elértük. Akármi lesz, már nem tudok elégedetlen lenni. Azt gondoltuk, hamar megindulnak a dél-koreaiak, de hiába mentek előre, nem volt nagy az iram, emiatt gyakran változtak a pozíciók. Nagyon tetszett, hogy az amerikaiakat kétszer is leváltottuk" - értékelt a rangidős, negyedik olimpiáján szereplő Knoch Viktor. Hozzátette, örül, hogy négycsapatos lesz a döntő, így talán nyugodtabb futamra lehet számítani. Kiemelte, nem írná alá előre a negyedik helyet. Elárulta, amikor sikerült tapadni a hazaiakra és megvolt a két bólya előny az amerikaiakkal szemben, akkor érezte, hogy meglesz a finálé, mert mindenki magabiztosan versenyzett, nem volt benne a hiba a korcsolyázásban.

"Mindenki hozta a magáét. Senki nem adta könnyen a pozícióját" - jelentette ki Burján Csaba, aki úgy vélte, két éve talán kicsit elbízták magukat és ebben a szezonban ütközött ez ki, amikor sorra kapták a pofonokat. "De a legjobbkor újra hibátlanul mentünk!"

Liu Shaoang csak annyit emelt ki, nagyon jót tett neki a két elrontott egyéni szám után, hogy a váltóval sikerült javítania.

A magyar csapat magabiztosan jutott be a fináléba, vagyis legrosszabb esetben is a negyedik helyen végez, így újabb pontokat sikerült szerezni a játékokon. 

A férfi váltók döntőjét jövő csütörtökön rendezik.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/38460/pics/lead_800x600.jpg
rövid pályás gyorskorcsolya,Pjongcsang 2018,Téli olimpia,Liu Shaolin Sándor,Liu Shaoang

További cikkek

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya: nagy tervei vannak a Liu fivéreknek

2018.07.24. 14:20
A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázás legsikeresebb, olimpiai bajnoki címmel végződő szezonja után a Liu fivérek ugyanolyan motiváltan és nagyratörő célokkal …

Egyéni sportok

Sikersportág lett, fejlesztik az edzőképzést

2018.07.23. 13:50
A korcsolya szakedzői képzés továbbfejlesztéséről írt alá megállapodást a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) és a Testnevelési Egyetem (TF).

Egyéni sportok

Szétment a sztárpár, szakított szerelmével Liu Shaolin Sándor

2018.07.17. 22:40
A gyorskorcsolyás álompár békében vált el, nem bírta el a kapcsolatuk a távolságot.

Egyéni sportok

Pjongcsang 2018: csalókat tiltottak el

2018.06.22. 10:50
A februári phjongcshangi téli olimpián tanúsított elfogult bíráskodás, csalás miatt két kínai műkorcsolya pontozót tiltott el a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU).

Egyéni sportok

Nagy változások jönnek a korisoknál

2018.05.15. 09:40
Lemondott Orendi Mihály, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezető igazgatója.

Egyéni sportok

Sífutás: Marit Björgen bejelentette visszavonulását

2018.04.06. 14:30
Befejezi pályafutását minden idők legeredményesebb téli sportolója, Marit Björgen norvég sífutónő.

Egyéni sportok

Három földrész 7 országából jelentkeztek a 2026-os téli olimpia rendezésére

2018.04.04. 18:25
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság közzé tette azoknak az országoknak, városoknak a névsorát, melyek a március 31-ai határidőig jelezték …

Egyéni sportok

Peking 2022: a 2008-as nyári olimpia helyszínein is rendeznek versenyeket

2018.04.02. 17:35
A 2008-as nyári olimpia helyszíneinek helyt adó létesítményekben is rendeznek versenyeket Pekingben a 2022-es téli ötkarikás játékokon.

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya-vb - Liu Shaolin: az egyik legfényesebb érmem ez az ezüst

2018.03.21. 09:30
Liu Shaolin Sándor pályafutása egyik legfényesebb medáljának tartja azt az ezüstérmet, amelyet összetettben nyert vasárnap a …

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya: történelmi szereplés, de…

2018.03.20. 10:30
Bánhidi Ákos csapatmenedzser szerint speciális feladatot jelentett az olimpiai sikerek után megfelelő állapotba hozni a rövidpályás gyorskorcsolyázókat a montreali …