Öttusa: történelmi lesz a budapesti világbajnokság

MTI

Már 500 nap sincs hátra a budapesti, olimpia kvalifikációs öttusa-világbajnokságig, amellyel egy időben, a sportág történetében először, laser-run-világbajnokságot is rendeznek.

Martin Dawe, a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) marketingvezetője a hétfői sajtótájékoztatón - amelyet az esemény helyszínén, a Kincsem Parkban tartottak meg - hangsúlyozta: Budapest lesz az első olyan város, amely egy időben rendezhet felnőtt öttusa vb-t, valamint a lövészetből és futásból álló laser-run-világbajnokságot, vagyis, ahogy ő nevezte: öttusa világfesztivált.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója kiemelte: a hazai világversenyek mindig megmozgatják az embereket és sokan szurkolnak a magyar versenyzőknek. Az öttusázóként olimpiai bajnok sportvezető emlékeztetett arra, hogy nem volt ez másként 1989-ben sem, amikor 10 ezer néző előtt ő nyert egyéni világbajnokságot a Kincsem Parkban.

Stocker Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportkapcsolati főosztályvezetője elmondta, hogy az államtitkárság mindig támogatja a világversenyek, valamint a rangos nemzetközi sportesemények hazai megrendezését, s mivel az öttusa a kiemelt sportágak közé tartozik, különösen fontos számukra, hogy a jövő évi vb sikeres legyen.

Bretz Gyula, a magyar szövetség (MÖSZ) elnöke hangsúlyozta, Budapest jövőre Európa Sportfővárosa lesz, és ezt az elismerést egy sikeres vb megrendezésével szeretnék még maradandóbbá tenni. "A Kincsem Parkban volt már többféle öttusa-verseny, de a jövő évi vb-t úgy szeretnénk megrendezni, hogy minden egy területen legyen" - mondta az elnök. Kiemelte: éppen ezért van szükség egy uszoda felépítésre a helyszínen.

Pálvölgyi Miklós, a MÖSZ projekt-menedzsere felidézte a Magyarországon eddig rendezett hét öttusa-világbajnokságot, majd reményét fejezte ki, hogy a jövő évi vb-n már használhatják az évtizedekkel korábban megálmodott sportági központot, és az új uszodának köszönhetően a Kincsem Park ad majd otthont mind az öt számnak.

Az öttusa többi száma közül a lovaglás, illetve a laser-run területe adott - azokat korábban már több versenyen kipróbálták -, míg a vívást a Nemzeti Lovas Színházban rendezik.

A vb-t 2019. július 23. és 29. között rendezik meg.

Címkék: öttusa, MOB
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/39106/pics/lead_800x600.jpg
öttusa,MOB

További cikkek

Egyéni sportok

Öttusa: Öttusa: egy-egy arany- és ezüstérem az ifjúsági Eb nyitónapján

2018.06.13. 09:15
A mostani ifjúsági Európa-bajnokság a magyarok váltóaranyával és -ezüstjével kezdődött U19-es korosztályban, az igazán fontos események …

Egyéni sportok

Fejétől bűzlik a taekwondo?

2018.06.06. 17:00
Patakfalvy Miklós elnök, aki egyben szövetségi kaptány is, több mint 20 éve vezeti a WTF Taekwondo Szövetséget. A taekwondo 2000-es Sydney-i Olimpia óta része a programnak. 2000-ben rögtön sikerült is kvalifikációt szereznie, de …

Egyéni sportok

Akinek a világbajnokság az olimpia

2018.05.31. 11:30
Ismét Budapesten lenne világbajnok Korpási Bálint, aki számára talán még csapattársainál is nagyobb jelentősége van egy-egy birkózó vb-nek, mivel a BVSC kötöttfogásúja nem olimpiai súlycsoportban versenyez.

Egyéni sportok

Kajak-kenu: Kozák Danuta visszatér

2018.05.31. 10:15
Péntektől vasárnapig Szegeden rendezik a kajakosok és kenusok első válogatóversenyét: akik most jól szerepelnek, azok utazhatnak a jövő hétvégi, belgrádi Európa-bajnokságra és fél lábbal már az augusztusi, …

Csapatsportok

Kézilabda: itt a végleges keret

2018.05.30. 11:50
Faluvégi Rudolf, a Bajnokok Ligája-ezüstérmes francia HBC Nantes kézilabdázója kikerült a Szlovénia elleni világbajnoki selejtezőre készülő magyar válogatott keretéből.

Egyéni sportok

Több pénzt akarnak az olimpikonok

2018.05.29. 13:30
A Német Olimpiai Sportok Szövetségének (DOSB) sportolói bizottsága indítványt nyújtott be a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) annak érdekében, hogy az olimpiai játékokon szereplő versenyzők egységes …

Egyéni sportok

Öttusa Eb: körvonalazódik a csapat

2018.05.28. 11:45
Bár vannak még kérdőjelek, a helyek egy része már elkelt a magyar válogatottban a nyári, hazai öttusa Európa-bajnokságra.

Egyéni sportok

Öttusa vk: nincs magyar érmes a férfiaknál sem Szófiában

2018.05.26. 19:20
A nőké után a férfiak versenyében sem sikerült a közvetlen élcsoportban végeznie magyar öttusázónak a szófiai világkupán.

Egyéni sportok

Öttusa vk: Földházi Zsófia nem volt éremközelben Szófiában

2018.05.25. 21:20
Földházi Zsófia a 16. helyen végzett az öttusázók bulgáriai világkupa-fordulóján, Szófiában.

Egyéni sportok

Mától ismét oktatjuk a világot: kajak-kenu vk-t is láthatunk a tévében

2018.05.18. 07:30
Szegeden vesrenyeznek a legjobbjaink, reményeink szerint a megszokott sikerekkel.