Öttusa: történelmi lesz a budapesti világbajnokság

MTI

Már 500 nap sincs hátra a budapesti, olimpia kvalifikációs öttusa-világbajnokságig, amellyel egy időben, a sportág történetében először, laser-run-világbajnokságot is rendeznek.

Martin Dawe, a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) marketingvezetője a hétfői sajtótájékoztatón - amelyet az esemény helyszínén, a Kincsem Parkban tartottak meg - hangsúlyozta: Budapest lesz az első olyan város, amely egy időben rendezhet felnőtt öttusa vb-t, valamint a lövészetből és futásból álló laser-run-világbajnokságot, vagyis, ahogy ő nevezte: öttusa világfesztivált.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója kiemelte: a hazai világversenyek mindig megmozgatják az embereket és sokan szurkolnak a magyar versenyzőknek. Az öttusázóként olimpiai bajnok sportvezető emlékeztetett arra, hogy nem volt ez másként 1989-ben sem, amikor 10 ezer néző előtt ő nyert egyéni világbajnokságot a Kincsem Parkban.

Stocker Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportkapcsolati főosztályvezetője elmondta, hogy az államtitkárság mindig támogatja a világversenyek, valamint a rangos nemzetközi sportesemények hazai megrendezését, s mivel az öttusa a kiemelt sportágak közé tartozik, különösen fontos számukra, hogy a jövő évi vb sikeres legyen.

Bretz Gyula, a magyar szövetség (MÖSZ) elnöke hangsúlyozta, Budapest jövőre Európa Sportfővárosa lesz, és ezt az elismerést egy sikeres vb megrendezésével szeretnék még maradandóbbá tenni. "A Kincsem Parkban volt már többféle öttusa-verseny, de a jövő évi vb-t úgy szeretnénk megrendezni, hogy minden egy területen legyen" - mondta az elnök. Kiemelte: éppen ezért van szükség egy uszoda felépítésre a helyszínen.

Pálvölgyi Miklós, a MÖSZ projekt-menedzsere felidézte a Magyarországon eddig rendezett hét öttusa-világbajnokságot, majd reményét fejezte ki, hogy a jövő évi vb-n már használhatják az évtizedekkel korábban megálmodott sportági központot, és az új uszodának köszönhetően a Kincsem Park ad majd otthont mind az öt számnak.

Az öttusa többi száma közül a lovaglás, illetve a laser-run területe adott - azokat korábban már több versenyen kipróbálták -, míg a vívást a Nemzeti Lovas Színházban rendezik.

A vb-t 2019. július 23. és 29. között rendezik meg.

Címkék: öttusa, MOB
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/39106/pics/lead_800x600.jpg
öttusa,MOB

További cikkek

Egyéni sportok

Öttusa-vb: sporttörténelmi vb lesz jövőre Budapesten

2018.03.12. 15:20
Már 500 nap sincs hátra a budapesti, olimpia kvalifikációs öttusa-világbajnokságig, amellyel egy időben, a sportág történetében először, laser-run-világbajnokságot is rendeznek.

Egyéni sportok

Kihagyja az EB-t a magyar esélyes

2018.03.09. 13:30
Sérülés miatt kénytelen kihagyni a hétfőn kezdődő Finndingi Európa-bajnokságot Berecz Zsombor, s az utána következő világkupa-versenyen sem indul az Eb-ezüstérmes vitorlázó.

Egyéni sportok

75 éves lenne a "sakk Mozartja"

2018.03.09. 08:40
75 éves lenne Bobby Fischer, az első amerikai sakkvilágbajnok, a sportág egyik legismertebb és legellentmondásosabb személyisége, akinek alakja köré legendák szövődtek. Ő törte meg a sok évtizedes szovjet …

Egyéni sportok

Öttusa vk: Alekszejev Tamara ezüstérmes Kairóban

2018.03.02. 19:10
Alekszejev Tamara ezüstérmet nyert az öttusázók idei első világkupaversenyén, Kairóban.

Egyéni sportok

A kairói versennyel megkezdődik az öttusázók világkupa-sorozata

2018.02.28. 12:20
A kairói versennyel a héten megkezdődik az öttusázók négy állomásból és a döntőből álló 2018-as világkupa-sorozata.

Egyéni sportok

Újabb magyar sportdiplomáciai siker: Budapest lesz Európa Sportfővárosa!

2018.02.27. 14:00
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint fantasztikus elismerés a fővárosnak és a magyar sportnak, hogy 2019-ben Budapest lehet Európa …

Egyéni sportok

Síszövetség: Miklós Edit befejezi a pályafutását, ha…

2018.02.23. 10:50
Áll a bál a magyar síelés körül. Nem elég, hogy rajtunk röhög a világ Elizabeth Swaney olimpiai szereplése miatt, most a hazai szövetségben is egymásnak estek.

Egyéni sportok

Pjongcsang 2018: olimpiai bajnok a magyar váltó!

2018.02.22. 13:05
A férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó aranyérmet szerzett Pjongcsangban!

Csapatsportok

Kosárlabda vb-selejtező: győzelemre törnek a férfiak

2018.02.20. 13:40
Győzelemre készül a magyar férfi kosárlabda-válogatott a soron következő világbajnoki selejtezőin.

Egyéni sportok

Tökutolsó magyar, amerikai, venezuelai síelő szkeletonos – sírjunk, vagy nevessünk?

2018.02.19. 10:15
Bekerültünk az olimpia paródiái közé: a magyar felmenőkkel rendelkező amerikai Elizabeth Swaney tökutolsó lett …