Pankráció: Növényi Norbert történelmi gálán debütál és zárja le pályafutását

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A magyar sporttörténelem egyik ikonikus alakja Növényi Norbert 61 évesen visszatér, hogy egy hatodik sportágban is letegye a névjegyét. A birkózóként olimpiai bajnok sportember debütálása történelminek nevezhető a pankrációban.

Fotó: facebook.com/HCWPankracio

A Hungarian Championship Wrestling az egyetlen hivatalos magyar pankrátorszervezet. Az egyesület 2010-es megalakulása óta töretlenül fejlődik, most azonban minden eddiginél nagyobb gálát rendeznek a Soroksári Sportcsarnokban. A május 26-án megrendezésre kerülő „Dicsőség napja” elnevezésű rendezvény számos különleges mérkőzést tartogat a közönség számára.

Az est fő attrakciójaként az olimpiai aranyérmes Növényi Norbert debütál a pankrátorok között egyben káprázatos sportpályafutása utolsó mérkőzését vívja. Növényi 61 évesen száll ringbe azok után, hogy az olimpiai aranyérme mellett világbajnoknak és Európa-bajnoknak mondhatja magát kickboxban, de MMA-ban és grapplingben is világbajnoki címmel büszkélkedhet.

Növényi  ringbe lépése két szempontból is történelminek tekinthető: ő lesz a második olyan olimpiai bajnok birkózó aki a profik között is kipróbálja magát (Az amerikai Kurt Angle az első.), valamint ő a magyar pankráció történetének első másodikgenerációs birkózója. (Idősebb Növényi Norbert az ’50-es években Európa-szerte ismert pankrátor volt.)

Növényi Norbert ellenfele a korábbi ketrecharcos Makai Renátó lesz, aki mintegy 30 évvel fiatalabb riválisánál. A mérkőzés felvezetése már hónapokkal ezelőtt megkezdődött így kijelenthető, hogy pankráció-meccs nem kapott még ilyen médiafigyelmet Magyarországon.

Nemcsak Növényi hattyúdala miatt lesz sporttörténelmi az előttünk álló gála. A HCW már korábban is több Európa-szerte ismert birkózót hozott el Magyarországra, most azonban két aktív, a sportág krémjét jelentő WWE-hez tartozó pankrátor küzd meg Magyarországon. Pete Dunne és Tyler Bate akik korábban a WWE brit bajnoki övét is elnyerték ezúttal csapatban küzdenek meg a HCW csapatbajnokai Dover (Szalay István Bence) és Icarus (Kiss Áron) ellen. (A két magyar pankrátor az Arrows of Hungary teamet alkotja, amely Németországban is bajnoki címet szerzett.)

Fotó: .facebook.com/HCWPankracio

A gálán a HCW főövéért is megmérkőznek a pankrátorok, a címmeccs különlegessége, hogy négyen küzdenek a bajnoki címért. A meccs keretein belül ringbe lép a regnáló bajnok a horvát Kris Jokic, a korábbi bajnok Nitro (Szabó Tamás), a szintén korábban az övet birtokló Zafar Ameen, valamint a feltörekvő szlovák Markus Mytra is.

A szervezet „Revolution övéért” is rendeznek mérkőzést itt RP Tyson küzd Ozzy Spencer és Grizzly Davison ellen. A meccs pinkatériáját az adja, hogy utóbbi két pankrátor éveken keresztül egy csapatban küzdött „Őserő” néven.

A további mérkőzések szintén érdekesnek ígérkeznek: a HCW korábbi bajnoka Renegade (Turger Dávid) ismét összecsap az új generáció képviselőjével Justin Wylde-dal, Audrey Bride és Killer Kelly személyében Európa talán két legkeményebb női harcosa néz farkasszemet egymással. Az est során a HCW két nagy ígérete Boldo Brown és Ayden Cortez is megküzd valamint rendeznek egy csapatmeccset is a M.A.D és a Vörös Twins formáció között.

Turger Dávid, a HCW általános igazgatója bizakodva beszélt a május 26-i gáláról, amely mérföldkőnek tekinthető a pankráció magyarországi történetében. 

Alapvetően ennyire erős felhozatalú gála még nem volt a HCW történetében, és így reménykedem, hogy ez egy mérföldkőnek számít. Növényi Norbert szereplése óriási megtiszteltetés nekünk, hogy úgy véli, hogy kellően professzionális szervezet a mienk, hogy utoljára ringbe lépjen. A két WWE-s birkózó szereplésére azért van lehetőség, mert nincs kizárólagos szerződésük. A WWE külön ellenőrzi, hogy milyen helyszíneken léphetnek fel és megfelelőnek találta erre a HCW-t. Úgy gondolom, hogy az út amin járunk nagyon jó, mert fejlődik a szervezet. 8 évvel ezelőtt a nulláról indultunk mára viszont minőségi produkciót tudunk nyújtani. Nevek tekintetében ez lesz a HCW legnagyobb gálája. Ma már öt országból érkeznek rajongók, hogy ezt a gálát Budapesten lássák. A nézők számára egy speciális közönségtalálkozóra készülünk Növényi Norbert, Pete Dunne és Tyler Bate részvételével. Nagyon sok réteg tudja megtalálni a szórakozását a gálán: az idősebb korosztály végigkövethette Növényi Norbert pályafutását, a "hardcore pankrációrajongók" akik követik a WWE-t, ők láthatják a két brit birkózót, a fiatalok pedig egy ismert Youtube-videóssal, Radics Petivel találkozhatnak, aki szintén ringbe lép a gálán. 

A gála párosítása: 

Fotó: facebook.com/HCWPankracio

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/40810/pics/lead_800x600.jpg
Küzdősport,pankráció

További cikkek

Amerika

Itt az új amerikai őrület, a puszta kezes harc

2019.04.08. 18:10
Mindig azt gondoljuk, hogy a küzdősportok világában már nem lehet brutálisabb a harc. De, lehet.

Egyéni sportok

Karate Eb: Tadissi Martial bronzérmet nyert

2019.03.30. 23:20
Bronzérmes lett a spanyolországi karate Európa-bajnokságon Tadissi Martial.

Egyéni sportok

UFC: Miamiban balhézott Conor McGregor

2019.03.12. 11:55
Conor McGregort letartóztatták Miamiban, mert összetörte, majd a hírek szerint magával vitte egyik rajongójának telefonját– írja a Miami Herald.

Egyéni sportok

Kick-box: taroltak a magyar harcosok Pozsonyban

2019.02.19. 16:55
Elképesztő aranyzivatart hozott a szlovák nyílt nemzetközi kick-box bajnokság, a felnőtt mezőnyben nem kevesebb, mint 21 aranyérmet szereztek a magyar versenyzők.

Egyéni sportok

Karate: történelmi magyar Eb-ezüst Dániában

2019.02.09. 14:10
A kadétkorú Bárdos Ádám ezüstérmet szerzett formagyakorlatban a karatésok dániai korosztályos Európa-bajnokságának első napján.

Egyéni sportok

Tékvándó: Patakfalvy Luca ezüstérmes Cipruson

2019.02.04. 13:20
A tékvandós Patakfalvy Luca ezüstérmet szerzett a ciprusi nemzetközi versenyen.

Egyéni sportok

UFC: több hónapra eltiltották Nurmagomedovot és McGregort is

2019.01.30. 11:00
Conor McGregor hat, Habib Nurmagomedov pedig kilenc hónapig nem léphet ringbe a UFC-ben a Nevadai Állami Sportbizottság felfüggesztette a két ketrecharcost az októberi …

Egyéni sportok

UFC: Henry Cejudo villámmeccsen védett címet

2019.01.20. 13:00
A korábbi olimpiai bajnok Henry Cejudo alig 32 másodperc alatt kiütötte TJ Dillashaw-t a UFC ma hajnali gáláján és így megvédte a légsúly világbajnoki címét.

Egyéni sportok

Szumó: visszavonult a sportág egyik legjobbja

2019.01.16. 16:20
Sérülései miatt bejelentette visszavonulását Kiszenoszato, Japán jelenlegi legjobb szumósa.

Egyéni sportok

UFC: Amanda Nunesnek egy perc sem kellett a világbajnoki címhez

2018.12.30. 15:40
Amanda Nunes pehelysúlyban is világbajnok lett miután a UFC 232. gáláján 51 másodperc alatt kiütötte honfitársnőjét Cris Cyborgot.