Pankráció: Növényi Norbert történelmi gálán debütál és zárja le pályafutását

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A magyar sporttörténelem egyik ikonikus alakja Növényi Norbert 61 évesen visszatér, hogy egy hatodik sportágban is letegye a névjegyét. A birkózóként olimpiai bajnok sportember debütálása történelminek nevezhető a pankrációban.

Fotó: facebook.com/HCWPankracio

A Hungarian Championship Wrestling az egyetlen hivatalos magyar pankrátorszervezet. Az egyesület 2010-es megalakulása óta töretlenül fejlődik, most azonban minden eddiginél nagyobb gálát rendeznek a Soroksári Sportcsarnokban. A május 26-án megrendezésre kerülő „Dicsőség napja” elnevezésű rendezvény számos különleges mérkőzést tartogat a közönség számára.

Az est fő attrakciójaként az olimpiai aranyérmes Növényi Norbert debütál a pankrátorok között egyben káprázatos sportpályafutása utolsó mérkőzését vívja. Növényi 61 évesen száll ringbe azok után, hogy az olimpiai aranyérme mellett világbajnoknak és Európa-bajnoknak mondhatja magát kickboxban, de MMA-ban és grapplingben is világbajnoki címmel büszkélkedhet.

Növényi  ringbe lépése két szempontból is történelminek tekinthető: ő lesz a második olyan olimpiai bajnok birkózó aki a profik között is kipróbálja magát (Az amerikai Kurt Angle az első.), valamint ő a magyar pankráció történetének első másodikgenerációs birkózója. (Idősebb Növényi Norbert az ’50-es években Európa-szerte ismert pankrátor volt.)

Növényi Norbert ellenfele a korábbi ketrecharcos Makai Renátó lesz, aki mintegy 30 évvel fiatalabb riválisánál. A mérkőzés felvezetése már hónapokkal ezelőtt megkezdődött így kijelenthető, hogy pankráció-meccs nem kapott még ilyen médiafigyelmet Magyarországon.

Nemcsak Növényi hattyúdala miatt lesz sporttörténelmi az előttünk álló gála. A HCW már korábban is több Európa-szerte ismert birkózót hozott el Magyarországra, most azonban két aktív, a sportág krémjét jelentő WWE-hez tartozó pankrátor küzd meg Magyarországon. Pete Dunne és Tyler Bate akik korábban a WWE brit bajnoki övét is elnyerték ezúttal csapatban küzdenek meg a HCW csapatbajnokai Dover (Szalay István Bence) és Icarus (Kiss Áron) ellen. (A két magyar pankrátor az Arrows of Hungary teamet alkotja, amely Németországban is bajnoki címet szerzett.)

Fotó: .facebook.com/HCWPankracio

A gálán a HCW főövéért is megmérkőznek a pankrátorok, a címmeccs különlegessége, hogy négyen küzdenek a bajnoki címért. A meccs keretein belül ringbe lép a regnáló bajnok a horvát Kris Jokic, a korábbi bajnok Nitro (Szabó Tamás), a szintén korábban az övet birtokló Zafar Ameen, valamint a feltörekvő szlovák Markus Mytra is.

A szervezet „Revolution övéért” is rendeznek mérkőzést itt RP Tyson küzd Ozzy Spencer és Grizzly Davison ellen. A meccs pinkatériáját az adja, hogy utóbbi két pankrátor éveken keresztül egy csapatban küzdött „Őserő” néven.

A további mérkőzések szintén érdekesnek ígérkeznek: a HCW korábbi bajnoka Renegade (Turger Dávid) ismét összecsap az új generáció képviselőjével Justin Wylde-dal, Audrey Bride és Killer Kelly személyében Európa talán két legkeményebb női harcosa néz farkasszemet egymással. Az est során a HCW két nagy ígérete Boldo Brown és Ayden Cortez is megküzd valamint rendeznek egy csapatmeccset is a M.A.D és a Vörös Twins formáció között.

Turger Dávid, a HCW általános igazgatója bizakodva beszélt a május 26-i gáláról, amely mérföldkőnek tekinthető a pankráció magyarországi történetében. 

Alapvetően ennyire erős felhozatalú gála még nem volt a HCW történetében, és így reménykedem, hogy ez egy mérföldkőnek számít. Növényi Norbert szereplése óriási megtiszteltetés nekünk, hogy úgy véli, hogy kellően professzionális szervezet a mienk, hogy utoljára ringbe lépjen. A két WWE-s birkózó szereplésére azért van lehetőség, mert nincs kizárólagos szerződésük. A WWE külön ellenőrzi, hogy milyen helyszíneken léphetnek fel és megfelelőnek találta erre a HCW-t. Úgy gondolom, hogy az út amin járunk nagyon jó, mert fejlődik a szervezet. 8 évvel ezelőtt a nulláról indultunk mára viszont minőségi produkciót tudunk nyújtani. Nevek tekintetében ez lesz a HCW legnagyobb gálája. Ma már öt országból érkeznek rajongók, hogy ezt a gálát Budapesten lássák. A nézők számára egy speciális közönségtalálkozóra készülünk Növényi Norbert, Pete Dunne és Tyler Bate részvételével. Nagyon sok réteg tudja megtalálni a szórakozását a gálán: az idősebb korosztály végigkövethette Növényi Norbert pályafutását, a "hardcore pankrációrajongók" akik követik a WWE-t, ők láthatják a két brit birkózót, a fiatalok pedig egy ismert Youtube-videóssal, Radics Petivel találkozhatnak, aki szintén ringbe lép a gálán. 

A gála párosítása: 

Fotó: facebook.com/HCWPankracio

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/40810/pics/lead_800x600.jpg
Küzdősport,pankráció

További cikkek

Egyéni sportok

UFC: Miocic kiütötte és lehet, hogy visszavonultatta Cormiert

2019.08.18. 12:30
Ismét Stipe Miocic a UFC nehézsúlyú bajnoka miután Anaheimben kiütötte a címet eddig birtokoló Daniel Cormiert.

Egyéni sportok

Küzdősport: két magyar érem a muaythai-világbajnokságon

2019.07.29. 10:40
Két éremmel zárta a magyar csapat a Bangkokban rendezett muaythai-világbajnokságot.

Egyéni sportok

Pokoli térdessel küldte padlóra ellenfelét a magyar MMA-harcos - videó

2019.06.15. 10:30
Nem lehet túl kellemes ha lendületből az ember arcába repül egy csontos térd, hát még akkor, ha ez egy pokolian kemény magyar térdkalács.

Egyéni sportok

Teakwondo: az újpesti és dunaharaszti teakwondósok is megemlékeztek a Hableány áldozatairól

2019.06.14. 08:30
Az UTE Taekwondo valamint a Dunaharaszti Taekwondo csapata közösen emlékeztek meg a Hableány áldozatairól Június …

Egyéni sportok

Ukrán világbajnok a szombati újpesti superfight muaythai gála sztárvendége

2019.05.31. 22:20
Másodszor rendeznek a superfight-sorozatba tartozó muaythai és K-1 gálát Magyarországon, az újpesti Madárfészek Ökölvívó Akadémián sorra …

Egyéni sportok

Küzdősport: magyar bronzérem a szambó Európa-bajnokságon

2019.05.20. 14:25
Kozsák György bronzérmet szerzett a Nemzetközi Szambó Szövetség által szervezett Európa-bajnokságon Spanyolországban.

Egyéni sportok

Kick-box: magyar éremeső a budapesti világkupán

2019.05.20. 08:50
Tizenkét magyar versenyző szerzett aranyérmet a felnőttek között a vasárnap zárult budapesti kick-box világkupán.

Egyéni sportok

Kick-boksz: magyar elnöke lett az európai szövetségnek

2019.05.18. 16:15
Király Istvánt választotta meg elnökének szombaton Budapesten az Európai Kick-box Szövetség (WAKO Europe).

Egyéni sportok

Küzdősport: két magyar aranyérem az Arafura Games-en

2019.05.02. 19:05
Újabb rangos nemzetközi viadalon bizonyítottak a magyar muaythai-válogatott tagjai.

Egyéni sportok

Küzdősport: magyarok a kempo élmezőnyében

2019.04.30. 13:20
Magyarország felnőtt és junior csapata is a harmadik helyen végzett összetettben a 16. IKF Kempo Világbajnokság és Világkupán Spanyolországban.