Öttusa: Öttusa: egy-egy arany- és ezüstérem az ifjúsági Eb nyitónapján

sportfaktor

A lengyelországi Dronzkówról, mint Eb helyszínről voltak eddig is szép emlékeink, Marosi Ádám és Földházi Zsófia öt éve egyéni aranyat nyert itt öttusában. A mostani ifjúsági Európa-bajnokság a magyarok váltóaranyával és -ezüstjével kezdődött U19-es korosztályban, az igazán fontos események azonban még ezután jönnek.

Szépen hangzott, amit Szloboda József utánpótlás-kapitány mondott az drzonkówi ifjúsági Európa-bajnokság előtt, vagyis hogy egyéniben, csapatban és váltóban is érmet akarnak nyerni. Magasra tette a mércét, és a kontinensbajnokság ilyen szépen is kezdődött.

A küldöttség eredményességét elsősorban az U19-es fiúk és lányok egyéni versenye fogja minősíteni (mivel az olimpia műsorán 1996 óta csak egyéni verseny szerepel, ennek  a számnak van igazi presztízse), a váltó a világversenyeken amolyan bemelegítést vagy levezetést jelent. De nem tett rosszat csapatunk hangulatának, hogy a nyitónapon mindjárt két magyar érem született, a két fényesebb fajtából. Dallos Lilla és Turbucz Anna már az úszás után elégedetten fotózkodott a magyar szövetség facebook oldala alapján, és nem örültek túl korán, hiszen a futás-lövészet végén aranyat akasztottak a nyakukba. Ez a váltó két hónapja, a portugáliai U19-es világbajnokságon mindössze a tizenegyedik helyen kötött ki, így látványosra sikeredett a javítás. Dallos Lillára a Honvéd, Turbucz Annára az Alba Öttusa is büszke lehet.

Bőhm Csaba és Katona Bálint  sem lehetett szomorú kedd este, noha a Kőbánya SC és a Volán Fehérvár versenyzője „csak” ezüstöt nyert az U19-es fiúk váltójában. Ők ketten áprilisban, az ifjúsági világbajnokságon egy hellyel maradtak le a dobogóról.

A „bemelegítő” szám után szerdán selejtezővel folytatódik a kontinensbajnokság. Csütörtökön a nagyok, vagyis az U19-esek pihenhetnek, a kisebbekre, az U17-esekre (a sportágban ifjúsági B-nek nevezett korosztályra) viszont mindjárt döntő vár a lányoknál, selejtező nélkül. A tizenhétévesek számára valójában három tusából áll az öttusa (úszás, futás-lövészet), az U19-es korosztályban pedig négyből (ők már vívnak is). Lovagolni a juniorok kezdenek, akiknek az Európa-bajnokságát jövő héten tartják Barcelonában.

A Lengyelország nyugati részén fekvő Drzonków szép emléket őriz a magyar öttusának, legalábbis a 2013-as felnőtt Európa-bajnokság alapján. Az egyéni számokat akkor Marosi Ádám és Földházi Zsófia nyerte, a férfiak ezüstje pedig szokás szerint Kasza Róbert nyakába került. Ő azóta már négy egyéni ezüstnél jár, és persze az aranyért hajt majd idén is, Székesfehérváron.

Forrás, fotó: pentathlon.hu

Címkék: öttusa
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/41249/pics/lead_800x600.jpg
öttusa

További cikkek

Csapatsportok

Ígéretes a magyar öttusa utánpótlás: ezüst- és bronzérem

2018.09.24. 14:25
Ezüstérmet nyert a Barta Luca, Kovács Eszter, Turbucz Anna összeállítású magyar csapat a női hagyományos versenyben, a lengyelországi Drzonkówban rendezett U24-es öttusa …

Egyéni sportok

Öttusa-vb: aranyérmes a női csapat

2018.09.13. 07:55
Világbajnoki címet nyert a Földházi Zsófia, Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara összeállítású csapat a mexikóvárosi öttusa-világbajnokság női hagyományos versenyében.

Egyéni sportok

Két magyarnak is szurkolhatunk a világbajnokság döntőjében

2018.09.12. 09:25
A négy magyar induló közül kettő - Demeter Bence és Regős Gergely - jutott be a férfiak hagyományos versenyének csütörtöki döntőjébe a mexikóvárosi …

Csapatsportok

Szerdai sportközvetítések: ma a vízilabda válogatottunké a főszerep

2018.09.12. 07:30
Foci nélkül maradunk a mai napon, ám izgalmak nélkül nem! A magyar pólósok Ausztrália ellen kell javítsanak. A férfi kézilabda BL-t hátradőlve …

Egyéni sportok

Öttusa-vb: három magyar a női fináléban

2018.09.11. 08:20
A négy magyar induló közül három – Kovács Sarolta, Földházi Zsófia és Alekszejev Tamara – jutott a nők hagyományos versenyének szerdai döntőjébe a mexikóvárosi öttusa-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Öttusa-vb: ezüstérmes a magyar páros vegyes váltóban

2018.09.09. 23:55
Ezüstérmet nyert a Gulyás Michelle, Bruckmann Gergő páros vegyes váltóban vasárnap, a mexikóvárosi öttusa-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Öttusa-vb: tizennegyedik a magyar férfi váltó

2018.09.09. 08:20
A 14. helyen végzett a Harangozó Bence, Bruckmann Gergő páros a mexikóvárosi öttusa-világbajnokság férfi váltóversenyében.

Csapatsportok

Eseményekben gazdag vasárnap vár ránk a képernyő előtt

2018.09.09. 07:30
Autó- és motorsport, kézilabda, jégkorong, öttusa, kerékpár, tenisz, de elkezdődik a nagyüzem az NFL-ben is és persze ma sem kell nélkülöznünk a labdarúgó Nemzetek …

Egyéni sportok

Öttusa-vb: ötödik a magyar női váltó

2018.09.08. 08:00
Az ötödik helyen végzett a Gulyás Michelle, Guzi Blanka páros a mexikóvárosi öttusa-világbajnokság női váltóversenyében.

Egyéni sportok

Öttusa-vb: több esély a nőknél, komoly hiányzók a férfiaknál

2018.09.06. 08:20
Az elmúlt évek és az idei eredmények alapján elsősorban a nőktől várható jó eredmény a pénteken kezdődő mexikóvárosi világbajnokságon.