Öttusa: Öttusa: egy-egy arany- és ezüstérem az ifjúsági Eb nyitónapján

sportfaktor

A lengyelországi Dronzkówról, mint Eb helyszínről voltak eddig is szép emlékeink, Marosi Ádám és Földházi Zsófia öt éve egyéni aranyat nyert itt öttusában. A mostani ifjúsági Európa-bajnokság a magyarok váltóaranyával és -ezüstjével kezdődött U19-es korosztályban, az igazán fontos események azonban még ezután jönnek.

Szépen hangzott, amit Szloboda József utánpótlás-kapitány mondott az drzonkówi ifjúsági Európa-bajnokság előtt, vagyis hogy egyéniben, csapatban és váltóban is érmet akarnak nyerni. Magasra tette a mércét, és a kontinensbajnokság ilyen szépen is kezdődött.

A küldöttség eredményességét elsősorban az U19-es fiúk és lányok egyéni versenye fogja minősíteni (mivel az olimpia műsorán 1996 óta csak egyéni verseny szerepel, ennek  a számnak van igazi presztízse), a váltó a világversenyeken amolyan bemelegítést vagy levezetést jelent. De nem tett rosszat csapatunk hangulatának, hogy a nyitónapon mindjárt két magyar érem született, a két fényesebb fajtából. Dallos Lilla és Turbucz Anna már az úszás után elégedetten fotózkodott a magyar szövetség facebook oldala alapján, és nem örültek túl korán, hiszen a futás-lövészet végén aranyat akasztottak a nyakukba. Ez a váltó két hónapja, a portugáliai U19-es világbajnokságon mindössze a tizenegyedik helyen kötött ki, így látványosra sikeredett a javítás. Dallos Lillára a Honvéd, Turbucz Annára az Alba Öttusa is büszke lehet.

Bőhm Csaba és Katona Bálint  sem lehetett szomorú kedd este, noha a Kőbánya SC és a Volán Fehérvár versenyzője „csak” ezüstöt nyert az U19-es fiúk váltójában. Ők ketten áprilisban, az ifjúsági világbajnokságon egy hellyel maradtak le a dobogóról.

A „bemelegítő” szám után szerdán selejtezővel folytatódik a kontinensbajnokság. Csütörtökön a nagyok, vagyis az U19-esek pihenhetnek, a kisebbekre, az U17-esekre (a sportágban ifjúsági B-nek nevezett korosztályra) viszont mindjárt döntő vár a lányoknál, selejtező nélkül. A tizenhétévesek számára valójában három tusából áll az öttusa (úszás, futás-lövészet), az U19-es korosztályban pedig négyből (ők már vívnak is). Lovagolni a juniorok kezdenek, akiknek az Európa-bajnokságát jövő héten tartják Barcelonában.

A Lengyelország nyugati részén fekvő Drzonków szép emléket őriz a magyar öttusának, legalábbis a 2013-as felnőtt Európa-bajnokság alapján. Az egyéni számokat akkor Marosi Ádám és Földházi Zsófia nyerte, a férfiak ezüstje pedig szokás szerint Kasza Róbert nyakába került. Ő azóta már négy egyéni ezüstnél jár, és persze az aranyért hajt majd idén is, Székesfehérváron.

Forrás, fotó: pentathlon.hu

Címkék: öttusa
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/41249/pics/lead_800x600.jpg
öttusa

További cikkek

Egyéni sportok

Öttusa: ők az idei legjobbak

2018.12.11. 19:55
Kovács Sarolta és Marosi Ádám vehette át az év felnőtt versenyzőjének járó díjat a Magyar Öttusa Szövetség keddi évzáró ünnepségén, amelyen jutalmazták a korosztályok legjobbjait is.

Egyéni sportok

Öttusa: Pest megye díszpolgára lett Balczó András

2018.12.07. 18:25
Pest megye közgyűlése díszpolgári címet adományozott Balczó Andrásnak kimagasló sportolói eredményei és közéleti tevékenysége elismeréséül. A kitüntetést pénteken vette át a …

Egyéni sportok

Öttusa: felnőtt világkupaversenyt rendez jövőre Székesfehérvár

2018.11.27. 16:35
Felnőtt női és férfi öttusa világkupaversenyt rendez jövőre Székesfehérvár - jelentették be az Alba Volán SC öttusa szakosztályának keddi …

Egyéni sportok

Török Ferenc a nemzetközi Hírességek Csarnokában

2018.11.12. 12:45
Török Ferencet beválasztották az öttusázó nemzetközi Hírességek Csarnokának tagjai közé Limasszolban.

Egyéni sportok

A Margitsziget adhat otthont az olimpiai kvalifikációs öttusa világbajnokságnak

2018.10.25. 14:40
Húsz évvel minden idők egyik legjobban megszervezett és magyar szempontból legsikeresebb öttusa világbajnoksága után 2019 szeptemberében …

Egyéni sportok

Már nem csak a magyar futballnak nyújt segítő kezet Dárdai Pál

2018.10.18. 19:10
Kasza Róbert öttusázó a korábbi magyar szövetségi kapitány segítségével remek orvosokkal kezdheti meg felépülését.

Csapatsportok

Ifjúsági olimpia: magyar éremesőt hozott a hatodik nap

2018.10.13. 23:40
A kajakos Kiss Ádám győzelme és a kenus Gönczöl Laura ezüstérme mellett további öt érmet szereztek a magyar sportolók a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpián.

Egyéni sportok

Tizenegyedik a magyar páros vegyes váltóban a katonai öttusa-vb-n

2018.09.29. 16:40
A 11. helyen végzett az Alekszejev Tamara, Tomaschof Soma páros vegyes váltóban a budapesti, 46. katonai öttusa-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Öttusa: Marosi Ádám bronzérmes a katonai világbajnokságon

2018.09.28. 19:05
Marosi Ádám bronzérmet nyert pénteken a BHSE sporttelepén zajló 46. katonai öttusa-világbajnokság férfi versenyében.

Egyéni sportok

Kovács Sarolta ezüstérmes a katonai öttusa-világbajnokságon

2018.09.27. 20:05
Kovács Sarolta második helyen végzett a BHSE sporttelepén zajló 46. katonai öttusa-világbajnokság női versenyében csütörtökön.