Öttusa: Öttusa: egy-egy arany- és ezüstérem az ifjúsági Eb nyitónapján

sportfaktor

A lengyelországi Dronzkówról, mint Eb helyszínről voltak eddig is szép emlékeink, Marosi Ádám és Földházi Zsófia öt éve egyéni aranyat nyert itt öttusában. A mostani ifjúsági Európa-bajnokság a magyarok váltóaranyával és -ezüstjével kezdődött U19-es korosztályban, az igazán fontos események azonban még ezután jönnek.

Szépen hangzott, amit Szloboda József utánpótlás-kapitány mondott az drzonkówi ifjúsági Európa-bajnokság előtt, vagyis hogy egyéniben, csapatban és váltóban is érmet akarnak nyerni. Magasra tette a mércét, és a kontinensbajnokság ilyen szépen is kezdődött.

A küldöttség eredményességét elsősorban az U19-es fiúk és lányok egyéni versenye fogja minősíteni (mivel az olimpia műsorán 1996 óta csak egyéni verseny szerepel, ennek  a számnak van igazi presztízse), a váltó a világversenyeken amolyan bemelegítést vagy levezetést jelent. De nem tett rosszat csapatunk hangulatának, hogy a nyitónapon mindjárt két magyar érem született, a két fényesebb fajtából. Dallos Lilla és Turbucz Anna már az úszás után elégedetten fotózkodott a magyar szövetség facebook oldala alapján, és nem örültek túl korán, hiszen a futás-lövészet végén aranyat akasztottak a nyakukba. Ez a váltó két hónapja, a portugáliai U19-es világbajnokságon mindössze a tizenegyedik helyen kötött ki, így látványosra sikeredett a javítás. Dallos Lillára a Honvéd, Turbucz Annára az Alba Öttusa is büszke lehet.

Bőhm Csaba és Katona Bálint  sem lehetett szomorú kedd este, noha a Kőbánya SC és a Volán Fehérvár versenyzője „csak” ezüstöt nyert az U19-es fiúk váltójában. Ők ketten áprilisban, az ifjúsági világbajnokságon egy hellyel maradtak le a dobogóról.

A „bemelegítő” szám után szerdán selejtezővel folytatódik a kontinensbajnokság. Csütörtökön a nagyok, vagyis az U19-esek pihenhetnek, a kisebbekre, az U17-esekre (a sportágban ifjúsági B-nek nevezett korosztályra) viszont mindjárt döntő vár a lányoknál, selejtező nélkül. A tizenhétévesek számára valójában három tusából áll az öttusa (úszás, futás-lövészet), az U19-es korosztályban pedig négyből (ők már vívnak is). Lovagolni a juniorok kezdenek, akiknek az Európa-bajnokságát jövő héten tartják Barcelonában.

A Lengyelország nyugati részén fekvő Drzonków szép emléket őriz a magyar öttusának, legalábbis a 2013-as felnőtt Európa-bajnokság alapján. Az egyéni számokat akkor Marosi Ádám és Földházi Zsófia nyerte, a férfiak ezüstje pedig szokás szerint Kasza Róbert nyakába került. Ő azóta már négy egyéni ezüstnél jár, és persze az aranyért hajt majd idén is, Székesfehérváron.

Forrás, fotó: pentathlon.hu

Címkék: öttusa
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/41249/pics/lead_800x600.jpg
öttusa

További cikkek

Egyéni sportok

Öttusa Eb: ezüstérmes Marosi és a férfi csapat

2018.07.22. 19:30
Ezüstérmet nyert Marosi Ádám a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság hagyományos versenyében, melyben Demeter Bencével és Regős Gergellyel együtt csapatban is második lett.

Autó-motor

Közvetítések: Vettel Németországban növelheti előnyét

2018.07.22. 07:30
A Forma-1-es Német Nagydíj mellett az OTP Bank Liga nyitófordulóinak meccsei, az öttusa Európa-bajnokság férfi döntője, valamint a vízilabda Eb magyar-holland összecsapása …

Egyéni sportok

Öttusa Eb: Európa-bajnok a női csapat, Kovács Sarolta bronzérmes

2018.07.21. 19:20
Aranyérmet szerzett a Kovács Sarolta, Földházi Zsófia, Alekszejev Tamara összetételű női csapat a székesfehérvári Európa-bajnokságon. Kovács egyéniben …

Csapatsportok

Akár az egész szombatot eltölthetjük a tévéképernyő előtt

2018.07.21. 07:30
Visszatér a labdarúgó NB I, lesz Forma-1, ismét medencébe csobbannak női pólósaink, sőt egészen extrém módon még síugrásban is gyönyörködhetünk.

Egyéni sportok

Öttusa Eb: mind a négy magyar induló döntős a nőknél

2018.07.19. 19:50
Mind a négy magyar induló döntőbe jutott a nők hagyományos versenyében, a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság harmadik napján.

Egyéni sportok

Öttusa Eb: tizenegyedik a magyar páros férfi váltóban

2018.07.18. 19:10
Elrontott lovaglás miatt a 11., azaz utolsó helyen végzett a Fröhlich Tamás Bence, Szép Balázs páros férfi váltóban a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság második napján.

Egyéni sportok

Öttusa Eb: Kasza Róbert nem indul Székesfehérváron

2018.07.13. 16:35
Húsz ország több mint száz versenyzője nevezett a keddtől július 23-ig tartó székesfehérvári öttusa Európa-bajnokságra, melyen sérülés miatt nem vesz részt Kasza Róbert, a magyar …

Egyéni sportok

Öttusa vk-döntő: Kovács Sarolta ezüstérmes

2018.06.22. 17:35
Kovács Sarolta ezüstérmet nyert az öttusázók világkupa-sorozatának döntőjében, Asztanában. A női finálé másik magyar résztvevője, Alekszejev Tamara 25. lett.

Egyéni sportok

Öttusa Eb: körvonalazódik a csapat

2018.05.28. 11:45
Bár vannak még kérdőjelek, a helyek egy része már elkelt a magyar válogatottban a nyári, hazai öttusa Európa-bajnokságra.

Egyéni sportok

Öttusa vk: nincs magyar érmes a férfiaknál sem Szófiában

2018.05.26. 19:20
A nőké után a férfiak versenyében sem sikerült a közvetlen élcsoportban végeznie magyar öttusázónak a szófiai világkupán.