Birkózó-vb: már csak 100 nap a rajtig, Thomas Bach is Budapestre érkezik

MTI

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) német elnöke is tiszteletét teszi a kereken 100 nap múlva kezdődő budapesti birkózó-világbajnokságon.

Fotó: MTI

Ezt Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára jelentette be a vb szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a NOB első embere Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke, a NOB végrehajtó bizottságának új tagja, valamint Kulcsár Krisztián MOB-elnök meghívására érkezik a magyar fővárosba.

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöke beszédében külön köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek azért, hogy a kormány minden szükséges feltételt biztosított a szervezőbizottságnak az október 20. és 28. között a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő esemény sikeres megrendezéséhez.

"Elsődleges szempontként kezeljük a transzparenciát, és minden fillérig el tudunk majd számolni" - ígérte Németh Szilárd, aki beszélt arról is, hogy a vb előtt, október 19-én Budapesten tartja tisztújító kongresszusát a nemzetközi szövetség, amelynek legfőbb döntéshozó testületébe, a büróba Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke is kandidál. Hozzátette: a világbajnokságot összekapcsolják a városmarketinggel, s céljuk, hogy az eseménnyel azt üzenjék a világnak: meg lehet bízni Budapestben és Magyarországban.

Németh Szilárd megemlítette, hogy ugyanezen a napon tartják a vb másik kísérő rendezvényét, a sportági hírességek beiktatását, amely 22 legendát, köztük két magyart érint: az 1924-es párizsi olimpián ezüst-, az 1928-as amszterdami ötkarikás játékokon pedig aranyérmes Keresztes Lajost, valamint az egyetlen magyar szabadfogású világbajnokot, Kovács Istvánt. 

A szakmai területre áttérve a szövetség első embere biztató jelként említette meg, hogy kötöttfogásban jelenleg három magyar birkózó - Korpási Bálint (72 kg), Kiss Balázs (97 kg) és Lám Bálint (130 kg) - is vezeti a világranglistát. 

Bacsa Péter bejelentette, hogy szerdától a birkózó-világbajnokság honlapján lehet jelentkezni a vb több mint 300 fős önkéntes csapatába.

Sike András, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya kifejtette: a csapat gerince már megvan, legfeljebb 55, 63 és 67 kilóban adódnak még kérdőjelek, s várhatóan szeptember végén dől el, hogy kötöttfogásban kik képviselik a vb-n Magyarországot.

Gulyás István, a szabadfogásúak kapitánya arról beszélt, hogy ők a maximális, tízfős létszámmal vesznek részt a vb-n. Nagy kérdés, hogy az idén kötöttfogásban is küzdő, nehézsúlyú Ligeti Dániel visszatér-e hozzájuk, míg 97 kg-ban válogatót tartanak, mert a három eddigi felmérőt három különböző versenyző nyerte.

Az eseményen bemutatták a magyar versenyzők vb-mezét, valamint bejelentették, hogy az internetes szavazás eredménye alapján a Champlion nevet kapta az vb kabalaállata, a Lánchíd oroszlánja.

Címkék: birkózás
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/41883/pics/lead_800x600.jpg
birkózás

További cikkek

Egyéni sportok

Birkózás: magyar arany az U23-as Európa-bajnokságon

2019.03.06. 20:40
Lévai Zoltán aranyérmet nyert az Újvidéken zajló U23-as birkózó Európa-bajnokság szerdai versenynapján.

Egyéni sportok

Kötöttfogású Magyar Nagydíj: Lőrincz Viktor aranyérmes, Lám és Szilvássy harmadik

2019.02.24. 19:30
Lőrincz Viktor a papírformának megfelelően megnyerte a 87 kilogrammosok fináléját vasárnap a győri kötöttfogású birkózó …

Egyéni sportok

Kötöttfogású Magyar Nagydíj: Tóth Martin bronzérmet szerzett

2019.02.23. 21:15
Egy bronzérmet szerzett a magyar csapat a győri kötöttfogású birkózó Magyar Nagydíj.

Egyéni sportok

Kötöttfogású Magyar Nagydíj: visszafogott magyar szereplés szombat délelőtt

2019.02.23. 14:40
Nem sikerült jól hazai szempontból a győri kötöttfogású birkózó Magyar Nagydíj - Polyák Imre emlékverseny szombati versenynapjának …

Egyéni sportok

Birkózás: tarolt a Haladás és a Honvéd

2019.02.17. 09:45
A szabadfogású birkózás első hazai minősítőversenyén a Haladás és a Honvéd birkózói emelkedtek ki a mezőnyből.

Egyéni sportok

Birkózás: Dvorák László az új szabadfogású szövetségi kapitány

2019.02.12. 21:45
A Magyar Birkózó Szövetség döntésének értelmében Dvorák László váltja Gulyás Istvánt a szabadfogású válogatott élén.

Egyéni sportok

Birkózás: két aranyat nyertek a magyarok

2019.02.11. 09:55
A magyar válogatott Fritsch Róbert és Lőrincz Viktor révén két aranyérmet szerzett a zágrábi kötöttfogású birkózóviadalon, amely a nemzetközi szövetség idei első ranglistaversenye volt.

Egyéni sportok

Birkózó Magyar Nagydíj: világbajnokok sora az orosz csapatban

2019.01.29. 15:40
Az orosz válogatott rendkívül erős csapattal érkezik a február 23-24-én sorra kerülő kötöttfogású birkózó Magyar Nagydíjra.

Egyéni sportok

Visszavonul a háromszoros olimpiai bajnok japán birkózó

2019.01.08. 13:30
Bejelentette visszavonulását a birkózás történetének egyik legeredményesebb sportolója, a háromszoros olimpiai bajnok japán Josida Szaori.

Egyéni sportok

Birkózás: Bácsi Péter az év legjobb kötöttfogású birkózója a nemzetközi szövetségnél

2019.01.02. 15:55
A kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok Bácsi Pétert választotta a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) …