Birkózó-vb: már csak 100 nap a rajtig, Thomas Bach is Budapestre érkezik

MTI

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) német elnöke is tiszteletét teszi a kereken 100 nap múlva kezdődő budapesti birkózó-világbajnokságon.

Fotó: MTI

Ezt Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára jelentette be a vb szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a NOB első embere Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke, a NOB végrehajtó bizottságának új tagja, valamint Kulcsár Krisztián MOB-elnök meghívására érkezik a magyar fővárosba.

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöke beszédében külön köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek azért, hogy a kormány minden szükséges feltételt biztosított a szervezőbizottságnak az október 20. és 28. között a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő esemény sikeres megrendezéséhez.

"Elsődleges szempontként kezeljük a transzparenciát, és minden fillérig el tudunk majd számolni" - ígérte Németh Szilárd, aki beszélt arról is, hogy a vb előtt, október 19-én Budapesten tartja tisztújító kongresszusát a nemzetközi szövetség, amelynek legfőbb döntéshozó testületébe, a büróba Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke is kandidál. Hozzátette: a világbajnokságot összekapcsolják a városmarketinggel, s céljuk, hogy az eseménnyel azt üzenjék a világnak: meg lehet bízni Budapestben és Magyarországban.

Németh Szilárd megemlítette, hogy ugyanezen a napon tartják a vb másik kísérő rendezvényét, a sportági hírességek beiktatását, amely 22 legendát, köztük két magyart érint: az 1924-es párizsi olimpián ezüst-, az 1928-as amszterdami ötkarikás játékokon pedig aranyérmes Keresztes Lajost, valamint az egyetlen magyar szabadfogású világbajnokot, Kovács Istvánt. 

A szakmai területre áttérve a szövetség első embere biztató jelként említette meg, hogy kötöttfogásban jelenleg három magyar birkózó - Korpási Bálint (72 kg), Kiss Balázs (97 kg) és Lám Bálint (130 kg) - is vezeti a világranglistát. 

Bacsa Péter bejelentette, hogy szerdától a birkózó-világbajnokság honlapján lehet jelentkezni a vb több mint 300 fős önkéntes csapatába.

Sike András, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya kifejtette: a csapat gerince már megvan, legfeljebb 55, 63 és 67 kilóban adódnak még kérdőjelek, s várhatóan szeptember végén dől el, hogy kötöttfogásban kik képviselik a vb-n Magyarországot.

Gulyás István, a szabadfogásúak kapitánya arról beszélt, hogy ők a maximális, tízfős létszámmal vesznek részt a vb-n. Nagy kérdés, hogy az idén kötöttfogásban is küzdő, nehézsúlyú Ligeti Dániel visszatér-e hozzájuk, míg 97 kg-ban válogatót tartanak, mert a három eddigi felmérőt három különböző versenyző nyerte.

Az eseményen bemutatták a magyar versenyzők vb-mezét, valamint bejelentették, hogy az internetes szavazás eredménye alapján a Champlion nevet kapta az vb kabalaállata, a Lánchíd oroszlánja.

Címkék: birkózás
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/41883/pics/lead_800x600.jpg
birkózás

További cikkek

Egyéni sportok

Birkózás: bokrétaavató a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia csepeli sportcsarnokánál

2018.12.02. 16:15
Bokrétaavató ünnepséget tartottak vasárnap a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia csepeli sportcsarnokánál.

Egyéni sportok

Varga János lett a Nemzet Sportolója

2018.11.20. 11:10
Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó szeptemberi halálával üresedett meg egy hely a tizenkét fős társaságban.

Egyéni sportok

Birkózás: három magyar érem az U23-as világbajnokságon

2018.11.19. 21:50
Három magyar kötöttfogású birkózó nyert érmet a sportág U23-as világbajnokságán, amit a múlt héten rendeztek Bukarestben.

Egyéni sportok

Lalovic: minden idők legjobbja volt a budapesti vb

2018.11.07. 13:20
A Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke, Nenad Lalovic "a valaha volt legjobbnak" nevezte az októberi, budapesti világbajnokságot egy interjúban.

Egyéni sportok

Birkózó-vb: két elégedett, egy elégedetlen kapitány

2018.10.29. 19:25
A kötöttfogású válogatottat vezető Sike András és a női csapatot irányító Ritter Árpád is elégedett Gulyás István, a szabadfogású szakág kapitánya viszont többet várt …

Egyéni sportok

Varga Jánost javasolják a Nemzet Sportolója címre a tagok

2018.10.29. 12:10
Varga János olimpiai bajnok birkózót javasolják a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának. Az előterjesztésről a kormány dönt majd.

Egyéni sportok

Birkózó-vb: a NOB elnöke nem győzte dicsérni Magyarországot

2018.10.29. 08:15
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke "pörgős, remek hangulatú" világbajnokságnak nevezte a vasárnap zárult budapesti birkózó vb-t.

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Lőrincz Tamás ezüstérmes

2018.10.28. 17:15
A 77 kilogrammban induló Lőrincz Tamás óriási csatában elveszítette a világbajnoki döntőt az orosz Alexandr Csehirkin ellen, így ezüstéremmel zárta a budapesti világbajnokságot.

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Kiss Balázs ötödik helyen zárt

2018.10.28. 16:10
A 97 kilogrammban versenyző Kiss Balázs a vigaszágról eljutott a bronzmérkőzésig, ahol hiába vezetett, végül vereséget szenvedett a szerb Mihail Kajala ellen.

Külföldi foci

Közvetítések: El Clasico, Forma-1 és két magyar világbajnoki döntője a programban

2018.10.28. 07:30
A mai napon képernyőre kerül többek között az El Classico, a Forma-1-es Mexikói Nagydíj, valamint a birkózó Lőrincz Tamás és …