Úszó Eb: kihirdették az utazó keretet

sportfaktor

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége szerdai ülésén elfogadta az augusztusi Európa-bajnokságon induló válogatott névsorát.

A MÚSZ közleménye kiemelte, a sportág történetében először komoly súllyal esett latba a sportolói bizottság véleménye, amelyet Gyurta Dániel elnökségi tag, valamint a Glasgow-ban címvédőként induló, világbajnoki ezüstérmes Verrasztó Dávid képviselt.

A közzétett névsor alapján az Eb-n 13+1 férfi úszó indulhat alanyi jogon, köztük a mindenfajta Eb-rekordot tartó, az első bajnoki címét 14 éve szerző Cseh László, míg a nemrég megsérült junior világbajnok Holló Balázs indulásáról péntekig születik döntés. A nőknél kilenc úszó, köztük a 13-szoros Európa-bajnok Hosszú Katinka szerepel majd. További hét versenyző váltóban szerepelhet majd, azaz összesen harminc úszó nevezését küldik el az európai szövetségnek.

Sós Csaba szövetségi kapitány később hozza nyilvánosságra, hogy a versenyzők milyen számokban indulnak.

Fotó: MTI

Az viszont biztos, hogy Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya öt versenyszámban benevezte Hosszú Katinkát. 

"Tiszteletben tartjuk Katinkának azt a döntését, hogy a végsőkig kivár, így lehet, hogy csak a végső határidő előestéjén erősíti meg az előzetes nevezéseket" - nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a kapitány.

Hozzátette, nem elképzelhetetlen, hogy végül ötnél több, vagy éppen kevesebb számban indul a háromszoros olimpiai bajnok, de arról nem beszélt, melyik versenyszámokban nevezte be őt.

"Eddigi eredményei feljogosítják arra, hogy az Európa-bajnokságon induló válogatottban a 24. órában határozza meg a maga helyét" - emelte ki Sós Csaba, aki a közelmúltban azt hangoztatta, hogy a magyar szövetségnek érdeke és kötelessége Hosszú Katinka kéréseinek teljesítése.

Menedzsmentjének tájékoztatása szerint az úszó Los Angelesben edz, segítőtársa akad, kiválasztott edzője viszont továbbra sincs, így várhatóan egyedül határoz majd arról, milyen számokban indul a skóciai kontinensbajnokságon. Döntenie legkésőbb július 24-ig kell.

Kiss Kinga, az Iron Corporation, egyben Hosszú Katinka sajtóképviselője hozzátette, az úszónő minden bizonnyal már meghozta a döntését, azaz tudja, milyen számokban érdemes indulnia, de a bejelentésére még várni kell.

Hosszú május 24-én jelentette be, hogy véget ért a munkakapcsolata edző-férjével, az amerikai Shane Tusuppal, aki egyébként már a tavaly decemberi, koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságon sem volt jelen.

A magyar úszók Eb-kerete:

    Férfiak:
Biczó Bence, Bohus Richárd, Cseh László, Gyurta Gergely, Holló Balázs (indulásáról később születik döntés)), Holoda Péter, Kenderesi Tamás, Kozma Dominik, Lakatos Dávid, Milák Kristóf, Németh Nándor, Sós Dániel, Telegdy Ádám, Verrasztó Dávid

    Nők:
Burián Kata, Hosszú Katinka, Ilyés Laura Vanda, Jakabos Zsuzsanna, Késely Ajna, Kapás Boglárka, Sebestyén Dalma, Szilágyi Liliána, Verrasztó Evelyn

    Váltótagok:
Balog Gábor, Barócsai Petra, Grátz Benjámin, Horváth Dávid, Lobanovszkij Makszim, Pulai Bence, Sztankovics Anna

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/41887/pics/lead_800x600.jpg
Úszás,Hosszú Katinka

További cikkek

Egyéni sportok

Hét tavalyi világbajnok tér vissza Budapestre

2018.09.26. 12:45
A jövő heti úszó világkupán köszönthetjük ismét a klasszis sportolókat

Egyéni sportok

Ilyen nincs, és mégis van! - 30 éve nyerte első olimpiai érmét Egerszegi Krisztina

2018.09.25. 21:40
30 évvel ezelőtt ezen a napon nyerte első olimpiai aranyérmét Egerszegi Krisztina, aki Szöulban 14 évesen, olimpiai és …

Egyéni sportok

Világkupát nyert a férfi vízilabda-válogatott, érmek judóban és triatlonban

2018.09.17. 15:40
Újabb elképesztő hétvégén van túl a magyar sport, szárazföldön és vízen is rengeteg csodás eredmény tette emlékezetessé a hétvégét.

Egyéni sportok

Úszó-vk: a sidneyi olimpia szenzációja is hazánkba látogat

2018.09.17. 13:55
Eric Moussambani, azaz Eric, az Angolna rajtkőre áll a Duna Arénában az úszóvilágkupa-sorozat budapesti állomásán, ahol két bemutató futamban is megméreti magát.

Egyéni sportok

Úszó vk: Hosszú három arannyal zárt, egyet Verrasztó is nyert

2018.09.15. 19:50
Hosszú Katinka három egyéni számban győzött, egyben harmadik lett, s egy váltóbronzot is szerzett az úszók idei világkupa-sorozatának második, dohai állomásán, …

Egyéni sportok

Úszó vk: Hosszú Katinka ma is két aranyat nyert

2018.09.14. 19:20
Hosszú Katinka akárcsak csütörtökön, pénteken is két arany- és egy bronzérmet nyert az úszók idei világkupa-sorozatának második, dohai állomásán.

Egyéni sportok

Úszó vk: Hosszú Katinka két számban győzött

2018.09.13. 18:50
Hosszú Katinka két arany- és egy bronzérmet nyert az úszók idei világkupa-sorozatának második állomása, a dohai viadal csütörtöki nyitónapján.

Egyéni sportok

Úszó vk: Hosszú Katinka négy érmet szerzett vasárnap

2018.09.09. 19:20
Hosszú Katinka négy érmet - két aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot - szerzett vasárnap az úszók idei világkupa-sorozatának nyitóállomásán, a viadal harmadik napján, így …

Egyéni sportok

Úszó vk: kirobbanó formában versenyez Hosszú Katinka

2018.09.08. 20:20
Az Iron Lady egy aranyat, egy ezüstöt és két bronzot szerzett szombaton az úszók idei világkupa-sorozatának nyitóállomásának második napján Kazanyban.

Egyéni sportok

Úszó vk: Hosszú Katinka két győzelmet aratott Kazanyban

2018.09.07. 20:00
Hosszú Katinka két versenyszámban is aranyérmes lett az idei világkupasorozat első állomásán Kazanyban.