Úszó Eb: kihirdették az utazó keretet

sportfaktor

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége szerdai ülésén elfogadta az augusztusi Európa-bajnokságon induló válogatott névsorát.

A MÚSZ közleménye kiemelte, a sportág történetében először komoly súllyal esett latba a sportolói bizottság véleménye, amelyet Gyurta Dániel elnökségi tag, valamint a Glasgow-ban címvédőként induló, világbajnoki ezüstérmes Verrasztó Dávid képviselt.

A közzétett névsor alapján az Eb-n 13+1 férfi úszó indulhat alanyi jogon, köztük a mindenfajta Eb-rekordot tartó, az első bajnoki címét 14 éve szerző Cseh László, míg a nemrég megsérült junior világbajnok Holló Balázs indulásáról péntekig születik döntés. A nőknél kilenc úszó, köztük a 13-szoros Európa-bajnok Hosszú Katinka szerepel majd. További hét versenyző váltóban szerepelhet majd, azaz összesen harminc úszó nevezését küldik el az európai szövetségnek.

Sós Csaba szövetségi kapitány később hozza nyilvánosságra, hogy a versenyzők milyen számokban indulnak.

Fotó: MTI

Az viszont biztos, hogy Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya öt versenyszámban benevezte Hosszú Katinkát. 

"Tiszteletben tartjuk Katinkának azt a döntését, hogy a végsőkig kivár, így lehet, hogy csak a végső határidő előestéjén erősíti meg az előzetes nevezéseket" - nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a kapitány.

Hozzátette, nem elképzelhetetlen, hogy végül ötnél több, vagy éppen kevesebb számban indul a háromszoros olimpiai bajnok, de arról nem beszélt, melyik versenyszámokban nevezte be őt.

"Eddigi eredményei feljogosítják arra, hogy az Európa-bajnokságon induló válogatottban a 24. órában határozza meg a maga helyét" - emelte ki Sós Csaba, aki a közelmúltban azt hangoztatta, hogy a magyar szövetségnek érdeke és kötelessége Hosszú Katinka kéréseinek teljesítése.

Menedzsmentjének tájékoztatása szerint az úszó Los Angelesben edz, segítőtársa akad, kiválasztott edzője viszont továbbra sincs, így várhatóan egyedül határoz majd arról, milyen számokban indul a skóciai kontinensbajnokságon. Döntenie legkésőbb július 24-ig kell.

Kiss Kinga, az Iron Corporation, egyben Hosszú Katinka sajtóképviselője hozzátette, az úszónő minden bizonnyal már meghozta a döntését, azaz tudja, milyen számokban érdemes indulnia, de a bejelentésére még várni kell.

Hosszú május 24-én jelentette be, hogy véget ért a munkakapcsolata edző-férjével, az amerikai Shane Tusuppal, aki egyébként már a tavaly decemberi, koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságon sem volt jelen.

A magyar úszók Eb-kerete:

    Férfiak:
Biczó Bence, Bohus Richárd, Cseh László, Gyurta Gergely, Holló Balázs (indulásáról később születik döntés)), Holoda Péter, Kenderesi Tamás, Kozma Dominik, Lakatos Dávid, Milák Kristóf, Németh Nándor, Sós Dániel, Telegdy Ádám, Verrasztó Dávid

    Nők:
Burián Kata, Hosszú Katinka, Ilyés Laura Vanda, Jakabos Zsuzsanna, Késely Ajna, Kapás Boglárka, Sebestyén Dalma, Szilágyi Liliána, Verrasztó Evelyn

    Váltótagok:
Balog Gábor, Barócsai Petra, Grátz Benjámin, Horváth Dávid, Lobanovszkij Makszim, Pulai Bence, Sztankovics Anna

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/41887/pics/lead_800x600.jpg
Úszás,Hosszú Katinka

További cikkek

Egyéni sportok

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka sem gondolta volna

2018.12.11. 17:10
Hosszú Katinka a Hangcsouban zajló rövidpályás világbajnokság nyitónapján 400 méter vegyesen nyert aranyérme után azt mondta, nem számított rá, hogy az idei hosszabb kihagyást …

Egyéni sportok

Hosszú Katinka aranyérmes a rövidpályás világbajnokságon!

2018.12.11. 13:05
A háromszoros olimpiai bajnok úszónő volt az egyetlen, aki a magyarok közül a mai nap folyamán döntőbe tudott jutni.

Csapatsportok

Liverpoolba látogat a Napoli a BL-csoportkör utolsó fordulójában

2018.12.11. 07:30
A Bajnokok Ligája zárókörén kívül folytatódik még a kézilabda Europa-bajnokság és megkezdődik az úszók rövidpályás világbajnoksága is.

Egyéni sportok

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka simán jutott a döntőbe

2018.12.11. 06:00
A magyarok közül egyedül Hosszú Katinka jutott tovább a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokság keddi nyitónapjának előfutamaiból: a …

Egyéni sportok

Úszás: Kapás kihagyhatja a vb nyitányát

2018.12.10. 16:55
Kapás Boglárka betegséggel küzd, így kérdéses, hogy rajthoz tud-e állni a kedden kezdődő rövidpályás úszó-világbajnokság nyitó napján.

Egyéni sportok

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú már az első napon aranyérmes lehet

2018.12.10. 09:25
Sós Csaba minden versenyzőtől jó teljesítményt vár a kedden kezdődő rövidpályás világbajnokságon.

Egyéni sportok

Hosszú Katinka pert indított a FINA ellen

2018.12.08. 13:25
Hosszú Katinka két másik úszóval pert indított a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet, a FINA ellen. Az indok, hogy a szervezet eltiltással fenyegette meg azokat az úszókat, akik el akartak indulni …

Egyéni sportok

Vizes vb: újra megrendeznénk!

2018.11.30. 20:40
A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet (FINA) bejelentette, hét nemzeti szövetség - közte Budapesttel a magyar - szeretné megrendezni a 2025-ös és a 2027-es világbajnokságot.

Egyéni sportok

Úszás: nyolc számban indul Hosszú Katinka a rövidpályás vb-n

2018.11.28. 15:00
Edzései változatlanul kemények, de kevesebb számot vállal be a decemberi világbajnokságon az Iron Lady.

Egyéni sportok

Vasárnap újra Vizesgála, negyven bajnok a Duna Arénában

2018.11.20. 19:50
A múlt évhez hasonlóan idén is megrendezik a Vizesgálát, amelyen a vizes sportágak hazai sztárjaival találkozhatnak a szurkolók.