Sportrepülés: Magyarország világbajnokságot rendez hétvégétől

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A tavalyi sikeres Európa-bajnokság után idén világbajnokságnak ad otthont Nagykanizsa. A szombaton kezdődő vb-re, ahol több magyar éremeséllyel is számolhatunk a belépés ingyenes. 

Fotó: Polgár László

Nagykanizsa tapasztalt rendezőnek számít a repülős-versenyek lebonyolításában, hiszen 2002-ben illetve tavaly is a könnyűrepülők Európa-bajnokságának adott otthont. A tavalyi kontinensviadal annak ellenére is sikeresnek bizonyult, hogy az időjárás miatt csúsztatni kellett a programot, és sajnálatos módon több gép is megrongálódott a viharban. Az, hogy Nagykanizsa rendezi meg az idei világbajnokságot januárban vállt biztossá amikor is a kínai pályázó visszalépett az FAI pedig hazánkat kérte fel a rendezésre.  

A vb-re több mint 10 ország 42 repülőse nevezett eddig. A versenyzőknek három különböző típusú feladatban kell összemérniük tudásukat: a navigációs feladatok során különböző pontokat kell megtalálniuk mindenféle elektronikai segédeszköz nélkül, az ügyességi feladatok során a fel és leszállás kerül pontozásra, az "Economy Race" során pedig a versenyzőknek egy adott mennyiségű üzemanyaggal kell megtenniük minél nagyobb távolságot. 

A világbajnokság főszervezői gondolnak a közönségre is és így a programban két látványos nap is helyet kapott. Ferinc Vince versenyigazgató a Kanizsa Újságnak nyilatkozott ezekről:

Idén is szeretnénk a közönségnek kedvezni, így jövő kedden délután fél öttől olyan látványossági repülés következik, mely beleszámít majd a vb-számításba, szerdán viszont 17 órától olyan megméretés kerülhet sorra, mely úgy lesz a földről látványos, hogy a pilótáknak nem kell izgulniuk, milyen értékelést kaphatnak érte.

Magyarország igazi nagyhatalomnak számít a könnyűrepülős versenyszámokban. Ferinc Vince két évvel ezelőtt világbajnokságot nyert, míg az Európa-bajnokságon  Kopa László és Kun Zoltán valamint Dolhai Krisztián és Dobó Máté ezüstérmet szerzett. 

A világbajnokság augusztus 11-én kezdődik a hivatalos megnyitóval a nagykanizsai Erzsébet téren, az eredményhirdetésre egy héttel később kerül sor. A világbajnokságra a belépés ingyenes. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/42470/pics/lead_800x600.jpg
sportrepülés/műrepülés

További cikkek

Autó-motor

Red Bull Air Race: a címvédő nyerte az időmérőt

2019.07.13. 19:30
A bajnoki címvédő cseh Martin Sonka volt a leggyorsabb a Red Bull Air Race műrepülős versenysorozat magyarországi hétvégéjének szombati időmérő edzésén Zamárdiban.

Autó-motor

Red Bull Air Race: következik a magyarországi futam

2019.07.12. 09:30
Tizenkét budapesti futam után ezúttal a Balatonon, Zamárdiban mérik össze tudásukat a hétvégén a világ legjobb pilótái a Red Bull Air Race műrepülő-verseny idei harmadik állomásán, …

Autó-motor

Red Bull Air Race: a Balatonnál lesz a magyar verseny!

2019.03.01. 12:10
Mégis lesz Red Bull Air Race 2019-ben Magyarországon, a világ legjobb műrepülőik a főváros helyett a Balaton mellett fognak versenyezni.

Autó-motor

Red Bull Air Race: Keszthelyen lehet a verseny

2019.02.09. 08:45
Keszthelyet és környékét javasolja Nagy Bálint, Keszthely alpolgármestere az idei Red Bull Air Race helyszínének, amiről levélben tájékoztatta is a szervezőt - közölte szombati számában a Zalai …

Egyéni sportok

Sportrepülés: két magyar ezüstérem az Európa-bajnokságon

2017.08.19. 23:40
Ma délután az eredményhírdetéssel egybekötött záróünnepséggel befejeződött a Nagykanizsán tartott könnyűrepülő Európa-bajnokság.

Egyéni sportok

Sportrepülés: vihar miatt csúszik az Európa-bajnokság programja

2017.08.12. 13:50
Nagykanizsán rendezik a könnyűrepülők Európa-bajnokságát. Az előzetes tervek szerint a kontinensbajnoksága mai napon kezdetét vette volna, az időjárás azonban …