Súlyemelő-vb - Gyurta Dániel: iránymutató az IWF doppingellenes munkája

MTI

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) iránymutatónak tartja azt a határozott fellépést, amelyet a doppingellenes harcban az Aján Tamás vezette Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) végez - jelentette ki Gyurta Dániel, a NOB tagja.

Fotó: euronews

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszóból lett sportdiplomata, akit két éve, a riói nyári játékokon választottak be nyolc esztendőre a NOB sportolói bizottságába, abból az alkalomból nyilatkozott az MTI-nek, hogy két napot a súlyemelő-világbajnokságnak otthont adó türkmén fővárosban töltött.

"Aján Tamás meghívására, a NOB képviseletében érkeztem Asgabatba, ahol három olyan versenyzőnek adtam át érmet, akik utóbb léptek előre olimpiai dobogóssá. Mégpedig olyanok helyére, akiknek a NOB által elrendelt ismételt vizsgálatokon a korábban levett doppingmintái pozitívnak bizonyultak." - modta Gyurta Dániel.

Hozzátette: a NOB iránymutatónak tartja azt a munkát, amit az IWF végez.

"A doppingellenes harcban kemény, határozott fellépés jellemzi a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget, és a sportág elkerült abból a veszélyzónából, amiben volt. Még olyan hangok is hallatszottak, hogy kétségessé vált az ötkarikás játékokon való részvétele, most, 2018 végén pedig már arról beszélünk, hogy nincs erről szó" - fogalmazott a 29 éves sportdiplomata, aki kijelentette: egyértelműen a tiszta sportolók védelme az, amit a NOB célul tűzött ki, és ennek az egyik zászlóshajója az IWF. 

Jelezte, hogy a súlyemelő-vb-n tett látogatásáról jelentésben tájékoztatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot.

"A kétnapos asgabati utamon engem ért impulzusokat írásban rögzítem, eljuttatom a NOB tagjainak, majd el is mondom, megosztom velük itt szerzett tapasztalataimat." - fogalmazott. 

Gyurta Dániel kitért rá, hogy az úszómedencén kívüli karrierjének eddigi két éve alatt rengeteg értékes tanácsot kapott a több évtizedes tapasztalattal rendelkező Aján Tamástól:

"Ha azt nézem, milyen múltja van, mit ért el, hogy ott tudott lenni a mai napig egy világszövetség élén, az ő részéről nem csak az a támogatás, hogy ide meghívott. Hanem, hogy ha van fél óra, vagy akár csak öt-tíz perc, amikor tudok vele beszélgetni, mindig tud olyat mondani, amiből én tanulok. Ilyen szempontból nagyon szerencsésnek vallhatom magam, hiszen olyan magyar emberek vannak körülöttem - ide értem Aján Tamás mellett Schmitt Pált is -, akik a világ sportdiplomáciájának meghatározó alakjai." - hangsúlyozta.  

A NOB-ban jelenleg három magyar sportdiplomata tevékenykedik, Aján Tamás tiszteletbeli, Schmitt Pál és Gyurta Dániel pedig rendes tag.

Címkék: súlyemelés
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/44528/pics/lead_800x600.jpg
súlyemelés

További cikkek

Egyéni sportok

Ez történt 2018-ban a sportban - XI. rész

2018.12.30. 18:40
Az év utolsó 12 napján összefoglaljuk a mögöttünk hagyott 12 hónap eseményeit. Sorozatunk tizenegyedik részében a rövidpályás gyorskorcsolya-váltó számára világcsúcsot hozó november eseményeit …

Egyéni sportok

Súlyemelés: öt világklasszis bukott meg a doppingteszten

2018.12.23. 19:30
Doppingolás miatt lebukott a 2012-es londoni olimpia súlyemelőmezőnyének öt tagja, köztük egy arany- és egy bronzérmes sportoló is.

Csapatsportok

Ez történt a sportban 2018-ban - IV. rész

2018.12.23. 13:30
Az év utolsó 12 napján összefoglaljuk a mögöttünk hagyott 12 hónap legfontosabb sporteseményeit. Sorozatunk negyedik részében a magyar vízilabdacsapatoknak nemzetközi kupagyőzelmet, a …

Egyéni sportok

Súlyemelés: első helyen végzett Magát Krisztina a Katar Kupán

2018.12.22. 16:55
Magát Krisztina első lett a súlyemelők Katar Kupáján a 87 kilogrammos súlycsoportban.

Egyéni sportok

Súlyemelő ob: Nagy 14-edszer, Gyurkovics 11-edszer bajnok

2018.11.18. 19:10
Az esélyesek sikerét hozta az országos súlyemelő-bajnokság vasárnapi zárónapja Szombathelyen: a férfiaknál mind a négy felső kategóriában megvédte titulusát a tavalyi …

Egyéni sportok

Súlyemelő-vb: jól vizsgáztak az új súlycsoportok, a doppingszigor nem enyhül

2018.11.11. 20:20
Alapvetően jól vizsgáztak a november elsejétől érvényes, és a szombaton zárult világbajnokságon bemutatkozott új súlyemelő …

Egyéni sportok

Súlyemelő vb: a zárónapra is jutottak világcsúcsok, Nagy Péter tizedik

2018.11.10. 16:10
Nagy Péter tizedikként végzett összetettben a plusz 109 kilogrammos kategóriában a türkmenisztáni súlyemelő-világbajnokság zárónapján.

Egyéni sportok

Súlyemelő VB: Nagy Péter megnyerte a B-csoportot

2018.11.10. 12:35
Az országos csúcsdöntés elmaradt, de Nagy Péter így is megnyerte a B-csoportot az asgabati súlyemelő-világbajnokság utolsó napján.

Egyéni sportok

Súlyemelő vb: a világcsúcsok "visszatértek", Magát Krisztina 12. lett

2018.11.09. 22:40
Magát Krisztina a 12. helyen végzett összetettben a 87 kilogrammos kategóriában a türkmenisztáni súlyemelő-világbajnokság utolsó …

Egyéni sportok

Világcsúcsok és kínai aranyak a súlyemelő-vb-n

2018.11.06. 11:50
Sorra születtek a világrekordok a türkmenisztáni súlyemelő-világbajnokság hétfői versenynapján is, amelyen a magyarok közül elsőként fellépő Jung Beáta összetettben 30. lett …