Rövidpályás gyorskorcsolya vk: két magyar váltóarany Salt Lake Cityben

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A vegyesváltó és a világcsúcstartó férfi váltó is aranyérmes lett az idei világkupasorozat Salt Lake City-i állomásán. Liu Shaoang 500 méteren bronzérmet szerzett. 

Fotó: facebook.com/M4sport.hivatalos

A vegyesváltó második alkalommal szerepelt a világkupa műsorán és rögtön meg is született a versenyszám első magyar aranyérme. A Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású váltó a negyedik helyen haladt a verseny elején, majd a franciák megelőzése és a kínaiak hibázása után óriási csatát vívott a hollandokkal. Úgy tűnt a mieinknek az ezüstérem jut, ám Liu Shaolin az utolsó métereken lehajrázta a holland Sjinkie Knegtet így Magyarország nyerte a finálét. 

A férfi váltóban ezúttal az olimpiai bajnokok vagyis a Liu-testvérek és Burján Csaba mellett Varnyú Alex kapott helyet a döntőben (az elődöntőben Krueger Cole szerepelt). A magyar csapat az első méterektől az élen haladt és végül ritkán látható magabiztos rajt-cél győzelmet aratott Kína és Oroszország váltója előtt. 

Liu Shaoang korcsolyázott egyedül egyéni döntőt a magyarok közül a második napon és az ifjabbik Liu-testvér a rajtnál feljött a harmadik helyre 500 méteren. Liu ezt a pozícióját a verseny végéig megtartotta, ráadásul 39.699 másodperces idejével új magyar csúcsot futott. 

A döntőben az olimpiai bajnok Vu Ta-csing 39.505-es időeredménnyel megjavította korábbi világcsúcsát. 

Liu Shaolin Sándor az elődöntőben búcsúzott és zárt kilencedikként, míg Burján Csaba a 16. helyen végzett a legrövidebb távon. 

Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Knoch Marta, Sziliczei-Német Rebeka összetételű női váltó a B-döntőben másodikként ért célba, ám mivel Lengyelországot kizárták, így a magyar négyes az ötödik helyen zárt. 

A Salt Lak City-i verseny két szempontból is történelminek minősül a magyar rövidpályás gyorskorcsolya történetében: Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca az első magyar korcsolyázónők akik világkupa aranyérmet szereztek, továbbá Magyarország soha nem szerzett még 3 aranyérmet egy világkupaverseny során. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/44656/pics/lead_800x600.jpg
Liu Shaolin Sándor,Liu Shaoang,Rövidpályás gyorskorcsolya,Burján Csaba

További cikkek

Egyéni sportok

Rövid pályás gyorskorcsolya: 27 éves korában elhunyt a világbajnok Lara Van Riujven

2020.07.11. 09:50
A holland sportoló a válogatott franciaországi edzőtáborában lett rosszul, miután immunrendszeri betegség lépett fel nála.

Egyéni sportok

Továbbra is Hosszú Katinka a legértékesebb magyar sportoló

2020.07.03. 10:45
Idén is elkészítette felmérését a Forbes magazin magyar kiadása a legértékesebb magyar sportolókról. A lista élén továbbra is Hosszú Katinka áll.

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya: balesetet szenvedtek Liu Shaolin Sándorék

2020.06.10. 15:15
Kerékpáros edzést tartott ma délelőtt a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott, amikor egy baleset miatt többen buktak.

Egyéni sportok

Halasztások és törlések egymás hátán - avagy erről irtunk áprilisban

2020.05.01. 08:40
Több mint 70 év után lezajlott az első olyan hónap a sportvilágban, ahol szinte nem rendeztek sporteseményeket (most ne számoljuk ide a virtuális …

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya: Viktor Ahn másodszor is visszavonult

2020.04.27. 19:30
Másodszor is bejelentette visszavonulását Viktor Ahn, hatszoros olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó.

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya: októberig biztosan nem lesz világbajnokság

2020.03.02. 09:25
A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség bejelentése szerint október közepe előtt biztosan nem fogják megrendezni a rövidpályás …

Egyéni sportok

Az örömből és a bánatból is bőségesen kijutott, avagy erről írtunk februárban

2020.03.01. 16:30
Péni István Európa-bajnokságot, Liu Shaolin Sándor összetett világkupát, Szilágyi Áron és Marosi Ádám pedig vk-versenyt nyert …

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya: biztosan nem Szöulban lesz a világbajnokság

2020.02.26. 12:15
A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) bejelentése szerint a koronavírus terjedése miatt nem Szöulban fogják megrendezni az idei rövidpályás …

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya vk: mindkét váltó kisdöntős

2020.02.15. 20:20
Mind a férfi, mind a női váltó kisdöntőbe jutott a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának idénybeli utolsó, hatodik állomásán, a hollandiai Dordrechtben …

Egyéni sportok

Rp. gyorskorcsolya: hét fős magyar csapat utazik a vb-re

2020.02.11. 17:25
Bánhidi Ákos, a rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott csapatvezetője kijelölte a szöuli világbajnokságra utazó válogatott keretet.