Aranycsapat Emlékév: a négy éve elhunyt Buzánszky Jenőre emlékeztek

MTI

Buzánszky Jenőre, az Aranycsapat négy évvel ezelőtt, utolsóként elhunyt tagjára emlékeztek pénteken az egykori 49-szeres válogatott labdarúgó sírhelyénél, a Szent István-bazilika altemplomában.

Fotó: dorogisport.hu

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke az ünnepségen rövid beszédében emlékeztetett arra, hogy Buzánszky Jenő állandó tagja volt annak a legendás magyar együttesnek, amelyet az egész világon tisztelnek, s 1953 novemberében véget vetett az angol válogatott több évtizedes hazai veretlenségének. Kiemelte: az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes jobbhátvédnek kiemelkedő szerepe volt az emlékév létrejöttében. Annak idején ugyanis ő javasolta az ünnepségsorozatot, amely eredetileg a dorogi játékos 90. születésnapján indult volna el, de sajnálatos módon Buzánszky két hónappal korábban, 2015 januárjában elhunyt.

Lomnnici hozzátette: az Aranycsapat Emlékévet így a kormány nevében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján, 2017 áprilisában hirdette meg, s az ünnepségsorozat keretében kupák, ankétok, beszélgetések keretében ápolják az Aranycsapat emlékét, valamint megemlékeznek a csapattagok születésének és elhalálozásának kerek évfordulóiról is. Amint a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke elmondta, az emlékév az Új Puskás Ferenc Stadion avatásig tart, amelyre várhatóan idén novemberben kerül majd sor.

Buzánszky Jenő sírjánál Lomnici Zoltán, ifjabb Buzánszky Jenő, valamint Molnár Andrea, az Ovi-sport Közhasznú Alapítvány elnöke helyezte el a megemlékezés koszorúit.

Az Aranycsapat jobbhátvédje sokat tett a határon túli magyarságért és a magyar labdarúgás utánpótlásáért. Többek között 2011-ben ő hozta létre az Ovi-foci Alapítványt, az Ovi-sport Közhasznú Alapítvány elődjét.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/46095/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás,Buzánszky Jenő,Aranycsapat

További cikkek

Magyar foci

Magyar Kupa: előnyben a Honvéd, meglepte a Puskást a Soroksár

2019.03.13. 17:00
A Budapest Honvéd idegenben győzte le 2-1-re másodosztályú ellenfelét, ugyanez a Puskás Akadémiának nem sikerült hazai pályán.

Magyar foci

Magyar Kupa: Zsóri góljára nem volt válasza a Zsórynak – videó

2019.03.12. 19:55
A Debrecen 1–0-ra legyőzte a Mezőkövesd-Zsóryt. A győztes találatot Zsóri Dániel szerezte.

Külföldi foci

EB-selejtező: erős a szlovák keret

2019.03.12. 15:45
Marek Hamsík is meghívót kapott Pavel Hapal szövetségi kapitánytól a szlovák labdarúgó-válogatottba, amely jövő csütörtökön a magyar együttest fogadja Nagyszombaton az Európa-bajnoki selejtezősorozat nyitányán.

Magyar foci

Panamai csatárral erősített a Puskás Akadémia

2019.03.12. 08:45
Június 30-ig szóló szerződést írt alá a Puskás Akadémia NB I-es labdarúgócsapatához az amerikai születésű, háromszoros panamai válogatott Antonio Taylor.

Magyar foci

NB I: Lucsánszky Tamás veszi át az MTK irányítását

2019.03.11. 17:55
A szakvezető korábban a Budaörs, a Soroksár, a Nyíregyháza és a Mezőkövesd csapatát irányította, legutóbb a Ferencváros utánpótlásában dolgozott.

Magyar foci

Válogatott: Marco Rossi kihirdette a szlovákok és a horvátok elleni keretet

2019.03.11. 15:45
Szűk két hét múlva Szlovákiában kezdi el a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőit a magyar labdarúgó-válogatott. A Cipruson magára találó …

Csapatsportok

Az UTE folyamatosan épül és épít

2019.03.11. 12:15
Még el sem készült a többfunkciós sportcsarnok, de máris egy újabb építésébe kezd az UTE.

Magyar foci

Labdarúgás: Shane Tusup nem adja fel, szövetségi kapitány akar lenni

2019.03.11. 09:15
Nem olyan régen nyilatkozta a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka volt férje, hogy nem szeretné, ha elfelejtenék Magyarországon. Úgy tűnik gondoskodik …

Magyar foci

NB I: már nem Feczkó Tamás az MTK vezetőedzője

2019.03.10. 13:45
A fővárosi kék-fehérek szűkszavú közleményben tudatták, hogy közös megegyezéssel szerződést bontottak a csapatot az élvonalba visszajuttató trénerrel.

Magyar foci

NB I: Feczkó Tamás szerint mélyütéssel ért fel az első bekapott gól

2019.03.10. 11:35
Így látták a vezetőedzők csapatuk teljesítményét a magyar labdarúgó-bajnokság 24. fordulójának mérkőzéseit követően.