Aranycsapat Emlékév: a négy éve elhunyt Buzánszky Jenőre emlékeztek

MTI

Buzánszky Jenőre, az Aranycsapat négy évvel ezelőtt, utolsóként elhunyt tagjára emlékeztek pénteken az egykori 49-szeres válogatott labdarúgó sírhelyénél, a Szent István-bazilika altemplomában.

Fotó: dorogisport.hu

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke az ünnepségen rövid beszédében emlékeztetett arra, hogy Buzánszky Jenő állandó tagja volt annak a legendás magyar együttesnek, amelyet az egész világon tisztelnek, s 1953 novemberében véget vetett az angol válogatott több évtizedes hazai veretlenségének. Kiemelte: az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes jobbhátvédnek kiemelkedő szerepe volt az emlékév létrejöttében. Annak idején ugyanis ő javasolta az ünnepségsorozatot, amely eredetileg a dorogi játékos 90. születésnapján indult volna el, de sajnálatos módon Buzánszky két hónappal korábban, 2015 januárjában elhunyt.

Lomnnici hozzátette: az Aranycsapat Emlékévet így a kormány nevében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján, 2017 áprilisában hirdette meg, s az ünnepségsorozat keretében kupák, ankétok, beszélgetések keretében ápolják az Aranycsapat emlékét, valamint megemlékeznek a csapattagok születésének és elhalálozásának kerek évfordulóiról is. Amint a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke elmondta, az emlékév az Új Puskás Ferenc Stadion avatásig tart, amelyre várhatóan idén novemberben kerül majd sor.

Buzánszky Jenő sírjánál Lomnici Zoltán, ifjabb Buzánszky Jenő, valamint Molnár Andrea, az Ovi-sport Közhasznú Alapítvány elnöke helyezte el a megemlékezés koszorúit.

Az Aranycsapat jobbhátvédje sokat tett a határon túli magyarságért és a magyar labdarúgás utánpótlásáért. Többek között 2011-ben ő hozta létre az Ovi-foci Alapítványt, az Ovi-sport Közhasznú Alapítvány elődjét.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/46095/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás,Buzánszky Jenő,Aranycsapat

További cikkek

Külföldi foci

A magyar NB II-ből az olasz élvonalba? Lehetséges!

2019.01.17. 16:15
A Zalaegerszegi TE a tavaszi szezonra kölcsön adja a Serie A-ban szereplő SPAL labdarúgó-csapatának Horváth Krisztofert.

Magyar foci

Kleinheisler László kalandjai Kazincbarcikától, a német nyelven át Eszékig

2019.01.17. 13:20
Amint arról korábban beszámoltunk, a magyar válogatott középpályása Kleinheisler László a horvát NK Osijekhez szerződött. Cikkünkben …

Magyar foci

NB I: dübörög az átigazolási piac

2019.01.17. 10:40
Bár a Magyarországon szereplő labdarúgók hivatalosan csak tegnaptól válthatnak klubot, a magyar élvonal csapatainak többségénél így is aktív játékosmozgás figyelhető meg. Cikkünkben az eddigi időszak …

Magyar foci

TAO: több milliárdnyi csalás, élen a labdarúgás

2019.01.16. 19:20
Hiába miden állami segítség és jó szándék, nem megy ez – folyamatosan szabálytalankodnak a TAO-pénzekkel a sportegyesületek.

Magyar foci

NB I: Szombathelyen készül a 40-szeres szlovák válogatott

2019.01.16. 15:10
Hivatalos oldalán közölte a szurkolókkal a Szombathelyi Haladás, hogy a szerdai NK Maribor elleni felkészülési mérkőzésen pályára lép a csapattal készülő Saláta Kornél is.

Magyar foci

NB I: újabb külföldit szerződtetett a Kisvárda

2019.01.16. 14:30
Hivatalos oldalán jelentette be az együttes, hogy szerződtették a legutóbb a Dinamo Bukarestnél futballozó Gheorghe Teodor Grozavot.

Magyar foci

NB I: Kassai pert nyert Lipták ellen első fokon

2019.01.16. 14:00
Kassai Viktor első fokon pert nyert Lipták Zoltán ellen mivel a hátvéd szerinte valótlan kijelentést tett róla a botrányos 2017. április 29-én lejátszott DVTK-Vasas mérkőzésen.

Magyar foci

NB I: az észt bajnokság egyik legjobbját szerződtette a Budapest Honvéd

2019.01.15. 19:20
A 28 éves grúz Zakaria Beglarisvili eddig az észt bajnokságban ontotta eddig a gólokat, most kölcsönbe a Honvédhoz igazolt.

Magyar foci

A Honvéd felnőttcsapata is birtokba vette a klub új bázisát

2019.01.15. 17:15
A januári alapozást már a klub új, novemberben átadott bázisán kezdte meg a Budapest Honvéd labdarúgócsapata.

Magyar foci

NB I: válogatott támadót szerződtetett a MOL Vidi FC

2019.01.12. 15:50
Hivatalos oldalán jelentette be a címvédő, hogy megállapodott a legutóbb Horvátországban futballozó Futács Márkóval.