Aranycsapat Emlékév: a négy éve elhunyt Buzánszky Jenőre emlékeztek

MTI

Buzánszky Jenőre, az Aranycsapat négy évvel ezelőtt, utolsóként elhunyt tagjára emlékeztek pénteken az egykori 49-szeres válogatott labdarúgó sírhelyénél, a Szent István-bazilika altemplomában.

Fotó: dorogisport.hu

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke az ünnepségen rövid beszédében emlékeztetett arra, hogy Buzánszky Jenő állandó tagja volt annak a legendás magyar együttesnek, amelyet az egész világon tisztelnek, s 1953 novemberében véget vetett az angol válogatott több évtizedes hazai veretlenségének. Kiemelte: az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes jobbhátvédnek kiemelkedő szerepe volt az emlékév létrejöttében. Annak idején ugyanis ő javasolta az ünnepségsorozatot, amely eredetileg a dorogi játékos 90. születésnapján indult volna el, de sajnálatos módon Buzánszky két hónappal korábban, 2015 januárjában elhunyt.

Lomnnici hozzátette: az Aranycsapat Emlékévet így a kormány nevében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján, 2017 áprilisában hirdette meg, s az ünnepségsorozat keretében kupák, ankétok, beszélgetések keretében ápolják az Aranycsapat emlékét, valamint megemlékeznek a csapattagok születésének és elhalálozásának kerek évfordulóiról is. Amint a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke elmondta, az emlékév az Új Puskás Ferenc Stadion avatásig tart, amelyre várhatóan idén novemberben kerül majd sor.

Buzánszky Jenő sírjánál Lomnici Zoltán, ifjabb Buzánszky Jenő, valamint Molnár Andrea, az Ovi-sport Közhasznú Alapítvány elnöke helyezte el a megemlékezés koszorúit.

Az Aranycsapat jobbhátvédje sokat tett a határon túli magyarságért és a magyar labdarúgás utánpótlásáért. Többek között 2011-ben ő hozta létre az Ovi-foci Alapítványt, az Ovi-sport Közhasznú Alapítvány elődjét.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/46095/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás,Buzánszky Jenő,Aranycsapat

További cikkek

Magyar foci

Tamás Nándornak eszébe sem jut a román válogatottban szerepelni!

2019.03.01. 15:40
Ki is akadtak a románok! Helyi lapértesülések szerint a Puskás Akadémia fiataljának eszébe sincs a román válogatottban szerepelni, inkább a magyart választja.

Magyar foci

Magyar Kupa: már a negyeddöntőben csúcsrangadót rendeznek

2019.02.27. 22:35
Idegenben kezd a MOL Vidi FC a Ferencvárosi TC ellen, NB II-es ellenfelet kapott a Budapest Honvéd és a Puskás Akadémia.

Magyar foci

Magyar Kupa: továbbmentek az élvonalbeli csapatok, kiesett a Kaposvár

2019.02.27. 21:50
Huszti Szabolcs vezetésével nyert a MOL Vidi FC, míg a Budapest Honvéd csak döntetlent játszott hazai környezetben a Tiszakécske ellen.

Magyar foci

Magyar Kupa: a hajrában ejtette ki a Mezőkövesd a Haladást, a Ferencváros is továbbjutott

2019.02.26. 21:55
Az OTP Bank Liga listavezetőjének egy döntetlen is elég volt a nyolc közé jutáshoz, a Haladás a visszavágó utolsó …

Magyar foci

Magyar Kupa: nyolc között a Debrecen és a Puskás Akadémia

2019.02.26. 19:25
A Debrecen hazai döntetlennel, a Puskás Akadémia FC pedig idegenbeli győzelemmel jutott tovább kedden a labdarúgó Magyar Kupa nyolcaddöntőjéből.

Magyar foci

Szalagszakadás miatt többhetes kihagyás vár a Bódi Ádámra

2019.02.26. 12:15
Részleges bokaszalag-szakadást szenvedett Bódi Ádám, a Debreceni VSC labdarúgója. A klub tájékoztatása szerint bizonytalan, hogy mikor térhet vissza a csapat egyik …

Magyar foci

Mol-Vidi: bemutatták a játékosmegfigyelő-csapat új tagjait

2019.02.26. 11:40
Új nevekkel bővült a Mol-Vidi Fc játékosmegfigyelő-csapata a fehérvári klub beszámolója szerint. Két korábbi játékos Pető Tamás, Filipe Oliveira, valamint Darázs Tamás …

Magyar foci

PSK: a Bayern München és a Flamengo is érkezik a tornára

2019.02.25. 18:40
Nyolc csapat, két kontinens: magyar, spanyol, görög, német, brazil, horvát és román csapatok adnak egymásnak randevút az idei Puskás–Suzuki-kupán.

Magyar foci

Labdarúgó NB I: jubileumi címerrel készül a Honvéd a 110. évfordulóra

2019.02.25. 12:55
Nem lesz akkora változás, és valószínűleg felháborodás sem, mint Újpesten. Ez Kispesten az ünnepről szól.

Magyar foci

NB II: hármas pontegyenlőség az élen!

2019.02.24. 22:00
A Kaposvár legyőzte a Zalaegerszeget a magyar másodosztály 25. fordulójában és így pontszámban beérte mai ellenfelét és a vereséget szenvedő Gyirmótot.