Aranycsapat Emlékév: a négy éve elhunyt Buzánszky Jenőre emlékeztek

MTI

Buzánszky Jenőre, az Aranycsapat négy évvel ezelőtt, utolsóként elhunyt tagjára emlékeztek pénteken az egykori 49-szeres válogatott labdarúgó sírhelyénél, a Szent István-bazilika altemplomában.

Fotó: dorogisport.hu

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke az ünnepségen rövid beszédében emlékeztetett arra, hogy Buzánszky Jenő állandó tagja volt annak a legendás magyar együttesnek, amelyet az egész világon tisztelnek, s 1953 novemberében véget vetett az angol válogatott több évtizedes hazai veretlenségének. Kiemelte: az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes jobbhátvédnek kiemelkedő szerepe volt az emlékév létrejöttében. Annak idején ugyanis ő javasolta az ünnepségsorozatot, amely eredetileg a dorogi játékos 90. születésnapján indult volna el, de sajnálatos módon Buzánszky két hónappal korábban, 2015 januárjában elhunyt.

Lomnnici hozzátette: az Aranycsapat Emlékévet így a kormány nevében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján, 2017 áprilisában hirdette meg, s az ünnepségsorozat keretében kupák, ankétok, beszélgetések keretében ápolják az Aranycsapat emlékét, valamint megemlékeznek a csapattagok születésének és elhalálozásának kerek évfordulóiról is. Amint a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke elmondta, az emlékév az Új Puskás Ferenc Stadion avatásig tart, amelyre várhatóan idén novemberben kerül majd sor.

Buzánszky Jenő sírjánál Lomnici Zoltán, ifjabb Buzánszky Jenő, valamint Molnár Andrea, az Ovi-sport Közhasznú Alapítvány elnöke helyezte el a megemlékezés koszorúit.

Az Aranycsapat jobbhátvédje sokat tett a határon túli magyarságért és a magyar labdarúgás utánpótlásáért. Többek között 2011-ben ő hozta létre az Ovi-foci Alapítványt, az Ovi-sport Közhasznú Alapítvány elődjét.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/46095/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás,Buzánszky Jenő,Aranycsapat

További cikkek

Magyar foci

Halmosi Péter sportszerűtlen viselkedése maitt került ki a Haladás keretéből

2019.02.15. 11:50
Részeleteket közölt a Szombathely Haladás arról, hogy milyen okok miatt került ki a keretből a Halmosi Péter csapatkapitány. A sereghajtó …

Magyar foci

Kameruni utánpótlás-válogatott játékosokat igazolt a DVTK

2019.02.15. 10:45
Két kameruni játékossal erősödött a DVTK- jelentette be a klub a közösségi oldalán. Ismaïla Ousman a középpályán, Yannick Ndzoumou pedig a védelem közepén vethető be.

Magyar foci

Év stadionja díj: magyar létesítmények az esélyesek között

2019.02.15. 09:20
2019-ben immáron kilencedik alkalommal választják meg az Év Stadionját. A Stadium Database közlése szerint az elmúlt egy évben átadott létesítmények közül a …

Egyéni sportok

ÉLŐ: Év sportolója gála

2019.02.14. 20:20
Kiderül, hogy a sportújságírók kiket választottak meg a 2018-as év legjobbjainak. Élő, szöveges tudósítás.

Magyar foci

Loic Nego: a magyar állampolgárság után, a válogatottság a cél

2019.02.14. 12:20
A bajnok MOL Vidi FC francia származású labdarúgója, Loic Nego, Székesfehérváron letette a magyar állampolgársági esküt. A játékos most abban bízik, hogy a …

Magyar foci

Labdarúgó NB I: a Ferencvárostól igazolt támadót a Mezőkövesd

2019.02.13. 18:45
Hivatalos oldalán jelentette be a mezőkövesdi együttes, hogy leigazolta a fővárosiak játékosát, Amadou Moutarit.

Külföldi foci

Labdarúgás: Dollnak esze ágában sincs elköltöznie Budapestről

2019.02.13. 11:15
A Ferencvárost öt évig irányító Thomas Doll nem nyilatkozott a Ferencvárosról augusztusi menesztése óta, ám most megtörte a csendet.

Magyar foci

A Dinamo elnöke kidobná Romániából a Sepsit

2019.02.12. 16:10
Megdöbbentő nyilatkozatot tett Alexandru David a bukaresti Dinamo elnöke: szerinte a Sepsinek nincs helye a román bajnokságban.

Magyar foci

Labdarúgás: teltházzal és rangadóval avatja új otthonát a DAC

2019.02.12. 15:10
A dunaszerdahelyi klub tájékoztatása szerint minden jegyet eladtak a hazai szektorokba a Slovan elleni rangadóra.

Magyar foci

NB I: nem kirándulni jött Budapestre az egykori Bundesliga-támadó

2019.02.12. 13:20
Igaznak bizonyultak a korábbi sajtóhírek, a tunézia és német állampolgársággal rendelkező Enisz Ben-Hatira a Budapest Honvéd csapatában folytatja pályafutását.