Kézilabda vb: a hetedik hely lebeg a válogatott szeme előtt

Dorogi László
Dorogi László

Argentína ellen kezdi meg szereplését a férfi kézilabda-válogatott a német-dán közös rendezésű világbajnokságon péntek este.

Fotó: keziszovetseg.hu

A tét óriási - no, nem ezen a mérkőzésen - hiszen a világbajnokság győztese automatikusan kijut a 2020-as tokiói olimpiára, míg a második és hetedik helyezés között záró csapatok részt vehetnek a jövő tavasszal sorra kerülő olimpiai kvalifikációs tornákon, ez utóbbi lehet a Csoknyai István és Vladan Matics által irányított csapat elsődleges célja.

Ahogy azt korábban a Sportfaktor is megírta, a 19 fős utazókeretből a szakmai stábnak három játékost kellett kihagynia, a Csoknyai-Matics páros választása végül Máthé Dominikra, a Balatonfüred jobbátlövőjére, klubtársára, a balátlövő Szita Zoltánra, valamint némi meglepetésre Schuch Timuzsinra, a Ferencváros védőspecialistájára esett.

A válogatott szerda este, a Dánia elleni második felkészülési mérkőzés után érkezett meg Koppenhágába, ahol majd csoportmérkőzéseit játssza. A szakmai stáb előbb az edzőcsarnokban, csütörtökön viszont már a 12 ezer néző befogadására alkalmas, nemrégiben felépített Royal Arénában vezényelt edzést a keretnek, a gyakorlásokon mind a védekező-, mind a támadó taktika terítékre került.

Ami a péntek esti ellenfelet illeti, felnőtt férfi válogatottunk eddig mindössze három alkalommal találkozott Argentínával, a 2003-as portugáliai világbajnokságon 35-23-ra, a 2009-es horvátországi világbajnokságon 31-20-ra, legutóbb pedig Debrecenben 2015-ben 28-15-re tudtunk nyerni a dél-amerikaiak ellen. Az argentinok nemzetközi szinten legismertebb játékosa, a tavalyi Bajnokok Ligája Final Four legjobbjának választott montpellier-i kézilabdázó, Diego Simone nem lesz ott a világbajnokságon csapatával, így talán elmondható, hogy egy felhozó mérkőzéssel nyitjuk a tornát - persze lebecsülnünk senkit sem szabad.

"Mindenkinek nagy álma, hogy az olimpián játszhasson, így mindenképpen szeretnénk bekerülni az első hétbe. Attól függetlenül, hogy mindenki úgy gondolja, könnyű csoportba kerültünk, nehéz dolgunk lesz. Az argentinok érdekes kézilabdát játszanak, van egy nagyon jó spanyol trénerük, oda kell figyelnünk, mert nagyon gyors játékot játszanak és nagyon sok kis emberük van, a visszafutások, visszarendeződések nagyon fontosak lesznek a mérkőzés folyamán"

- nyilatkozta Bánhidi Bence, a magyar csapat beállója a kézilabda szövetségnek.

A magyar csapat vasárnap Angolával, hétfőn Katarral, szerdán Egyiptommal, jövő csütörtökön pedig az Európa-bajnoki ezüstérmes Svédországgal találkozik, a hatosból az első három jut tovább.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/46090/pics/lead_800x600.jpg
Kézilabda,világbajnokság,férfi kézilabda-válogatott

További cikkek

Csapatsportok

Férfi kézilabda-vb: kihasználja utolsó cserelehetőségét a magyar válogatott

2019.01.18. 19:10
Szita Zoltán bekerül a magyar férfi kézilabda-válogatott keretébe a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság szombati …

Csapatsportok

Férfi kézi-vb: Több játékos is sérüléssel bajlódik a dánoknál

2019.01.18. 13:15
Két hiányzója lehet a házigazda Dán válogatottnak a férfi kézilabda világbajnokság középdöntőjében. A Magyarország elleni szombati találkozón, a torna …

Csapatsportok

Férfi kézi-vb: nehéz meccsek várnak a magyar csapatra középdöntőben

2019.01.18. 08:45
A középdöntőben folyatatja a férfi kézilabda válogatott, miután továbbjutott a világbajnokság első csoportköréből. A legjobb 12 között, a magyar …

Csapatsportok

Férfi kézilabda vb: újabb győzelmével Egyiptom a középdöntőbe jutott

2019.01.17. 22:50
Egyiptom válogatottja öt góllal legyőzte Angola csapatát a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének …

Csapatsportok

Férfi kézilabda-vb: kikaptunk a svédektől, egy pontot viszünk a középdöntőbe

2019.01.17. 22:00
Hiába küzdött becsülettel, vereséget szenvedett a rendkívül gyors kézilabdát játsszó Svédországtól a magyar férfi …

Csapatsportok

ÉLŐ: Svédország-Magyarország - Férfi kézilabda-világbajnokság

2019.01.17. 20:20
Az már eldőlt, hogy csoportmásodikként jut tovább hatosából a magyar csapat, de közel sem mindegy, hány pontot visz magával a középdöntőbe.

Csapatsportok

Férfi kézilabda-vb: két csere történt a magyar keretben

2019.01.17. 09:10
Iman Jamali és Ancsin Gábor sérülés miatt kikerült a német-dán közös rendezésű világbajnokságon szereplő férfi kézilabda-válogatott keretéből. A két megsérülő …

Csapatsportok

Közvetítések: Svédország ellen bizonyíthatnak kéziseink

2019.01.17. 07:30
A mai közvetítések listájából a Magyarország-Svédország kézilabdamérkőzés valamint az Australian Open küzdelmei valamint az Euroliga rangadói emelkednek ki.

Csapatsportok

Férfi kézilabda-vb: Jamali Imanra térdműtét vár

2019.01.16. 22:40
Térdműtét vár Jamali Imanra, a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokságon szereplő magyar válogatott balátlövőjére, aki szerdán az Egyiptom elleni …

Csapatsportok

Férfi kézilabda-vb: Csoknyai István szerint túl sok volt a kihagyott magyar ziccer

2019.01.16. 22:00
Csoknyai István szövetségi kapitány szerint a rengeteg kihagyott ziccer miatt kellett megelégednie a magyar férfi …