Elmondták a titkot: ez kell az olimpiai bajnoki címhez

Dorogi László
Dorogi László

Szűk egy évvel ezelőtt egy maroknyi csapat kisebb csodát hajtott végre egy tőlünk nagyon távoli ázsiai országban. A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor összeállítású férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó megszerezte a magyar sporttörténet első téli olimpiai aranyérmét, most pedig első téli ötkarikás bajnokokként került fel a nevük az Olimpiai Park dicsőségtáblájára.

Fotó: Szupkai Gábor/Sportfaktor

Az Olimpiai Park fantasztikus környezetben kapott helyet. A Duna és az Országház ölelésében mindig ünnepi hangulat telepszik a körbekerített, olimpiai ötkarikával ékesített területre, különösen ilyen szokatlanul meleg, napsütéses téli napokon. Vélhetően a felsőbbrendű erők is úgy akarták, hogy ilyen ragyogó, ünnepi napsütésben lepleződjön le a magyar sport történetének első téli olimpiai aranyérmét szállító férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó tagjainak neve a park dicsőségtábláján.

Népes gyereksereg gyűlt össze - a budapesti V. kerület hatodikos diákjainak egy csoportja -, hogy a helyszínen lehessen tanúja a történelmi pillanatnak. No, persze ha már iskolaidőben lehetőségük nyílt "ellógni" a suliból, néhány szerencsés diák fel is tehette kérdéseit az olimpiai bajnokoknak, akik készséggel válaszoltak is ezekre. S hát mi is foglalkoztatja leginkább egy általános iskolás fantáziáját: lehet-e még belőle olimpiai bajnok? A válasz nem késett sokat, Burján Csaba azonnal rávágta, hogy persze! Egyszerű ez, mint a faék. Liu Shaolin Sándor azért kifejtette bővebben, hogy ők is úgy kezdték el az egészet, hogyy csak ki akartak próbálni valamilyen sportágat és erre tessék, olimpiai bajnokok lettek.

"Mindenkiből lehet olimpiai bajnok, ha nagyon kitartóan küzd és vannak álmai."

Fotó: Szupkai Gábor/Sportfaktor

Persze joggal merül fel a kérdés, mi motiválja a fiúkat azok után, hogy a legrangosabb, legnívósabb aranyérem már a nyakukban lóg - Knoch Viktor egyébként el is hozta megmutatni a gyerkőcöknek a medált -, de Liu Shaoang egyértelművé teszi: nagyon sok minden van, amit még nem értek el, de szeretnének, s ez a mostani Európa-bajnoki cím is sporttörténelmi tett, hiszen korábban ez még senkinek nem sikerült magyar versenyzőként.

"Még nagyon sok minden van, amit le tudunk tenni az asztalra és azt hiszem, az olimpiai címet is tudjuk még fokozni."

Megkerülhetetlen téma, de a Liu-testvéreket ezúttal is szembesítették azzal, hogy milyen testvéri viszonyt ápolnak, de úgy fest, már nagyon is fel vannak készülve a válasszal. Shaolin Sándor szerint nagyon jó testvérek Shaoang Ádóval, aminek egyik oka az lehet, hogy viszonylag kicsi a korkülönbség közöttük - két és fél év -, másrészt bármilyen sportba is fogtak az életük folyamán, azt mindig együtt tették, együtt kezdtek el úszni gyerekkorukban és 2005-ben a rövidpályás gyorskorcsolyázás világába is együtt léptek be.

"Édesapánk mindig próbált arra nevelni minket, hogy segítsük egymást, hiszen a nap végén mégiscsak a testvéred lesz egyedül melletted, aki segíteni tud rajtad, ha bármilyen gondod van."

- mondta Shaolin Sándor, testévre pedig hozzátette, a rivalizálás soha nem volt az ő asztaluk, mindig megtanulták egymás dolgait kezelni, így pedig igazán nem okoz problémát, hogy jó testvérei legyenek egymásnak.

Persze, az ilyen kaliberű sikerek mögött megszámlálhatatlanul sok perc, óra, nap húzódik, természetesen nagyon sok mindent fel kellett adnia a srácoknak, hogy felálhassanak a világ legpompásabb dobogójának felső fokára.

Fotó: Szupkai Gábor/Sportfaktor

Az egyéves átmeneti - vagy talán végleges, majd csak márciusban dől el - pihenőjét töltő Knoch Viktor úgy fogalmaz, ha valakinek ilyen hatalmas álmai vannak, mint az olimpiai bajnoki cím, annak bizony fel kell készülnie arra, hogy nagyon sok mindent fel kell áldoznia, de persze a sikerek, a csapattársi barátságok mindenért kárpótolják az embert.

S hogy mik a tervek a jövőre nézve?

"Szeretnénk hamarosan nyugdíjba vonulni!"

- vágta rá nevetve a csapat mókamestere, Burján Csaba, de azért kisebb komolyságot magára erőltetve hozzátette, még nem nyertek meg mindent, amit lehet és a legfőbb céljuk egyébként is minden nap az, hogy egy kicsit jobbak legyenek, mint az előző nap.

"Ha minden címet megnyernénk, akkor is úgy mennénk le edzeni másnap, hogy még annál is jobbak legyünk. Csapatszinten a következő célunk egy világbajnoki győzelem."

Mi azért picit telhetetlenek vagyunk, s bár tisztában vagyunk azzal, hogy milyen nehéz megszerezni egy olimpiai bajnoki címet, de egy címvédés sem esne rosszul senkinek Pekingben...

A magyar csapat hétvégén négy arany-, négy ezüst és egy bronzéremmel a hollandiai Dordrechtben rendezett Európa-bajnokság éremtáblájának élén végzett, az Eb legeredményesebb versenyzője három arannyal és két ezüsttel Liu Shaolin lett, aki megszerezte Magyarország első összetett aranyérmét. A sportág versenyei február elején folytatódnak a drezdai és torinói világkupafordulókkal, a szezon pedig március elején a szófiai világbajnoksággal zárul.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/46286/pics/lead_800x600.jpg
Liu Shaolin Sándor,Liu Shaoang,Rövidpályás gyorskorcsolya,Knoch Viktor,Burján Csaba,MOB,Téli olimpia

További cikkek

Egyéni sportok

Vitorlázó vb: élen a Manthényi–Domokos páros

2019.02.18. 10:30
Hat futamot követően továbbra is Majthényi Szabolcs és Domokos András duója áll az élen az új-zélandi Nelsonban zajló vitorlázó Repülőhollandi-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Nyílt vízi úszás: Rasovszky Kristóf második lett Dohában

2019.02.16. 14:50
Rasovszky Kristóf második lett a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA nyíltvízi úszásban kiírt világkupa-sorozatának idei nyitóállomásán, …

Egyéni sportok

Téli EYOF: két magyar aranyérem a zárónapon

2019.02.15. 17:10
A magyar sportolók négy érmet, közte két aranyat szereztek a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál utolsó napján Szarajevóban.

Egyéni sportok

M4 Sport-Az Év sportolója gála: Liu Shaolin Sándor és Kozák Danuta az elmúlt év legjobbja

2019.02.14. 23:10
A férfiaknál a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándort, a nőknél a kajakos Kozák Danutát választotta a …

Egyéni sportok

ÉLŐ: Év sportolója gála

2019.02.14. 20:20
Kiderül, hogy a sportújságírók kiket választottak meg a 2018-as év legjobbjainak. Élő, szöveges tudósítás.

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya: az FTC-ben folytatják a Liu és a Kruger fivérek

2019.02.13. 15:50
A Ferencvárosi Torna Club újjáalakította gyorskorcsolya-szakosztályát és leigazolta a magyar váltóval olimpiai bajnok Liu fivéreket, valamint …

Egyéni sportok

Téli EYOF: ismét van magyar ifjúsági olimpiai bajnok

2019.02.11. 19:55
Talabos Attila révén tizennégy év után született ismét magyar aranyérem a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválok (EYOF) történetében.

Egyéni sportok

Birkózás: két aranyat nyertek a magyarok

2019.02.11. 09:55
A magyar válogatott Fritsch Róbert és Lőrincz Viktor révén két aranyérmet szerzett a zágrábi kötöttfogású birkózóviadalon, amely a nemzetközi szövetség idei első ranglistaversenye volt.

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya vk: két ötödik hely a zárónapon

2019.02.10. 17:30
Legjobb magyar eredményként vasárnap a vegyesváltó és Bácskai Sára Luca 1000 méteren ötödik lett a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának utolsó, …

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya vk: összetett győztes a férfi váltó

2019.02.09. 21:55
Az olimpiai és Európa-bajnok magyar férfi váltó lett a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának összetett győztese.