Elmondták a titkot: ez kell az olimpiai bajnoki címhez

Dorogi László
Dorogi László

Szűk egy évvel ezelőtt egy maroknyi csapat kisebb csodát hajtott végre egy tőlünk nagyon távoli ázsiai országban. A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor összeállítású férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó megszerezte a magyar sporttörténet első téli olimpiai aranyérmét, most pedig első téli ötkarikás bajnokokként került fel a nevük az Olimpiai Park dicsőségtáblájára.

Fotó: Szupkai Gábor/Sportfaktor

Az Olimpiai Park fantasztikus környezetben kapott helyet. A Duna és az Országház ölelésében mindig ünnepi hangulat telepszik a körbekerített, olimpiai ötkarikával ékesített területre, különösen ilyen szokatlanul meleg, napsütéses téli napokon. Vélhetően a felsőbbrendű erők is úgy akarták, hogy ilyen ragyogó, ünnepi napsütésben lepleződjön le a magyar sport történetének első téli olimpiai aranyérmét szállító férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó tagjainak neve a park dicsőségtábláján.

Népes gyereksereg gyűlt össze - a budapesti V. kerület hatodikos diákjainak egy csoportja -, hogy a helyszínen lehessen tanúja a történelmi pillanatnak. No, persze ha már iskolaidőben lehetőségük nyílt "ellógni" a suliból, néhány szerencsés diák fel is tehette kérdéseit az olimpiai bajnokoknak, akik készséggel válaszoltak is ezekre. S hát mi is foglalkoztatja leginkább egy általános iskolás fantáziáját: lehet-e még belőle olimpiai bajnok? A válasz nem késett sokat, Burján Csaba azonnal rávágta, hogy persze! Egyszerű ez, mint a faék. Liu Shaolin Sándor azért kifejtette bővebben, hogy ők is úgy kezdték el az egészet, hogyy csak ki akartak próbálni valamilyen sportágat és erre tessék, olimpiai bajnokok lettek.

"Mindenkiből lehet olimpiai bajnok, ha nagyon kitartóan küzd és vannak álmai."

Fotó: Szupkai Gábor/Sportfaktor

Persze joggal merül fel a kérdés, mi motiválja a fiúkat azok után, hogy a legrangosabb, legnívósabb aranyérem már a nyakukban lóg - Knoch Viktor egyébként el is hozta megmutatni a gyerkőcöknek a medált -, de Liu Shaoang egyértelművé teszi: nagyon sok minden van, amit még nem értek el, de szeretnének, s ez a mostani Európa-bajnoki cím is sporttörténelmi tett, hiszen korábban ez még senkinek nem sikerült magyar versenyzőként.

"Még nagyon sok minden van, amit le tudunk tenni az asztalra és azt hiszem, az olimpiai címet is tudjuk még fokozni."

Megkerülhetetlen téma, de a Liu-testvéreket ezúttal is szembesítették azzal, hogy milyen testvéri viszonyt ápolnak, de úgy fest, már nagyon is fel vannak készülve a válasszal. Shaolin Sándor szerint nagyon jó testvérek Shaoang Ádóval, aminek egyik oka az lehet, hogy viszonylag kicsi a korkülönbség közöttük - két és fél év -, másrészt bármilyen sportba is fogtak az életük folyamán, azt mindig együtt tették, együtt kezdtek el úszni gyerekkorukban és 2005-ben a rövidpályás gyorskorcsolyázás világába is együtt léptek be.

"Édesapánk mindig próbált arra nevelni minket, hogy segítsük egymást, hiszen a nap végén mégiscsak a testvéred lesz egyedül melletted, aki segíteni tud rajtad, ha bármilyen gondod van."

- mondta Shaolin Sándor, testévre pedig hozzátette, a rivalizálás soha nem volt az ő asztaluk, mindig megtanulták egymás dolgait kezelni, így pedig igazán nem okoz problémát, hogy jó testvérei legyenek egymásnak.

Persze, az ilyen kaliberű sikerek mögött megszámlálhatatlanul sok perc, óra, nap húzódik, természetesen nagyon sok mindent fel kellett adnia a srácoknak, hogy felálhassanak a világ legpompásabb dobogójának felső fokára.

Fotó: Szupkai Gábor/Sportfaktor

Az egyéves átmeneti - vagy talán végleges, majd csak márciusban dől el - pihenőjét töltő Knoch Viktor úgy fogalmaz, ha valakinek ilyen hatalmas álmai vannak, mint az olimpiai bajnoki cím, annak bizony fel kell készülnie arra, hogy nagyon sok mindent fel kell áldoznia, de persze a sikerek, a csapattársi barátságok mindenért kárpótolják az embert.

S hogy mik a tervek a jövőre nézve?

"Szeretnénk hamarosan nyugdíjba vonulni!"

- vágta rá nevetve a csapat mókamestere, Burján Csaba, de azért kisebb komolyságot magára erőltetve hozzátette, még nem nyertek meg mindent, amit lehet és a legfőbb céljuk egyébként is minden nap az, hogy egy kicsit jobbak legyenek, mint az előző nap.

"Ha minden címet megnyernénk, akkor is úgy mennénk le edzeni másnap, hogy még annál is jobbak legyünk. Csapatszinten a következő célunk egy világbajnoki győzelem."

Mi azért picit telhetetlenek vagyunk, s bár tisztában vagyunk azzal, hogy milyen nehéz megszerezni egy olimpiai bajnoki címet, de egy címvédés sem esne rosszul senkinek Pekingben...

A magyar csapat hétvégén négy arany-, négy ezüst és egy bronzéremmel a hollandiai Dordrechtben rendezett Európa-bajnokság éremtáblájának élén végzett, az Eb legeredményesebb versenyzője három arannyal és két ezüsttel Liu Shaolin lett, aki megszerezte Magyarország első összetett aranyérmét. A sportág versenyei február elején folytatódnak a drezdai és torinói világkupafordulókkal, a szezon pedig március elején a szófiai világbajnoksággal zárul.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/46286/pics/lead_800x600.jpg
Liu Shaolin Sándor,Liu Shaoang,Rövidpályás gyorskorcsolya,Knoch Viktor,Burján Csaba,MOB,Téli olimpia

További cikkek

Egyéni sportok

Hivatalos: Budapestről rajtol a Giro d`Italia 2020-ban!

2019.04.15. 15:35
Hivatalosan is bejelentették azt, amit már lehetett sejteni: jövőre Magyarországról indul a legendás kerékpáros körverseny, a Giro d'Italia.

Egyéni sportok

Vívás: megvédte világbajnoki címét a párbajtőr-válogatott!

2019.04.14. 22:00
Magabiztos vívással megvédte címét a magyar junior férfi párbajtőr-válogatott vasárnap, a Torunban rendezett korosztályos vívó-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Birkozó EB: magyar bronz Bukarestben

2019.04.13. 19:25
A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában Szilvássy Erik bronzéremmel debütált a felnőttek között a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon.

Egyéni sportok

Vívás: sportágtörténeti világbajnoki cím!

2019.04.09. 06:25
A sportág történetében először aranyérmet nyert a junior magyar női kardcsapat a lengyelországi Torunban zajló korosztályos vívó-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Ritmikus gimnasztika: óriási magyar siker

2019.04.07. 08:15
Nem szoktunk hozzá ahhoz, hogy magyar ritmikus gimnasztikázó sikerről szóljanak a hírek, most ez mégis megtörtént.

Egyéni sportok

Debrecenben rendezik a 2020-as rövidpályás gyorskorcsolya Eb-t

2019.03.19. 08:10
A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) döntése nyomán Debrecen rendezheti 2020-ban a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságot. A magyar szövetség (MOKSZ) …

Egyéni sportok

Európa Játékok: 100 nap múlva rajt

2019.03.14. 13:55
Alig 100 nap múlva rendezik a II. Európa Játékokat, a 15 sportágat felvonultató multisport-eseményre június 21. és június 30. között kerül sor Minszkben.

Egyéni sportok

Kiállnak a levendégmunkásozott Liu Shaolin Sándor mellett az FTC bajnokai

2019.03.13. 16:20
A 444. hu egyik hétvégi posztjában kínai vendégmunkásnak nevezte az olimpiai bajnok sportolót. Az FTC olimpiai bajnokai, sportolói, edzői és sport …

Egyéni sportok

Rp. gyorskorcsolya vb: bronzérmes a férfi váltó

2019.03.10. 16:15
Az olimpiai bajnok magyar férfi váltó vasárnap bronzérmes lett a rövidpályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságán.

Egyéni sportok

Rp. gyorskorcsolya vb: ez nem Liu Shaolin vb-je, 1000 méteren is kizárták

2019.03.10. 15:15
Egyik magyar sem került döntőbe 1000 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságán, a legmesszebb Liu Shaolin Sándor jutott, akit …