Knoch Viktor: "Kicsit fáj, hogy nem lettem Európa-bajnok"

Dorogi László
Dorogi László

Végéhez közeledik Knoch Viktor egyéves pihenője. A pjongcsangi aranycsapat legidősebb tagja még nem döntött a folytatásról, s bár a sikerek hiányoznak neki, a koránkelés és az edzések egyáltalán nem.

Fotó: Szupkai Gábor/Sportfaktor

Az olimpiai bajnoki címet követően az idény végén átmenetileg visszavonult. Rég hallottunk Önről, teljesen eltávolodott a sporttól?

Dehogy, ugyanúgy a csapat mellett dolgozok, csak most a pályán kívülről próbálok segíteni nekik. Igyekszem átadni azokat a dolokat, amiket a pályafutásom során tanultam, észleltem, tapasztaltam. Azt a tudást igyekszem megosztani velük, hogyan lehet sikeres az ember, hogyan kell edzeni, hogyan kell versenyezni, hogyan kell korizni a különböző helyzetekben, amelyeket a saját bőrömön tapasztaltam meg.

Csapattársból egyfajta mentorrá vált?

Mi abból a szempontból nem voltunk szerencsések, hogy soha nem álltak mellettünk a sportágban sokat tapasztalt emberek, akik elmondták volna, hogyan kell készülnünk egy olimpiára, egy világbajnokságra, egy világkupára vagy éppen egy Európa-bajnokságra úgy, hogy mi vagyunk az esélyesek. Ezt nekünk saját magunknak kellett kitapasztalnunk és most ezt a tapasztalatot átadva igyekszem segíteni a csapat fejlődését, ez tölti ki igazából a mindennapjaimat.

No meg, ha jól tudom, a gyereknevelés...

Igen, a feleségem - Marta Knoch, a szerk. - visszatért a versenysporthoz és sikerült is bronzérmet szereznie a magyar női váltóval a dordrechti Európa-bajnokságon, ezért most sokkal nagyobb szerep hárul rám a gyereknevelésből. Amíg én koriztam és ő maradt otthon a gyerekkel, addig ő látott el minden otthoni teendőt, hogy zavartalanul tudjak edzeni és készülni a megmérettetésekre, most fordult a kocka és én vagyok többet otthon.

Olimpiai bajnoki címet nyerni, vagy gyereket nevelni nehezebb?

(nevet) A maga nemében mindkettő egy nagyon-nagyon nagy és nemes feladat.

Fotó: Szupkai Gábor/Sportfaktor

Nem hiányzik a versenyzés?

Amikor nézem az Európa-bajnokságot, vagy bármely másik versenyt a tévéképernyő előtt és látom, hogy milyen sikeresek a fiúk, akkor nyilván visszahúz a szívem és hiányzik az, hogy nem vagyok ott. Tulajdonképpen kicsit fáj is, hogy soha nem lettem Európa-bajnok, mert már évek óta arról beszélgettünk, hogy egy napon együtt szeretnénk Európa- és világbajnokok lenni, de egyik sem sikerült.

Ha jól hallom a hangján, tényleg csalódott emiatt.

Olimpiai bajnokok vagyunk, ami nyilván sokkal többet jelent, mint bármilyen másik cím, de szívesen felálltam volna én is az Európa-bajnoki dobogó legfelső fokára. Amikor viszont találkozom a srácokkal és mesélik, hogy milyen korán keltek, milyen edzésük volt, milyen köridőket futottak, hány kört kellett korizniuk és milyen nehéz volt, akkor kevésbé hiányzik az élsport.

Látjuk-e még Knoch Viktort olimpián vagy egyáltalán versenyezni?

Azt kell mérlegelnem azzal kapcsolatban, akarok-e még korizni versenyszerűen, hogy van-e bennem annyi lelki és testi erő, hogy felépítsem magam és három évig még a csúcson tudjak maradni.

Akkor ez még nem dőlt el?

Márciusban kell meghoznom a döntést, hogy be szeretnék-e még állni a következő olimpiai felkészülésbe. Ezt eredetileg is így beszéltük meg az előző szezon végén és továbbra is az a terv, hogy addig emésztgetem ezt a dolgot. Az biztos, hogy egy közös családi döntés lesz, mert a feleségemmel egyszerre biztosan nem tudunk mindketten versenyszerűen korizni.

Minden sporthír egy helyen:

SportFaktor.hu

SportFaktor.hu. 43K likes. SportFaktor.hu - sport, élet, érzés

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/46307/pics/lead_800x600.jpg
Pjongcsang 2018,Téli olimpia,Rövidpályás gyorskorcsolya,Knoch Viktor,MOB

További cikkek

Egyéni sportok

Birkózó vb: Lőrincz Tamás világbajnok!

2019.09.17. 15:20
Technikai tussal nyert világbajnoki címet Lőrincz Tamás!

Egyéni sportok

Birkózó vb: egy intésen múlt – Lőrincz Viktor ezüstérmes

2019.09.16. 15:10
Küzdelmes, de akciómentes döntőben lett második a világbajnokságon Lőrincz Viktor.

Egyéni sportok

Birkózó vb: újabb magyar olimpiai kvóta!

2019.09.16. 12:20
Lőrincz Tamás olimpiai kvótát szerzett a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában a nur-szultani kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, miután bejutott az elődöntőbe.

Egyéni sportok

Birkózó vb: Lőrincz Tamás bejutott a nyolcaddöntőbe

2019.09.16. 10:20
Lőrincz Tamás az esélyeknek megfelelően győzelemmel mutatkozott be a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon hétfőn és bejutott a nyolcaddöntőbe a …

Egyéni sportok

RG: kezdődik a kvalifikációs világbajnokság

2019.09.16. 08:10
Ma kezdődik a ritmikus gimnasztikázók számára az olimpiai kvalifikációs világbajnokság. A csaknem egyhetes versenynek az azerbajdzsáni Baku ad otthont, amelyen a magyar sportolók is részt vesznek, az …

Egyéni sportok

Lőrincz Viktor világbajnok lehet és jön az első őszi pesti derbi

2019.09.16. 07:30
Lőrincz Viktor ma délután világbajnoki címet nyerhet, este pedig jön az első őszi derbi: UTE–FTC lesz a jégkorong-bajnokságban.

Egyéni sportok

Kajak-kenu: két magyar győzelem az előolimpia utolsó napján

2019.09.15. 09:45
Tótka Sándor és a női kenupáros is győzött a Tokóban rendezett előolimpia utolsó versenynapján és így Magyarország három aranyéremmel zárta a megmérettetést.

Egyéni sportok

Junior cselgáncs Eb: magyar arany!

2019.09.13. 18:45
A 63 kilogrammos Özbas Szofi aranyérmet nyert pénteken a finnországi Vantaa-ban zajló junior cselgáncs Európa-bajnokságon.

Egyéni sportok

Kajak-kenu: Kopasz Bálint az előolimpián is megállíthatatlan

2019.09.13. 10:30
Kopasz Bálint verhetetlennek tűnik: a világbajnokság után a tokiói előolimpián is simán nyert K-1 1000 méteren.

Egyéni sportok

Öttusa-vb: ezüstérmes a magyar férfi csapat!

2019.09.07. 18:50
Ezüstérmet szerzett a Kasza Róbert, Marosi Ádám, Demeter Bence összeállítású magyar csapat a budapesti Kincsem Parkban rendezett öttusa-világbajnokságon.