Knoch Viktor: "Kicsit fáj, hogy nem lettem Európa-bajnok"

Dorogi László
Dorogi László

Végéhez közeledik Knoch Viktor egyéves pihenője. A pjongcsangi aranycsapat legidősebb tagja még nem döntött a folytatásról, s bár a sikerek hiányoznak neki, a koránkelés és az edzések egyáltalán nem.

Fotó: Szupkai Gábor/Sportfaktor

Az olimpiai bajnoki címet követően az idény végén átmenetileg visszavonult. Rég hallottunk Önről, teljesen eltávolodott a sporttól?

Dehogy, ugyanúgy a csapat mellett dolgozok, csak most a pályán kívülről próbálok segíteni nekik. Igyekszem átadni azokat a dolokat, amiket a pályafutásom során tanultam, észleltem, tapasztaltam. Azt a tudást igyekszem megosztani velük, hogyan lehet sikeres az ember, hogyan kell edzeni, hogyan kell versenyezni, hogyan kell korizni a különböző helyzetekben, amelyeket a saját bőrömön tapasztaltam meg.

Csapattársból egyfajta mentorrá vált?

Mi abból a szempontból nem voltunk szerencsések, hogy soha nem álltak mellettünk a sportágban sokat tapasztalt emberek, akik elmondták volna, hogyan kell készülnünk egy olimpiára, egy világbajnokságra, egy világkupára vagy éppen egy Európa-bajnokságra úgy, hogy mi vagyunk az esélyesek. Ezt nekünk saját magunknak kellett kitapasztalnunk és most ezt a tapasztalatot átadva igyekszem segíteni a csapat fejlődését, ez tölti ki igazából a mindennapjaimat.

No meg, ha jól tudom, a gyereknevelés...

Igen, a feleségem - Marta Knoch, a szerk. - visszatért a versenysporthoz és sikerült is bronzérmet szereznie a magyar női váltóval a dordrechti Európa-bajnokságon, ezért most sokkal nagyobb szerep hárul rám a gyereknevelésből. Amíg én koriztam és ő maradt otthon a gyerekkel, addig ő látott el minden otthoni teendőt, hogy zavartalanul tudjak edzeni és készülni a megmérettetésekre, most fordult a kocka és én vagyok többet otthon.

Olimpiai bajnoki címet nyerni, vagy gyereket nevelni nehezebb?

(nevet) A maga nemében mindkettő egy nagyon-nagyon nagy és nemes feladat.

Fotó: Szupkai Gábor/Sportfaktor

Nem hiányzik a versenyzés?

Amikor nézem az Európa-bajnokságot, vagy bármely másik versenyt a tévéképernyő előtt és látom, hogy milyen sikeresek a fiúk, akkor nyilván visszahúz a szívem és hiányzik az, hogy nem vagyok ott. Tulajdonképpen kicsit fáj is, hogy soha nem lettem Európa-bajnok, mert már évek óta arról beszélgettünk, hogy egy napon együtt szeretnénk Európa- és világbajnokok lenni, de egyik sem sikerült.

Ha jól hallom a hangján, tényleg csalódott emiatt.

Olimpiai bajnokok vagyunk, ami nyilván sokkal többet jelent, mint bármilyen másik cím, de szívesen felálltam volna én is az Európa-bajnoki dobogó legfelső fokára. Amikor viszont találkozom a srácokkal és mesélik, hogy milyen korán keltek, milyen edzésük volt, milyen köridőket futottak, hány kört kellett korizniuk és milyen nehéz volt, akkor kevésbé hiányzik az élsport.

Látjuk-e még Knoch Viktort olimpián vagy egyáltalán versenyezni?

Azt kell mérlegelnem azzal kapcsolatban, akarok-e még korizni versenyszerűen, hogy van-e bennem annyi lelki és testi erő, hogy felépítsem magam és három évig még a csúcson tudjak maradni.

Akkor ez még nem dőlt el?

Márciusban kell meghoznom a döntést, hogy be szeretnék-e még állni a következő olimpiai felkészülésbe. Ezt eredetileg is így beszéltük meg az előző szezon végén és továbbra is az a terv, hogy addig emésztgetem ezt a dolgot. Az biztos, hogy egy közös családi döntés lesz, mert a feleségemmel egyszerre biztosan nem tudunk mindketten versenyszerűen korizni.

Minden sporthír egy helyen:

SportFaktor.hu

SportFaktor.hu. 43K likes. SportFaktor.hu - sport, élet, érzés

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/46307/pics/lead_800x600.jpg
Pjongcsang 2018,Téli olimpia,Rövidpályás gyorskorcsolya,Knoch Viktor,MOB

További cikkek

Egyéni sportok

Elhunyt Reviczkyné Köteles Erzsébet olimpiai bajnok tornász

2019.06.16. 18:30
Elhunyt Reviczkyné Köteles Erzsébet olimpiai bajnok, illetve háromszoros ezüst- és egyszeres bronzérmes tornász.

Egyéni sportok

Kajak-kenu vk: minden érmeből jutott a magyaroknak

2019.06.02. 14:25
A magyarok egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek a vasárnapi zárónap döntőiben a duisburgi kajak-kenu világkupaversenyen.

Egyéni sportok

Evezés: Galambos Péter Európa-bajnok!

2019.06.02. 12:00
Galambos Péter aranyérmet nyert vasárnap könnyűsúlyú egypárban a luzerni evezős Európa-bajnokság zárónapján.

Egyéni sportok

Kajak-kenu: az elnök szerint alakul a magyar vb-csapat

2019.05.27. 11:35
Schmidt Gábor úgy véli, az első válogató után nagyon szépen körvonalazódik az a csapat, amely az augusztusi, szegedi kvalifikációs világbajnokságon majd harcba szállhat az olimpiai …

Magyar foci

MOB-közgyűlés: életműdíjat kapott Dunai Antal

2019.05.24. 20:45
Dunai Antal, az 1968-as mexikóvárosi olimpián arany-, négy évvel később, Münchenben ezüstérmes labdarúgó-válogatott európai ezüstcipős csatára vehette át a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) …

Egyéni sportok

RG: óriási elismerés a sportágnak

2019.05.22. 20:25
Óriási megtiszteltetés értea a magyar ritmikus gimnasztika sportágat: a MOB által meghírdetett Nők Sportjáért Életműdíjat dr. Szécsényiné dr. Fekete Irén, a hazai rg alapjait letevő egyik szakember kapta.

Egyéni sportok

Vitorlázás: Berecz Zsombor ezüstérmes az Európa-bajnokságon!

2019.05.18. 16:45
Berecz Zsombor ezüstérmet szerzett az Athénban rendezett finndingi Európa-bajnokságon.

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya: férje után Knoch Marta is visszavonult

2019.05.16. 11:15
Olimpiai bajnok férje után két hónappal csütörtökön Knoch Marta rövidpályás gyorskorcsolyázó is bejelentette visszavonulását.

Egyéni sportok

Kajak-kenu vb: 100 nap a rajtig

2019.05.15. 12:45
Száz nap múlva kezdődik Szegeden az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság, ebből az alkalomból szerdán elindítják a belvárosban a visszaszámláló órát, amely a rajtig hátralévő időt mutatja majd.

Egyéni sportok

Ritmikus gimnasztika: egyre többen sportolnak, a cél az olimpia

2019.05.04. 18:00
Három éve dolgozik új vezetés a ritmikus gimnasztika sportban, s nem kevesebbet vállalt a testület, minthogy visszaszerzi a sportág rangját és olyan hátteret biztosít a …