Knoch Viktor: "Kicsit fáj, hogy nem lettem Európa-bajnok"

Dorogi László
Dorogi László

Végéhez közeledik Knoch Viktor egyéves pihenője. A pjongcsangi aranycsapat legidősebb tagja még nem döntött a folytatásról, s bár a sikerek hiányoznak neki, a koránkelés és az edzések egyáltalán nem.

Fotó: Szupkai Gábor/Sportfaktor

Az olimpiai bajnoki címet követően az idény végén átmenetileg visszavonult. Rég hallottunk Önről, teljesen eltávolodott a sporttól?

Dehogy, ugyanúgy a csapat mellett dolgozok, csak most a pályán kívülről próbálok segíteni nekik. Igyekszem átadni azokat a dolokat, amiket a pályafutásom során tanultam, észleltem, tapasztaltam. Azt a tudást igyekszem megosztani velük, hogyan lehet sikeres az ember, hogyan kell edzeni, hogyan kell versenyezni, hogyan kell korizni a különböző helyzetekben, amelyeket a saját bőrömön tapasztaltam meg.

Csapattársból egyfajta mentorrá vált?

Mi abból a szempontból nem voltunk szerencsések, hogy soha nem álltak mellettünk a sportágban sokat tapasztalt emberek, akik elmondták volna, hogyan kell készülnünk egy olimpiára, egy világbajnokságra, egy világkupára vagy éppen egy Európa-bajnokságra úgy, hogy mi vagyunk az esélyesek. Ezt nekünk saját magunknak kellett kitapasztalnunk és most ezt a tapasztalatot átadva igyekszem segíteni a csapat fejlődését, ez tölti ki igazából a mindennapjaimat.

No meg, ha jól tudom, a gyereknevelés...

Igen, a feleségem - Marta Knoch, a szerk. - visszatért a versenysporthoz és sikerült is bronzérmet szereznie a magyar női váltóval a dordrechti Európa-bajnokságon, ezért most sokkal nagyobb szerep hárul rám a gyereknevelésből. Amíg én koriztam és ő maradt otthon a gyerekkel, addig ő látott el minden otthoni teendőt, hogy zavartalanul tudjak edzeni és készülni a megmérettetésekre, most fordult a kocka és én vagyok többet otthon.

Olimpiai bajnoki címet nyerni, vagy gyereket nevelni nehezebb?

(nevet) A maga nemében mindkettő egy nagyon-nagyon nagy és nemes feladat.

Fotó: Szupkai Gábor/Sportfaktor

Nem hiányzik a versenyzés?

Amikor nézem az Európa-bajnokságot, vagy bármely másik versenyt a tévéképernyő előtt és látom, hogy milyen sikeresek a fiúk, akkor nyilván visszahúz a szívem és hiányzik az, hogy nem vagyok ott. Tulajdonképpen kicsit fáj is, hogy soha nem lettem Európa-bajnok, mert már évek óta arról beszélgettünk, hogy egy napon együtt szeretnénk Európa- és világbajnokok lenni, de egyik sem sikerült.

Ha jól hallom a hangján, tényleg csalódott emiatt.

Olimpiai bajnokok vagyunk, ami nyilván sokkal többet jelent, mint bármilyen másik cím, de szívesen felálltam volna én is az Európa-bajnoki dobogó legfelső fokára. Amikor viszont találkozom a srácokkal és mesélik, hogy milyen korán keltek, milyen edzésük volt, milyen köridőket futottak, hány kört kellett korizniuk és milyen nehéz volt, akkor kevésbé hiányzik az élsport.

Látjuk-e még Knoch Viktort olimpián vagy egyáltalán versenyezni?

Azt kell mérlegelnem azzal kapcsolatban, akarok-e még korizni versenyszerűen, hogy van-e bennem annyi lelki és testi erő, hogy felépítsem magam és három évig még a csúcson tudjak maradni.

Akkor ez még nem dőlt el?

Márciusban kell meghoznom a döntést, hogy be szeretnék-e még állni a következő olimpiai felkészülésbe. Ezt eredetileg is így beszéltük meg az előző szezon végén és továbbra is az a terv, hogy addig emésztgetem ezt a dolgot. Az biztos, hogy egy közös családi döntés lesz, mert a feleségemmel egyszerre biztosan nem tudunk mindketten versenyszerűen korizni.

Minden sporthír egy helyen:

SportFaktor.hu

SportFaktor.hu. 43K likes. SportFaktor.hu - sport, élet, érzés

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/46307/pics/lead_800x600.jpg
Pjongcsang 2018,Téli olimpia,Rövidpályás gyorskorcsolya,Knoch Viktor,MOB

További cikkek

Egyéni sportok

Vitorlázó vb: élen a Manthényi–Domokos páros

2019.02.18. 10:30
Hat futamot követően továbbra is Majthényi Szabolcs és Domokos András duója áll az élen az új-zélandi Nelsonban zajló vitorlázó Repülőhollandi-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Nyílt vízi úszás: Rasovszky Kristóf második lett Dohában

2019.02.16. 14:50
Rasovszky Kristóf második lett a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA nyíltvízi úszásban kiírt világkupa-sorozatának idei nyitóállomásán, …

Egyéni sportok

Téli EYOF: két magyar aranyérem a zárónapon

2019.02.15. 17:10
A magyar sportolók négy érmet, közte két aranyat szereztek a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál utolsó napján Szarajevóban.

Egyéni sportok

M4 Sport-Az Év sportolója gála: Liu Shaolin Sándor és Kozák Danuta az elmúlt év legjobbja

2019.02.14. 23:10
A férfiaknál a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándort, a nőknél a kajakos Kozák Danutát választotta a …

Egyéni sportok

ÉLŐ: Év sportolója gála

2019.02.14. 20:20
Kiderül, hogy a sportújságírók kiket választottak meg a 2018-as év legjobbjainak. Élő, szöveges tudósítás.

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya: az FTC-ben folytatják a Liu és a Kruger fivérek

2019.02.13. 15:50
A Ferencvárosi Torna Club újjáalakította gyorskorcsolya-szakosztályát és leigazolta a magyar váltóval olimpiai bajnok Liu fivéreket, valamint …

Egyéni sportok

Téli EYOF: ismét van magyar ifjúsági olimpiai bajnok

2019.02.11. 19:55
Talabos Attila révén tizennégy év után született ismét magyar aranyérem a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválok (EYOF) történetében.

Egyéni sportok

Birkózás: két aranyat nyertek a magyarok

2019.02.11. 09:55
A magyar válogatott Fritsch Róbert és Lőrincz Viktor révén két aranyérmet szerzett a zágrábi kötöttfogású birkózóviadalon, amely a nemzetközi szövetség idei első ranglistaversenye volt.

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya vk: összetett győztes a férfi váltó

2019.02.09. 21:55
Az olimpiai és Európa-bajnok magyar férfi váltó lett a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának összetett győztese.

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya vk: Liu Shaolin Sándor ezüstérmes 500 méteren

2019.02.09. 18:05
A férfi váltóval olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor ezüstérmet nyert szombaton az 500 méteres versenyben a rövidpályás gyorskorcsolyázók …