Knoch Viktor: "Kicsit fáj, hogy nem lettem Európa-bajnok"

Dorogi László
Dorogi László

Végéhez közeledik Knoch Viktor egyéves pihenője. A pjongcsangi aranycsapat legidősebb tagja még nem döntött a folytatásról, s bár a sikerek hiányoznak neki, a koránkelés és az edzések egyáltalán nem.

Fotó: Szupkai Gábor/Sportfaktor

Az olimpiai bajnoki címet követően az idény végén átmenetileg visszavonult. Rég hallottunk Önről, teljesen eltávolodott a sporttól?

Dehogy, ugyanúgy a csapat mellett dolgozok, csak most a pályán kívülről próbálok segíteni nekik. Igyekszem átadni azokat a dolokat, amiket a pályafutásom során tanultam, észleltem, tapasztaltam. Azt a tudást igyekszem megosztani velük, hogyan lehet sikeres az ember, hogyan kell edzeni, hogyan kell versenyezni, hogyan kell korizni a különböző helyzetekben, amelyeket a saját bőrömön tapasztaltam meg.

Csapattársból egyfajta mentorrá vált?

Mi abból a szempontból nem voltunk szerencsések, hogy soha nem álltak mellettünk a sportágban sokat tapasztalt emberek, akik elmondták volna, hogyan kell készülnünk egy olimpiára, egy világbajnokságra, egy világkupára vagy éppen egy Európa-bajnokságra úgy, hogy mi vagyunk az esélyesek. Ezt nekünk saját magunknak kellett kitapasztalnunk és most ezt a tapasztalatot átadva igyekszem segíteni a csapat fejlődését, ez tölti ki igazából a mindennapjaimat.

No meg, ha jól tudom, a gyereknevelés...

Igen, a feleségem - Marta Knoch, a szerk. - visszatért a versenysporthoz és sikerült is bronzérmet szereznie a magyar női váltóval a dordrechti Európa-bajnokságon, ezért most sokkal nagyobb szerep hárul rám a gyereknevelésből. Amíg én koriztam és ő maradt otthon a gyerekkel, addig ő látott el minden otthoni teendőt, hogy zavartalanul tudjak edzeni és készülni a megmérettetésekre, most fordult a kocka és én vagyok többet otthon.

Olimpiai bajnoki címet nyerni, vagy gyereket nevelni nehezebb?

(nevet) A maga nemében mindkettő egy nagyon-nagyon nagy és nemes feladat.

Fotó: Szupkai Gábor/Sportfaktor

Nem hiányzik a versenyzés?

Amikor nézem az Európa-bajnokságot, vagy bármely másik versenyt a tévéképernyő előtt és látom, hogy milyen sikeresek a fiúk, akkor nyilván visszahúz a szívem és hiányzik az, hogy nem vagyok ott. Tulajdonképpen kicsit fáj is, hogy soha nem lettem Európa-bajnok, mert már évek óta arról beszélgettünk, hogy egy napon együtt szeretnénk Európa- és világbajnokok lenni, de egyik sem sikerült.

Ha jól hallom a hangján, tényleg csalódott emiatt.

Olimpiai bajnokok vagyunk, ami nyilván sokkal többet jelent, mint bármilyen másik cím, de szívesen felálltam volna én is az Európa-bajnoki dobogó legfelső fokára. Amikor viszont találkozom a srácokkal és mesélik, hogy milyen korán keltek, milyen edzésük volt, milyen köridőket futottak, hány kört kellett korizniuk és milyen nehéz volt, akkor kevésbé hiányzik az élsport.

Látjuk-e még Knoch Viktort olimpián vagy egyáltalán versenyezni?

Azt kell mérlegelnem azzal kapcsolatban, akarok-e még korizni versenyszerűen, hogy van-e bennem annyi lelki és testi erő, hogy felépítsem magam és három évig még a csúcson tudjak maradni.

Akkor ez még nem dőlt el?

Márciusban kell meghoznom a döntést, hogy be szeretnék-e még állni a következő olimpiai felkészülésbe. Ezt eredetileg is így beszéltük meg az előző szezon végén és továbbra is az a terv, hogy addig emésztgetem ezt a dolgot. Az biztos, hogy egy közös családi döntés lesz, mert a feleségemmel egyszerre biztosan nem tudunk mindketten versenyszerűen korizni.

Minden sporthír egy helyen:

SportFaktor.hu

SportFaktor.hu. 43K likes. SportFaktor.hu - sport, élet, érzés

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/46307/pics/lead_800x600.jpg
Pjongcsang 2018,Téli olimpia,Rövidpályás gyorskorcsolya,Knoch Viktor,MOB

További cikkek

Egyéni sportok

Hivatalos: Budapestről rajtol a Giro d'Italia 2020-ban!

2019.04.15. 15:35
Hivatalosan is bejelentették azt, amit már lehetett sejteni: jövőre Magyarországról indul a legendás kerékpáros körverseny, a Giro d'Italia.

Egyéni sportok

Vívás: megvédte világbajnoki címét a párbajtőr-válogatott!

2019.04.14. 22:00
Magabiztos vívással megvédte címét a magyar junior férfi párbajtőr-válogatott vasárnap, a Torunban rendezett korosztályos vívó-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Birkozó EB: magyar bronz Bukarestben

2019.04.13. 19:25
A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában Szilvássy Erik bronzéremmel debütált a felnőttek között a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon.

Egyéni sportok

Vívás: sportágtörténeti világbajnoki cím!

2019.04.09. 06:25
A sportág történetében először aranyérmet nyert a junior magyar női kardcsapat a lengyelországi Torunban zajló korosztályos vívó-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Ritmikus gimnasztika: óriási magyar siker

2019.04.07. 08:15
Nem szoktunk hozzá ahhoz, hogy magyar ritmikus gimnasztikázó sikerről szóljanak a hírek, most ez mégis megtörtént.

Egyéni sportok

Gyorskorcsolya: Visszavonul az olimpiai bajnok Knoch Viktor

2019.03.22. 09:30
Befejezi sportolói karrierjét a phjongcshangi téli olimpia aranyérmese, Knoch Viktor. A rövidpályás gyorskorcsolyázó egy éve már nem versenyzett a Nemzeti Sportnak adott interjúban …

Egyéni sportok

Európa Játékok: 100 nap múlva rajt

2019.03.14. 13:55
Alig 100 nap múlva rendezik a II. Európa Játékokat, a 15 sportágat felvonultató multisport-eseményre június 21. és június 30. között kerül sor Minszkben.

Egyéni sportok

Kiállnak a levendégmunkásozott Liu Shaolin Sándor mellett az FTC bajnokai

2019.03.13. 16:20
A 444. hu egyik hétvégi posztjában kínai vendégmunkásnak nevezte az olimpiai bajnok sportolót. Az FTC olimpiai bajnokai, sportolói, edzői és sport …

Egyéni sportok

Rp. gyorskorcsolya vb: bronzérmes a férfi váltó

2019.03.10. 16:15
Az olimpiai bajnok magyar férfi váltó vasárnap bronzérmes lett a rövidpályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságán.

Egyéni sportok

Rp. gyorskorcsolya vb: ez nem Liu Shaolin vb-je, 1000 méteren is kizárták

2019.03.10. 15:15
Egyik magyar sem került döntőbe 1000 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságán, a legmesszebb Liu Shaolin Sándor jutott, akit …