Rövidpályás-gyorskorcsolya vb: Liu Shaolin Sándor célja a döntő

Kecskés István
Kecskés István

A magyar csapat az elmúlt négy évben mindig szerzett érmet a rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságokon, ugyanakkor mind a versenyzők, mind a szakvezetés szerint ezt minden eddiginél nehezebb lesz megismételni Szófiában.

Fotó: Facebook / hunskate

„A tavalyi téli olimpia után a szokottnál jóval nagyobb szünetet tartottunk, de a szezon ezúttal is ugyanolyan hosszú volt, mint korábban, viszont így a sportolók könnyebben elfogytak az idény végére. Ennek ellenére most se csinálnánk másképpen, szükség volt a hosszabb pihenőre” – mondta az MTI érdeklődésére Bánhidi Ákos csapatmenedzser, aki hozzátette, az év folyamán sérülés miatt elvesztették Liu Shaoangot és Sziliczei-Német Rebekát, ami szintén negatívan befolyásolhatja az eredményességet, főleg előbbi esetében a férfi csapatét.

A kínai Csing Csanggal együtt az év edzőjének választott szakember úgy vélte, Liu Shaolin Sándor ennek ellenére mindig képes lehet dobogós helyen zárni, de a váltóval hozzá hasonlóan olimpiai bajnok öccse nélkül jóval nehezebb dolga lesz, ráadásul az Európa-bajnokság előtt megsérült bokája mai napig nem gyógyult meg teljesen.

„Összetenném a két kezem, ha döntőbe jutnánk a váltóval” – mondta az olimpiai és Európa-bajnok, valamint világkupagyőztes és világcsúcstartó négyesről Liu Shaolin, aki úgy vélte, a kézközépcsonttörést szenvedett testvére hiányában nem reális, hogy begyűjtse a kvartett az egyetlen hiányzó címet. Az egyéni küzdelmeket illetően kijelentette, 500 méteren lehet a legjobb esélye, mert a legrövidebb távon van a legkisebb szerepe a taktikának, ott sokkal inkább a gyorsaság számít.

„Az utolsó két világkupa tulajdonképpen speciális felkészülés volt számomra, hogy megálljam a helyem egyedül is. Sokat tanultam a futamokból, főleg amikor egyszer három dél-koreaival szerepeltem együtt a döntőben” - tette hozzá.

Az év férfi sportolója szerint éppen a távol-keleti ország képviselői lehetnek a legnagyobb riválisok, akik az idény végére bombaformába kerültek, személyes célkitűzésként pedig azt fogalmazta meg, mindenképpen szeretne legalább egy döntőben szerepelni.

Sérülése ellenére Liu Shaoang a vb előtti közvetlen felkészülésben is segített társainak és szurkolóként jelen lesz a bolgár fővárosban is, hiányában viszont fontos feladat hárul a stafétával ugyancsak ötkarikás aranyérmes Burján Csabára, mivel egy versenyzőnek a legjobb nyolc, egy másiknak pedig 16 között kell végeznie összetettben, hogy a jövő évi vb-n is három magyar indulhasson egyéniben. A harmadik magyar egyéni induló Varnyú Alex lesz, a váltó negyedik embere az amerikai születésű Krueger Cole, a tartalék pedig a juniorkorú Sziklási András.

A nőknél hosszú idő után nem indulhat vb-n a magyar váltó, mert az öt vk-állomáson nem jutott a legjobb nyolc közé, de amint Bánhidi elmondta, ez volt a realitás ettől az átalakulóban lévő csapattól, főleg miután Achilles-ín sérüléssel kidőlt Sziliczei-Német. Emiatt csak két egyéni versenyző, a 20 éves Jászapáti Petra és a 19 esztendős Bácskai Sára Luca áll rajthoz, ők viszont a jelenlegi szezonban egyaránt nagy lépést tettek a közvetlen élmezőny megközelítésében: előbbi pályafutása során először nyert vk-versenyt, utóbbi pedig kétszer futott döntőben.

A magyarok egyetlen világbajnoki címét a 23 éves Liu Shaolin szerezte 2016-ban 500 méteren, ezenkívül hat ezüst- és három bronzérem volt a termés az elmúlt négy vb-n. Legutóbb Montrealból egyetlen dobogós pozícióval, Liu Shaolin összetettben elért második helyével távoztak a magyarok.

Szófia 1999 és 2010 után harmadszor ad otthont vb-nek, amelyen pénteken a selejtezőket rendezik, szombaton az 500 és az 1500 méter küzdelmeit, valamint a váltók elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méter és a staféták fináléi szerepelnek a programban.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/47543/pics/lead_800x600.jpg
rövid pályás gyorskorcsolya,MOB,Liu Shaolin Sándor,Rövidpályás gyorskorcsolya

További cikkek

Egyéni sportok

Debrecenben rendezik a 2020-as rövidpályás gyorskorcsolya Eb-t

2019.03.19. 08:10
A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) döntése nyomán Debrecen rendezheti 2020-ban a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságot. A magyar szövetség (MOKSZ) …

Egyéni sportok

Európa Játékok: 100 nap múlva rajt

2019.03.14. 13:55
Alig 100 nap múlva rendezik a II. Európa Játékokat, a 15 sportágat felvonultató multisport-eseményre június 21. és június 30. között kerül sor Minszkben.

Egyéni sportok

Kiállnak a levendégmunkásozott Liu Shaolin Sándor mellett az FTC bajnokai

2019.03.13. 16:20
A 444. hu egyik hétvégi posztjában kínai vendégmunkásnak nevezte az olimpiai bajnok sportolót. Az FTC olimpiai bajnokai, sportolói, edzői és sport …

Egyéni sportok

Rp. gyorskorcsolya vb: bronzérmes a férfi váltó

2019.03.10. 16:15
Az olimpiai bajnok magyar férfi váltó vasárnap bronzérmes lett a rövidpályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságán.

Egyéni sportok

Rp. gyorskorcsolya vb: ez nem Liu Shaolin vb-je, 1000 méteren is kizárták

2019.03.10. 15:15
Egyik magyar sem került döntőbe 1000 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságán, a legmesszebb Liu Shaolin Sándor jutott, akit …

Autó-motor

Közvetítések: kezdődik a MotoGP, képernyőn a MU és a Real Madrid

2019.03.10. 07:30
Elképesztően változatos programmal zárul a hét amelyben a rövidpályás gyorskorcsolya-vb, kézilabda-közvetítések, a MotoGP szezonnyitója és NBA-mérkőzés is …

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya vb: döntős a férfi váltó

2019.03.09. 17:35
Liu Shaolin Sándor utolsó kanyarbeli bravúros előzésének köszönhetően döntőbe jutott az olimpiai bajnok férfi váltó a rövidpályás gyorskorcsolyázók szófiai …

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya vb: 500-on is kizárták Liu Shaolin Sándort

2019.03.09. 16:15
Liu Shaolin Sándort hibás rajt miatt kizárták az 500 méteres döntőben a szófiai világbajnokságon.

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya vb:Burján Csaba 13. lett 1500 méteren

2019.03.09. 15:20
Legjobb magyarként a kisdöntős Burján Csaba a 13. helyen végzett 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságának szombati napján.

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya vb: Liu Shaolint kizárták 1500 méteren

2019.03.09. 14:25
A három magyar közül egyik sem jutott fináléba 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságának szombati napján: Burján Csaba a …