Rövidpályás-gyorskorcsolya vb: Liu Shaolin Sándor célja a döntő

Kecskés István
Kecskés István

A magyar csapat az elmúlt négy évben mindig szerzett érmet a rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságokon, ugyanakkor mind a versenyzők, mind a szakvezetés szerint ezt minden eddiginél nehezebb lesz megismételni Szófiában.

Fotó: Facebook / hunskate

„A tavalyi téli olimpia után a szokottnál jóval nagyobb szünetet tartottunk, de a szezon ezúttal is ugyanolyan hosszú volt, mint korábban, viszont így a sportolók könnyebben elfogytak az idény végére. Ennek ellenére most se csinálnánk másképpen, szükség volt a hosszabb pihenőre” – mondta az MTI érdeklődésére Bánhidi Ákos csapatmenedzser, aki hozzátette, az év folyamán sérülés miatt elvesztették Liu Shaoangot és Sziliczei-Német Rebekát, ami szintén negatívan befolyásolhatja az eredményességet, főleg előbbi esetében a férfi csapatét.

A kínai Csing Csanggal együtt az év edzőjének választott szakember úgy vélte, Liu Shaolin Sándor ennek ellenére mindig képes lehet dobogós helyen zárni, de a váltóval hozzá hasonlóan olimpiai bajnok öccse nélkül jóval nehezebb dolga lesz, ráadásul az Európa-bajnokság előtt megsérült bokája mai napig nem gyógyult meg teljesen.

„Összetenném a két kezem, ha döntőbe jutnánk a váltóval” – mondta az olimpiai és Európa-bajnok, valamint világkupagyőztes és világcsúcstartó négyesről Liu Shaolin, aki úgy vélte, a kézközépcsonttörést szenvedett testvére hiányában nem reális, hogy begyűjtse a kvartett az egyetlen hiányzó címet. Az egyéni küzdelmeket illetően kijelentette, 500 méteren lehet a legjobb esélye, mert a legrövidebb távon van a legkisebb szerepe a taktikának, ott sokkal inkább a gyorsaság számít.

„Az utolsó két világkupa tulajdonképpen speciális felkészülés volt számomra, hogy megálljam a helyem egyedül is. Sokat tanultam a futamokból, főleg amikor egyszer három dél-koreaival szerepeltem együtt a döntőben” - tette hozzá.

Az év férfi sportolója szerint éppen a távol-keleti ország képviselői lehetnek a legnagyobb riválisok, akik az idény végére bombaformába kerültek, személyes célkitűzésként pedig azt fogalmazta meg, mindenképpen szeretne legalább egy döntőben szerepelni.

Sérülése ellenére Liu Shaoang a vb előtti közvetlen felkészülésben is segített társainak és szurkolóként jelen lesz a bolgár fővárosban is, hiányában viszont fontos feladat hárul a stafétával ugyancsak ötkarikás aranyérmes Burján Csabára, mivel egy versenyzőnek a legjobb nyolc, egy másiknak pedig 16 között kell végeznie összetettben, hogy a jövő évi vb-n is három magyar indulhasson egyéniben. A harmadik magyar egyéni induló Varnyú Alex lesz, a váltó negyedik embere az amerikai születésű Krueger Cole, a tartalék pedig a juniorkorú Sziklási András.

A nőknél hosszú idő után nem indulhat vb-n a magyar váltó, mert az öt vk-állomáson nem jutott a legjobb nyolc közé, de amint Bánhidi elmondta, ez volt a realitás ettől az átalakulóban lévő csapattól, főleg miután Achilles-ín sérüléssel kidőlt Sziliczei-Német. Emiatt csak két egyéni versenyző, a 20 éves Jászapáti Petra és a 19 esztendős Bácskai Sára Luca áll rajthoz, ők viszont a jelenlegi szezonban egyaránt nagy lépést tettek a közvetlen élmezőny megközelítésében: előbbi pályafutása során először nyert vk-versenyt, utóbbi pedig kétszer futott döntőben.

A magyarok egyetlen világbajnoki címét a 23 éves Liu Shaolin szerezte 2016-ban 500 méteren, ezenkívül hat ezüst- és három bronzérem volt a termés az elmúlt négy vb-n. Legutóbb Montrealból egyetlen dobogós pozícióval, Liu Shaolin összetettben elért második helyével távoztak a magyarok.

Szófia 1999 és 2010 után harmadszor ad otthont vb-nek, amelyen pénteken a selejtezőket rendezik, szombaton az 500 és az 1500 méter küzdelmeit, valamint a váltók elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méter és a staféták fináléi szerepelnek a programban.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/47543/pics/lead_800x600.jpg
rövid pályás gyorskorcsolya,MOB,Liu Shaolin Sándor,Rövidpályás gyorskorcsolya

További cikkek

Egyéni sportok

Vitorlázás: Berecz Zsombor ezüstérmes az Európa-bajnokságon!

2019.05.18. 16:45
Berecz Zsombor ezüstérmet szerzett az Athénban rendezett finndingi Európa-bajnokságon.

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya: férje után Knoch Marta is visszavonult

2019.05.16. 11:15
Olimpiai bajnok férje után két hónappal csütörtökön Knoch Marta rövidpályás gyorskorcsolyázó is bejelentette visszavonulását.

Egyéni sportok

Kajak-kenu vb: 100 nap a rajtig

2019.05.15. 12:45
Száz nap múlva kezdődik Szegeden az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság, ebből az alkalomból szerdán elindítják a belvárosban a visszaszámláló órát, amely a rajtig hátralévő időt mutatja majd.

Egyéni sportok

Ritmikus gimnasztika: egyre többen sportolnak, a cél az olimpia

2019.05.04. 18:00
Három éve dolgozik új vezetés a ritmikus gimnasztika sportban, s nem kevesebbet vállalt a testület, minthogy visszaszerzi a sportág rangját és olyan hátteret biztosít a …

Egyéni sportok

MOB: Kulcsár Krisztián szerint nem áll jobban a magyar sport, mint Rio előtt

2019.05.03. 11:55
Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint a magyar sport nem áll jobban az ötkarikás versenyszámokban, mint a 2016-os …

Egyéni sportok

Sakk: Szabó László az egyetlen elnökjelölt

2019.04.29. 16:40
Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) vezetője lesz az egyetlen elnökjelölt a Magyar Sakkszövetség (MSSZ) jövő szombati tisztújító közgyűlésén.

Egyéni sportok

Sportlövő vk: Péni István a világ élvonalában

2019.04.24. 13:25
Péni István az alapversenyből első helyen jutott a férfi kisöbű szabadpuska szám döntőjébe, melyben a negyedik helyen zárt az olimpiai kvalifikációs pekingi sportlövő világkupa-verseny …

Egyéni sportok

Ökölvívás: hetven éves a müncheni olimpia bajnoka

2019.04.23. 10:55
Hetvenéves Gedó György olimpiai és Európa-bajnok ökölvívó, az egyetlen magyar bokszoló, aki négy olimpián vett részt.

Egyéni sportok

Hivatalos: Budapestről rajtol a Giro d`Italia 2020-ban!

2019.04.15. 15:35
Hivatalosan is bejelentették azt, amit már lehetett sejteni: jövőre Magyarországról indul a legendás kerékpáros körverseny, a Giro d'Italia.

Egyéni sportok

Vívás: megvédte világbajnoki címét a párbajtőr-válogatott!

2019.04.14. 22:00
Magabiztos vívással megvédte címét a magyar junior férfi párbajtőr-válogatott vasárnap, a Torunban rendezett korosztályos vívó-világbajnokságon.