Női jégkorong divízió I/A-vb: tornagyőztesként jutott fel a magyar válogatott!

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A magyar női jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte Ausztriát a budapesti divízió I/A-világbajnokság utolsó mérkőzésén és így első helyen jutott fel a világelitbe. 

Magyarország–Ausztria 2-1

Fotó: MTI

Miután a délutáni mérkőzésen Dánia legyőzte Norvégiát  eldőlt, hogy a magyar női jégkorong-válogatott története során először feljut az A-csoportba. Az utolsó Ausztria elleni mérkőzésnek már csak az volt a tétje, hogy a mieink hányadik helyen jutnak fel. 

Az utolsó mérkőzés során Mayer Fruzsina is visszatért sérüléséből, így a teljes magyar csapat játszhatott "örömhokit" a képosztásmegyeri publikum előtt. 

A mérkőzést divízió 1-es világbajnokhoz méltó módon kezdte a csapat, hiszen Gasparics Fanni révén már a 21. másodpercben megszületett a vezető gól. Az ezt követő percek kemény játékot és sok kiállítást hoztak és nem sokkal később az osztrákok Meixner szólója végén egyenlítettek. Az eredmény sokáig nem változott az 1-1 mindkét csapat számára tökéletesnek minősült.

A második játékrész elején Huszák járt közel a góllövéshez, de védett az osztrák kapus. A magyar hölgyek nagyon pontatlanul játszottak, de Németh Anikó védéseinek köszönhetően sikerült tartani az eredményt. A magyar csapatból Pintér Hanna járt a legközelebb a góllövéshez, de Erkt is remekelt az osztrák kapuban. 

Az utolsó harmadra aztán feljavult a hazai csapat játéka. Egyértelműen dominálta a játékot csapatunk de Kiss-Simon Franciska és Jókai Szilágyi Zsófia is ziccert hibázott. A gólcsendet aztán végül a hazaiak törték meg: Gasparics szólójánál még védett az osztrák kapus, de Németh Bernadett a kapuba bombázta a korongot. 

Az osztrákok ezzel az eredménnyel visszaestek a harmadik helyre és elkeseredetten kezdtek támadni. Az utolsó két percben Németh kiállítása miatt már 6 a 4 ellen támadott nyugati szomszédunk csapata, de a magyar játékosok hősiesen kivédekezték ezt az időszakot.

Magyarország 2-1-re megnyerte a mérkőzést és így első helyen jutott fel az A-csoportba. A második helyen délutáni győzelme miatt Dánia jutott fel. A jövő évi elit-világbajnokságot a sportág őshazájában, Kanadában rendezik. 

A világbajnokság legjobb játékosának Gasparics Fannit választották, aki 5 góljával a torna gólkirálynője, 11 pontjával a világbajnokság legtöbb pontot szerző játékosa lett. A torna legjobb magyar játékosa Averi Nooren lett. 

A világbajnokság végeredménye:

1. Magyarország  5 4 0 1 0 20:6 13
2. Dánia  5 3 0 0 2 18:16 9
3. Norvégia  5 3 0 0 2 12:10 9
4. Ausztria 5 2 1 0 2 20:13 8
5. Szlovákia  5 1 1 1 2 7:12 6
6. Olaszország 5 0 0 0 5 3:23 0

A világbajnok magyar válogatott kerete:

kapusok: Nehring Stephanie, Németh Anikó, Tóth Zsófia 
hátvédek: Grkovic Jelena, Kiss-Simon Franciska, Kreisz Emma, Mayer Fruzsina, Németh Bernadett, Odnoga Lotti, Tóth Enikó
csatárok: Dabasi Réka, Gasparics Fanni, Gowie Alexandra, Horváth Tifani, Huszák Alexandra, Jókai-Szilágyi Kinga, Jókai-Szilágyi Zsófia, Kiss Andrea, Nooren Averi, Pintér Hanna, Pintér Lili, Római Alexandra, Seregély Mira

Szövetségi kapitány: Pat Cortina
Edző: Mika Väärälä
Kapusedző: Budai Krisztián
Videoedző: Kis András
Erőnléti edző: dr. Benczenleitner Ottó
Fizioterapeuta: Magyar Orsolya
Sportmasszőr: Albert Anna
Felszerelésmenedzser: Szabó Dávid
Csapatorvos: dr. Széplaki Attila
Csapatvezető: Jasó Judit

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/48366/pics/lead_800x600.jpg
Jégkorong,magyar jégkorong-válogatott

További cikkek

Csapatsportok

Jégkorong divízió I/A-vb: jól van és jól reagál a kezelésre a szövetségi kapitány

2019.04.25. 10:05
Jól van és jól reagál a kezelésre Jarmo Tolvanen, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya, aki betegség miatt …

Amerika

NHL: a liga történetének harmadik leghosszabb hetedik meccsén esett ki a címvédő (videó)

2019.04.25. 09:30
A második hosszabbításban Brock McGinn gólja jelentette a továbbjutást a Carolinának, így idén biztosan nem lesz …

Csapatsportok

Jégkorong vb: betegség miatt nem utazhatott el a magyarokkal a szövetségi kapitány

2019.04.24. 11:25
Jarmo Tolvanen, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya betegség miatt nem utazhat el a nurszultani divízió I/A …

Amerika

NHL: őrületes izgalmak közepette esett ki az előző szezon döntőse

2019.04.24. 10:45
A Vegas Golden Knights 5-4-re kikapott San Joséban a Sharks elleni párharc hetedik mérkőzésén és így az előző szezon döntőse kiesett a rájátszás első …

Amerika

NHL: három év után újra a playoff második körében a Dallas

2019.04.23. 08:25
A Starts hosszabbítás után legyőzte a Nashville-t, így 4-2-es összesítéssel kiütötte a Predatorst és a rájátszás második körébe jutott. Hetedik meccs dönt a …

Csapatsportok

Jégkorong: kijelölték a magyar világbajnoki keretet az I/A-világbajnokságra

2019.04.22. 16:45
Kialakult a nurszultani divízió I/A világbajnokságra készülő magyar jégkorong-válogatott 23 fős kerete.

Amerika

NHL: hátrányból fordítva egyenlített a Boston

2019.04.22. 11:30
Hiába dönthette volna el a továbbjutás kérdését a Toronto Maple Leafs a Boston Bruins 4-2-es győzelmével egyenlített, így 3-3 az állás összesítésben.

Amerika

NHL: bejutott az elődöntőbe a St. Louis Blues (videó)

2019.04.21. 10:10
A St. Louis Blues 3–2-re nyert a Winnipeg Jets ellen, és 4–2-es összesítéssel bejutott a Nyugati főcsoport elődöntőjébe. A Washington Capitals kiütéssel válaszolt a Carolinának.

Csapatsportok

Jégkorong: kiütötte az olaszokat a vb-re készülő férfi válogatott

2019.04.21. 09:15
A nur-szultani divízió I/A-s világbajnokságra készülő magyar férfi jégkorong-válogatott 6-1-re legyőzte az A csoportos Olaszországot felkészülési …

Csapatsportok

Közvetítések: folytatódnak az európai topligák küzdelmei

2019.04.21. 07:30
Élőben a német, a spanyol és a francia bajnokság meccsei. Emellett lesz még kosárlabda, kézilabda és jégkorong is a kínálatban.