Mégis honnan érkeztek meg az elitbe ezek a csodálatos magyar lányok?

Dorogi László
Dorogi László

A magyar női jégkorong-válogatott fennállása során először szerepelhet 2020-ban A csoportos világbajnokságon, miután szombaton megnyerte a budapesti Divízió I/A-s vb-t. Pat Cortina szövetségi kapitány lányai olyan együtteseket előztek meg és győztek le a káposztásmegyeri tornán, mint az 1992 után először az elitbe jutó Dánia, vagy a jégkorong-nemzetnek számító Norvégia és Ausztria csapata. Pedig a gyökerek nélküli női jégkorong mindössze két évtized alatt nőtt ki itthon a földből és változott egy gyenge, egészen apró magocskából varázslatos orchideává, aminek most egy egész világ jár a csodájára.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Pat Cotina neve gyakorlatilag garancia a csodálatos magyar jégkorong sikerek elérésére. Melyik magyar hokikedvelő ne fújná álmából felébresztve is, hogy az olasz felmenőkkel rendelkező kanadai tréner vezérletével jutott fel története során először a magyar férfi jégkorong-válogatott az elitbe, azon a csodálatos szapporói délutánon. A hokitörténelem első szövetségi kapitányaként Cortina most már elmondhatja magáról, hogy nemcsak egy férfi, hanem egy női felnőtt válogatottat is a legjobbak közé vezetett, s nekünk oly szívmelengető érzés, hogy ezt a bravúrt most ismét egy magyar csapattal hajtotta végre. Mert ne legyenek illúzióink, ez is bravúr a javából, akárcsak a fiúk sikere 2008-ban.

A globális női jégkorongról elmondható, hogy az 1990-es évek óta folyamatosan fejlődő pályán mozog, abban az évben rendeztek először világbajnokságot a hölgyek számára, majd nyolc évvel később Naganóban már a téli olimpiai programba is bekerült a női hoki. A Nemzetközi Jégkorong Szövetség statisztikái szerint 2007 és 2018 között a világ női jégkorongozóinak száma 153 665-ről 205 674 játékosra emelkedett, ám Magyarországon mindössze 1031 aktív igazolással rendelkező női játékost regisztráltak 2019 januárjában, most viszont hivatalosan is a világ tíz legjobb csapata közé jutottak ennek a meglehetősen miniatűrnek számító hokinemzetnek a lányai - az adatok ismeretében ez egészen szürreális tény.

Pedig az 1990-es évek elejéig még csak csíráját sem fedezhettük volna fel a gondolatnak, hogy bárki is hokicsapatot verbuváljon lányokból, mígnem 1991 decemberében az akkoriban az újpesti utánpótlásban dolgozó Balogh Tibor - aki aztán később a női jégkorong-válogatott történetének első szövetségi kapitánya lett - megalapította az első női jégkorongklubot, amely később aztán MAC Marilyn néven az első tizenegy magyar bajnoki címet egyaránt bezsebelte. A korábbi válogatott kapus a szó legszorosabb értelmében egy maréknyi - féltucat - lánnyal kezdett el a közös munkát és kezdett el felépíteni valami olyasmit, ami akkoriban tulajdonképpen elképzelhetetlennek tűnt Magyarországon. Nem sokkal később Szilassy Béla is megalapította saját egyesületét és szépen lassan egyre több helyen kaptak lehetőséget a lányok a jégkorongozásra.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az első magyar bajnokság 1994-ben rajtolt el, nem meglepő módon a lehető legamatőrebb körülmények között. A női hoki egyik első honi úttörője, Hegyi Márta a womenshockey.hu-n úgy emlékezett vissza, hogy az edzéseik nem ritkán vasárnap reggel héttől kezdődtek, mert ekkor kaptak csak szabad jégidőt az újpesti jégpályán, ennek fényében kész csoda, hogy három évvel később már első hivatalos mérkőzését játszhatta le a magyar női jégkorong válogatott. 1997. március 1-én a Budapest Sportarénában az Európa Bajnokságot is megjárt Nagy-Britanniát fogadta Balogh Tibor együttese, s szenvedett 8-0-s vereséget, ám ez egyáltalán nem vette el a lányok kedvét és az egy nappal későbbi "visszavágón" már csak 5-1-re kaptak ki az angoloktól, a magyar válogatott első hivatalos gólját Vörös Eszter szerezte meg.

Akkor persze még teljességgel elképzelhetetlen volt a nemzeti csapat tagjai számára, hogy valaha is a jégkorongból éljenek meg, bő húsz évvel később meg már szinte természetesnek tűnik, hogy az Egyesült Államokban, Kanadában Svédországban, vagy Ausztriában profiskodó játékos is tagja a válogatottnak. A magyar válogatott A csoportba jutásának azért volt előszele, hiszen az U18-as válogatott 2012-ben Norvégiában csodával határos módon kiharcolta az elitbe jutást, sőt, egy évvel később a bennmaradás is sikerült a lányoknak Finnországban, ami talán még ennél is nagyobb sikernek számított.

A mostani Divízió I/A-s világbajnoki csapatban szereplő Horváth Tiffany úgy fogalmazott egy interjúban, hogy Magyarországon ma több lehetősége van kitörni egy női jégkorongozónak, mint a férfiaknak.

"Az egész világon respektjük van a magyar lányoknak, a külföldi csapatok tárt karokkal várnak minket. Ha valaki máshol szeretné folytatni a jégkorongot és a tanulást, az ajtó nyitva áll"

- mondta akkor. És ezek a mondatok soha nem hangozhattak el volna a szájából, ha nincs néhány lelkes és elhivatott "őrült" a kilencvenes évek elején, akik szívükön viselik a sportág női szakágának honi megszületését.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A jelenlegi válogatott magját a Kanadai Magyar Hokiklub felnőtt csapata adja, amely 2016-ban első magyar klubcsapatként jutott el az osztrák bázisú EWHL (Elite Women`s Hockey League) négyes döntőjébe, 2019-ben pedig első magyar csapatként meg is nyerte a bajnokságot - azt a bajnokságot ahol a MAC Marilyn és a Ferencváros egyesített csapata Budapest U25 Select néven szintén elindult. S ha már Ferencváros, a szintén osztrák bázisú DEBL bajnokságot a zöld-fehérek lánycsapata nyerte meg, ennek fényében pedig aligha nevezhető kifutott eredménynek a budapesti Divízió I/A-s világbajnoki cím. Még akkor sem, ha a nemzeti csapat 2010-ben még a Divízió II/A csoportban a harmadik helyen végzett Ausztráliában.

Hogy mire lesz képes a csapat az elitben és hogy marad-e Pat Cortina a szövetségi kapitányi székben, azt egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy női jégkorong mérkőzésen még soha nem voltak jelen annyian, mint a szombat esti Magyarország-Ausztria találkozón. Ennél nagyobb reklám pedig aligha kell a hoki női szakágának.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/48379/pics/lead_800x600.jpg
Jégkorong,magyar jégkorong-válogatott

További cikkek

Amerika

NHL: hosszabbított újonc "csodakapusával" a bajnok St. Louis

2019.07.14. 09:50
Szerződést hosszabbított újonc kapusával, Jordan Binningtonnal az észak-amerikai profi jégkorongligában bajnoka a St. Louis Blues.

Amerika

NHL: visszavonul a háromszoros Stanley-kupa-győztes

2019.07.11. 09:45
A Pittsburgh Penguins jégkorongozója, Matt Cullen huszonegy szezon után fejezi be pályafutását.

Amerika

NHL: visszavonult a Florida legendás kapusa, Roberto Luongo

2019.06.26. 20:30
Bejelentette visszavonulását Roberto Luongo, az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) legendás kapusa.

Csapatsportok

NHL: kiderült, hogy ki a legértékesebb játékos

2019.06.20. 10:55
Az orosz Nyikita Kucserovot választották meg az észak-amerikai jégkorong-bajnokság (NHL) legértékesebb játékosának (MVP).

Amerika

NHL: gigaszerződést kapott a San José sztárbekkje

2019.06.18. 09:00
Az idei szezonban főcsoport-döntőig jutó kaliforniai alakulat nyolc évre szóló, 92 millió dolláros szerződést kötött Erik Karlsonnal.

Amerika

NHL: története során először bajnok a St. Louis Blues

2019.06.13. 05:40
A St. Louis Blues története során először hódította el a Stanley-kupát, miután a döntő hetedik mérkőzésén 4-1-re győzött a Boston Bruins otthonában.

Amerika

ÉLŐ: Boston Bruins - St. Louis Blues - Stanley-kupa-döntő, 7. mérkőzés

2019.06.13. 02:00
Melyik csapat nyeri az NHL döntőjét? A mindent eldöntő hetedik mérkőzésen kiderül. Tartsanak élő szöveges közvetítésünkkel.

Csapatsportok

Jégkorong: magyar kézbe kerül az osztrák központú női liga

2019.06.11. 11:05
A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) átveszi Európa egyik legszínvonalasabb női jégkorongbajnokságának, a nagy presztízsű Elite Women's Hockey League-nek (EWHL) a …

Amerika

NHL: elmaradt a zenés mulatság, a kíméletlen Boston életben maradt

2019.06.10. 10:55
Hetedik meccs dönt a Stanley-kupa győztes kilétéről az NHL rájátszásában, a Boston St. Louisban tudott nyerni és hazai pályán zárhatja le a párharcot.

Csapatsportok

Jégkorong: a vezetőedző öccse a DVTK Jegesmedvékhez igazolt

2019.06.08. 12:40
A szlovén válogatott David Rodman a szlovák élvonalban szereplő DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapatához igazolt.