Ritmikus gimnasztika: egyre többen sportolnak, a cél az olimpia

Kecskés István
Kecskés István

Három éve dolgozik új vezetés a ritmikus gimnasztika sportban, s  nem kevesebbet vállalt a testület, minthogy visszaszerzi a sportág rangját és olyan hátteret biztosít a sprtolóknak, amelynek köszönhetően ismét lesz magyar rg-s az olimpián. 

Fráter Viktória volt az utolsó magyar, aki ritmikus gimnasztikázóként olimpiai kvótát szerzett. 1992-ben, 1996-ban, 2000-ben volt ott a játékokon, azóta azonban egyetlen utódnak sem sikerült kiharcolnia a részvételt. Ennek egyik oka az lehetett, hogy a sportág igencsak beszűkült, vagyis kevesen választották igazi versenysportnak az rg-t. 

A szövetség új vezetésének első lépés az volt, hogy 52-re emelte a szövetség egyesületi tagságát és kialakította a versenysport mellett a szabadidősport kategóriát is. Fontos lépés volt ez, hiszen a sportolók átlagéletkora igen alacsony, más egészen kicsi gyerekként elkezdik az edzések látogatását a gyerekek. Azért kell már óvodásként bekapcsolódni az rg edzésekbe, mert ez az időszak szoktatja hozzá a szervezetet a későbbi napi 5-6 órás sportoláshoz.

A szövetségben úgy vélik, hogy minél szélesebb tömegbázist biztosítanak a kiválasztáshoz, annál valószínűbb, hogy sok tehetséges kislány a legnőiesebb sportágat, az rg-t választja. Ha nagyobb lesz a tehetségek közötti választék, akkor nagyobb az esély arra, hogy megtalálják Fráter Viktória, vagy Sinkó Andrea (1988-ban hatodik volt a szöuli olimpián) utódját. 

2019 immár kvalifikációs év és a tömegesítésnek, valamint a válogatási elvek megváltoztatásának köszönhetően jó esély van arra, hogy idén magyar rg-s is szerezzen olimpiai kvótát. 

Címkék: MOB, rg
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/48717/pics/lead_800x600.jpg
MOB,rg

További cikkek

Egyéni sportok

Torna: egyre látványosabb az előrelépés

2018.08.17. 08:35
Dr. Magyar Zoltán a MOB elnökségének a taga, a Magyar Torna Szövetség elnöke, értékelte a három érmet – Dévai Boglárka aranyérmét, a junior Balázs Krisztián ezüstérmét és Vecsernyés Dávid …

Egyéni sportok

Torna: kezdődik a férfiak EB-je, ketten hiányoznak a magyar csapatból

2018.08.09. 10:55
Az olimpiai bajnok Berki Krisztián vállműtéte után gyógyul, Kardos Botond pedig sérült, így a magyar férfi tornászválogatottnak nem lehetnek érmes …

Egyéni sportok

Torna EB: a kontinens nyolcadik legjobb csapata a miénk!

2018.08.04. 16:55
A nyolcadik helyen végzett a magyar válogatott a tornászok női csapatversenyében a Glasgow-ban zajló multisport Európa-bajnokságon.

Egyéni sportok

Női torna EB: óriási siker a magyar szereplés

2018.08.03. 08:40
Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) főtitkára óriási fegyvertényként értékeli, hogy a magyar női válogatott a hatodik helyen jutott a csapatverseny döntőjébe csütörtök este a …

Egyéni sportok

Kajak-kenu: ők indulnak a világbajnokságon

2018.07.24. 13:35
Negyvenhatan képviselik a magyar színeket Portugáliában az augusztusi kajak-kenu világbajnokságon.

Egyéni sportok

Öttusa EB: sikeres a magyar szereplés

2018.07.24. 12:25
Öt dobogós helyezéssel a kimagaslóan szereplő - öt számban győztes - franciák mögött a második helyen végeztek a magyarok a hétfőn véget ért székesfehérvári öttusa Európa-bajnokságon, ami így sikeresnek …

Egyéni sportok

Vívó vb: egy kilencedik hely és egy csapat a nyolc között

2018.07.24. 10:20
Márton Anna két asszóját megnyerte, majd a nyolcaddöntőben kikapott, így kilencedik lett kedden a kínai vívó-világbajnokságon, Vuhsziban. A férfi karcsapat bejutott a nyolc …

Egyéni sportok

Sikersportág lett, fejlesztik az edzőképzést

2018.07.23. 13:50
A korcsolya szakedzői képzés továbbfejlesztéséről írt alá megállapodást a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) és a Testnevelési Egyetem (TF).

Csapatsportok

Sárkányhajó világbajnokság: magyar éremeső az utolsó napon

2018.07.23. 08:30
Három magyar egység nyert érmet a Szegeden rendezett sárkányhajó-klubvilágbajnokság vasárnapi zárónapján.

Egyéni sportok

Kajak-kenu: ismét Kozákék nyerték a válogatót

2018.07.16. 15:40
A Kárász Anna, Kozák Danuta páros a hétfői, szolnoki világbajnoki pótválogatón is legyőzte a Csipes Tamara, Medveczky Erika duót kajak kettes 500 méteren.