RG Európa-bajnokság: bízhatunk kiemelkedő szereplésben

Kecskés István
Kecskés István

A magyar junior kéziszercsapattól várható kiemelkedő szereplés a csütörtöktől vasárnapig tartó bakui ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon.

A Farkas Júlia, Fodor Nadin, Fekete Anita, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza összetételű együttes április elején igen magas, 18,500-as pontszámmal megnyerte az öt szalag szerenkénti döntőjét a szófiai nemzetközi versenyen, megelőzve a nagy esélyes Oroszországot és a házigazda Bulgáriát. Ilyen eredményre magyar együttes kéziszercsapattól eddig még nem volt példa.

A juniorok márciusban a kijevi Gyerjugina Kupán öt karikával a negyedik, öt szalaggal a harmadik helyen végeztek.

A csapat számára nem lesz ismeretlen a kontinensviadal helyszíne, ugyanis részt vett az Eb főpróbáján, az április végén rendezett bakui nemzetközi versenyen is, ahol hatodikként zárt az öt szalag fináléjában.

"Hibátlan gyakorlatra lesz szükségünk, hogy a legjobbak közé jussunk. Mindenképpen szeretnénk a nyolcas fináléba kerülni" - nyilatkozta Lauber Zsófia, a kéziszercsapat edzője. Hozzátette, a felkészülés hajrájában heti hat napot, naponta pedig nyolc órát edzett a keret.

Deutsch-Lazsányi Erika, a magyar szövetség technikai bizottságának elnöke elmondta, a junior válogatottal tavaly nyáron kezdték a felkészülést.

"Az volt a koncepciónk, hogy megpróbáljuk a maximumot kihozni, és felnőtt szintű gyakorlatokat készíteni. Úgy tűnik, ez bejött, sikerült az élmezőny sarkára lépni, ezt a jövőben is szeretnénk tartani" - magyarázta.

A felnőttek az azerbajdzsáni Európa-bajnokságon csak egyéniben versenyezhetnek: karikával, labdával, szalaggal és buzogánnyal is Juhász Anna, illetve Pigniczki Fanni áll rajthoz. A szeptemberi, szófiai világbajnokság selejtezőjében labdával és buzogánnyal előbbi, szalaggal és karikával utóbbi ért el jobb eredményt.

Pigniczki felkészülése jól sikerült, márciusban a kijevi Grand Prix-n a labda döntőjében például hatodik lett, és Deutsch-Lazsányi Erika szerint a nemzetközi megítélése továbbra is pozitív.

Juhász Anna korábbi súlyos sérülése után csak március eleje óta végez teljes értékű edzésmunkát. Eredetileg Kis Alexandra indult volna Bakuban, de részleges bokaszalag-szakadása ezt nem tette lehetővé, és Váray Míra is sérüléssel bajlódik.

Az Eb programja:

csütörtök:
junior együttes kéziszercsapat összetett verseny (5 karika) 15.30
péntek:
felnőtt egyéni selejtező (karika és labda) 10.00
szombat:
felnőtt egyéni selejtező (buzogány és szalag) 8.00
junior együttes kéziszercsapat összetett verseny (5 szalag) 14.50
vasárnap:
junior együttes kéziszercsapat döntő: 5 karika 10.00, 5 szalag 10.45
felnőtt egyéni döntő: karika és labda 12.30, buzogány és szalag 14.00

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/48878/pics/lead_800x600.jpg
ritmikus gimnasztika

További cikkek

Csapatsportok

Utolsó előtti forduló az NB I-ben és a férfi kézilabda bajnoki döntő első mérkőzés

2017.05.20. 07:30
Műsorra került a Bp. Honvéd és a Videoton bajnoki meccse is, a Szeged-Veszprém kézilabda döntő első meccse és a …

Egyéni sportok

Ritmikus gimnasztika Eb: remek magyar egyéni szereplés az első napon

2017.05.19. 21:00
Pigniczki Fanni labdával a 18., Váray Míra karikával a 23., Kis Alexandra labdával a 19., karikával pedig a 24. helyen áll a 67 fős mezőnyben.

Egyéni sportok

Ritmikus gimnasztika Eb: középmezőnyben a magyar junior kéziszercsapat

2017.05.19. 12:50
A magyar junior együttes kéziszercsapat a 14. helyen áll a selejtező első napját követően a budapesti ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon.

Csapatsportok

Élő tévéközvetítések: indul a ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság

2017.05.19. 07:30
Ma a selejtezőkkel kezdetét veszi a ritmikus gimnasztika Eb, de lesz mérkőzés a hazai férfi kosárlabda bajnokság rájátszásából is.

Egyéni sportok

Ritmikus gimnasztika EB: kvótát szereznének a magyarok

2017.05.18. 10:30
Hibátlan gyakorlatok bemutatása mellett a kvótaszerzés a magyarok célja a 33. ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon, amelynek péntektől vasárnapig a Papp László Budapest Sportaréna …

Egyéni sportok

Budapesti RG EB: módosult a szerleosztás

2017.05.17. 12:50
Egy ponton módosult a szerelosztás a pénteken kezdődő budapesti ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon induló magyar versenyzőknél.