W Series: Keszthelyi Viviennek Zolder a következő állomás

Szupkai Gábor
Szupkai Gábor

Második versenyhétvégéjéhez érkezik a W Series, melyre ezúttal a Belgiumban, Zolderben kerül sor. A világ legjobb női pilótái között most is ott lesz a 18 éves Keszthelyi Vivien, aki első formaautós szezonjában 7 versenyt követően már egy másik bajnokság tesztpilótájaként gyűjti tovább az értékes tapasztalatokat. A magyar versenyzőre ismételten szoros program vár, alig egy teljes napot töltött Magyarországon, és már tovább is utazott a forduló helyszínére, ahol a vasárnapig tartó kötelezettségeit követően repülőre száll, hogy hétfőn újra egy Magyarországi rendezvényen vegyen részt.

A mára már rendkívül kevés szabadidővel rendelkező fiatal lány pályafutása a Forma-3-ig egészen rendhagyóan alakult, hiszen mindössze 12 évesen tanult meg vezetni, de már abban az évben minden előképzettség nélkül belevetette magát a versenyzésbe. Pályafutása első két évét a nemzetközi felnőtt mezőnyben, egy kezdőkategóriás elsőkerék-hajtású túraautóban kezdte, kiváló eredményeinek köszönhetően azonban már 14 évesen gyári Audi Sport szerződéssel folytathatta a fejlődést. 

15 éves korától egy TCR kategóriájú Audi TT volánja mögött állt rajthoz, 17 évesen pedig már a nagy túraautó kategóriában szerezte meg a harmadik bajnoki címét, mellyel ő lett minden idők legfiatalabb háromszoros túraautó-bajnoka. A folyamatos előrelépés oka a tudatosan felépített szezonokban rejlik. Vivien az egyetlen magyar pilóta, aki gyakorlatilag a kezdetektől  egyforma típusú és teljesítményű versenyautókkal felálló szériákban szerezte a tapasztalatokat képzett külföldi férfi pilóták között a nemzetközi mezőnyben. Az újabb lépcsőfokot egy nagyobb kihívás szolgáltatta, hiszen egy teljesen más vezetési stílust igénylő, sokkal összetettebb formula autós tapasztalatszerzés következett.

Fotó: W Series

Az ifjú versenyző 2019-ben formaautóra váltott, és már az év elején rajthoz állt Ázsiában. A FIA által hitelesített Forma-3-as Winter Series-ben a keleti bajnokság első női pilótájaként teljesítette a téli szezont, mely során a versenyzéssel párhuzamosan alaptapasztalatot szerezhetett a számára új kategóriában. A legújabb kihívást a W Series jelentette számára, illetve annak válogatóján keresztül bekerülni a jelentős formula autós tapasztalatokkal bíró idősebb pilóták közé. A magyar versenyzőnek ez végül sikerült, így a sorozat szerződtetett pilótájaként folytatja az idényt. Az, hogy valaki 18 évesen - mindössze 5 motorsportban eltöltött évet - követően elmondhassa magáról, hogy először a túraautó, majd a formula kategóriában is szerződéssel rendelkezik a világon egyedülálló teljesítmény. 

Rendkívüli tehetségének és eredményeinek köszönhetően az őt övező nemzetközi  sportszakmai, valamint a médiafigyelem egyre csak nőtt. Mostanra már heti szinten látnak napvilágot új, érdekes információk a fiatal pilótáról, mint például, hogy a pályaversenyen kívül semmiféle veszélyes sportot nem űzhet, minden nap készen kell lennie arra, hogy komoly versenyfeltételek között rajthoz kell állnia, vagy éppen az, hogy szerződéses feltételek miatt is indul minden évben a korához mérten a legnehezebb kategóriákban, egyforma versenyautókkal. 

Fotó: W Series

Vivien, aki az ázsiai F3-as bajnokságban 7 teljes versenyen vett részt örömmel vetette bele magát az új W Series idénybe. Elmondása szerint már az első versenyhétvégén kiderült, hogy tökéletes bajnokság a további tapasztalatszerzésre, az autó, a gumik, és a formula világ megismerésére.

„A körülmények egészen elképesztők, sok Formula autós versenyen jártam már, és állíthatom, hogy a kategóriákban a W Series egy kifejezetten magas színvonalú sorozat. A szakmai szervezők, a  képzett személyzet, a szimulátorokat üzemeltető szakemberek, a mérnökök, a szerelők, a masszőrök, a kisegítő személyzet egytől egyig magas szakmai szintet képvisel" – mondta hockenheimi versenyt követően a magyar pilóta, aki a második fordulóra is felkészült. „Folytatom az eddigi munkát, szeretnék a számomra új pályákon is az autó beállításait változtatva jó köridőket autózni. Belgiumban is nagy kihívás előtt állok majd, de ez csak arra ösztönöz, hogy még jobban teljesítsek. Jó helyen vagyok ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban megszerezzem a szükséges tapasztalatot a Formula kategóriában. Zolder lesz a következő állomás a további sikerhez vezető hosszú úton."

Vivien a jelenlegi szezonban egy felkészítésen vesz részt, melyet a formaautós tapasztalatok megszerzése után a következő évben dobogós helyezésekre tud majd váltani. Erre minden esélye meg lesz, hiszen karrierje kezdetétől fogva nemzetközi mércével mérten is gyors, képzett, jóval idősebb férfi pilóták között szerezte versenyzői tapasztalatait. A Formula autó tulajdonságainak megismerése után, a W Series-ben megszerzett rutinnal és tudással felvértezve pedig minden bizonnyal az Forma-3-ban is határok nélkül állítja majd fel a rekordokat. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/48891/pics/lead_800x600.jpg
Keszthelyi Vivien

További cikkek

Autó-motor

Michelisz Norbert és Keszthelyi Vivien az év autóversenyzői

2019.12.14. 19:30
A szakma képviselői Michelisz Norbertet és Keszthelyi Vivient választották meg az év autóversenyzőinek az Autósport és Formula Magazin szavazásán.

Autó-motor

Veszélyes pályán bizonyított ismét a W Series-ben Keszthelyi Vivien

2019.07.08. 12:35
Újabb kihívásokkal teli hétvégét teljesített sikeresen a W Series-ben Keszthelyi Vivien, akinek már a szabadedzéseken külön harcot kellett vívnia a …

Autó-motor

Keszthelyi Vivien: Ez életem eddigi legkeményebb szezonja

2019.06.27. 11:35
A világ legfiatalabb háromszoros túraautó-bajnoka januárban váltott a formula kategóriára, és az azóta eltelt időben a megnövekedett követelmények miatt nem csak az életét, de …

Autó-motor

W Series: újabb rekordot döntött Keszthelyi Vivien Olaszországban

2019.06.10. 12:25
Ázsia után Európában is pontszerzéssel zárta első teljes versenyét Keszthelyi Vivien és ezzel ő lett a magyar autósport történetének első autóversenyzője, …

Autó-motor

Hivatalos tesztpilóta lett Keszthelyi Vivien

2019.03.28. 08:55
A 18 éves magyar versenyző az F3 W Series szerződött, hivatalos tesztpilótája lett.

Autó-motor

Keszthelyi Vivien és Mátrabérci Sándor a Corvinus katedráján

2019.03.15. 09:50
Rendhagyó előadást tartott a Corvinus Egyetemen Keszthelyi Vivien és Mátrabérci Sándor, Autóversenyzés testközelből címmel.

Autó-motor

Újabb magyar siker az FIA F3 Asian Winter Seriesben

2019.02.25. 10:35
Pontszerző helyen zárta Keszthelyi Vivien a történelmi F-3-as szezont.

Autó-motor

Autósport: Keszthelyi Vivien a világ Top 28 női pilótája között

2019.01.29. 09:45
Hétfő délután véget ért a W Series válogatójának második fordulója Ausztriában, Melkben. A 3 napon át tartó kimerítő elődöntő egyetlen magyar tagja, …

Autó-motor

Keszthelyi Vivien újabb sikeres hétvégéje a Forma-3-ban

2019.01.21. 11:20
Az Ázsiai F3-as téli bajnokság második versenyhétvégéje is lezárult vasárnap, és a három versenyből álló forduló ismételten magyar sikert hozott.

Autó-motor

Keszthelyi Vivien valósággal berobbant a Formula-3-ba

2019.01.14. 11:25
Az elmúlt hétvégén bemutatkozhatott a Formula-3-ban Keszthelyi Vivien, aki ráadásul a mezőny egyetlen női tagjaként a versenyhétvége mindhárom futamát sikeresen teljesítette.
12