Kékszalag: több mint 600 indulót várnak

MTI

A szervezők több mint 600 hajót várnak Európa leghosszabb és legrégebbi tókerülő vitorlásversenyére, az 51. Kékszalag Nagydíjra, amely július 18-án reggel 9 órakor rajtol Balatonfüredről.

Fotó: csodalatosbalaton.hu

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke az esemény pénteki sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a tavalyi 50. Kékszalagra rekordnak számító 681 hajó adta le a nevezését és 545 csapat ért be a célba, a visszajelzések alapján pedig bízik abban, hogy idén is sokan rajthoz állnak majd közülük. Kiemelte: az idén két évfordulót is ünnepelnek.

"Egyrészt az első Kékszalagot 85 évvel ezelőtt, 1934-ben rendezték meg, másrészt idén 90 éves a Magyar Vitorlás Szövetség, amely Európában az elsők között alakult meg" - hangsúlyozta az elnök, aki szerint a Kékszalag nemcsak a vitorlázás, hanem a Balaton ünnepe is. Hozzátette: a verseny attól érdekes, hogy klasszikus és modern hajók egyformán részt vehetnek rajta.

Zolnai György, a főszponzor Raiffeisen Bank vezérigazgatója kifejtette, azért álltak a Kékszalag mellé, mert a verseny szellemisége és célcsoportja összhangban van a pénzintézet alapértékeivel és ügyfélkörével, ráadásul több mint tíz éve támogatják a Majthényi, Domonkos világbajnok kettőst.
Holczhauser András, a szövetség főtitkára elmondta, hogy a verseny a hagyományoknak megfelelően a Balatonfüred - Balatonkenese - Siófok - Tihanyi-szoros - Keszthely - Balatonfüred útvonalon halad majd, amely az első Kékszalag óta változatlan. Hangsúlyozta, hogy nemcsak az abszolút legjobbakat díjazzák, hanem az egyes hajóosztályokét is, így összesen 27 kategóriában osztanak érmeket. Hozzátette: ismét számos vizes és vízparti kiegészítő programot szerveznek, s ezek keretében július 20-án a balatonfüredi Vitorlás téren Berecz Zsombor Finndingi világbajnokkal is személyesen találkozhatnak a sportág szerelmesei.

A főtitkár tájékoztatása szerint a verseny első napját élő televíziós közvetítés formájában lehet majd követni az M4 Sporton. Hozzáfűzte: fontos újdonság, hogy idén a nyomkövetést a Kwindoo mobiltelefonos applikációja biztosítja, így nemcsak a honlapon, hanem mobileszközökön is követhető lesz a verseny.

A 13-szoros győztes Litkey Farkas kiemelte, ennek az újításnak köszönhetően minden hajóosztályban végig nyomon lehet kísérni a pillanatnyi állást.

"Olyan izgalmas lesz a verseny, mint még soha" - jelentette ki Litkey, aki szerint a Kékszalag varázsát az adja, hogy egy nyitott verseny, nagy nevekkel, és attól különleges, hogy olyan hajók is összemérik az erejüket, amelyek máskor nem találkoznak.

Az idei Kékszalag esélyesei között Litkey Farkas mellett a német Roland Gäblert, valamint a tavalyi győztes hajót, a Saframot megvásároló Váradi Szabó Jánost emlegetik.

A Kékszalag időrekordját az Opel Fifty-Fifty tartja, ez a hajó 2014-ben 7 óra 13 perc alatt teljesítette a távot.

Címkék: Vitorlázás
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/49321/pics/lead_800x600.jpg
Vitorlázás

További cikkek

Egyéni sportok

Vitorlázás: Berecz Zsombor ezüstérmes az Európa-bajnokságon!

2019.05.18. 16:45
Berecz Zsombor ezüstérmet szerzett az Athénban rendezett finndingi Európa-bajnokságon.

Egyéni sportok

Vitorlázás: Érdi Mária ezüstérmes Franciaországban

2019.05.04. 15:00
A vitorlázó Érdi Mária második lett női Laser Radialban a francia Hyéres-ben megrendezett hagyományos French Olympic Week elnevezésű versenyen - tudatta a Magyar Vitorlás Szövetség …

Egyéni sportok

Vitorlázás: kettős magyar siker a genovai világkupán

2019.04.21. 17:10
Dupla magyar sikerrel zárul az idei utolsó világkupa forduló. A Laser Standard hajóosztályban Vadnai Benjamin nyerte meg az utolsó futamot, az éremfutamot, testvére, Vadnai Jonatán pedig …

Egyéni sportok

Vitorlázás: 100 nap múlva rajtol a Kékszalag

2019.04.09. 20:15
Július 18-án kezdődik a 51. Kékszalag, Európa leghosszabb és legrégebbi tókerülő vitorlásversenye. Idén is többszáz részvevőre számítanak a szervezők.

Egyéni sportok

Vitorlázás: Kopár István negyedik lett a Golden Globe-on

2019.03.21. 16:20
Kopár István a negyedik helyen ért célba csütörtökön a Golden Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen.

Egyéni sportok

Repülőhollandi-vb: Majthényiéké az Ezüst Sombrero-díj is

2019.02.21. 09:35
Világbajnoki címe mellé megszerezte az abszolút legjobb egységnek járó Ezüst Sombrero-díjat is a Majthényi Szabolcs, Domokos András duó az új-zélandi Nelsonban, a …

Csapatsportok

Vitorlázás: megszerezte 13. világbajnoki címét Majthényi Szabolcs és Domokos András

2019.02.20. 08:45
Megszerezte 13. világbajnoki címét a Majthényi Szabolcs és Domokos András duó az új-zélandi Nelsonban zajló vitorlázó …

Egyéni sportok

Vitorlázó vb: élen a Manthényi–Domokos páros

2019.02.18. 10:30
Hat futamot követően továbbra is Majthényi Szabolcs és Domokos András duója áll az élen az új-zélandi Nelsonban zajló vitorlázó Repülőhollandi-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Vitorlázás: Fa Nándort beiktatták a halhatatlan magyar sportolók közé

2019.01.24. 19:30
Fa Nándor óceáni szólóvitorlázót beiktatta tagjai közé a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete.

Csapatsportok

Sydney–Hobart: ausztrál hajó nyerte az idei versenyt

2018.12.28. 08:20
A Wild Oats XI nevű ausztrál hajó nyerte a 74. Sydney–Hobart vitorlásversenyt, miután – magyar idő szerint csütörtök késő este – elsőként ért célba.