Tour de Hongrie: cseh siker a hajdúszoboszlói sprintben

MTI

A cseh Alois Kankovsky nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpárverseny harmadik versenynapjának második félszakaszát, míg összetettben továbbra is a lett Krists Neilands áll az élen.

Fotó: http://velo.hu

Péntek délután a Tiszafüred és Hajdúszoboszló közötti 69 kilométeres - sík, mindössze 178 méter szintkülönbségű - etap várt a mezőnyre, amely délelőtt már teljesített egy 115 kilométeres távot. Ezen Lovassy Krisztián diadalmaskodott, ám ő újabb támadást nem tervezett, és ebben hozzá csatlakozott Dina Márton is. A Kometa magyar bringása az MTI-nek a tiszafüredi ebéd közben elmondta: nagy valószínűséggel nem engednek el szökést az igen rövid távon, ám ha mégis, a próbálkozóknak csekély esélyük lesz hazaérni.

A szakasznak 32 fokban vágott neki a 113 versenyző, és az első néhány kilométert sikertelen szökések jellemezték, aztán egy szlovák versenyző, Ján Andrej Cully (Dukla Banska Bystrica) és az összetett utolsó helyén álló Vas Balázs el tudott tekerni a mezőnytől. A rövid etap egyetlen gyorsasági részhajráját a Kilenclyukú hídon jelölték ki, ezen Vas második lett, míg a mezőny elején Fetter Erik megszerezte a harmadik helyet és az ezzel járó egy másodperc időjóváírást. A Hortobágyon - 12 kilométer szökés után - beérték a magyar válogatott színeiben versenyző Vast, épp amikor az út mentén betyárnak öltözött két lovas vágtatott a mezőny mellett. 

Cully tovább haladt a kezdődő esőben, az őt másfél perc lemaradással üldöző mezőny élén pedig a fehér trikós Dina Márton csapata, a Kometa, illetve a címvédő olasz Manuel Bellettit segítő Androni Giocattoli-Sidermec haladt. Az utolsó húsz kilométerre fordulva Valter Attila együttese, a CCC Development Team is beállt vezetni a már száraz időben, és 34 kilométernyi szökés után be is fogták Cullyt.

A mezőny az Androni és a CCC vezetésével kezdte meg a két, egyenként 4,5 kilométeres kört a fürdővárosban, a végén pedig - a várakozásoknak megfelelően - mezőnyhajrá döntött a szakaszgyőzelemről, melyben az Elkov-Author cseh versenyzője, Kankovsky diadalmaskodott a holland Wouter Wippert és Belletti előtt. Utóbbi két másodperc jóváírásának köszönhetően faragott hátrányából, de a lett Krists Neilands így is magabiztosan őrizte meg sárga trikóját, mivel a mezőnnyel együtt ért célba.

Másfél kilométerrel a cél előtt négyen buktak, köztük a magyar válogatott Karl Ádám, és Valter Attila is megtorpant, miután éppen előtte történt az eset.

A legjobb magyart illető fehér trikót az időjóváírásnak köszönhetően Fetter vette át, s mint azt az MTI-nek elárulta: a részhajrá előtt néhány kilométerrel döntötték csak el, hogy rámegy a jóváírásra.

"A harmadik helyért járt egy másodperc, gyorsan összeraktuk a vonatot és sikerült is megszerezni a pozíciót, így néhány századdal ugyan, de átvettem a trikót."

Szombaton a királyetap vár a 40. magyar körverseny mezőnyére: a Karcagról induló 138 kilométeres táv a Kékestetőn, hegyi befutóval ér véget. Fetter elmondta, megkísérlik megőrizni a fehér trikót csapatával, ám úgy vélekedett: "ez pokoli nehéz lesz".

A szakasz legjobb magyarja a 23. helyen célba érő Filutás Viktor lett, aki az MTI-nek leszögezte: segítette a pénteki két szakasz teljesítésében a pályaversenyeken szerzett rutin.

"Az elsőn elengedtünk egy olyan elmenést, amely mindenkinek jó volt, főleg a magyaroknak, a másodikon viszont sprint döntött, ahol tenni kellett a kereket és jól érkezni. A végén a bukás kicsit hátrébb sorolt, de így is kihoztuk a napból, amit tudtunk."

Korábbi szemgyulladásáról elmondta, többféle gyógykenőcsöt is használt, és már lát a jobb szemével is.

A királyetapról úgy vélekedett: legfőbb feladatuk a Pannonnal az, hogy a lehető legtovább segítsék Fettert, emellett szökésbe is szeretnének kerülni.

"Maximálisan Eriket fogom segíteni, úgy fogok vigyázni rá, mint egy hímes tojásra" - ígérte.

A Tour de Hongrie vasárnap a Kecskemét és Székesfehérvár közötti 169 kilométeres szakasszal zárul.

Eredmény, 3/b félszakasz:
Tiszafüred-Hajdúszoboszló, 69 km:

1. Alois Kankovsky (cseh, Elkov-Author) 1:28.04 óra
2. Wouter Wippert (holland, EvoPro Racing) azonos idővel
3. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) a. i.
...23. Filutás Viktor (Pannon Cycling Team) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy) 13:58:43 óra
2. Belletti 1:05 perc hátrány 
3. Louis Bendixen (dán, Coop) 1:10 p h.
...9. Fetter Erik (Pannon Cycling Team) 1:18 p h.
10. Dina Márton (Kometa Cycling Team) a. i.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/49326/pics/lead_800x600.jpg
kerékpár,Tour de Hongrie

További cikkek

Külföldi foci

Közvetítések: képernyőn a Ferencváros, a MU, a Roma és az Arsenal is

2019.09.19. 07:30
Elkezdődik az Európa-liga 2019/20-as idénye. Természetes megnézhetjük a Ferencváros barcelonai vendégjátékát, de képernyőre kerülnek a sorozat …

Egyéni sportok

Giro d`Italia: a Grande Partenza rendezése bizonyítja, hogy a magyar erős kerékpárnemzet

2019.09.18. 15:10
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke szerint a Giro d'Italia olasz országúti körverseny jövő májusi nagy …

Külföldi foci

Újabb nyolc mérkőzés a Bajnokok Ligájából, és ma is ötöt követhetünk élőben

2019.09.18. 07:30
Ronaldo visszatér Madridba, NB2-es rangadó, továbbá, kajak-kenu, tenisz, birkózó világbajnokság és kézilabda BL is szerepel a …

Csapatsportok

Közvetítések: hihetetlen programmal zárul a hét

2019.09.15. 07:30
Többek között a Vuelta utolsó szakasza, a WTCR kínai, a MotoGP San Marino-i nagydíja, a kosárlabda-világbajnokság döntője és a magyar-ukrán Davis Kupa mérkőzés is képernyőre kerül.

Csapatsportok

Közvetítések: jön a csalódott csapatok meccse a kosárlabda-vb-n

2019.09.12. 07:30
A két kosárlabda-vb helyosztó mellett teniszt és kézilabdát láthatunk a mai napon.

Csapatsportok

Tévéműsor: kialakulnak a kosárlabda-vb elődöntői

2019.09.11. 07:30
Pár napra véget ér az európai futballdömping, az Európa-bajnoki selejtezők lecsengtek, a bajnokságok a hétvégén folytatódnak. Addig viszont nézhetünk egy kis minőségi kosárlabdát …

Csapatsportok

Tévéműsor: rangadó a kézilabda NB I-ből

2019.09.10. 07:30
A férfi kézilabda NB I első komolyabb rangadóját Veszprémben rendezik, a bakonyiak a Tatabányát fogadják. Már a negyeddöntőket rendezik a kosárlabda vb-n.

Csapatsportok

Magyar-szlovák Eb-selejtező és egyéb nyalánkságok is a képernyőn

2019.09.09. 07:30
A nap fénypontja az esti magyar-szlovák, de nézhetünk további labdarúgó Eb-selejtezőket, meccseket a férfi kosárlabda vb-ről, a Vueltát, vagy éppen kedd …

Külföldi foci

Közvetítések: Eb-selejtezők, Vuelta, US Open-döntő és UFC a mai programban

2019.09.07. 07:30
Fantasztikus programot hoz a hónap első szombatja: láthatunk mérkőzést a kosárlabda-vb-ről, éremért játszik a női asztalitenisz-válogatott, …

Egyéni sportok

Képernyőn a magyar lányok az öttusa vb-ről

2019.09.06. 07:30
Ma már kapunk egy kis Forma-1-et, négy Eb-selejtezőt, köztük a csoportunkból a szlovák-horvátot, de a magyar lányoknak is szurkolhatunk a budapesti öttusa világbajnokságon.