Tour de Hongrie: magyar szakaszgyőzelem három év után!

MTI

Lovassy Krisztián nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpárverseny harmadik versenynapjának első félszakaszát, a tiszafüredi sprintbefutót, az összetett élén nem történt változás.

Fotó: http://velo.hu

A pénteki első, hosszabb etap Kazincbarcikáról indult, a városban tett kör után ötfős boly tekert el a mezőnytől, benne Lovassy Krisztián (magyar válogatott) és Rózsa Balázs (Differdange-Geba). A két magyar versenyző a szerdai első szakaszon több mint 140 kilométert szökött, s ezúttal a 31 fokos melegben a Tiszafüredig tartó 115 kilométeren is bátran vállalkozott támadásra a szlovén Gasper Katrasnik, a lengyel Stanislaw Aniolkowski és a cseh Jakub Otruba társaságában.

Rózsa az első, Lovassy a második helyen tekert át a nap egyetlen kategorizált emelkedőjén, a harmadik kategóriás tardonai hegyi hajrán, s a minszki Európa Játékok pályaversenyére készülő Lovassy az egri gyorsasági részhajrán is második lett.
 

A szökevénycsoport három perc feletti előnyt dolgozott ki, amely negyven kilométerrel a cél előtt, a maklári vasúti átkelőnél 2:41 perc volt. Itt a vonat érkezése miatt meg kellett állítani a versenyzőket, az újraindítás után nem sokkal Rózsa leszakadt az élcsoportról, őt be is fogta a mezőny. A négyfősre olvadt szökevénycsoport viszont megtartotta előnyét a Besenyőtelek és Poroszló közötti hosszú egyenes szakaszon, sőt növelni is tudta a különbséget.

A hajrában aztán Lovassy indított, s bár Aniolkowski is nagyot sprintelt, célfotóval a hazai bringás diadalmaskodott, ezzel 2016 - Szalontay Sándor prológon aratott sikere - után nyert újra magyar versenyző szakaszt a Tour de Hongrie-n.

A sárga trikót megtartotta a mezőnnyel érkező lett Krists Neilands.    

Lovassy Krisztiánnak gratuláltak a mezőny magyar tagjai, a közönség pedig hangos ovációval fogadta a kiélezett befutónál. Az MTI kérdésére a magyar válogatott versenyző kifejtette, az első etap hosszú szökése elég sokat kivett belőle, akkor a szakasz utolsó harmadában lévő emelkedők nem segítették a hazaérésben. A csütörtöki, Miskolcon záródó etapon pedig nem esett neki jól a sok domb és a nagy meleg.

"Így ma nem is volt betervezve a szökésem, a végső sprintben akartam ott lenni, esetleg Karl Ádámot segíteni előre jönni" - fogalmazott. Felidézte, elöl helyezkedett, amikor a szakasz elején újabb és újabb sikertelen szökési kísérletek zajlottak, s végül mégis úgy érezte, meg kell indulnia, s ismét Rózsa Balázzsal egyszerre éreztek rá a lehetőségre.

"Ezúttal segített, hogy nem hárman voltunk, mint szerdán, hanem öten. Majd sajnos Balázs leszakadt, de még akkor is négyen maradtunk. Remekül dolgoztunk össze és jó tempót mentünk, ám a mezőny nem engedett messzire minket, nem is fűztem sok reményt arra, hogy sikeresen hazaérünk" - mondta. Hozzátette: húsz kilométerrel a vége előtt három és fél perc volt az előnyük, akkor kezdett el hinni benne, hogy meglehet. Elárulta: mindenki keményen dolgozott, senki nem taktikázott a célig, ezért volt sikeres a szökés, amelyben ő volt a legerősebb.

Leszögezte, a vasúti átjárós megállítás nagyon kizökkentette őket, hiszen a nagy melegben 170-180-as pulzussal tekertek, s az újraindításnál az elnehezült lábakkal nehéz volt újra felvenni a tempót. A délutáni Hajdúszoboszlóig tartó félszakaszról hangsúlyozta, nem tervez újabb szökést.

"Ha mégis újra megpróbálom, lőjenek le" - mondta mosolyogva.

Az Európa Játékokra előretekintve kiemelte: ennél jobb eredményt nem is érhetett volna el a felkészülés során.

Rózsa Balázs az MTI-nek elmondta: a szerdaihoz hasonlóan ezúttal is egy kemény szökésben vett részt, s egy kis csalódottság van benne, hogy nem tudott a hajráig velük tartani.

"Mindent megtettem, így azért nincs nagy hiányérzetem, és nagyon örülök, hogy Krisztián végül meg tudta csinálni" - szögezte le Rózsa.

Dér Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elárulta: tervben volt a szökés, de a magyar válogatott alapvetően Karl Ádám sprintjére készült, ám természetesen örül, hogy így alakult.

Pénteken (ma) délután 16 órától következik a második félszakasz, a Tiszafüredtől Hajdúszoboszlóig tartó 69 kilométeres etapot az M4 Sport élőben közvetíti.

Végeredmény:

1. Lovassy Krisztián (magyar válogatott) 2:33.21 óra
2. Stanislaw Aniolkowski (lengyel, CCC Development Team) azonos idővel
3. Gasper Katrasnik (szlovén, Adria Mobil) a. i.
4. Jakub Otruba (cseh, Elkov-Author) a. i.
...6. Karl Ádám (magyar válogatott) 4:04 perc hátrány

Az összetett állása:

1. Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy) 12:30.39 óra
2. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) 1:07 perc hátrány
3. Louis Bendixen (dán, Coop) 1:10 p h.
...9. Dina Márton (Kometa Cycling Team) 1:18 p h.
10. Fetter Erik (Pannon Cycling Team) 1:19 p h.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/49318/pics/lead_800x600.jpg
kerékpár,Tour de Hongrie

További cikkek

Külföldi foci

Közvetítések: képernyőn a Ferencváros, a MU, a Roma és az Arsenal is

2019.09.19. 07:30
Elkezdődik az Európa-liga 2019/20-as idénye. Természetes megnézhetjük a Ferencváros barcelonai vendégjátékát, de képernyőre kerülnek a sorozat …

Egyéni sportok

Giro d`Italia: a Grande Partenza rendezése bizonyítja, hogy a magyar erős kerékpárnemzet

2019.09.18. 15:10
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke szerint a Giro d'Italia olasz országúti körverseny jövő májusi nagy …

Külföldi foci

Újabb nyolc mérkőzés a Bajnokok Ligájából, és ma is ötöt követhetünk élőben

2019.09.18. 07:30
Ronaldo visszatér Madridba, NB2-es rangadó, továbbá, kajak-kenu, tenisz, birkózó világbajnokság és kézilabda BL is szerepel a …

Csapatsportok

Közvetítések: hihetetlen programmal zárul a hét

2019.09.15. 07:30
Többek között a Vuelta utolsó szakasza, a WTCR kínai, a MotoGP San Marino-i nagydíja, a kosárlabda-világbajnokság döntője és a magyar-ukrán Davis Kupa mérkőzés is képernyőre kerül.

Csapatsportok

Közvetítések: jön a csalódott csapatok meccse a kosárlabda-vb-n

2019.09.12. 07:30
A két kosárlabda-vb helyosztó mellett teniszt és kézilabdát láthatunk a mai napon.

Csapatsportok

Tévéműsor: kialakulnak a kosárlabda-vb elődöntői

2019.09.11. 07:30
Pár napra véget ér az európai futballdömping, az Európa-bajnoki selejtezők lecsengtek, a bajnokságok a hétvégén folytatódnak. Addig viszont nézhetünk egy kis minőségi kosárlabdát …

Csapatsportok

Tévéműsor: rangadó a kézilabda NB I-ből

2019.09.10. 07:30
A férfi kézilabda NB I első komolyabb rangadóját Veszprémben rendezik, a bakonyiak a Tatabányát fogadják. Már a negyeddöntőket rendezik a kosárlabda vb-n.

Csapatsportok

Magyar-szlovák Eb-selejtező és egyéb nyalánkságok is a képernyőn

2019.09.09. 07:30
A nap fénypontja az esti magyar-szlovák, de nézhetünk további labdarúgó Eb-selejtezőket, meccseket a férfi kosárlabda vb-ről, a Vueltát, vagy éppen kedd …

Külföldi foci

Közvetítések: Eb-selejtezők, Vuelta, US Open-döntő és UFC a mai programban

2019.09.07. 07:30
Fantasztikus programot hoz a hónap első szombatja: láthatunk mérkőzést a kosárlabda-vb-ről, éremért játszik a női asztalitenisz-válogatott, …

Egyéni sportok

Képernyőn a magyar lányok az öttusa vb-ről

2019.09.06. 07:30
Ma már kapunk egy kis Forma-1-et, négy Eb-selejtezőt, köztük a csoportunkból a szlovák-horvátot, de a magyar lányoknak is szurkolhatunk a budapesti öttusa világbajnokságon.